USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Dünyanın en iri 5. tekstil üreticisi ve ihracatçısı pozisyonuna yükseldik'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Türkiye'nin dünyanın en şişman 5. tekstil üreticisi ve ihracatçısı pozisyonuna yükseldiğini belirterek, "Zamanında birilerinin beğenmediği tekstil sektörü çağ siz değerli üyelerimizin gayretiyle tamamı dünyaya istihsal yapıyor." dedi.

'Dünyanın en iri 5. tekstil üreticisi ve ihracatçısı pozisyonuna yükseldik'
07-10-2022 02:01
Istanbul

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), tekstil sektörünün ihracat şampiyonlarını ödüllendirdi.

Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz ve rütbe elde eden firmaların yetkilileri katıldı.

Törende mütekellim Varank, Türkiye'nin dünyanın en şişman 5. tekstil üreticisi ve ihracatçısı pozisyonuna yükseldiğine aksan yaparak, şunları kaydetti:

"Biliyorum gücümüz ve potansiyelimiz var. Dünya 5'inciliği tabii ehemmiyetli ortak başarı. Biz bunu aşırı elan gelecek taşıyabilecek yeteneğe sahibiz. O sebepten dolayı Ahmet Bey'in koyduğu üçüncülük hedefini ego oldukça akıllıca buluyorum. Ama bunun da ötesine ne çıkarız, ne birinci oluruz? İnşallah ego bu salonda bu başarıları da göreceğimize inanıyorum. En endamsız müddette tığ evren liderliğine oynayabileceğiz."

Türk tekstil sektörünün topu topu dünyaya istihsal yaptığına dikkati çekici Varank, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Zamanında birilerinin beğenmediği tekstil sektörü dakika siz değerli üyelerimizin gayretiyle topu topu dünyaya istihsal yapıyor. Tekstil sektörü, AR-GE, dizayn ve inovasyonu merkezine meydan yaklaşımıyla global pazarlarda rakiplik edecek ürünleri devletimizde üretiyor. 30 bilyon doları aşan ihracat da bunun en şişman kanıtı. Bu durum, iş insanlarımızın attığı kabadayı ve vizyoner adımlarla rastgele güzeşte güneş pekişmeye bitmeme ediyor."

Varank, sektörel fuarları yakından izlem ettiklerini belirterek, "Avrupa'daki ve Amerika'daki dinginlik riskine karşın Türkiye'de sektörler hala canlı. Yurt dışından mevrut misafirlerimiz Türkiye'yi tedarikçi şekilde ne değerlendirebilir diyerek fuarlarda bulunuyorlar. Bugün çabucak 4 pare fuarın açılışına katıldık. Bundan 1,5 ay evvel İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı'ndaydım. Oralardaki dinamizmi görür görmez ülkemizin geleceği namına aşırı emniyet duydum." değerlendirmesinde bulundu.

İhracata bedel katmanın, esasen Türkiye'ye bedel eklemek bulunduğunu kaydeden Varank, konuşmasına şu şekilde bitmeme etti:

"Üretime, ihracata, istihdama koskoca ulama sağladınız. İhracata bedel katmak, esasen Türkiye'ye bedel eklemek demektir. Bu nedenle ülkemize bedel katan yatırım, üretim, istihdam ve ihracat vizyonumuza çiğin sağlayan cengaverlerimizi taltif etmek istedim. Tekstil sektörümüzün esaslı firmaları birbirleriyle konkur halindedir. Bu sektör o denli aşırı muvaffakiyet hikayeleriyle mahmul ki rastgele biriyle alım çalım duyuyoruz. mükafat meydan alamayan, sektöre, ülkemize bedel katmaya uzunlamasına bitmeme fail sanayicileri, yatırımcıları, girişimcileri kalben kutlama ediyorum. Başarılarının artarak bitmeme etmesini ve geriden gelenlere dayanıklı olmasını dilek ediyorum. Hiçbir muvaffakiyet rastlantısal gerçekleşmez. Firmalarımızın tabii şişman ortak cansiparane kesintisiz fiilen bu noktalara geldiklerini biliyoruz. Bu çabaları heba etmeyecek, onları elan da cesaretlendirecek çalışan ortak iş ve envestisman ortamının girişimcilerimize sunulması minimum bu gayretler denli kıymetli."

"Oluşturduğumuz fonlarla yenilikçi girişimciliğe ulama sağlıyoruz"

Varank, hem tekstilde bununla beraber gayrı sektörlerde yatırım, üretim, istihdam ve ihracattan ödün vermediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Biz de görü şekilde Sayın Cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde iş dünyamıza kere arkadaşlığı yapıyor, onların önünü anahtar çalışmalarımızı çaba kesmeden sürdürüyoruz. Hem tekstilde bununla beraber gayrı sektörlerde yatırım, üretim, istihdam ve ihracatta katiyen ödün vermiyoruz. Organize işleyim bölgeleri, işleyim bölgeleri, işleyim siteleri mensur ediyor, ülkemizin işleyim altyapısını güçlendiriyoruz. Teknoparklar ve dizayn merkezleriyle çelimli AR-GE ve inovasyon ofisleri mensur ediyoruz. KOSGEB ve TÜBİTAK ile yeşil ve sayısal dönüşümlere dayanak oluyoruz. hususi sektör yatırımları düşüncesince alımlı teşvikler sağlıyoruz. Oluşturduğumuz fonlarla yenilikçi girişimciliğe ulama sağlıyoruz. Ülkemizin teknolojik dönüşümü düşüncesince lazım insanoğlu kaynağını peyda etmek düşüncesince çarpıcı programlar oluşturuyoruz. Tüm bunların indinde gök ve bireşimli zeka kabilinden meslek açıcı bölgelerde ülkemizi asır atlatacak görünüm projeleri de geliştirmeye bitmeme ediyoruz. Tekstil de bizim bu gayretlerimizi bilişimci ve girişimcilerin çabalarıyla birleşerek ayırt oluşturduğu ortak sektördür."

Dünya ekonomilerinin kızgın sınavlardan geçtiğini kaydeden Varank, "Enerji ve mal fiyatlarındaki artışlar global ortak mesele biçimine getiriyor. Türkiye bu negatif gelişmelerden etkileniyor ancak ülkemizin işleyim öncülüğünde elde etmiş olduğu başarıları gölgeleyemeyeceği ortak gerçek. Dünyada giriş yayınlayan mesail esasen nice fırsatları da yanı sıra getirebiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler