USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Emine Erdoğan: Barış idealine revan yolu ayırmak fakat okşayıcı dümdüz unsurlarıyla cins olabilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın benzeri Emine Erdoğan, "Kalıcı ve sürdürülebilir barış idealine revan yolu ayırmak fakat okşayıcı düz unsurlarıyla gibi olabilir." dedi.

Emine Erdoğan: Barış idealine revan yolu ayırmak fakat okşayıcı dümdüz unsurlarıyla cins olabilir
12-03-2022 14:56
Ankara

Emine Erdoğan, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" bulunduğu Antalya Diplomasi Forumu'nda (ADF) kendisinin himayesinde planlı “Yumuşak Güç Yoluyla Dayanışmayı Güçlendirmek ve Barışı Teşvik Etmek” başlıklı panelde konuştu.

Panele, Nijer Cumhurbaşkanı’nın benzeri Khadija Bozoum, Sierre Leone Cumhurbaşkanının benzeri Fatima Maada Bio, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanının benzeri Sibel Tatar ve Ürdün Eski Başbakanı'nın Eşi Dina Janbek Khasawneh ile kimi devletlerin bakanları ve icra vekili eşleri seyirci adına katıldı.

Antalya'nın ADF ile "diplomasinin kalbi olma kimliğini koruduğunu" ve "küresel meseleleri belirtik yürekle ağız dalaşı olanağı sağladığını" tamlayan Erdoğan, "Uluslararası alanda, iri sınamalarla huzur karşıya kalıyoruz. Gözümüzün uğrunda mensur edilen toy dünyaya kadem söylemek düşüncesince diplomasinin yaklaşım ve şekillerinin de gözden geçirilmesi vazgeçilmez birlikte ihtiyaç." dedi.

Emine Erdoğan, bu bağlamda baştan kurgulanan diplomaside tatlı zorla üstünde ara vermek istediklerine dikkati çekerek "Kalıcı ve sürdürülebilir barış idealine revan yolu ayırmak fakat tatlı zorla unsurlarıyla beklenen olabilir." ifadesini kullandı.

"Savaşın ışıksız gölgesi, ne efsus ki birlikte defa hâlâ insanlığın dair çöktü"

Emine Erdoğan, bugün barış ile alakalı istişareleri, Ukrayna’daki ısıdam çatışmaların doğurduğu yadımlama ve acıların üzüntüsü süresince gerçekleştirdiklerini belirterek, "Evlatlarını çatışmalarda kaybeden annelerin yakarışları dünyanın rastgele tarafında yankılanıyor. Ailelerin parçalandığına tanık oluyoruz. Sevdiklerini geride bırakarak, vatanını bırakmak durumunda küsurat şahısların acılı bakışları içimizi dağlıyor. Savaşın ışıksız gölgesi, ne efsus ki birlikte defa hâlâ insanlığın dair çöktü." niteleyerek konuştu.

Barış umudunu çalışkan avlamak ve barışa müteveccih gayretleri artırarak el ele vermeleri icap ettiğini vurgulayan Erdoğan, hakeza birlikte iklimde "yumuşak zorla değer biçilmez değerinin hâlâ da belirtik bulunduğu noktasında hemfikir" olduklarını söyledi.

Türkiye olarak, savaşın felaketlerinden kaçan 4 milyondan birlikte tomar kişiye koyun açtıklarını da hatırlatan Erdoğan, hoppadak yandaki devletlerde değil, Afrika’dan Latin Amerika’ya denli enli birlikte coğrafyada, rastgele probleminin barışçıl yollarla çözümü düşüncesince yardım sağladıklarını vurguladı.

Emine Erdoğan, "Sağladığımız insancasına yardımlarla, zenginlik ve kalkınmanın hoppadak kaslı devletlerde değil, rastgele yerde köken salmasını amaçlıyoruz. Bu, kalımlı barışa revan anne yollardan biridir." değerlendirmesini yaptı.

"Bir gözyaşının diğerine üstünlüğü olamaz"

Türkiye'nin bugün bulunduğu denli eskiden de savaş, haksızlık ve kıtlık denli felaketlerden kaçan şahısların sığınağı, evi ve memleketi bulunduğunu kaydeden Erdoğan, müsamaha kültürünü rastgele devir paylaşıp çoğaltmaya apiko olduklarını belirtti.

Erdoğan, bugün 2 bilyon insanoğlunun arbede bölgelerinde yaşadığına ve 84 milyon insanoğlunun hüküm ve çatışmalar zımnında yurtlarından edildiğine dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Ukrayna’da hepimizi iri birlikte kedere sürükleyen harp karşısında yayınlanan refleks, maatteessüf öbür mazlum halklar düşüncesince denk gösterilmedi. Hangi ırktan, ne inançtan olursa olsun, birlikte çocuğun, birlikte kadının, savaşın karşısında çekmiş bulunduğu acı, yaşamış bulunduğu bulut eşittir. Bir gözyaşının diğerine üstünlüğü olamaz. O yüzden, bugünü birlikte milat adına alıp halihazırdaki kâffesi harpler karşısında bütünlük olalım."

İnsanlığın evvel ve bugün bulunduğu denli rastgele devir çeşitli imtihanlarla sınanacağını kaydeden Erdoğan, diplomasiyi baştan kurgularken diyaloğun, insanoğlu sevgisinin ve üniversal değerlerin bilgili bulunduğu toy birlikte sahife açmaları icap ettiğinin altını çizdi.

Emine Erdoğan, savaşın çırçıplak altyapıya dokunca vermesinin yanında kültürel miras, doğa ve canlılara da ağırbaşlı zararlar verdiğine dikkati çekti.

"Kadınların ve gençlerin seslerinin feyyaz çıkması baş döndürücü önemli"

Kadınların ve evlatların savaşlardan orantısız etkilendiklerini aktaran Erdoğan, ilgilendiren Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) kararının üstünden levent boylu seneler geçmiş olmasına karşın hanımefendilerin belletici ve arabuluculuk rolünü üstlenen temsilinin düşüt bulunduğunu söyledi.

Emine Erdoğan, hanımefendilerin arabuluculuk süreçlerinde, değişik gruplarla düzentileme ve iş donanmasına hâlâ alışkın bulunduğunun bilindiğini belirterek "O nedenle, arbede çözümü ve arabuluculuk süreçlerinin hâlâ etraflıca olması hususuna dikkatinizi döşemek istiyorum. Kadınların ve gençlerin seslerinin feyyaz çıkması baş döndürücü önemli." dedi.

Türkiye'nin bu mevzuya iri ehemmiyet atfettiğini kaydeden Erdoğan, "İster mikro, lazım yaygın kurda olsun, hanımefendilerin kâffesi değişmeyen mekanizmalarındaki varlığının artırılmasının dirimlik önemine içten inanıyorum. Kadın sağduyusunun ve araştırma kabiliyetinin problemlerin çözümüne ivme kazandıracağını biliyorum." niteleyerek konuştu.

"Sizlerin de oluşturduğu ağ baş döndürücü önemli"

Crans Montana Forumu (CMF) Kurucusu ve Onursal Başkanı Büyükelçi Jean-Paul Carteron da burada meydana getirdiği konuşmada, Avrupa'nın Türkiye’ye baş döndürücü benzeyen birlikte yerde "gerçek birlikte 11 Eylül'ü yaşadığını" belirterek "Cumhurbaşkanı Erdoğan baş döndürücü yönlü birlikte sistemi esasen ortaya çıkarmaktan bahsetmiş bulunduğu devir elbette ki ego buna katılıyorum." dedi.

Carteron, "(Birleşmiş Milletler) hakkıyla de İkinci Dünyayı Savaşı'nı kazananların kulübü. Veto oyunuyla nice değişmeyen gerçekleşemiyor. Birleşmiş Milletler 21. yüzyılda evren mevzularını halledecek birlikte gurur değildir. 75 sene geçmiş bunu yapabilirlerdi." niteleyerek konuştu.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Başkanı Peter Maurer ise tatlı zorla erk sahibi şahıslar üstünden de desteklenmesi icap ettiğini belirterek "Devlet ve hükümet başkanlarının canan refikaları, siz kıymetli ziyaretçilerimizin de oluşturduğu ağ baş döndürücü önemli. Kızılhaç ve Kızılay komiteleri üstünden siz kıymetli ziyaretçilerimizin oynamış bulunduğu gösteriş düzentileme yaptığımız bölgelerde baş döndürücü ağırbaşlı yarar sağlıyor. Biz bu ağlar yardımıyla çalışmalarımızı yürütebiliyoruz. " dedi.

Afrika Birliği Kadın, Barış ve Güvenlik hususi Temsilcisi Bineta Diop da diplomasiyi yaygınlaştırma açısından Türkiye'nin ağırbaşlı çabalarının bulunduğunu vurgulayarak "ADF çerçevesinde faziletkâr katılımlı sansasyonel birlikte aktiflik bulunan dünyamıza birlikte erke niteliğinde." niteleyerek konuştu.

Afrikalı hanımlara verdikleri destekten çevre Türkiye'ye ve Emine Erdoğan'a teşekkürname fail Diop, "Burada ortaya konulmuş olan teşrikimesai Afrika ve Afrika kıtasıyla da siz kıymetli ziyaretçilerimizin gerçekleştirmiş bulunduğu giranbaha ziyaretlerle ve diplomatik çalışmalarla geleceği bu söve mensur etme açısından baş döndürücü önemli." ifadesini kullandı.

"Çok ağır birlikte durumdayken ondan aldığım birlikte ahenk bana baş döndürücü iri atılganlık verdi"

Haiti Eski Devlet Başkanı Jovenel Moise'un benzeri Martine Moise, konuşmasının başlangıcında Emine Erdoğan'a teşekkürname ederek, şu şekilde konuştu:

"O benim düşüncesince ahi bugün. Çünkü baş döndürücü ağır birlikte durumdayken ondan aldığım birlikte ahenk bana baş döndürücü iri atılganlık verdi. Bunu esasen edebilirim: 'Sayın Moise şayet olduğunuz yerde şen değilseniz eviniz var Türkiye’de bizlere gelin.' Ben bunun düşüncesince size teşekkürname ediyorum."

Moise, kendisini konferansa çağırma fail Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da teşekkürname etti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri (BMMYK) Filippo Grandi de ADF’nin Ukrayna-Rusya taraflarının birlikte araya gelmesi düşüncesince baş döndürücü iyi birlikte olanak olduğunu, Türkiye’nin tarafları birlikte araya getirmenin beklenen bulunduğunu kanıtladığını belirterek meydana getirdiği liderlikten çevre Türkiye’ye teşekkürname etti.

Emine Erdoğan, konuşmaların sonunda, panele eklenen "First Lady"ler ile karı fotoğrafı çektirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler