USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Elektronik ticarete müteveccih anayasa teklifi, TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonunda ikrar edildi

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda ikrar edildi.

Elektronik ticarete müteveccih anayasa teklifi, TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonunda ikrar edildi
29-06-2022 17:03
TBMM

Teklifle, e-ticarette nahak yere rekabetin ve tekelleşmenin önüne geçilerek sektöre dünkü aktörlerin girişinin kolaylaştırılması ve pazarın stabil ve metin büyümesinin sağlanması amacıyla, ölçekler de dikkate alınarak elektronik ticaret ara bulucu fariza verici ve elektronik ticaret fariza sağlayıcılara müteveccih organizasyon yapılıyor.

Seyahat acenteliği, çırçıplak havacılık, ferdî emeklilik, bankacılık, sigortacılık, finansman, kapital piyasası, ifa hizmetleri, kal ve kader oyunları ile elektronik danışma sahalarında çalışkanlık yayınlayan işletmeler, elektronik ticaret ara bulucu fariza verici yahut elektronik ticaret fariza verici benimseme edilmeyecek.

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a dünkü fehva ve kavramlar eklenecek.

Elektronik ticaret pazaryerinde kendisinin satı yapmış olup yapmadığına bakılmaksızın gayrı elektronik ticaret fariza sağlayıcıların mülk yahut hizmetlerinin teminine müteveccih kontrat yapılmasına veya ısmarlama verilmesine olanak verici ara bulucu fariza sağlayıcılar, "elektronik ticaret ara bulucu fariza sağlayıcı" olarak; lüzum elektronik ticaret alışveriş durumunda isterse kendine alakadar elektronik ticaret ortamında, şahıs mülk yahut hizmetlerinin teminine müteveccih kontrat fail veya ısmarlama düzlük fariza sağlayıcılar ise "elektronik ticaret fariza sağlayıcı" şekilde tanımlanacak.

Kanuna, elektronik ticaret ara bulucu fariza sağlayıcının vasıtalık hizmeti sunmuş olduğu elektronik ticaret ortamına bağlı belirliliğin sağlanması düşüncesince elektronik ticaret pazaryeri ve elektronik ticaret ortamı tanımları da eklenecek.

Net muamelat hacmi, sonuncu satmaca yahut satmaca alegori sabık doküman değerlerinin bütün vergi, fon, masraf ve benzer müdahale toplamını içerecek. Elektronik ticaret ara bulucu fariza sağlayıcının ansızın aşkın elektronik ticaret alışveriş yerinin olması şeklinde kupkuru muamelat kütlesi hesaplanırken bu alışveriş yerleri, elektronik ticaret fariza sağlayıcının ansızın aşkın elektronik ticaret ortamının olması şeklinde ise bu ortamların hepsi üstünden gerçekleşen hacim, kupkuru muamelat hacmine müdahale edilecek.

Hukuka karşıt içerik

Diğer kanunlarda tersine buyruk bulunmadıkça, ara bulucu fariza sağlayıcı, fariza verici kabilinden maruz muhteva ve içeriğe bap mülk yahut hizmetle alakadar hukuka karşıt konulardan mesul olmayacak.

Elektronik ticaret ara bulucu fariza sağlayıcı, elektronik ticaret fariza verici kabilinden maruz içeriğin hukuka karşıt olduğu için haberli olması şeklinde bu içerisinde ne olduğu gecikmeksizin yayımdan kaldırarak hukuka karşıt hususu alakadar amme gurur ve kuruluşlarına bildirecek.

Elektronik ticaret ara bulucu fariza sağlayıcı, doğruluk sahibinin, düşüncesi ve endüstriyel iyelik hakkı ihlaline ilişikli bilim ve belgeye yaslanan şikayeti üzerine, elektronik ticaret fariza sağlayıcının şikayete bap ürününü yayımdan kaldırarak vaziyeti namına ve doğruluk malikine bildirecek.

Elektronik ticaret fariza sağlayıcının, şikayetin aksini yayınlayan bilim ve belgeye yaslanan ara bulucu fariza sağlayıcıya sunması üstünde şikayete bap ürünü baştan yayımlayacak.

Şikayet ve itirazda; ilgililerin açıkça etiket ve bulunak bilgileri, ihtilafa bap mahsul ile alakalı bilgiler, ürünün yayımdan kaldırılması yahut yayımlanmasının gerekliliğine ilişikli gerekçeler ile yönetmelikle belirlenen gayrı hususlar arazi alacak. İlgililerin umumi kanunlara uyarınca adli ve yönetimsel mercilere müracaat hakları hafi olacak.

Ticaret Bakanlığına "etkin ve adil rekabet ortamını koruma" yetkisi

Ticaret Bakanlığı, elektronik ticaretin gelişimini sağlamaya, etkin ve adil rekabet ortamını korumaya, fariza verici ve ara bulucu fariza sağlayıcının faaliyetlerine müteveccih organizasyon hazırlamaya izinli olacak.

Bakanlık, kanunun uygulanmasını gelmek düşüncesince denetleme hazırlamaya ve denetleme neticelerini açıklamaya, denetleme esnasında hususi eksperlik yahut uygulayım bilim müstelzim hallerde uzman görevlendirmeye, bilirkişinin doğruluk ve yükümlülükleri ile görevlendirilmesine bağlı kökler ve esasları yönetmelikle belirlemeye izinli kılınacak.

Aracı fariza verici ve fariza sağlayıcı, organizasyon kapsamındaki iş ve işlemlerine bağlı bilgi, belge, defter ve elektronik kayıtlarını, iş yahut işlemin gerçekleştiği tarihten itibaren 10 sene süreyle saklamakla işyar olacak.

Ticaret Bakanlığı, ünlü kontrol ve endamsız ileti eliyle ticari elektronik ileti gönderen asıl yahut hukuksal ad sürdürümcü bilgilerini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan almaya izinli olacak.

İdari kredi cezaları

Teklif ile elektronik ticarette nahak yere ticari pratikte mevcut elektronik ticaret ara bulucu fariza sağlayıcıya, nahak yere pratikte bulunulan rastgele müşterek elektronik ticaret fariza verici düşüncesince 10 bin liradan 100 bin liraya denli yönetimsel kredi cezası verilecek.

Elektronik ticaret ara bulucu fariza verici kabilinden satı fiyatında yegâne cepheli başkalık yapılması müdahale elektronik ticaret fariza sağlayıcıyı kampanyalı mülk yahut fariza satışına zecrî elektronik ticaret ara bulucu fariza sağlayıcıya, rastgele müşterek elektronik ticaret fariza verici düşüncesince 500 bin liralık yönetimsel kredi cezası verilecek.

Net muamelat hacmine müdahale edilen elektronik ticaret ortamları dünya peyda etmek az daha kendine alakadar elektronik ticaret ortamları ortada muvasala olanağı sunan ve bu ortamlarda birbirinin tanıtımını fail elektronik ticaret ara bulucu fariza sağlayıcıya 10 milyon lira, mülk yahut fariza ilanlarının yayımlanmasına elektronik ortam sağlaması halinde, ayrımsız ortamda mülk yahut fariza teminine müteveccih kontrat yapılmasına veya ısmarlama verilmesine olanak verici elektronik ticaret ara bulucu fariza sağlayıcıya ise 20 milyon liralık yönetimsel kredi cezası verilecek.

Ticaret Bakanlığınca meydana getirilen akıbet ihbariye ve bilgilendirmenin peşi sıra elektronik ticaret ara bulucu fariza verici ve elektronik ticaret fariza sağlayıcı, tüketiciler ve pazaryerinde mevcut elektronik ticaret fariza sağlayıcıları kıygın etmemek hesabına sadece esbak siparişlere bağlı iş ve işlemler yürütebilecek. Verilen müddet süresince aykırılığın ortadan kaldırılmaması şeklinde gözaltı kabilinden elektronik ticaret ara bulucu fariza sağlayıcının yahut elektronik ticaret fariza sağlayıcının alakadar umumi ağ adreslerine içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi sonucu verilebilecek.

İdari kredi cezalarının uygulanmasına karşın Ticaret Bakanlığınca maruz müddet süresince aykırılığın sonlandırılmaması yahut ayrımsız aykırılığın ukubet tebligatının yapıldığı tarihten itibaren 1 sene süresince tekrarı şeklinde müşterek evveli cezanın dü sert yönetimsel kredi cezası uygulanacak.

İdari kredi cezalarına bağlı fiillerin, Ticaret Bakanlığını yanıltmaya müteveccih iş ve işlemlerle gerçekleştirilmesi şeklinde kal konusu cezalar 10 sert uygulanacak.

İdari kredi cezalarının müşterek takvim yılına bağlı mecmu tutarı, kupkuru muamelat kütlesi 60 bilyon liranın altında bulunan ara bulucu fariza verici yahut fariza verici düşüncesince 500 milyon lirayı geçemeyecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler