USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Ukrayna'dan tahliyeler düşüncesince hazırlıklar tamamlandı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'dan tahliyeler düşüncesince hazırlıkların tamamlandığını belirterek, yağız kanalıyla boşaltma yapılması biçiminde Romanya, Polonya ve Moldova'nın vize, PCR testi ve telkih sertifikası istemeyeceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Ukrayna'dan tahliyeler düşüncesince hazırlıklar tamamlandı
24-02-2022 23:21
Ankara

Çavuşoğlu, Ukrayna'da yaşanmış olan gelişmelere bağlı A Haber cıvıl cıvıl yayınında değerlendirmelerde bulundu.

Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih askeri müdahalesine bağlı Türkiye'nin tutumunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığını kaydeden Çavuşoğlu, "Rusya, dü alanı tanıdığını duyuru edince de açıklamamızı yaptık. Bu arsıulusal hukukun ihlalidir, bunu bildirme etmemiz belkili değil. Reddettiğimizi de söylemiştik." niteleyerek konuştu.

Kınama ve izah yapmanın tam olmadığını kail Çavuşoğlu, durdurabilmek düşüncesince efor gider eylemek gerektiğini, Türkiye'nin olayların bu noktaya gelmemesi düşüncesince çalıştığını anlattı.

Erdoğan'ın evvel Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'le görüştüğünü aktaran Çavuşoğlu, kendisinin de Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell'le görüştüğünü hatırlattı.

Çavuşoğlu, Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la görüşeceğini de belirterek, AB, Avrupa Konseyi, NATO ve Birleşmiş Milletler'de (BM) mevzunun masaya yatırılacağını söyledi.

BM Güvenlik Konseyi'nde yapılacak görüşmenin peşi sıra alınacak sonucu Rusya'nın sürekli uzuv adına veto edeceğinin beklendiğini dile getiren Çavuşoğlu, peşi sıra BM Genel Kurulu'nun dehşet toplanacağını anlatım etti.

Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi'nin Rusya'nın konseydeki haklarını durduracak sekizinci maddeyi çalıştırmak az daha ortak değişmeyen alacağını da anımsatarak, "Biz ortak yandan düet kurda bu temaslarımıza bitmeme ediyoruz, öbür yandan gene Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu mücadelesi durdurabilir miyiz niteleyerek himmet gider etmeye bitmeme ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Polonya, Moldova ve Romanya boşaltma edilecek Türklerden ara sınav ve PCR testi istemeyecek"

Ukrayna'daki vatandaşların durumunun da yakından izlem edildiğini dile getiren Çavuşoğlu, "Uluslararası toplantılarda da hem düşüncemizi söylüyoruz bununla beraber buradaki çabalara Türkiye adına yardım sağlıyoruz. Tabii gelişigüzel dü tarafta ilişkilerimiz de güzel bulunduğu düşüncesince Türkiye’den beklentiler de çok. İki tarafla diyalog kurabilen eşsiz ülkelerden ortak tanesiyiz lakin kılıç de hele gelişigüzel şeyi kılıç çözeceğiz niteleyerek ortak tez içre göz boncuğu devir olmadık. Samimi himmet gider ettik, bundan böyle da içten gayretlerimizi bitmeme ettireceğiz." niteleyerek konuştu.

Vatandaşlara en evvela sakıncasız yerlerde kalması çağrısını eden Çavuşoğlu, "Biz yurttaşlarımızın tahliyesiyle ilgilendiren emekleri aslında buyana yaptık. Hazırız lakin şu anda iklim sektörü kapalı. Biz şubatın aslında itibaren bu hazırlıkları hazırlamaya başladık. Yine yanılmıyorsam 14 Şubat'tı, başta o alanda zihayat vatandaşlarımızı ortak tane hiç arayarak bu alanı vazgeçme etmelerinde istedik." dedi.

Rusya'nın ayrılıkçı dü bölgenin bağımsızlığını tanımasının peşi sıra vatandaşlara bölgeden çıkacak uyarısının yinelendiğini aktaran Çavuşoğlu, Türk Hava Yolları'nın ek ortak yol koyduğunu fakat bu seferin hemen 4 biletin satılması zımnında bozma bulunduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, uçuşlarda yersiz koltukların bulunduğunu, başta öğrencilerin sonuç anne derece durmak istediğini belirterek, "Biz bu iş ciddiye bindikten sonraları iklim sektörü açıksa açıktan ne boşaltma edeceğimizi THY'yle de konuştuk. Daha önceki pandemi ve Afganistan'dan tahliyeler ortak zamanlar bulunduğu denli THY'yle konuştuk, hazırlığımızı yaptık." şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, karadan boşaltma seçeneğinin de masada bulunduğunu vurgulayarak, "Durum sakinleştiği devir vatandaşlarımızı karaca eliyle Moldova‘ya Romanya’ya ve Polonya’ya götürebileceğiz. Deniz önünde da başta Odessa alanında şu anda çatışmalar var. Deniz trafiği de şu an kapalı. Biz, bahir trafiği açılırsa, bahir eliyle boşaltma emek harcaması da arabalı vapur şirketlerimizle yaptık." ifadelerini kullandı.

Ukrayna'daki otobüs şirketleriyle karaca eliyle boşaltma biçiminde anlaşmaların yapıldığını da kaydeden Çavuşoğlu, "Biraz önceki bahsettiğim ülkelerle görüştük, o devletler bizim yurttaşlarımızdan ara sınav istemeyecek, PCR testi yahut aşılama sertifikası da istemeyecek." bilgisini paylaştı.

"Batı adına da alınacak aşırı dersler var"

Bakanlığın ve diplomatik temsilciliklerin çağırma cihazı merkezi ve WhatsApp hatlarının çalışkan bulunduğunu tamlayan Çavuşoğlu, her insanın katışıksız esen boşaltma edilmesi düşüncesince hepsi hazırlıkların yapıldığının altını çizdi.

Ukraynalıların gereksinimleri dair da Türkiye'nin dünyanın gelişigüzel durumunda mazlumların yardımına koşan ortak dünya olduğuna dikkati çekici Çavuşoğlu, "Ukraynalıları da katiyen bekâr bırakmayız. Tabii hepsi arsıulusal topluluğun bu mevzuda hassas olması düşüncesince de toplantılarda gerekeni söylüyoruz. Buradaki müşterilerini biilaç tutmak lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, ülkede soydaşların ve Kırım Tatarlarının bulunduğuna da aksan yaparak, onlarla da değini kurulduğunu, dilek ettikleri takdirde onların da Türkiye'ye boşaltma edilebileceğini söyledi.

Rusya'nın askeri müdahalesinin gidişatına bağlı ortak bilinçlilik bildirmek düşüncesince er bulunduğunu aktaran Çavuşoğlu, Ukrayna'ya ve orada zihayat gerekseme sahiplerine yardımların ulaşmasının önemine dikkati çekti.

Batı'nın gelişmelere duyarsız kalmış bulunduğu eleştirilerine de yer veren Çavuşoğlu, "Söylenecek aşırı bilinçlilik mevcut lakin demin ortak harp var, Rusya'nın ortak saldırısı var, bildirme etmediğimiz, bildirme edemeyeceğimiz ortak saldırısı var. Ülkeye girmiş durumda. Rusya’nın bu saldırılarını DOĞRU göstermeyi banko bildirme edemeyiz lakin Batı adına da alınacak aşırı dersler var." dedi.

Çavuşoğlu, bu mevzuda meydana getirilen hataların akla yatkın düz olduğunda konuşulacağını, buradan alınacak derslerin ve hataların masaya yatırılacağını vurguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler