USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türkiye ve Avusturya ilişkilerinde müspet müşterek ivme yakaladık

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye ve Avusturya'nın düet ilişkileri rastgele bölgede geliştirmesi ve güçlendirmesi icap ettiğini belirterek "Olumlu ortak ivme yakaladık. Geçmişten öğüt alarak geleceğe akıllıca bu iş birliğimizi yükseltmek istiyoruz." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türkiye ve Avusturya ilişkilerinde müspet müşterek ivme yakaladık
04-07-2022 17:03
Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ve Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner'le görüşmelerinin peşi sıra Dışişleri Bakanlığında kuma matbuat toplantısı düzenledi.

Son senelerde Türkiye ve Avusturya ortada ilişkilerde yakalanan ivmeden mahsus memnuniyeti dile getiren Çavuşoğlu, dü diyar ortada liderler düzeyinde temasların sürdüğünün ve kuma mevzularda emek vermek ilkesi üstünde uygun kalındığının altını çizdi.

Çavuşoğlu, dü diyar ortada istişarelerin herhangi müşterek kurda artırılması hususunda varılan mutabakata dikkati çekerek bugün dışişleri ve içişleri bakanları düzeyinde müşterek araya geldiklerini söyledi.

Son senelerde Türkiye ve Avusturya ortada yakalanan ivmeyi bu formatlardaki ve firmalar arası görüşmelerle bitmeme etmek istediklerini kaydeden Çavuşoğlu, "İkili ilişkilerimizi herhangi müşterek bölgede imar etmek düşüncesince çalışmamız lazım. İş birliğimizi güçlendirmemiz gerekiyor." dedi.

Çavuşoğlu, dü diyar ortada düet tecim kütlesinin güzeşte sene yüzdelik 30 artma gösterdiğini aktararak "Bu sene ilkin 5 ayın rakamlarına baktık, gene artma bitmeme ediyor, 3,5 bilyon doları geçeceğiz. Gelecek düşüncesince 5 bilyon dolarlık müşterek amacı koymamız realist müşterek yaklaşım olacaktır." ifadesini kullandı.

Türkiye ve Avusturya'nın dışişleri bakanlıklarınca hesaplı konuşma ve bilgi diyaloğunun dü diyar arasındaki artı gündeme ulama sunduğuna ayraç fail Çavuşoğlu, Avusturya'daki Türk topluluğunun başta dü diyar ortada çelimli müşterek bağlam oluşturduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, Türk topluluğunun hayat ve refahının herhangi müşterek dü ülkenin yararına olduğuna dikkati çekerek "Avusturya Türk İslam Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Birliğinin (ATİB) aşırıcılıkla savaşı ehemmiyet bildirme ediyor hem Avusturya düşüncesince hem Türkiye için. Sonuçta Avusturya makamlarının ATİB'e bu manada desteği de ehemmiyet bildirme ediyor." dedi.

Toplantıda diyalekt mevzuları da değerlendirdiklerini tamlayan Çavuşoğlu, Ukrayna-Rusya savaşının toptan müşterek besin krizine de defa açtığının altını çizdi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin ister savaşın mütalaa eliyle sonlandırılması ister besin krizinin Birleşmiş Milletler (BM) planı çerçevesinde sonlandırılması ve hububat ihracatının önünün açılması düşüncesince verdiği ulama ve sarfiyat etmiş olduğu çabalara da dikkati çekti.

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerini de ele aldıklarını tamlayan Çavuşoğlu, "Özellikle Gümrük Birliğinin güncellenmesi herhangi müşterek dü tarafın da yararınadır. Bu mevzuda da mutabıkız. Yine AB ile 2016'da huruç mutabakatımız vardı, kuma deklarasyon. Bunun da bugünün şartlarında güncellenmesi icap ettiğini vurguladık." niteleyerek konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin, NATO ortaklarından bulunan Avusturya'nın İttifak'ın faaliyetlerine katılmasına herhangi müşterek ayrışık desteği verdiğini dile getirdi.

"(Ermenistan ile) Önümüzdeki süreçte olumlu diyaloğumuzu bitmeme defa açmak istiyoruz"

Türkiye ve Ermenistan'ın hususi temsilcileri arasındaki görüşmelerin seyrine ve ilişkilerin normalleşme sürecine bağlı müşterek istifham üstünde Çavuşoğlu, Avusturya'ya bu görüşmelere Viyana'da ev sahipliği meydana getirdiği düşüncesince teşekkürname etti.

Çavuşoğlu, "Özel temsilcilerimiz bundan böyle ara bulucu yapılmaksızın Ermenistan'la aracısız görüşmemize fırsat oluyor. Güven artırıcı adımlardan tutun da gelecekte atılabilecek adımları da özlük aralarında görüşüyorlar, danışma ediyoruz." dedi.

Bugüne derece Türkiye ve Ermenistan ortada itimat artırıcı adımların atıldığını tamlayan Çavuşoğlu, "Sonuçta kılıç süreci tedrici müşterek biçimde bitmeme defa açmak istiyoruz. Her devir dediğim gibi, dirilik Azerbaycan'la da danışma içindeyiz. Onlarla baş başa eş güdümlü ediyoruz." niteleyerek konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Azerbaycan'la Ermenistan arasındaki normalleşmeyi de desteklediğini söyleyerek "Azerbaycan'ın Ermenistan'a öneri etmiş olduğu şümullü sulh anlaşmasının da müşterek an ilkin imzalanmasını istiyoruz. Çünkü bölgede kalımlı müşterek barışa ihtiyacımız var." değerlendirmesinde bulundu.

Azerbaycan ve Ermenistan ortada mutabakata varılan enfrastrüktür projelerinin de yaşama geçmesi icap ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, şöyleki bitmeme etti:

"Güney Kafkasya'da kalımlı müşterek muvazene düşüncesince daima baş başa adımlar atmamız lazım. Bizim burada gördüğümüz en şişman engel, maatteessüf Ermenistan üstündeki baskı. Diaspora ayrılmış durumda. Bir bölümü banko tek biçimde normalleşmeyi istemiyor. Bir bölümü dayanak veriyor. Ermenistan süresince de çok gruplar, Başbakan'ın evine saldırıyorlar sürekli... Ciddi müşterek bası oluşturuyorlar. Bu da Ermenistan'ın normalleşme üstünde ister Azerbaycan ile gerekse Türkiye ile kabadayı müşterek hamle atmasının uğrunda bariyer oluşturuyor. Ama kılıç önümüzdeki süreçte bu olumlu diyaloğumuzu bitmeme defa açmak istiyoruz.

Tabii Avusturya'ya, Viyana'ya teşekkürname ediyoruz. Ama bundan ahir görüşmeler neden Türkiye'de ve Ermenistan'da olmasın? Biz ayrıca Ermenistan'a teklifte de bulunduk, 'ilk toplantıyı Erivan'da da yapabiliriz' dedik. Ama elan Ermenistan buna anık değil içerdeki bası sebebiyle. İleride bu cins görüşmeler de olabilir. Kalıcı sulh ve muvazene düşüncesince bu adımların atılması gerekiyor. Tabii Ermenistan ve Azerbaycan ortada da atılması gerekiyor."

"Diyaloğun herhangi müşterek dü tarafa da faydası var"

Çavuşoğlu, dü diyar arasındaki ilişkilere ilişikli müşterek istifham üzerine, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Görüş ayrılıklarımız olabilir, gelecekte de olacaktır güçlükle birbirimize mesnet politikalar izlemememiz gerekiyor. Türkiye'nin, söylenti gelişi Avusturya'daki seçimlerde gereç edilmesinin ne manası var? Son seçimlerde olmadı. Ne ziyanı he Avusturya'ya yahut apayrı ülkelere? Farklı tasvir edebiliriz güçlükle bunu adeta adavet içerecek biçimde anlatım etmenin de manası yok."

İki diyar ilişkilerinde eskiden kopukluklar bulunduğunu fakat Avusturyalı mevkidaşı Schallenberg'la diyaloğu bitmeme ettirme üstünde oydaş kaldıklarını tamlayan Çavuşoğlu, "Diyaloğun herhangi müşterek dü tarafa da faydası var." dedi.

Çavuşoğlu, düşün ayrılıklarının kentlileşmiş biçimde görüşülmesinde kâr bulunduğunun altını çizerek şunları söyledi:

"Avusturya'nın, bizim AB üyeliğimize mesnet bulunduğunu biliyoruz. Ama bunu gözümüzün içerisine sokacak şekilde, Türk milletini kızdıracak biçimde söylemenin müşterek faydası yok. Diğer yandan kılıç de Avusturya'nın NATO'ya iştirakı üstünde dayanak veriyoruz. Kazılar esasen başladı. Olumlu müşterek ivme yakaladık. Geçmişten ibret alarak geleceğe akıllıca bu iş birliğimizi imar etmek istiyoruz. En fevk kurda politik arzu var. Gerisini gerçekleştirmek da bizlere düşüyor."

"AB üyeliği, aut politikamızın önemli önceliklerinden müşterek tanesi"

Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB'ye üyeliği hala isteyip istemediğine bağlı müşterek istifham üzerine, "Tüm zorluklara, politik engellemelere karşın milletimizin şişman müşterek çoğunluğunun halen AB üyeliğini desteklediğini görüyoruz. Diğer yandan AB üyeliği, aut politikamızın önemli önceliklerinden müşterek tanesi." dedi.

Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin, AB'nin tevessü politikasındaki ayrımlı tutumları, politik engeller, fasılların bloke edilmesi derece engeller zımnında ilerleyemediğini tamlayan Çavuşoğlu, AB ile huruç mutabakatında toy fasılların açılmasının öngörüldüğünü hatırlatarak bu bakımdan da AB'nin sözünü tutmadığının altını çizdi.

Çavuşoğlu, "Biz Türkiye adına şurası söylüyoruz; bu tabii politik müşterek proses güçlükle ayrımsız sürede fen müşterek süreç. Bir ülkenin AB üyesi olabilmesi düşüncesince bulunan 36 devre var. Bu fasılların açılıp kapanması gerekiyor. Açılması ve kapanması ortada da müzakerelerin yapılması lazım." niteleyerek konuştu.

Türkiye'nin bu fasılların içeriğiyle ilgilendiren standartları yakalayabilmesi düşüncesince atılması müstelzim adımlar bulunduğunu tamlayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Biz deriz ki; AB, politik engelleri kaldırsın ve bizlere kriterleri resmi adına bildirsin. Görecek, birçoğunu filhakika yöntemince bildirmediği biçimde açma kriterlerini gerçekleştirmişiz. Açılış kriterlerini gerçekleştiremiyorsak bu fasıllar açılmasın. Eğer kapanış kriterlerini adına getirmezsek, bu fasıllar kapanmasın. Zaten kapanmadığı sürece de AB'ye üyelik bahis konusu değil."

Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde kendine güvendiğini ve düzelti hareket grubunun çalışmalarını sürdürdüğünü anlatım ederek "Biz buna varız." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler