USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Emine Erdoğan: Kadınların kişiye uygun ortak sahn sürmelerini istiyorsak evvel savaşları durduralım

Emine Erdoğan, "Eğer hanımefendilerin adalet ettikleri kadar kişiye reva birlikte sahn sürmelerini istiyorsak, evvel savaşları durduralım." dedi.

Emine Erdoğan: Kadınların kişiye uygun ortak sahn sürmelerini istiyorsak evvel savaşları durduralım
08-03-2022 18:34
Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Beştepe Kongre Merkezi'nde planlı "Kadının Gücü Türkiye'nin Gücü Programı"nda meydana getirdiği konuşmada, tamamı hanımefendilerin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı.

Bu ehemmiyetli günün eş meselelerini ele benimseme etmek ve farkındalığı tazelemenin yan yana vesilesi bulunduğunu anlatım fail Erdoğan, iyi yan yana dünyanın kapısını anahtar anahtarın, hanımefendilerin değme bölgede güçlendirilmesi bulunduğunu vurguladı.

Bu gerçeğin, değme toplumda bilgili yan yana önsezi olması temennisinde mevcut Erdoğan, "Güzel yan yana dünya' dediğimizde aklımıza yoksulluğun giderilmiş edildiği, müreffeh, sulh ve muvazene zarfında tabiat ananın ve kaynaklarının korunduğu yan yana toprak geliyor. Böyle yan yana dünyanın inşası, insanoğlu haklarının, eş haklarının, bebek haklarının birlik kendisine tasdik edilmesiyle mümkündür." niteleyerek konuştu.

"Kadınların güçlendirilmesi, sürdürülebilir kalkınma düşüncesince yan yana zarurettir"

Emine Erdoğan, ahit evren nüfusunun kısaca 7,9 milyara dayandığını, bu nüfusun yarısını hanımefendilerin oluşturduğunu belirterek, Türkiye'de de 85 milyonluk nüfusun yarısının eş bulunduğunu söyledi.

Kadınların maşeri yaşamın ve ailelerin bulunduğu derece kalkınmanın da anne oyuncuları bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyleki bitmeme etti:

"Kalkınma dediğimiz kavram, bugünün dünyasında salt fiziki kalkınmayı değil, maşeri ve maşeri kalkınmayı da içerisine meydan serbest yan yana çapa ulaştı. Dolayısıyla hanımefendilerin güçlendirilmesi, sürdürülebilir kalkınma düşüncesince yan yana zarurettir. Kadınların maşeri hayatta, iş hayatında yahut bilimsel nitelikli yaşamda karşılaştıkları engellerin kaldırılması kuma gayretimiz olmalıdır. Hükümetimiz, tamamı gurur ve imkanlarıyla, hanımefendilerin değme bölgede çalışkan gösteriş almaları düşüncesince şümullü icraat yürütüyor. En özellikle hanımefendilerin insanoğlu onuruna yakışan yan yana avlu sürmeleri, doğruluk ve fırsatlardan denktaş yararlanmaları düşüncesince muhtelif dayanak noktası mekanizmalarıyla hanımefendilerin indinde toprak alıyor."

"Biz hanımı ve erkeğiyle yan yana milletiz." diyen Erdoğan, budun düşüncesince koyulan hedeflerin, eş ve koca dal omuza, el birliği zarfında gerçekleştirileceğini vurguladı.

Kadınların karşılaşmış bulunduğu değme muhtelif soruna temelli ve transformatör analizör arz etmek gerektiğine ayraç fail Emine Erdoğan, şöyleki konuştu:

"Hükümetimiz bugüne derece ıslahat durumunda tensikat gerçekleştirdi. Kadınların haklarının korunması düşüncesince çelimli yan yana tüzel ve yönetimsel altyapının temellerini attı. Bu temelin dair değme çağ yeni başlıklar ekleniyor. Kadınların, geleceğe ümitvar bakabilmelerini istiyoruz. Her şeyden önce, hanıma müteveccih havai savaş en ehemmiyetli ruzname maddemizdir. Kadına müteveccih şiddet, insanlığa dirlik kenarlı en ağırbaşlı suçlardan biridir. Tüm kurumlarımız, 'amasız, fakatsız' göz boncuğu bahaneye boğaz vermeden, şiddete 'sıfır tolerans' ilkesiyle mevzuya yaklaşıyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler, İçişleri ve Adalet Bakanlıklarımız dip yan yana himmet ve eş güdüm içindeler. Dünyanın değme durumunda yayılmış bulunan ve maşeri yan yana maraz benimseme ettiğimiz hanıma müteveccih havai mücadelede kalıp icraat ortaya koyuyorlar. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi ŞÖNİM, 81 ilimizde 7 çağ 24 sayaç esasına mucibince fariza veriyor. 2002'de 283 eş kapasitesi bulunan 11 Kadın Konukevi ahit 3 bin 624 eş kapasitesiyle 149'a çıkmıştır."

Emine Erdoğan, Kadın Acil Destek Uygulaması'nın (KADES) İtalya'da gerçekleşen 2021 Akdeniz Parlamenter Asamblesi mükafat Töreni'nde ödüle müstahak görüldüğünü söyledi.

KADES üstünden iane çağrısı meydan kolluk ve jandarmanın en aceleci biçimde kıygın kadının yardımına koştuğuna ayraç fail Erdoğan, "Bugün kısaca 3,3 milyon eş KADES'i telefonuna indirmiş durumda. Burada biricik on paralık sayamayacağımız, inceden inceye düşünülmüş ve yürürlüğe konmuş nice hizmet, hanımları garanti dibine alıyor." dedi.

"Kız evlatlarının ve hanımefendilerin eğitimini aşırı cepheli destekliyoruz"

Emine Erdoğan, hükümetin biricik yan yana hız mağduru kalmayana derece hanıma müteveccih havai savaş dair iri yan yana kuut zarfında bulunduğunun altını çizdi.

Kadınların iş dünyasında küsurat sayılarla yerlerini almalarının, konuşu bulunduğu derece maşeri statülerinin artmasını da sağladığını dile getiren Erdoğan, sonuç sayılara bakılınca 2002'de yüzdelik 27,9 bulunan hanımefendilerin iş gücüne iltihak oranının 2021 Aralık bakımından yüzdelik 33,6'ya yükseldiğini anlatım etti.

Kadın istihdam oranının yüzdelik 25,3'ten yüzdelik 29'a çıkmış bulunduğu bilgisini sağlayan Erdoğan, eşya dışı etkin eş oranının yüzdelik 72,5'ten yüzdelik 33,8'e gerilediğini dile getirdi.

Hükümetin yaşama geçirdiği evde bakım desteği, veladet izni düzenlemeleri, yetiştirme yurdu desteği kabilinden uygulamalarla iş ve fasile yaşamı arasındaki kırılan dengenin korunduğunu aktaran Erdoğan, bu manada hanımefendilerin fasile hayatına müteveccih rahatlatıcı uygulamaların tamamı sektörlerde çoğalması dileğinde bulundu.

Bu mevzuya behemehâl eşey adaleti nazarıyla yaklaşmak, iş ve fasile yaşamını çatışmalı yan yana meydan olmaktan idare etmek icap ettiğinin altını çizen Erdoğan, "Bununla baş başa bildiğiniz kabilinden kalkınma politikaları maşeri değişim yapmak de hedefliyor. Kadın ve koca arasındaki okullaşma payı farklarının giderilmesi, hanımefendilerin istihdamdan ekonominin çelimli oyuncuları bulunmasına derece nice kazanımın önceki adımıdır. Bu mevzuda nice kampanya düzenliyoruz. 'Haydi Kızlar Okula', 'Ana-Kız Okuldayız' kabilinden kampanyalarla, kız evlatlarının ve hanımefendilerin eğitimini aşırı cepheli destekliyoruz." bilgisini verdi.

Emine Erdoğan, kız öğrencilerin "STEM" denilen bilim, uygulayım bilimi ve hesap kabilinden alanlara yönlendirilmesinin dirimsel önemini kıymetlendirmek icap ettiğini söyledi.

Dünyanın değme çağ baştan nesir edildiğini anlatım fail Erdoğan, "Hayatımızın tamamı alanları uygulayım bilimi çevresinde şekilleniyor. Fikir en ehemmiyetli eşme durumuna geldi. Dolayısıyla hanımefendilerin yaşamı tasarlayan ve önderlik fail roller üstlenmesi adaletli yan yana doğacak düşüncesince aşırı önemli. Bu iyi gelişmelerin neticesi kendisine 2002-2003 yetişek tedrisat senesinde yükseköğretimde kadınlarımızın açık okullaşma payı yüzdelik 13,53 iken, 2020-2021 çağında yüzdelik 48,46'ya yükseldi." dedi.

"Savaşlar hanımefendilerin ve evlatların hayatlarını namevcut etmeye bitmeme ediyor"

Emine Erdoğan, hanımefendilerin nesilleri yetiştiren yan yana öğretmen, anne ocağı ve medeniyetin beşiği olduğuna ayraç etti.

Kadınların tarladaki emeğe müdahil alın terinin, yan yana evladı yaşama hazırlayan emeğinin takdirlerin en büyüğünü doğruluk ettiğini vurgulayan Erdoğan, şöyleki konuştu:

"Anadolu'nun binlerce salname tarihinde yüzlerce sene öncesinde hanımefendilerin maşeri ve konuşu yaşamın liderleri bulunduğu gerçeğini hatırlayalım. Tarihimize dönerek bakarsak çabucak bugünün hayatına değil, yarının hayatına da gösteriş manken olacak sayımsız çelimli kadının fut izini göreceğiz. Bizim esasımız, Bacıyan-ı Rum'dur, Milli Mücadele'nin eş kahramanlarıdır, 15 Temmuz efsanesini yazan kadınlardır. Bilimde, sanatta, sporda ve iş dünyasındaki başarılarıyla, dünyanın değme durumunda bayrağımıza yel bulunan kadınlardır. İşte, geleneğiyle ve birincil kimliğiyle büyüyen bu güç, Türkiye'yi geleceğe taşıyacak güçtür.

Böyle ehemmiyetli yan yana günde hanımefendilerin ve elbette evlatların savaşlardan orantısız etkilendikleri gerçeğinin altını resmetmek istiyorum. Gerek Ukrayna'da icap dünyanın nice mazlum coğrafyasında muharebeler hanımefendilerin ve evlatların hayatlarını namevcut etmeye bitmeme ediyor. Eğer hanımefendilerin doğruluk ettikleri kabilinden kişiye reva yan yana avlu sürmelerini istiyorsak, ilkin savaşları durduralım. Tüm hanımefendilerin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum. Kadınların ışığının tamamı karanlıkları aydınlattığı yan yana evren diliyorum."

Konuşmaların peşi sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Emine Erdoğan'a uğur, bereket, kısmet, mevki ve neşeyi sembolize fail "eli belinde" motifinin işlendiği yan yana sergi armağan etti. Ardından, salondaki hanımefendilerin da katılımıyla hatırat fotoğrafı çekildi.

Program kapsamında, Emine Erdoğan ile Bakan Yanık, "Kadının Gücü Türkiye'nin Gücü" isminde foto sergisini gezdi.

Programa iş, akademi, siyaset, STK, konuşma ve spor kabilinden nice alandan hanımlar ile martir anneleri, esirgeyici anneler, özürlü anneler ve eş muhtarlar katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler