USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türkiye'nin kimyevi tabanca kullandığı lafı iftiradır

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu,
 Türkiye'nin kimyevi tabanca kullandığı iddialarını reddederek, "Türkiye'nin kimyevi tabanca kullandığı lafı iftiradır, sefihane müşterek iftiradır." ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türkiye'nin kimyevi tabanca kullandığı lafı iftiradır
08-11-2022 23:08
TBMM

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,
 TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Dışişleri Bakanlığının 2023 yılı bütçesinin sunumunun peşi sıra milletvekillerinin eleştirilerini ve sorularını yanıtladı.

Uygur Türklerinin hakları mevzusundaki eleştiriye karşılık verici Çavuşoğlu, Batılı devletlerin bu mevzuyu Çin'e huzur siyasal adına gitmek istediğini, Türkiye'nin ise başkaca izahat yaptığını söyledi.

Batılı devletlerin elan sonradan açıklamalarında Uygur Türklerine odaklandıklarını tabir fail Çavuşoğlu, "Birlikte cereyan ediyoruz. Bu mevzuda İslam dünyasında beraberlik yok, maatteessüf Türk dünyasında da istediğimiz beraberlik yok. Zaten bu mevzuda istediklerimizi birlik yapamamamızın nedeni de bu." diyerek konuştu. Uygur Türkleri dair ayrımlı dengeler bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Ama tığ biricik başımıza da kalsak Filistin davasında yer aldığı kabil Uygur Türklerini de savunmaya bitmeme edeceğiz." dedi.

Enerji dair Rusya'ya yayımcı nice yurt bulunduğunu tabir fail Çavuşoğlu, Türkiye'nin eşme çeşitliliği sağlaması icap ettiğini de belirtti.

"Türkiye'nin kimyevi tabanca kullandığı lafı iftiradır"

Türkiye'nin Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) kabilinden boz listeye alınmasına müteveccih soruya da karşılık verici Çavuşoğlu, FATF kriterlerinin namına getirilmesi düşüncesince hazırlanmakta bulunan kanun önerilerinin TBMM'de dayanak gördüğünün altını çizdi.

Uygulamada da yükümlülüklerin namına getirildiğini dile getiren Çavuşoğlu, "FATF içerisindeki görüşmelerde de Türkiye'nin yükümlülüklerini namına getirdiğini söylüyorlar lakin Amerika bilhassa iktisap kılmak az daha birtakım devletler Demokles'in kılıcı kabil Türkiye'nin başlangıcında avlamak düşüncesince bunu yapıyor. ABD'liler de buraya geldiler, onlar da bu mevzuda bizim Türkiye adına gereğini yaptığımızı söylediler lakin buna karşın lafında durmadılar." diyerek konuştu

Çavuşoğlu, Türkiye'de kişmiri servet aklandığına bağlı iddiaların onama edilemez bulunduğunun altını çizerek, "Türkiye'de müteaddit adet oligarkın parası var? 'Orada açıkta birlikte sefine var' diyorsunuz. Amerika ve AB de bunu söylüyor. Biz denir ki bizlere doküman getirin. Yani yaptırımları delgeç halde bilhassa mangır kısmında bizlere doküman getirin. Bazı şirketlerle ilgili getiriyorlar onları da ilgili kurumlara iletiyoruz. Ama sizin (milletvekillerinin) söylediğiniz mevzularla ilgili rastgele birlikte belge, bilim gelmedi." ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, FATF döneminin Türkiye'nin bakımından ilgili ehemmiyetli birlikte madde bulunduğunu tabir etti.

Türkiye'nin kimyevi tabanca kullandığı iddialarına yer veren Çavuşoğlu, "Türkiye'nin kimyevi tabanca kullandığı lafı iftiradır, sefihane birlikte iftiradır. Bu banko akıllıca değildir. Türk askeri, polisi nazar boncuğu devir kimyevi kullanmamıştır, envanterimizde de yok. Araştırılması müstelzim ne mevcut ise da araştırılsın lakin köksüz ve iftiradan ırak durulsun. Bu banko birlikte iftiradır, buna da aygıt olmayın." değerlendirmesini yaptı.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı'nda aut siyaset ve güvenlikle ilgili kurullar bulunduğunu ve bunların el donanması kurulları bulunduğunu kaydederek, bu kurumların "paralel yapılar" adına adlandırılmasını eleştirdi.

Bakanlık dışından tayin edilen sefirikebir sayısı 26

Çavuşoğlu, Rusya'nın elden Türkiye'de çekirdeksel santralci yapmadığını belirterek, bambaşka devletlerde de yaptığını belirterek, Türkiye'nin yenilenebilir erke payını çoğaltması gerektiğini, çekirdeksel santralin de bu aşamada ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

Bakanlığın dışardan icra ettiği sefirikebir atamalarıyla ilgili eleştirileri cevap veren Çavuşoğlu, ilgili kanunun 1927'de çıktığını hatırlatarak, atamaların liyakatle yapıldığının altını çizdi.

Bakanlık içerisinde sefirikebir olma sırası gelip de sefirikebir olamayan nazar boncuğu hariç birliktelikler uzmanı bulunmadığını kail Çavuşoğlu, şu anki ABD'nin Ankara Büyükelçisi'nin emektar birlikte senatör bulunduğunu belirterek, "ABD'de dışardan tayin payı müteaddit biliyor musunuz? Yüzde 50. Bizde yüzdelik 16. Yani 157'de (büyükelçi) şu anda 26 tanesi dışarıdan." dedi.

Ermenistan'la Türkiye ve Azerbaycan ortada hesaplı normalleşme görüşmelerine yer veren Çavuşoğlu, HDP Milletvekili Garo Paylan'a karşılık vererek, "Barışı istemeyenin Azerbaycan bulunduğunu söylediniz, bu akıllıca birlikte belirleme değil. Azerbaycan öneri etti şümullü sulh anlaşması imzalanmasını." ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Azerbaycan'ın içten bulunduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, Ermenistan'a da içten olma çağrısında bulundu.

"Gri listede olmayı doğruluk etmiyoruz"

AB raporlarında Türkiye'ye müteveccih meydana getirilen menfi izahat genişliğinde müspet izahat da bulunduğunu kail Çavuşoğlu, bunlar ortada eş hakları kapsamındaki cezaların artması, insanoğlu hakları mekanizmalarına yan olma, ilmek ve vicdan özgürlüğü, hava ve afiyet mevzularını sıraladı. Çavuşoğlu, raporların bazılarında "çifte ölçün ve dü yüzlülüğü yansıtan siyasal tespitler" bulunduğunun da altını çizdi.

Çavuşoğlu, Bulgaristan tarafında yapılacak teşrikimesai kararında bitim kapısının kapasitesinin genişletileceğini de bildirdi.

Türkiye'ye mevrut global sermayenin azaldığı anlamında eleştiriye reaksiyon yayınlayan Çavuşoğlu, "2003'ten evveli 23 yılda mevrut hacim 15 bilyon dolar, elden güzeşte sene ise 13.3 bilyon dolar. Yani 1 yılda, 23 yılda elde edilene aşırı yakın. Bazen yıla gereğince atıyor veya düşüyor, 20 bilyon doları da gördük. Pandemiden sonradan diriliş başladı. 'Küresel kapital gelmiyor, Türkiye'ye kimesne güvenmiyor' demeyin." biçiminde konuştu.

Türkiye'nin DOĞRU ve ırak coğrafyasında güvenli birlikte yurt olduğuna aksan önleyen Çavuşoğlu, "Filipinler'de de hükümetle Moro cephesi ortada tabanca salıverme mevzusundaki komitenin başkanlığını da birlikte Türk sefirikebir yapıyor. Dünyanın rastgele birlikte muhik Türkiye'ye birlikte emniyet var. Ülkemizi hafife almayalım, tığ şişman birlikte ülkeyiz lakin Türkiye Yüzyılında aşırı elan çelimli olacağız." dedi.

Çavuşoğlu, konuşmasının böylece FATF ve Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu (GRECO) hikayelerinde sorulan suali yanıtlayarak, siyasal partiler kanununun Meclis'ten geçmesiyle GRECO tavsiyelerinin namına getirilmiş olacağını vurguladı.

FATF uzmanlarının Türkiye'yle ilgili değerlendirmesinde Türkiye'nin attığı adımlara bağlı gerçeklerin yansıtıldığını aktaran Çavuşoğlu, Amerika ve Almanya'nın da aralarında bulunmuş yer aldığı devletlerin huysuz yönde değişmeyen aldığını belirterek, "Siyasi birlikte değişmeyen oldu. Elbette bu madde tamamımız düşüncesince hassas. Biz boz listede olmayı doğruluk etmiyoruz ve birlikte an geçmiş de çıkmamız lazım." ifadelerini kullandı.

"Sizin arsıulusal ilişkilerinizin ilkesi, ahlakı yok" ifadesine reaksiyon gösterdi"

Çavuşoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu'nun, konuşmasında, "Sizin arsıulusal ilişkileriniz içeride yer aldığı kabil çıkarlara endekslidir. Sizin arsıulusal ilişkilerinizin ilkesi, ahlakı yok" ifadesine reaksiyon gösterdi.

Toplantıda Bekaroğlu'nun konuşmasına karışma kılmak mecburiyetinde kaldığını anımsatan Çavuşoğlu, Bekaroğlu'nun "son basamak kötü üslupla" köksüz söylediğini, bundan ötürü sesini arttırmak mecburiyetinde kaldığını tabir etti.

Çavuşoğlu, milletvekillerinin eleştirilerine okkalı olduklarını belirterek, "Ama bu sene hakkıyla içten söylüyorum kıymetlendirme yaparken eleştirirken aşırı zorlandığınızı görüyorum." dedi.

Bazı milletvekillerinin "gerçeklerin dışına çıktığını" gördüklerini kaydeden Çavuşoğlu, "Türkiye'nin gerçeklerinden bu genişliğinde ırak mısınız? Övünerek söylüyorum, bugün hükümetin politikalarıyla ilgili sevinme anketi yapıldığı zaman, Cumhurbaşkanımız liderliğinde uyguladığımız aut siyaset yönlü yansız her insanın en aşırı kıvançlı kalmış yer aldığı alan." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, tamamı evren Türk aut politikasından övgüyle bahsettiğini belirterek, demincek en ensesi kalın devletlerin bile Türkiye'den imdat umduğunu dile getirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in rolü boyunca en şişman başarısının Türkiye'yle icra ettiği teşrikimesai sebebiyle hububat anlaşması bulunduğunu aktaran Çavuşoğlu, Türk aut politikasını kimsenin küçümsemediğine ayraç etti.

"İlişkiler kötüyken eleştiriyorsunuz, demincek münasebat normalleşti onu da eleştiriyorsunuz"

Yaklaşık 8 senedir Dışişleri Bakanlığı yaptığını kaydeden Çavuşoğlu, "8 senedir ayrımsız şeyleri dönerek dolaşıp söylüyorsunuz. Aynı şeyleri söylüyorsunuz." ifadesini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, "İlişkiler kötüyken eleştiriyorsunuz, demincek münasebat normalleşti onu da eleştiriyorsunuz. Hangisinde haklısınız?" değerlendirmesinde bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Washington'a gittiğini hatırlatan Çavuşoğlu, tamamı çabalarına karşın nazar boncuğu kurultay üyesiyle görüşemediğini söyledi.

Türkiye'nin Cakarta Büyükelçiliğine tayin edilen Aşkın Asan'ın fariza noktayı bulunan Endonezya'da bulunmamasına bağlı suali cevap veren Çavuşoğlu, bu mevzuda bahis konusu Büyükelçinin insanca durumunun bulunduğunu dile getirdi.

Çavuşoğlu, Büyükelçinin esenlikle ilgili hususi birlikte durumunun bulunduğunu belirterek, bu çeşit durumların yaşanabileceğini söyledi.

İYİ Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erozan'ın sefirikebir hakkında laflarına reaksiyon yayınlayan Çavuşoğlu, "Sayın Erozan, gözaltı terbiyesini almadığınızı biliyorum. Ama insanlıktan da nasibinizi almadığınızı bugün öğür oldum. Hiç kusura bakmayın. Sorsaydınız, tığ size bu yanıtı verirdik." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Libya'yla imzaladığı muhtıraları, Libya hükümetinin imzalama yetkisinin bulunduğunu aktaran Çavuşoğlu, ekonomiyle ilgili birlikte eleman yer aldığı düşüncesince bunu Meclisten geçirdiklerini, fakat Libya hükümetinin hakeza birlikte zorunluluğunun olmadığını belirtti.

Çavuşoğlu, mavera taraftan Türkiye-Afrika Zirvesi'nin hastalık eskiden yapılmadığına bağlı soruya güzeşte sene Afrika Birliğinin Zirve gerçekleştirdiği biricik ülkenin Türkiye yer aldığı cevabını verdi.

Öte yandan, Hamas'la ilgili rastgele birlikte talebi karşılamadıklarını bildiren Çavuşoğlu, Suriye'yle ilgili rastgele siyasal kurda planlanmış birlikte görüşmenin de olmadığını vurguladı.

"Biz ABD'ye muktezi ikazları yaptık"

Çavuşoğlu, Kıbrıs ve Yunanistan dair ABD'nin terazisinin bozulduğunu belirterek, "Biz ABD'ye muktezi ikazları yaptık. Son senelerde elan stabil izahat hazırlamaya başladılar. Ama bu yetmez. Bununla istiğna olmamız muhtemel değil." dedi.

Ege dair Yunanistan'ın kişmiri propagandasıyla ilgili Türkiye'nin cevaplarını hazırladıklarını kaydeden Çavuşoğlu, bu cevapları NATO, Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) gönderdiklerini söyledi.

Çavuşoğlu, Amerika ve Schengen vizesi dair yaşanmış bulunan sıkıntılara bağlı soruya da bu mevzuda bitirdikleri çabalarla Amerika karışma birtakım devletlerin ara sınav dönemini hızlandırmaya başladığı cevabını verdi.

"Bu sene hal bulamazlarsa rezervleriyle kışı geçirirler"

Rus saf gazının Avrupa'ya ulaştırılması düşüncesince Türkiye'de acemi birlikte saf taş yağı lambası yağı üleştirme merkezi oluşturulması teklifine yer veren Çavuşoğlu, bu mevzuda rastgele birlikte gözdağı yahut riziko görmediğini belirterek, bu teklifinin hedefinin Avrupa piyasaları bulunduğunu dile getirdi.

Çavuşoğlu, fiyatların oluşması düşüncesince Türkiye'nin birlikte biçim olma hususi durumunu kazandığının altını çizdi.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'de vatandaşların bu sene saf taş yağı lambası yağı veya canlılık kesintisi yaşayacaklarına müteveccih birlikte fikir dile getirmediklerine dikkati çekerek, "Bu nedendir biliyor musunuz? Bu senelerdir seyrettiğimiz zeki ciddi politikaların birlikte neticesidir. Avrupa'da 19'a 20'ye sabitlediler. Çünkü artırım kılmak zorunda, başağrısı var. Çünkü artırım kılmak mecburiyetinde başağrısı var. Bu sene hal bulamazlarsa rezervleriyle kışı geçirirler." diyerek konuştu.

Doğal saf taş yağı lambası yağı dair Avrupa'da doğacak sene elan şişman başağrısı yaşanacağını kail Çavuşoğlu, Türkiye adına elden menfaatlerini düşünmediklerini, bu devletlere de iane kılmak muhik olduklarını vurguladı.

F-16 ve F-35 konusu

Öte taraftan F-16 ve F-35 konularının gündeme geldiğini tamlayan Çavuşoğlu, F-35 mevzusuyla ilgili şu anda birlikte obje söylemenin çetin bulunduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, "F-16 dair görüşmelerde rastgele birlikte başağrısı yok. Seyrinde işliyor. Kongrede en karşıt bulunan insanların fark elan uygun olduğunu, zira yönetiminin de bu mevzuda çalıştığını biliyorsunuz." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Amerika Başkanı Joe Biden'la musahabe dair kompleksi bulunan birlikte reis olmadığına ayraç ederek, "Türkiye bundan sonradan anca birlikte Türkiye değil. Siz Türkiye'nin konumunu nerede zannediyorsunuz? Böyle Biden'la onla bunla müzakere kılmak düşüncesince yalvaran birlikte lider, yalvaran birlikte Türkiye mi mevcut artık? Hafife almayın Türkiye'yi." diyerek konuştu.

Osman Kavala dair mahkemenin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) kararını uyguladığını kail Çavuşoğlu, Kavala'nın gayrı suçlardan çevre tutukluluğunun bitmeme ettiğini, iç ahbaplık yolunun işlediğini tabir etti.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin sonuç 3 yılda uyguladığı ve kapattığı AİHM sonucu sayısının 1122 bulunduğunu dile getirdi.

"Biz arabuluculuk yapıyoruz"

Ukrayna'nın Azov taburundan 5 ferdin Türkiye'ye gelmesinin hata olduğuna bağlı eleştirilere karşılık verici Çavuşoğlu, "Biz arabuluculuk yapıyoruz. Biz elden savaşın durması düşüncesince güç harcama etmiyoruz. Aynı halde Avrupa Atom Enerjisi Ajansıyla (Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu) Rosatom uzmanlarını da birlikte araya getiriyoruz biz. Başka gerelti gerisi çalışmalara da vasıtalık ediyoruz. Bu Rusya'yla Ukrayna ortada birlikte anlaşma. Aksi takdirde Rusya bunları bırakmayacaktı. Bizde kalması şartıyla bıraktı." diyerek konuştu.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği mevzusuna da yer veren Çavuşoğlu, bu dü ülkenin birtakım adımlar attığını fakat ehliyetsiz bulunduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Irak'ın Duhok vilayetinin Zaho ilçesinde birlikte öz kenarına meydana getirilen saldırının soruşturulması dair Irak'a eş birlikte alt kurul oluşturmayı öneri ettiğini, fakat Irak'ın biricik yandaş açıklamaları yeğleme ettiğini dile getirdi.

Dış politikanın dalının aşırı değiştiğini vurgulayan Çavuşoğlu, bundan ötürü aut politikanın aşırı aktörlü olması icap ettiğini tabir etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler