USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Elazığ'da depremin verdiği hasar devletin şefkatlilik aracılığıyla telafi edildi

Elazığ'da 24 Ocak 2020'de meydana mevrut 6,8 büyüklüğündeki depremin üstünden 2 sene geçti.

Elazığ'da depremin verdiği hasar devletin şefkatlilik aracılığıyla telafi edildi
23-01-2022 13:09
Elazığ

Merkez üssü Sivrice ilçesi bulunan depremde Elazığ'da 37 ve Malatya'da 4 isim yaşamını kaybetti, yüzlerce isim yaralandı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın direktifiyle depremin minimum kayıpla atlatılması ve vatandaşların dirilik güvenliğinin sağlanması düşüncesince ilişik bakanlıklar ve il koordinesinde hepsi hissedar kuruluşlar seferber oldu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremin yaşandığı geçmiş akşamdan itibaren Elazığ'a geçerek günlerce kontrol istirdat ve iane faaliyetlerini yürüttü.

Türkiye'nin nice ilinden yüzlerce kontrol istirdat kadrosunun yönlendirildiği bölgede, dip emek vermek kararı çökmüş altında artan 45 isim kurtarıldı.

Türkiye'nin ciharıyek beraberinde depremzedelere iane kılmak amacıyla kuruluşlar ilkin iktisap kılmak neredeyse çıplak maşer kuruluşları ve yurttaşlar seferber oldu. Elazığ ve Malatya'da iane elini birlikte an olsun depremzedelerin üstünden çekmeyen devlet, afetten etkilenen binlerce aileye bugüne derece ilişik bakanlıklar gözetiminde Elazığ'a 820 milyon lirayı fazla ayni ve nakdi iane yaptı.

Verilen desteklerle tarz ve kırsalda canlı depremzedelerin afetten ötürü kıygın olmalarına vesile tanımayan devlet, meydana getirilen yardımlarla şefkatlilik elini hepsi depremzedelere hissettirdi. Depremzedelere gıda, giyim, kira, konteyner, eşya, küçükbaş ve kocabaş hayvan, hayvan bilimi düşüncesince yem, efsanevi melce çadırları kabilinden nice kalemde iane gerçekleştirildi.

Binlerce konutun çın hasar görmüş bulunduğu şehirde depremzedelerin hane ihtiyacını istikbal kılmak düşüncesince Bakan Kurum'un koordinesinde TOKİ kabilinden 24 bin 537 konutun inşası planlanarak 23 bin 249 konutun ihalesi yapıldı.

Yapımına başlanan 23 bin 9 konuttan 18 bin 435'i tamamlanarak Valilik koordinesinde ad çekme çekimi eliyle 17 bin 95 hane adalet sahiplerine teyit edildi. Depremin doğrudan arkası sıra acele hane gereksinim duyan 312 eş ise Cumhuriyet ve Bizmişen Mahallesi'ndeki sakınma konutlara yerleştirildi.

Yapımına başlanan konutların 6 bin 565'i kentsel tahavvül konutu, 3 bin 375'i karye evi iktisap kılmak neredeyse 15 bin 280'i kıyamet konutu, 1164'ü içtimai hane namına projelendirildi.

Depremde iş bölgeleri yıkılan yurttaşlar düşüncesince de yapımına başlanan 1352 iş yerinden 884'ü tamamlandı ve adalet sahiplerine teslimleri başladı.

Yeni birlikte Elazığ düz yazı edilmektedir

Depremzedelerin hane ihtiyacını bertaraf kılmak düşüncesince düzenlenen sık çalışmayla şehir merkezinde Aksaray, Hicret, Gümüşkavak, Bizmişen, 12 aşamadan oluşan Yemişlik, 5 aşamadan oluşan Çatalçeşme mahalleleri ile Yazıkonak ve Akçakiraz beldelerindeki sakınma alanları ve Güneş Sitesi, Mustafapaşa, Rüstempaşa, Abdullahpaşa, Sürsürü mahalleleri, Sivrice, Palu, Baskil, Kovancılar, Karakoçan, Maden ilçelerindeki kentsel tahavvül sahalarında yükselen çağcıl konutlarla adeta acemi birlikte Elazığ düz yazı ediliyor.

Yaşam sektörü namına planlanan, içinde okul, iş yeri, cami, fırın, istirahat alanları, döl dubara parkları, spor tesisleri, seyir ve çiftteker yollarının bulunduğu, yerel mimarinin izlerini taşıyan, mekân düzenlemesiyle dikkati çekici konutlarla şehir elan çağcıl birlikte görünüme kavuşuyor.

Kırsalda 3 bin 375 polat örme hane projesi

Kırsaldaki depremzedelerin de yaralarını kavuşturmak düşüncesince emek vermek tay tay arabası TOKİ, Baskil, Sivrice, Palu, Maden, Karakoçan ve Kovancılar ilçeleri ile merkeze ilişkin mecmu 198 köyde inşası planlanan 3 bin 375 polat örme karye evinden 2 bin 825'inin ihalesini gerçekleştirdi. İhale kararında yapımına başlanan 1875 karye evinden 1006'sı tamamlanarak adalet sahiplerine teyit edildi.

Depremin yıktığı 23 ekol namına 41 ekol kazandırılıyor

Depremde çın hasar görmüş bulunduğu düşüncesince yıkılan 23 okulun namına Milli Eğitim Bakanlığı koordinesinde İl ve Devlet Yatırım Programı ile hayırseverlerin sayesinde yapımına başlanan 41 okuldan 15'i tamamlandı, 27 okulda da ihya yapılarak terbiye öğretime açıldı.

Depremin bulunduğu tarihten bugüne şefkatlilik elini depremzedelerin üstünden birlikte an olsun çekmeyen devlet, yalnızca Kızılay, AFAD ve SYDV vasıtasıyla depremzedelere 23 bin 986 çadır, 95 bin 682 yatak, 215 bin 324 battaniye, 49 bin 512 ısıtıcı, 1709 tüp, 10 bin 580 çarşaf seti, 3 bin 416 soba, 22 bin 323 titrem odun ve kömür, 1 milyon 15 bin besin paketi, 233 bin 482 giyim, 189 bin 764 döl bezi ve hıfzıssıhha kolisi, 885 bin 958 şişe su, 1625 pervane ve 15 bin dezenfektan yardımında bulundu.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca (SYDV) 21 bin 309 aileye 15 milyon 234 bin 381, 726 esnafa 1 milyon 471, 324 aileye 6 milyon 120 bin liralık ayni ve nakdi iane yapıldı. İlçelere de 1 milyon 290 bin liralık dayanak gönderildi, 5 milyon 820 bin liralık mesabesinde 61 bin 200 alım satım kartı dağıtıldı.

AFAD kabilinden da depremde evleri çın hasar gören ve öz olanakları ile barınmak talip ev sahiplerine 11 bin, kiracılara 5 bin, evleri ölçülü hasar gören ve öz olanakları ile barınmak talip ev sahiplerine 5 bin ve kiracılara 2 bin 500, iş bölgeleri çın hasar gören vatandaşlara ise 2 bin 500 liralık iktisap kılmak neredeyse 133 milyon 440 bin liralık iane yapıldı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından, riskli bölgelerde 7 bin 34 ege ve 946 müstecir iktisap kılmak neredeyse mecmu 7 bin 980 insana bugüne derece 82 milyon 397 bin 952 liralık icar ödemesi yapıldı. Riskli düzlük içinde mülkiyetini hazineye devredip bedelini kabul kılmak talip 396 insana devletleştirme bedeli namına mecmu 81 milyon 416 bin 274 liralık ifa gerçekleştirildi.

Dask (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) ödemeleri kapsamında 22 bin 259 dosya tamamlanarak mecmu 223 milyon 42 bin 236 liralık ifa oldu.

Başlatılan baştan bayındırlık emek harcamaları kapsamında, çın hasar gören 80 cami yıkıldı, ölçülü ve bol hasar gören 11 camide ihya ve tamir emek vermesi yapıldı.

Yıkılan camilerin namına Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı ve hayırseverlerin sayesinde yapımına başlanan camilerden 23'ü tamamlandı.

TOKİ kabilinden da düz yazı edilen dolgun hane sahalarında vatandaşların tapınak ihtiyacının karşılanması amacıyla yapımına başlanan 12 camiden 9'u tamamlanarak hizmete sunuldu.

"Bina stokunda meydana mevrut tahribat şişman seviyede giderildi"

Vali Ömer Toraman, AA muhabirine, 24 Ocak 2020'de yaşanmış bulunan depremde yaşamını kaybeden 41 kişiyi rahmet ve saygıyla andıklarını söyledi.

Kentte şişman birlikte hasar bırakan deprem derhal sonra devletin ilişik etraflı kurumlarıyla adeta birlikte seferberlik anons edildiğini kaydeden Toraman, yaraların sarılması düşüncesince şişman birlikte güç harcama ettiklerini belirtti.

"Kentte meydana mevrut depremden sonradan oluşan hasarların telafisi düşüncesince devletimiz yılgı birlikte gayretle doğrudan işe koyulmuş ve çelimsiz müddette baş döndürücü çın mesafeler kıvrım etmiştir." ifadelerini kullanan Toraman, zaman geldikleri noktada hem türel hem yönetsel süreçlerinin çabucak işletildiğini ve baştan düz yazı faaliyetlerinin TOKİ eliyle şişman miktarda tamamlandığını vurguladı.

Vali Toraman, şu biçimde bitmeme etti:

"Depremin doğrudan arkası sıra Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde ve takibinde, İçişleri, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımızın ve öteki bakanlarımızın andıran ilgisiyle şahsen sahada konum etmesiyle Elazığ'da oluşan hasarlar baş döndürücü çelimsiz müddette telafi edilmeye başlanmıştır. Bugün sebebiyle esasen yapılış stokunda meydana mevrut tahribat da şişman seviyede giderildi."

Türkiye'de kentsel tahavvül faaliyetleri düşüncesince ehemmiyetli birlikte adım

Evlerini teyit düzlük depremzedelerin acemi konutlarında hayat ve inanma içinde yaşadıklarını aktaran Toraman, Elazığ'da kentsel tahavvül sahalarında baş döndürücü çın birlikte eneze yapılış stokunun güçlendirildiğini bildirdi.

Yerel mimariye ve çağcıl şehirciliğe makul mahalleler ve dirim alanlarının düz yazı edildiğine aksan karşıcı Toraman, Türkiye'de kentsel tahavvül faaliyetleri düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli birlikte hamle ve vatandaşların dirim kalitesi ve standardının yükseltilmesine çevrik birlikte çalışkanlık bulunduğunu anlattı.

Kentsel tahavvül ile yapılış stokunun yenilendiğini tabir fail Toraman, devletin depremzedelerin yaralarının sarılması ve kıygın olmaması düşüncesince tahaffuz ve öteki ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında şişman birlikte efor gösterdiğine dikkati çekti.

Depremin verdiği dokunca şişman seviyede telafi edildi

Ağır hasarlı binaların yıkılmasından ötürü adalet sahibi bulunan yurttaşlar düşüncesince Elazığ'ın türlü yerlerinde mefruşat etütlerinin yapıldığını dile getiren Toraman, makul mefruşat şartlarını haiz yerlerde sakınma bölgelerin belirleme edildiğini, buralarda acemi mahalleler düz yazı edildiğini, Yemişlik bölgesinin buna dayanıklı namına gösterilebileceğini tabir etti.

Yemişlik alanında 12 teşebbüs şeklinde konutların düz yazı edildiğini, acemi birlikte kentsel bölgeye ve mahalleye dönüştürüldüğünü bildiren Toraman, TOKİ kabilinden AFAD Başkanlığı koordinesinde imal edilen konutların vatandaşların elan şen yaşayabilecekleri, mıhlı ve emin konutlar olduğuna ayraç etti.

Mahalle konsepti içinde yolları, parkları ve bahçeleri, camileri, alım satım ve terbiye alanlarıyla birlikte birlik oluşum edecek biçimde acemi dirim alanlarının oluşturulduğunu kail Toroman, şehrin meydana getirilen acemi konutlarla yerleşme bölgesini hem şimal aynı zamanda lodosluk istikametinde az buçuk elan genişlettiğine dikkati çekti.

Vali Toraman, "Yürütülen faaliyetlerle Elazığ kentçilik manasında yapılış stokunu değiştirmiş, güncellenmiş, mıhlı ve emin bir duruma gelmiştir. Modern kentçilik prensiplerine makul taayyüş alanları, mahalleler oluşmuş. Dolayısıyla depremin verdiği dokunca şişman seviyede telafi edildi." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler