USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: 'Ukrayna’daki yurttaşlarımızın tahliyesi başladı'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Ukrayna'daki yurttaşlarımızın tahliyesi başladı” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: 'Ukrayna’daki yurttaşlarımızın tahliyesi başladı'
26-02-2022 07:53

Katıldığı birlikte göstergeç programında Ukrayna'da canlı Türk vatandaşlarını tahliyesi ve Ukrayna Rusya Savaşı'nın sonuç gelişimleri erinç mütekellim Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Tahliyeler başladı. 1

2 Şubattan itibaren yurttaşlarımıza yaptığımız tembihler çerçevesinde filhakika 5 bin yöresinde vatandaşımız ülkemize dönmüştü, ilkin 12 ve 22 Şubatta yaptığımız uyarılardan sonraları şuanda artan yurttaşlarımızın ülkemize getirilmesi dair az buçuk ortamı kullanmak istedik. Çünkü nice kentte arbede vardı. Dolayısıyla bugün karayolu ile vatandaşlarımızı nakil sonucu aldık. Hazırlıklarımız filhakika yapılmıştı. 16 bin Aynı sürede da yurttaşlarımıza birlikte tane hiç telefonla ulaşıyoruz. Toplamda 20 bin yöresinde vatandaşımız vardı. Ahıska Türkleri Gagavuz Türkleri ve Kırım tatarlarının liderleri sonsuz değini halindeyiz. Gerek şeklinde o kardeşlerimizin tahliyesi düşüncesince de mukteza hazırlıkları bu arada yapıyoruz. Türk Hava Yolları ve öbür iklim metodları ile de değini halindeydik. Geniş çapta hususi uçuşları da başlatmıştık. Artık bu saldırıdan sonraları da iklim alanı mestur bulunduğu düşüncesince açıktan tahliye yapamıyoruz. Aynı biçimde denizden de tahliye yapamıyoruz. O nedenden dolayı otobüslerle karadan tahliye başlattık ve Liviv'de canlı 70 vatandaşımız Polonya'ya akıllıca geldiler. Polonya Moldova ve Romanya'daki konsolosluklarımızı ve büyükelçilerimizi hareketlendirdik. Buradan kendileri yola çıkan yurttaşlarımıza şurası da bildirmek isterim. Hangi kapıların enerjik bulunduğunu duyuruyoruz. Vatandaşlarımız bizim duyurularımızı izlem etsinler şeklinde konuştu.

“Bu şeb ezanı 270 yöresinde vatandaşımızı otobüslerle Odessa'dan Köstence'ye gönderiyoruz”

Yarın sabahleyin Kharkiv'den 110 Türk vatandaşının önceki otobüsle şehirden ayrılacağını dile getiren Çavuşoğlu, “Bu şeb ezanı 270 yöresinde vatandaşımızı otobüslerle Odessa'dan Köstence'ye gönderiyoruz. Biraz ilkin 90 civarındaki vatandaşımızı otobüs ile Kiev'den alıp gine Romanya üstünden ülkemize gönderilecek. 90 ad Kiev'den akım etti. Odessa'dan 270 ad bu şeb ezanı akım ediyor. Liev'den 70 vatandaşımız ayrımsız biçimde Polonya sınırına akım etti. Yine erte sabahleyin Kharkiv'den 110 vatandaşımız önceki otobüsle akım edecek. Yarından itibaren tahliyelere mücahede vereceğiz. Biz Türk firmalarıyla konuşmuştuk. Şu an maslahat otobüs bulmada değil sürücü bulmakta. Evet iklim alanı açılırsa açıktan da tahliye edeceğiz. Diğer yoldan bahir eliyle tahliye beklenir olursa vatandaşımızı limanlara getirip oradan bahir eliyle da tahliye edeceğiz. Ama bunu yapmanın ne devir beklenir bulunduğu bilmediğimiz düşüncesince kişmiri eliyle tahliyelerimizi hızlandırarak yarından itibaren bitmeme ettireceğiz. Sadece Zaporijya sanarak kent var. Orada çatışmalar dip bulunduğu düşüncesince az buçuk riziko var. O şehirdeki yurttaşlarımızın tahliyelerini de yarında inşallah sürdüreceğiz. Bu şeb ezanı üstü tahliyeleri başlattık” dedi.

“Şu anne genişliğinde bizlere tahliye düşüncesince başvuran vatandaş sayısı 2 bin 500 civarında”

Çatışmadan etkilenen kişilere da iane aksettirmek düşüncesince hazırlıklarnı yaptıklarına yer veren Çavuşoğlu, “ Şu anne genişliğinde bizlere tahliye düşüncesince başvuran vatandaş sayısı 2 bin 500 civarında. Bazıları zat olanakları ve araçlarıyla bitim kapılarına gittiler. Bu vatandaşlarımızı arttırma tahliye gereksinimi olursa en çelimsiz sürede bu ülkeden tahliye edeceğiz .Ayrıca yolda yurttaşlarımızın gereksinimlerini istikbal etmek düşüncesince Kızılay ve AFAD'la görüştük. İçişleri Bakanımızı Süleyman Bey ile de görüştük. İnsani desteğe gerekseme duyan yurttaşlarımızın gereksinimlerini istikbal etmek düşüncesince tırlarla alana mukteza malzemeyi de gönderdik. Yine Ukrayna'da artan hepsi düşüncesince değişiklik yapmaksızın insancasına yardımları aksettirmek düşüncesince hem Rusya hem Ukrayna gözetiminde girişmelerde bulunduk. İnsani koridorların açılması düşüncesince Uluslaraası topluma gine çağrıda bulunuyoruz. Ukrayna'ya müteveccih bu arbededen etkilenen kişilere da iane aksettirmek düşüncesince hazırlıklarımızı yaptık. Birkaç TIR da gönderdik. Göndermeye de bitmeme edeceğiz. En çelimsiz sürede ülkemize değiştirmek talip yurttaşlarımızın tamamını bildirmek içn hazırlıklarımız var. Yarından itibaren süreci hızlandıracağız. Harkov sahasında 500 vatandaşımız var. Bunlardan şişman kısmı mektepli kardeşimiz. Odesssa sahasında kestirmece 500 civarında. Toplamda Donekts, Luhansk ve Dombas sahasında 250 yöresinde vatandaşımız vardı. Ülkede toplamda 20 bin vatandaşımız vardı. Yaklaşık 5 bin vatandaşımız ülkemize dönmüştü. Kalan yurttaşlarımızın tahliyesine de başlandı” şeklinde konuştu.

“Biz gelişigüzel devir bulunduğu denli Montrö Anlaşması'nı uygulayacağız”

Türkiye'nin gelişigüzel devir arsıulusal hukuktan yana bulunduğunu tamlayan Çavuşoğlu, “Türkiye gelişigüzel devir arsıulusal hukuktan yana olmuştur. Taraf bulunduğu anlaşmalara da gelişigüzel devir uymuştur. Elbette anlaşmalar ve sözleşmeler tartışılabilir. Ama tığ Avrupalılar denli Güney Rum Kesimi'nin Londra ve Zürih Anlaşmalarına karşın Avrupa Birliği'ne unsur olmasını eleştirdiğimiz devir tığ türel değil siyasal değişmeyen almış demişti. Bu çeşit tepme standartlara düşmeden tığ gelişigüzel devir Montrö Anlaşması'nı gelişigüzel devir dört dörtlük anlamıyla uygulamış birlikte ülkeyiz. Tabi Montrö Anlaşması'nın hükümleri de oldukça bariz ve net. Türkiye birlikte savaşın içindeyse geçişler ağız ağıza Türkiye'nin kontrolünde oluyor. Eğer Türkiye birlikte savaşın tarafı değilse ve savaşçı muhit mevcut ise oldukça bariz birlikte biçimde söylüyor. Savaşan gemilerin boğazdan geçişi metres yetkisi veriyor Türkiye'ye. Ama 19. Madde birlikte ayrıklık tanıyor. Rusya düşüncesince değil hepsi sahildar devletler düşüncesince geçerli. Eğer birlikte sefine zat hesabına değiştirmek düşüncesince birlikte talepte bulunuyorsa 19. Madde birlikte ayrıklık tanıyor. Tabi bu geminin zat üssüne dönmüş olması gerekiyor. Boğaz'dan geçip apayrı birlikte üsse Montrö Sözleşmesi'nin 19. Maddesinde bu organizasyon var. İstisna nerede tanınıyor? Bu gestalt bariz bariz maddede söylemiş. Biz gelişigüzel devir bulunduğu denli Montrö Anlaşması'nı uygulayacağız. Tabi burada ehemmiyetli birlikte madde var. Savaş mevcut mı? Yok mu? Hukuken bunun tanımının yapılması gerekiyor. Şu an da Birleşmiş Milletler ve NATO belgelerinde harp tabiri müstamel değil” dedi.

Rusya'ya erinç NATO'dan birlikte tane neva çıkmasının manalı bulunduğunu aktaran Çavuşoğlu, “ 7 ülkeden de vatandaşlarını tahliye etmemiz ve tahliyelere medet sağlamamamız düşüncesince arzu geldi. İmkanlarımız çerçevesinde mukteza desteği vereceğimizi bildirmek isteriz. Türkiye adına düet müselles kurda baş döndürücü yönlü kurda girişimlerimizi sürdürüyoruz. Rusya gözetiminde sayın Cumhurbaşkanımız, Putin ile Ukrayna gözetiminde Zelenski ile kalın pıtrak telefonla musahabe gerçekleştirdi. Buradaki gayemiz çatışmaları birlikte an ilkin durdurmak. Bunun düşüncesince temasları sürdürürken birlikte taraftan da arsıulusal platformlarda düşüncelerimizi söylüyoruz. Buradan türlü kararlar çıkıyor. Bugünkü NATO'nun açıklaması sonuç adım net. Ve ilkin müttefikler arasına düşünüm birliğinin olması ve NATO'dan birlikte tane neva çıkması da anlamlıdır. Ancak birlikte tane neva çıkması kifayetli değil. NATO biliyorsunuz ki sözleşme planlarını da enerjik bir duruma getirdi. Bugün çıkan kuma izah da ayrımsız biçimde hepsi NATO üyesi devletlerin düşüncelerini yansıtan birlikte açıklama. Diğer taraftan Avrupa Konseyi Rusya'nın bitirme belgesini askıya aldı. Hem bakanlar komitesinde bununla birlikte Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde. Batının yahut arsıulusal camianın güzel birlikte imtihan vermediği ortada. Yani bu hamle engellenebilseydi güzel birlikte imtihan mevdu olurdu. Elbette bu gelişmeler ve süreçten de alınacak dersler var. Sadece yaptırımlarla hastalıkların çözülemeyeceğinin anlamamız gerekiyor. Ve arsıulusal sistemin bu çeşit çatışmaları önleyecek kapasiteye kavuşması gerekiyor. Biz gene bu yana söylüyoruz. Uluslararası dizge bugün beklentileri de karşılamıyor, sorunları da çözemiyor, çatışmaları da engelleyemiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Putin'in Ukrayna ordusundaki askerlere vuruş çağrısını eleştiren Çavuşoğlu, “ Putin askere vuruş ika çağırısında bulundu. Bu gestalt bildirme edebileceğimiz birlikte obje değildir. Biz seçme hükümetlerin demokratik sıfır yöntemlerle görevlerinde uzaklaştırılmasına karşıyız. Bu davet cihazı bildirme edilemez birlikte çağrıdır. Doğru değil. Ukrayna'nın kimin çeşidinden yönetileceğine Ukrayna'nın değişmeyen vermesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Hidayet Türkyılmaz
 

İLGİLİ HABER
Rusyanın Topol-M balistik füzesi Moskova yollarında görüntülendi Rusya’nın Topol-M balistik füzesi Moskova yollarında görüntülendi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler