USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dünyada enerjinin yüzde 40’ı binalarda tüketiliyor

Yaşamanın sürdürülebilir olmasında iri müşterek paya erbap bulunan enerjinin verimliliği ve tasarrufunun sağlanması düşüncesince ev ve büro ve ofislerde alınabilecek önlemlere ilgi çekici Çevre Sağlığı Programı Öğr. Gör. Hasan Ateş, “Dünyada enerji tüketiminin kısaca

Dünyada enerjinin yüzde 40’ı binalarda tüketiliyor
10-01-2022 17:02

Enerji kaynaklarının hem tükenilebilir olması aynı zamanda bu kaynakların şuursuzca kullanılmasının hava değişikliği kadar art dönülemez neticelere sefer açmasından ekolojik ortam enerji kullanımına maksimum ihtimam edilmesi icap ettiğini tamlayan İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Çevre Sağlığı Program Başkanı Öğr. Gör. Hasan Ateş, enerji tasarrufu ve ak pak enerji üzerine bilgelik paylaşımında bulundu. Dünyada enerji tüketiminin tahminî yüzde 40'ını binalardaki tüketimin oluşturduğunu tamlayan Öğr. Gör. Ateş, ferdî şekilde enerji tasarrufu meydana getirilen yöntemlerin ev ve büro ve ofislerde kullanılmasına ihtimam çekerek, “Türkiye'de toplanmış imal edilen elektriğin yüzde 25'i ışıklandırma gayesi ile kullanılmaktadır. Bu tüketimler dikkate alındığında, enerji istihlak alışkanlıklarımızı değiştirmeli ve artırım getirmek düşüncesince elimizden mevrut rastgele şeyi yapmalıyız” dedi.

Enerji tasarrufu sağlayacak yöntemler
Enerji tasarrufunu sağlayabilmek alegori alınacak önlemlerden bahseden Ateş, “Enerjiyi doğurgan ve tasarruflu değerlendirmek düşüncesince yapılması gerekenlere baktığımızda şimdi az ve ak pak mahrukat kullanan, emisyonu düşüt araçları yeğleme etmeliyiz. Daha az enerji kullanan demiryolu, denizyolu ulaşımına evleviyet vermeliyiz. Hem site içi aynı zamanda şehirlerarası taşımacılıkta raylı sistemleri yeğleme etmeliyiz. Bisiklet kadar tabiat dostu taşıtlar kullanabilmeye ihtimam göstermeliyiz. İyi elektrik işlenmiş binalarda oturmaya ihtimam etmeliyiz. Evlerde düşüt enerji tüketimi sağlayan, enerji tasarruflu sonuç teknoloji, çevreci elektrikli makineleri ve cihazları yeğleme etmeliyiz. Isıtmada makul yakma sistemlerinin kullanılmasını sağlamalıyız. Aydınlatmada gündüz ışığından şimdi aşkın yararlanmalıyız. Elektrikli aletlerle işimiz bittiğinde fişlerini prizden çıkarmalıyız. Buzdolabının kapağını boşuna yere açıp, kapatmamalıyız. Elektrik tüketimi az bulunan ampulleri seçmeliyiz. Musluklardan boşuna yere su akmamasına ihtimam göstermeliyiz. gereksinim ilavesi ürünler, üst baş almaktan kaçınmalıyız. Odalarımızda yersiz yere yanan ışıkları kapatmalıyız.

En önemlisi ise müşterek ürünün üretilmesi düşüncesince enerji ve hammadde muktezi bulunduğu düşüncesince kağıt, karton, plastik, cam, mızrap kadar art dönüşümü yapılabilen atıklarımızı kaynağında şu demek oluyor ki ev, okul, iş yeri, alım satım merkezi kadar yerlerde ayrı şekilde toplayıp, art dönüşümünü sağlattığımız devir hem bunların üretilmesi düşüncesince müstelzim enerjiden ve girdilerden artırım etmiş aynı zamanda ev bark ekonomisine yardım elde etmiş oluruz” ifadelerinde bulundu.

“İnsanları artırım mevzularda bilinçlendirmeliyiz”
Son senelerde dünyada mekân dulda bilincinin artarak çoğalması ile sürdürülebilir müşterek enerji verimliliği ve tasarrufu meydana getirmeye müteveccih icraat yapıldığını aktaran Ateş, “Enerji tasarrufu ile geçer enerjinin azaltılması amaçlanırken, enerji verimliliği ile üretimin kalitesi ve miktarını düşürmeden talebi karşılayacak enerji kullanımının düşürülmesi amaçlanmalıdır. Enerjinin doğurgan kullanılmaması, kaynakların çabucak tükenmesi, çevrenin ve sağlığın bozulması, devletlerin enerji açısından dışa yayımcı olması kadar birtakımı sorunları yanı sıra getirmektedir. Bizler istihsal ve istihlak şeklimizi değiştirmediğimiz sürece doğacak nesillere şimdi yaşanabilir, metin müşterek evren bırakamayacağız. Bu bağlamda enerji verimliliği ile tasarrufun önemini vurgulayarak kullanmakta olanları bu mevzularda bilinçlendirmeli ve enerji verimliliğini destekleyecek yatırımların, planların yapılmasını sağlamalı ve desteklemeliyiz” sanarak konuştu.

Kaynaklar tükeniyor
Enerjinin canlıların hayatlarını sürdürebilmelerini sağlayıcı hayatın ehemmiyetli müşterek parçası bulunduğunu kaydeden Ateş “Gelişen dünkü teknolojiler ile işletmelerin istihsal faaliyetlerini gerçekleştirebilmeleri enerji sebebiyle olmaktadır. Enerji, çoğu kez yenilenebilen ve yenilenemeyen kaynaklardan üretilebilmektedir. Kömür, petrol, natürel tabii taş yağı lambası kadar taşıl bulunan kaynaklarımız yenilenemeyen enerji kaynaklarımızdır. Toprağın altında milyonlarca sene süresince kalık bulunan nebat ve hayvani kalıntıların birtakımı tepkimeler geçirmesi kararı oluşan bu kaynaklar ne efsus ki gündüz geçtikçe tükenmektedir. Ayrıca, taşıl kaynaklı yakıtların kullanılması kararında atmosfere, karbondioksit, karbonmonoksit, kükürtdioksit ve azotoksitler kadar çevreye ve sağlığa dokuncalı emisyonlar yayılmaktadır. Bu emisyonların yayılımı, hava değişikliği kadar atmosferik olayların da yaşanmasına hastalık olmaktadır. Fosil kaynaklar alegori şimdi çevreci, canlılar ve dünyamız düşüncesince şimdi metin bulunan güneş, jeotermal, hidroelektrik, dalga, biyokütle enerjisi kadar yenilenebilir bulunan enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekmektedir. Tüm evren ülkelerinin yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi doğacak nesillerin metin müşterek dirim sürdürebilmesi alegori ehemmiyetli müşterek adımdır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler