USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Her bölgede İslam'a akıllıca ibdai tarzlar geliştirmeliyiz

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Erbaş, "İslami dayanışmanın en hikmetli kazanımlarından biri, İslam'ın ilkelerini dikkate alarak İslami sıfır ve karşıt tutum biçimlerini ayıklayarak değme bölgede İslam'a akla yatkın ibdai tarzlar geliştirmektir." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Her bölgede İslam'a akıllıca ibdai tarzlar geliştirmeliyiz
12-08-2022 16:04
Konya

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Konya'da ortak otelde planlı Uluslararası İslami Dayanışma Sempozyumu'nda, İslam'ın bilgiyi, bilinci ve fikri heveslendirme ettiğini ve dinin bu üniversal mesajlarından aldıkları ilhamla Müslümanların herhangi ortak bölgede sert disiplinler geliştirdiğini anlatım etti.

Müslümanların, tarihte, aşırı serbest coğrafyada bilim, sanat, siyaset, mimarlık ve yaşamın halis muhlis sahalarında insanlığa doğrultu sağlayan asar meydana getirdiğine ayraç fail Erbaş, fakat bugün bu şişman mirasa cemaat çıkacak ve onu henüz ati ortak noktaya transfer hususunda zafiyetlerin oluştuğunu vurguladı.

"Müslümanlar fitnelerin kavurucu ateşine yakalanmış oldu"

Erbaş, Müslümanların bu asırda, sosyal, siyasal, ekonomik, kültürel bölgede sert aşırı müdahalelere sunulan kaldığını belirterek şu biçimde konuştu:

"Müslümanlar, budunsal kimlikler, ideolojik farklılıklar ve esasta ortak bolluk bulunan öğreti ve ıra çeşitliliği üstünden çıkarılan fitnelerin kavurucu ateşine yakalanmış oldu. Savaşlar, işgaller, hız ve fakr derece devasa mesail sarmalına itilen İslam coğrafyası fitne, yıldırı ve cahiliyet üçgeninde karamsarlığa ve umutsuzluğa sürüklendi. Gelinen noktada radikalizmden etiket erozyonuna, tefrikadan ilmek istismarına derece sert aşırı sorun, Müslümanların bugününü ve geleceğini yıldırma etmeye bitmeme etmektedir. Müslümanların erke ve motivasyonunu sömüren bahis konusu sorunlarda harici faktörlerin oranı olsa da en şişman etkenin zat iç dinamiklerimiz bulunduğu aşikardır. Bugün aslında rahmete ve kolaylığa punt olan, engellenmeyen akıl ve ari iradeyi besleyici ırk, dil, öğreti ve ıra farklılıkları, maatteessüf hicran ve gürültü nedeni alegori ittihaz edilmektedir."

"Filistinli bebekler güneş yüzü gıyaben ölümle tanışıyor"

Bir bedenin azaları derece birbirine duyar ve ilişkin olması müstelzim Müslümanların imamesi kopan tespih taneleri derece karışık halde görüldüğüne yer veren Erbaş şu biçimde bitmeme etti:

"İşte Orta Asya'dan Balkanlara, Afrika'dan Kafkaslara derece İslam coğrafyasının hal-i pür melali ortada. İşte Arakan, Doğu Türkistan, Yemen, Libya, Somali, Suriye. İşte önceki kıblemiz Kudüs. Yıllardır kanayan yaramız Filistin, şimdilerde gine işgalci mutluluk İsrail'in haksız, hukuksuz ve tanrısız saldırılarına sunulan kalmaktadır. Müslümanlar adeta seyretmektedir. İşgalci zihniyet, dünyanın sessizliğinden ve Müslümanların karışık görünümünden almış bulunduğu cesurca Gazze'de ortak el henüz evlatları ve masumları maksat almaya başlamıştır. Hukuk ve ahlaktan mahrum bu zihniyet, sözüm ona asayiş politikası ismi altında zulmünü tamamı dünyanın gözü uğrunda sürdürmeye bitmeme ediyor. Filistinli bebekler güneş yüzü gıyaben ölümle tanışıyor. Gözü buğulanmış annelerin feryadı felek kubbeyi titretiyor. Sadece Filistin'den değil, ümmet coğrafyamızın herhangi ortak yerinden yardım çığlıkları yükseliyor."

"Yürekler birleşmeden zihinlerin birleşmesi beklenen değildir"

Erbaş, yaşanmış bulunan bu sıkıntıların; İslam'ın ilkelerinden, Kur'an-ı Kerim'in birleştirici gücünden, İslam Peygamberi Hazreti Muhammed'in kuşatıcı ve kucaklayıcı çağırma yönteminden uzaklaşmanın ortak kararı bulunduğunu dile getirdi.

Coğrafyaları parçalayan, biçarelik ve öksüzlük duygusu süresince düşmanların insafından yardım umacak ortak hale sürükleyen gerçek etkenin, sevginin namına nefreti büyüten kalbi emraz bulunduğunu özetleyen Erbaş, "Bugün, yetimlerin gözyaşını dindirecek, masumların kanını durduracak ve ümmet coğrafyamızı baştan afiyet yurduna dönüştürecek ortak birlik şuurunu geliştirmekten ve güçlendirmekten bambaşka çaremiz ve depar belgesi yolumuz yoktur. Yürekler birleşmeden zihinlerin birleşmesi beklenen değildir." niteleyerek konuştu.

Organizasyonlar Müslümanların el birliği olanak ve potansiyelini artıracak

Erbaş, birlik ve el birliği bilinciyle İslam coğrafyasının baştan toparlanmasına bilgi insanlarının önderlik edeceğini belirterek şunları kaydetti:

"İnanıyorum ki İslam'ın üniversal mesajları ve iyi ahlak prensipleri ekseninde akilane ortak yöntemle yaşama geçirilecek bu cins organizasyonlar, Müslümanların el birliği olanak ve potansiyelini henüz çelimli ve görünür kılacaktır. İslami dayanışmanın en hikmetli ve faydalı kazanımlarından birisi İslam'ın ilkelerini dikkate alarak İslami sıfır ve karşıt tutum biçimlerini ayıklayarak herhangi ortak bölgede İslam'a akıllıca ibdai tarzlar geliştirmektir. Söz konusu gizil gerektiği derece uygulandığında ise İslam dünyası, cemaat bulunduğu tabii zenginlikler, izlemsel konum, dinç ve devim bilimi kişi derece avantajlarını henüz çalışan ortak biçimde istimal olanağı bulacak ve herhangi ortak anlamda dünyanın en ehemmiyetli gücü durumuna gelecektir. İşte o devir oyunun kuralını kendisi belirleyecek, yabancılar kabilinden belirlenen kurallarla düzen kuşkulanmak durumunda kalmayacaktır."

Sempozyuma Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Halis Yunus Ersöz, AK Parti Konya Milletvekilleri Hacı Ahmet Özdemir ve Ahmet Sorgun, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Büyükelçi Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç ile davetliler katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler