USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Ukrayna'daki Türk vatandaşlarının karadan boşaltma süreci başladı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ukrayna'daki Türk vatandaşlarının karadan boşaltma döneminin başladığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Ukrayna'daki Türk vatandaşlarının karadan boşaltma süreci başladı
25-02-2022 23:05
Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'daki Türk vatandaşlarının karadan boşaltma periyodunun başladığını belirtti, Ukrayna'nın Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne bağlı talebini "Montrö Anlaşması'nı tamamı maddeleriyle bu arada bu önemli süreçte uygulayacağız, elan evvel harfi harfine uyguladığımız gibi." laflarıyla değerlendirdi.

Çavuşoğlu, NTV'de katılmış bulunduğu çalışkan yayında Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısına ve gündeme bağlı soruları yanıtladı.

Ukrayna'daki Türk vatandaşlarının tahliyesinin başlayıp başlamadığına bağlı soruya Çavuşoğlu, "Tahliyeler başladı. 12 Şubat'tan itibaren yurttaşlarımıza yaptığımız tembihat çerçevesinde kestirmece 5 bin vatandaşımız elhak ülkemize dönmüştü. Özellikle 12 ve 22 Şubat'ta yaptığımız duyurulardan sonra." dedi.

Çavuşoğlu, artan vatandaşların Türkiye'ye getirilmesi dair evvel ortamı değerlendirmek istediklerini belirterek, "Bugün esmer kanalıyla vatandaşlarımızı transfer sonucu aldık. Hazırlıklarımız elhak elan başlangıçta yapılmıştı. Aynı vakitte yurttaşlarımıza yegâne hiç telefonla da ulaşıyoruz. Toplamda 20 bin yöresinde vatandaşımız vardı Ukrayna'da, 16 bin yöresinde vatandaşımıza yegâne hiç ulaştık." niteleyerek konuştu.

Ahıska Türkleri, Gagauz Türkleri ve Kırım Tatarlarının liderleriyle de daima değini şeklinde olduklarını dile getiren Çavuşoğlu, şöyleki bitmeme etti:

"Gerektiği devir o kardeşlerimizin tahliyesi dair da muktezi hazırlıkları bu arada yapıyoruz. Türk Hava Yolları ve gayrı iklim yollarıyla değini halindeydik. Geniş gövdeli uçuşları da başlatmıştık fakat bundan sonraları iklim endüstrisi bağlı bulunduğu düşüncesince açıktan boşaltma yapamıyoruz. Aynı halde denizden de boşaltma yapamıyoruz, o sebeple otobüslerle karadan tahliyeleri başlattık. "

Çavuşoğlu, Lviv'deki 70 Türk vatandaşının Polonya'ya akıllıcasına geldiğini, Türkiye'nin Polonya, Moldova ve Romanya'daki büyükelçilik ve konsolosluklarını hareketlendirdiğini anlattı.

Kendi olanaklarıyla yola çıkan vatandaşlara da Dışişleri Bakanlığının uç kapılarına bağlı duyurularını izlem etmeleri çağrısında mevcut Çavuşoğlu, "Bu tün ezanı 270 civarındaki vatandaşımızı otobüslerle Odessa'dan Köstence'ye gönderiyoruz. Yaklaşık 2 sayaç evvel 90 yöresinde vatandaşımızı dü otobüs Kiev'den alıp Romanya üstünden ülkemize gönderecek." dedi.

Çavuşoğlu, Harkiv'den 110 Türk vatandaşının 2 otobüsle ferda sabahleyin akıntı edeceğini belirterek, "Yarından itibaren tahliyelerimize gayret vereceğiz." ifadesini kullandı.

Vatandaşların karadan tahliyesinin başladığını fakat iklim sektörünün açılması şeklinde açıktan da boşaltma düşüncesince hazırlıkların yapıldığını kail Çavuşoğlu, iklim koridorunun açılması düşüncesince hem Rusya tıpkı vakitte Ukrayna gözetiminde girişimlerde bulunulduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, bu akşamüzeri tahliyelerin başladığını belirterek, şimdiye derece boşaltma düşüncesince başvuran vatandaşların sayısının kestirmece 2 bin 500 bulunduğunu söyledi. Kendi imkanlarıyla, özlük araçlarıyla Ukrayna'dan ayrılarak batıdaki devletlere akıllıcasına revan vatandaşların da bulunduğunu dile getiren Çavuşoğlu, boşaltma periyodunun en endamsız müddette tamamlanacağını, yarından itibaren sürecin hızlandırılacağını vurguladı.

Ukrayna'da 20 bin Türk vatandaşının bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığının 12 ve 22 Şubat'ta icra ettiği duyuruların arkası sıra 5 bin vatandaşın Türkiye'ye döndüğünü, tahliyelerin ise bu tün ezanı bakımından başladığını belirtti.

"Montrö Anlaşması'nı tamamı maddeleriyle bu arada bu önemli süreçte uygulayacağız"Çavuşoğlu, Ukrayna'nın Türkiye'den Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne bağlı talebi hakkında soruya "Türkiye, rastgele devir arsıulusal hukuktan yana olmuştur ve yan bulunduğu anlaşmalara uymuştur." cevabını verdi.

Türkiye'nin tekme standartlara düşmeden Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni rastgele devir kusursuz anlamıyla uyguladığını kail Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Montrö Anlaşması'nın hükümleri oldukça bariz ve net. Türkiye, birlikte savaşın içindeyse buradan tamamı geçişler ağız ağıza Türkiye'nin kontrolünde oluyor. Eğer Türkiye, birlikte savaşın tarafı değilse ve savaşçı çevre mevcut ise 19. konu oldukça sarih birlikte halde söylüyor. Bu savaşçı devletlerin gemilerine boğazdan geçişi metres yetkisi veriyor Türkiye'ye fakat gine 19. konu birlikte ayrıklık tanıyor. Bu, elden Rusya düşüncesince değil, tamamı sahildar devletler düşüncesince geçerli. Ukrayna düşüncesince de geçerli. Eğer birlikte sefine özlük üssüne fark etmek düşüncesince talepte bulunuyorsa 19. konu burada birlikte ayrıklık tanıyor. Tabii burada özlük üssüne dönmüş olması gerekiyor. Yani denizden, boğazdan geçip ayrıksı birlikte üsse değil. Montrö Sözleşmesi'nin 19. maddesinde kodifikasyon var, ayrıklık nerede tanınıyor bariz bariz söylenir. Biz rastgele devir bulunduğu üzere burada Montrö Anlaşması'nı ağız ağıza uygulayacağız."

Çavuşoğlu, birlikte savaşın olup olmadığının, türel birlikte tarif gerektirdiğini vurgulayarak, "NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i satır satır dinledim, NATO ve BM belgelerine de baktım, orada da ayrımsız şeyler söyleniyor. Bazıları 'Topyekun nehiy diyor, saldırı' diyor. Stoltenberg, konuşmasının birlikte kısmında 'Topyekun işgal, saldırı' dedi ve sonraları harp tabiri de kullandı fakat hukuken elbette bunun tanımının yapılması gerekiyor. Şu anda BM ve NATO belgelerinde harp tabiri müstamel değil fakat halkın tabiriyle birlikte harp mevcut ortada. Sonuç bakımından kılıç Montrö Anlaşması'nı tamamı maddeleriyle bu arada bu önemli süreçte uygulayacağız. Daha evvel harfi harfine uyguladığımız gibi, rastgele birlikte tekme standarda düşmeden, nesnel halde uyguladığımız üzere bu çerçevede Montrö Anlaşması'nı uygulayacağız."

Türkiye açısından mevzuya bağlı kriterlerin belirlenip belirlenmediği sorusuna ise Çavuşoğlu, "Şu anda hukukçularımız, askerlerimiz, bakanlığımız, arkadaşlarımızla Ukrayna'dan arzu geldikten sonraları bunu ağırbaşlı halde değerlendiriyoruz." cevabını verdi.

Putin'in Ukrayna'da vuruş çağrısıÇavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da askere vuruş çağrısında bulunduğunu yansıtan gelişmeleri ayraç ederek, "Bu, elbette benimseme edebileceğimiz birlikte obje değildir. Biz seçme hükümetlerin demokratik sıfır yöntemlerle görevden uzaklaştırılmasına karşıyız." dedi.

Türkiye'nin darbelere huzur duruşunu yineleyen Çavuşoğlu, "Bu çağrıyı yadırgadık. Doğru birlikte çağırma cihazı değil, benimseme edilemez birlikte çağrıdır." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin demokratik yollarla halkın iradesiyle seçme hükümetleri desteklediğinin altını çizerek, "Ukrayna'nın kimin kabilinden yönetileceğine de Ukrayna halkının değişmeyen vermesi gerekiyor. Biz rastgele devir meşruiyetten yanayız." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler