USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Doğu ve Güneydoğu'da kalan yağışlar baraj ve göllere 'can suyu' oldu

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sonuç devirde çarpıcı bulunan yağışlar, global ısınmaya ilişkin yağışsızlık dolayısıyla su seviyesinde şişman düşüşün yaşandığı baraj ve göletlerin dolması düşüncesince imge oldu.

Doğu ve Güneydoğu'da kalan yağışlar baraj ve göllere 'can suyu' oldu
02-03-2022 12:08
Elazığ

Küresel ısınmaya ilişikli akıbet zamanlarda buharlaşmanın çoğalması ve başta güzeşte sene yaşanmış bulunan yağışsızlık barajlardaki su seviyelerini de düşürdü.

Kış devri sansasyonel bulunan yağışlar, kuruluşa noktasına mevrut baraj ve göletler düşüncesince adeta dirilik suyu olurken, doluluk oranına değgin umutları da artırdı.

Depolamalı tesislere mevrut suyun kısaca yüzdelik 60'ının kar erimesinden kaynaklandığı ülkede mart ayından itibaren barajlardaki doluluğun henüz da çoğalması bekleniyor.

"Bu sene kar yağışı ehemmiyetli derecede arttı"

Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, AA muhabirine, 2021 senesinde ülkenin Marmara Bölgesi aut öteki bölgelerinde umumi adına yağmur azlığı yaşandığını anımsattı.

Bu sene kar yağışının ehemmiyetli derecede arttığına ayraç fail Dündar, hata bölgelerindeki Elazığ, Malatya, Tunceli ve Bingöl'de bu yağışların 55 baraj ve gölete de yansıdığını belirtti.

Dündar, "Bu kar yağışı toprak altı suyunu hizmetçi noktasında aşırı çalışan birlikte kaynak. Karların erimesiyle su, ambarlama tesislerine akıllıca akın gösteriyor. Bu da ambarlama kapasitesinin artışına punt olmakta." dedi.

İl bazlı yağışlarda yaşanmış bulunan gelişmeye ilişikli Dündar, şunları kaydetti:

"Bingöl'de geçmiş yıla uyarınca yüzdelik 47 kabilinden birlikte artma gır konusuyken, derinliğine dönemli sürece baktığımızda yüzdelik 4,2 henüz az birlikte yağmur gır konusu. Elazığ'a baktığımızda derinliğine yılların averajına uyarınca yüzdelik 6,6 eksilme gır konusuyken güzeşte yıla uyarınca yüzdelik 17,6 kabilinden artma var. Tunceli'de ise derinliğine yılların averajına uyarınca yüzdelik 22 kabilinden birlikte artma olmuş. Hem de güzeşte yıla uyarınca yüzdelik 45 yağmur fazlalığından bahsedebiliyoruz. Bahar devrinde karların eriyip akışa geçmesiyle ambarlama tesislerimize de katkısının olabileceği açık. Bu çerçevede semt müdürlüğümüzün içerisinde toprak meydan nice erke barajımızda güzeşte yıla uyarınca henüz güzel durumdayız."

Kar yağışının peşi esna ilkbaharda muhtemel yağmurla su seviyesinde henüz da artma beklediklerine ayraç fail Dündar, şu biçimde konuştu:

"Bölgemizdeki başta sulama tesislerimizde ehemmiyetli birlikte dava yaşanmadan inşallah 2022 yılını da atlatırız diyerek planlıyoruz. Bu kapsamda Elazığ'daki Cip, Kalecik, Kanatlı kabilinden barajlarda yeteri kadar suyumuz var. Keban Barajı'ndan faydalanan çiftçilerimiz açısından baktığımızda da yükselme yüksekliği az buçuk artsa da sulamada başağrısı yaşanmayacak biçimde 2022 yılını inşallah değerli birlikte biçimde geçirmiş olacağız. Beklentimiz bahar yağışlarıyla barajlarımızda ihtiyacımız bulunan suyun depolanması ve çiftçilerimizin 2022 zirai faaliyetinde birlikte başağrısı yaşanmadan bu sürecin atlatılmasıdır."

Dündar, bu süreçte çiftçilere sulamada tasarruflu olmaları çağrısında bulunarak, "DSİ adına topu topu gizli sulama sistemlerimizde bundan sonradan sayaçlı düzene geçiyoruz. Bölgemizde 2022 senesinde birlikte başağrısı yaşanmaması düşüncesince çiftçilerimizle azimkâr birlikte çalışmanın içine gireceğiz." diyerek konuştu.

Barajların doluluk oranında ağırbaşlı artma bekleniyor

DSİ 10. Bölge Müdür Yardımcısı Fazıl Aslan da dünyada global ısınmadan meydana gelen olumsuzlukların yaşandığını, Türkiye'de de bu etkilerin görüldüğünü söyledi.

Geçen senenin yağışsız geçtiğini, başta mobilyasız ekincilik faaliyeti yürütenlerin bundan etkilendiğini kaydeden Aslan, yağmur azlığından barajlardaki su düzeyinin de etkilendiğini aktardı.

Aslan, bu süreçte kendilerine sakıt sorumluluğun global ısınmadan kaynaklanabilecek tesirleri minimize geçirmek düşüncesince önlemler kabul geçirmek bulunduğunu anlatarak, en şişman gayretlerinin henüz aşırı su ambarlama tesisi gerçekleştirmek bulunduğunu bildirdi.

Sorumluluk bölgelerindeki Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt, Şırnak'ta DSİ adına mensur ettikleri su ambarlama tesisleri sebebiyle bahis konusu menfi durumun minimize edildiğine dikkati çekici Aslan, kuraklığa karşın projeli alanlardaki sulama ihtiyacını karşıladıklarını, rastgele birlikte sorunla karşılaşmadıklarını belirtti.

Aslan, mensur edilen barajların yalıtım üretimi, sulama, içmece suyu kabilinden çabucak aşırı gayeye görev ettiğine ayraç ederek, "2021'in teşrinievvel kocaoğlan sonu bakımından 5 ildeki 16 barajda averaj doluluk payı (ekim ayı) yüzdelik 23 seviyelerine genişliğinde düştü, 22 küçük ay bakımından yüzdelik 26'ya yükseldi." ifadesini kullandı.

"Barajlarımızdaki su miktarının yoğun bekçi bulunan teşrinievvel ayından sonradan adım adım yükseldiğini görüyoruz." diyen Aslan, doluluk paylarını bu tarihte belirlemenin akıllıca olamayacağını aktardı.

Bölgedeki birtakım barajların 1 Ekim 2021 ile 22 Şubat 2022 tarihleri arasındaki verilerini paylaşan Aslan, "Su sarfiyatının azalması ve yağışlarla, mensur ettiğimiz 16 barajımızdaki toplanmış su miktarı şu anne genişliğinde kısaca 226 milyon metreküp arttı. Bölgemizdeki ehemmiyetli barajlardan Kralkızı Barajı'nda doluluk yüzdelik 23'ten yüzdelik 26'ya, Dicle Barajı'nda yüzdelik 52'den yüzdelik 66'ya, Batman Barajı'ndaki doluluk yüzdelik 8'den yüzdelik 25'e, Siirt'teki barajlarımızdan Çetin Barajı yüzdelik 2,8'den yüzdelik 59'a, Alkumru Barajı da ise yüzdelik 6'dan yüzdelik 59,5'e yükselmiş durumda." halinde konuştu.

Bu sene lazım alanda lazım ilde sansasyonel bulunan kar yağışlarının akıbet basamak müjdeli bulunduğunu özetleyen Aslan, kar yağışlarının en şişman faydasının su akımlarının yanında toprak altı sularını da ağırbaşlı biçimde beslemesi bulunduğunu bildirdi.

Aslan, kar yağışının çiftçilere de aşırı şişman faydası bulunduğunu dile getirerek, "Şükür ki bu güzel birlikte sene evet bizim açımızdan. Karların erimesiyle lazım toprak altı suyunda gerekse barajlarımızın doluluk oranında ağırbaşlı artma bekliyoruz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler