USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Kazak mevkidaşı Tileuberdi'den kuma bildiri

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhtar Tileuberdi, Türkiye-Kazakistan Ortak Stratejik Planlama Grubu Yedinci Toplantısı'nın peşi sıra kuma deklerasyon yayımladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Kazak mevkidaşı Tileuberdi'den kuma bildiri
24-02-2022 16:35
Ankara

Bildiride, Türkiye ile Kazakistan arasındaki Ortak Stratejik Planlama Grubu Yedinci Toplantısı'nı 24 Şubat'ta Nur-Sultan’da dişi hissedar biçimde gerçekleştirdiği bildirildi.

Bildiride, çapraz hukuk ve sağgörü ortamında kaynaklanan görüşmede tarafların düet ilişkilerin şimdiki vaziyetini topu topu veçheleriyle ele aldığı, diyalekt ve arsıulusal mevzularda şümullü fikir alışverişinde bulunmuş olduğu kaydedildi.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Dönem Başkanlığını yürüteç Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun 11 Ocak'ta planlı TDT Dışişleri Bakanları Konseyi Olağanüstü Toplantısı kararında ikrar edilen kuma açıklamaya atıfla, ocakta Kazakistan’da meydana mevrut hadiseler bağlamında ahi Kazak halkına bulunan çelimli desteği ve dayanışmayı yinelediği kaydedilen bildiride, Kazak tarafının, bu süreçte Türkiye’nin ve TDT’nin gösterdiği destekten çevre duyduğu memnuniyeti dile getirmiş olduğu belirtildi.

Bildiride şu ifadeler kullanıldı:

"Taraflar, 2 Mart'ta Türkiye ile Kazakistan ortada diplomatik ilişkilerinin tesisinin 30. sene dönümünün kutlanacağını hatırlatarak dü ahi ülkenin kuma tarih, anahtar ve kültüre mebni ilişkilerini ve iş birliğini çalışan hissedar biçimde geliştirmeye bitmeme etmeye ve bölgedeki sulh ve istikrara katkıda bulunacak biçimde iş birliğini derinleştirmeye müteveccih niyetlerini tasdik etmişlerdir. Taraflar, dü ahi diyar Türkiye ile Kazakistan arasındaki ciddi iştirak ruhuna akla yatkın hissedar biçimde politik diyaloğu harlatmak ve bitmeme yol açmak amacıyla gelişigüzel kurda çapraz ziyaretlerin ve toplantıların öneminin altını çizmişlerdir."

Tarafların 2022 yılı içerisinde gerçekleştirilmesi muhtemel yukarı dozaj ziyaretlerin takvimini ele aldıkları dökme bildiride, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in eş başkanlıklarında 2022'de Kazakistan’da düzenlenecek Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Dördüncü Toplantısı’nın hazırlıklarının görüşüldüğü belirtildi.

Bildiride, 2022'de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Kazakistan Başbakanı Alikhan Smailov’un eş başkanlıklarında Kazakistan’da düzenlenecek Karma Ekonomik Komisyon toplantısının gündemine atıfla dü diyar arasındaki ticari, ekonomik, envestisman ve hars alanlarındaki iş birliğinin derinleşmesinin öneminin vurgulandığı kaydedildi.

Tarafların, düet tecim kütlesinin 2021'de önce kere 5 bilyon doları aşmış olmasından mahsus memnuniyeti dile getirmiş olduğu dökme bildiride, mutluluk başkanları kabilinden konulmuş bulunan tecim kütlesinin 10 bilyon dolara çıkarılması hedefine erişmek düşüncesince beraberce çalışmaya müheyya olunduğu belirtildi.

Bildiride, tarafların, ahi Türk ve Kazak halkları arasındaki beşeri temasların artırılmasının düet ilişkilerin topu topu veçhelerinin şimdi da büyümesine yardım sağlayacağını vurguladığı, bu bağlamda terbiye ve hars alanlarındaki iş birliğinin pekiştirilmesi üstünde durduğu aktarıldı.

Tarafların, diyalekt ve toptan muvazene hikayelerinde Türkiye ile Kazakistan ortada DOĞRU diyaloğun, iş birliğinin ve dayanışmanın artırılmasının önemine dikkati çektikleri dökme bildiride, bu bağlamda, TDT’nin dü diyar arasındaki aşırı yönlü iş birliğinin geliştirilmesine ve Avrasya sahasında muvazene ve refahın tesisine sağlamış olduğu yardım kıvançla hamiş edilmiş olduğu kaydedildi.

Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı müdahale iktisap etmek kabil ilişik arsıulusal ve diyalekt örgütler kapsamındaki iş birliğinin derinleştirilmesinin önemine dikkatin çekilmiş olduğu tamlanan bildiride, Afganistan’da mihman istikrarın sağlanmasına müteveccih diyalekt iş donanmasına ilişikli koyu istişarelerde bulunulmasının da öneminin vurgulandığı kaydedildi.

Toplantıda ayrıca, Kazakistan’ın Astana Süreci çerçevesinde Suriye’de politik hissedar çözüme ulaşılması çabalarına verdiği desteğin altını çizilirken görüşmede, ayrışık arsıulusal teşkilat ve görevlere ilişikli adaylıklarda çapraz dayanaklık etmek sağlanmasına bağlı anlayışın sürdürülmesinde muvafık kalındı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler