USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Prizren ve Mamuşa’yı görüşme etti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda mevcut olmak kabil geldiği Kosova’da, Türklerin dip yerine yaşamış olduğu Prizren ve Mamuşa kentlerinin belediyelerini görüşme etti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Prizren ve Mamuşa’yı görüşme etti
20-06-2022 04:02
Kosova
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Prizren ziyareti kapsamında Kosova Demokratik Türk Partisini (KDTP) görüşme fail Çavuşoğlu, Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve KDTP Genel Başkanı Fikrim Damka ile görüştü.

Soydaş Türk sivil polis polis maşer kuruluşlarıyla da ortak araya mevrut Çavuşoğlu, başkaca ‘Sultan Murat Kışlası’nda konuşlu, ülkedeki NATO Barış Gücü kapsamında fariza karşılayıcı Türk Temsil Heyeti Başkanlığına da ziyarette bulundu.

Çavuşoğlu, şimdi sonraları ülkedeki yegâne Türk belediyesi olma hususi durumunu haiz Mamuşa’da çecik seslenme etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve topu topu Türkiye’nin selamlarını ileterek laflarına başlamış bulunan Çavuşoğlu, Sultan Murad Han ile beraberindeki gazilerin bu beldeyi 633 sene ilkin Müslüman Türklere gayrimenkul yaptığını söyledi.

Bu toprakların Mehmet Akif Ersoy kabil ortak âşık çıkardığını anımsatan Çavuşoğlu, Ersoy’un Sultan Murad Han düşüncesince yazdığı şiiri okudu.

Başta soydaşlar kazanmak üzere, Balkanlar'da canlı topu topu halkların Türk milletinin gönlünde bulunduğunu kail Çavuşoğlu, “Biliyoruz sizin yüreğiniz de Türkiye ile baş başa çarpıyor. Türkiye’nin sevinciyle sevindiğinizi, hüznüyle hüzünlendiğinizi biliyoruz. 15 Temmuz çıyan vuruş gecesinde buradan bizlere verdiğiniz desteği nazar boncuğu devir unutamayız, unutmamız beklenen değil.” dedi.

Balkanlar'ın yaşamış yer aldığı ziyasız günleri atlattığını vurgulayan Çavuşoğlu, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Sizler de Türk kimliğini dayanak kazanmak düşüncesince savaş verdiniz. Hamdolsun, anavatanınız bugün değme zamankinden şimdi güçlüdür ve topu topu kuvvetiyle siz değerli ziyaretçilerimizin yanındadır. Kimliğinizi, dilinizi, dininizi, kültürünüzü yaşatma gayretinizi topu topu kurumlarımızla baş başa destekliyoruz. Hedefimiz kimliğine ve değerlerine ilişkin ortak çocuk esermek olmalı. Kökü martir kanıyla yaş bu ağababa toprağına sıkı sıkıya tutunan, dalları ise geleceğe uzanan ortak nesil."

Eğitim dair Kosova'da meydana getirilen planlara de yer veren Çavuşoğlu, güzeşte sene Kosova’da Türkçe pedagoji bilimi gören öğrencilere tablet dağıtıldığını, okulların kurnaz kara kara tahta ve gayrı gereçlerle donatıldığını belirtti.

Öğretmenler düşüncesince de sistem içi pedagoji bilimi programları düzenlendiğini dile getiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Sizlere dobra ortak haberim var. Bugün Prizren’de görüştük, bundan sonraları mesleksel pedagoji bilimi programları başlatıyoruz ve ilkin yerine Mamuşa’da başlatıyoruz. İlk yerine ekincilik ve keyif dalında mesleksel eğitimler vereceğiz okullarımızda. Çocuklarımız izinli yer aldığı devir iş olanakları olsun, aranan insanoğlu olsun. Ayrıca burada Türkçe öğüt meydan öğrencilerimize Yurtdışı Türkler Başkanlığımızın bursu var. Bu bursu bu sene da bitmeme ettirdik. Önümüzdeki zamanlarda da elimizden geldiği denli bitmeme ettireceğiz. Öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin ve ailelerin indinde olmaya bitmeme edeceğiz.”

Çavuşoğlu, soydaş Türk topluluğunun adalet etmiş yer aldığı kıymeti görebilmesi düşüncesince Kosova’daki resmi lisan bulunan Arnavutça’yı öğrenmenin önemine aksan yaptı.

Dost ve ahi Kosova’da bulunmuş yer aldığı müddette değme bölgede ilişkilerin şimdi da elleme seviyelere boşaltmak düşüncesince görüşmelerde bulunduğunu dile getiren Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Kosova’yı bugüne denli değme bölgede desteklediğimizi sizler de biliyorsunuz. Tanınması ve arsıulusal örgütlere unsur olması dair da Kosova’ya dayanak verdik, veriyoruz. Bugün Kosova siz değerli ziyaretçilerimizin de katkılarıyla arsıulusal toplumun hatırlı ortak üyesi oldu. Değerli kardeşlerim, sizleri değme devir birlik, beraberlik, dirlik ve bolluk ortamında değerlendirmek bizim en iri arzumuz. Bugün sivil polis polis maşer örgütlerine, yöntem ortamında bulunan arkadaşlarımıza da vermeye çalıştığımız ileti bu. Biz Türkiye olarak, Türkiye’deki kardeşleriniz yerine sizlerden ayrıksı ortak beklentimiz yok. Sizin birliğiniz, beraberliğiniz, dirliğiniz ve refahınızdır."

Birlik ve beraberliği bozmaya çalışanlar bulunduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, şahsi çıkarların buradaki Türk topluluğunun çıkarları üstünde tutulmaması icap ettiğini söyledi.

Soydaşların yaşamış yer aldığı alanlarda nice politik öğür teşekkül dair değerlendirmede mevcut Çavuşoğlu, “Maalesef soydaşlarımızın yaşamış yer aldığı birtakımı yerlerde nice politik öğür kurulması kabil bölünmeler oluyor. Burada Kosova’da elhak sayımız belli. Bölünme lüksümüz yok. Bir ve bu arada olacağız inşallah.” biçiminde konuştu.

Çavuşoğlu, Mamuşa’yı, Kosova’nın ekincilik ambarı durumuna getiren soydaşların, Kosova’nın arsıulusal toplumda hatırlı ortak yere gelmesinde de ehemmiyetli ortak noktayı bulunduğunu vurguladı.

Kosova’ya değme gelişinde kendini evinde hissettiğini tabir fail Çavuşoğlu, “Her gelişimizde bahtiyar olduğumuz, coştuğumuz ve duygulandığımız Mamuşa’da bulunmaktan, siz değerli ziyaretçilerimizin konuğu olmaktan değme devir öz saygı duyduk.” dedi.

Türkiye’nin sonuç yıllardaki çelimli aut politikasına da yer veren Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Artık Türkiye baş döndürücü çelimli ortak ülke, Türkiye’den beklentiler çok, bunun farkındayız. Türkiye bundan sonraları global ortak oyuncu oldu. Savaşların, çatışmaların, krizlerin sona ermesinde, her insanın gözü, kulağı Türkiye’de. Biz de bu beklentileri boşa çıkarmamak düşüncesince bölgemizin ve ötesinin barışı, istikrarı düşüncesince güç gider ediyoruz. Ukrayna’daki mücadelesi bloke etmek için, hububat krizine ortak deva anmak düşüncesince ve dünyanın değme durumunda de bayrağımızı dalgalandırıyoruz. 255 hedefimiz oldu."

Türk bayrağının dünyanın değme durumunda dalgalandığını tabir fail Çavuşoğlu, "Nerede olursa olsun rastgele ortak gelişmede bundan sonraları 'Türkiye de ne diyor?' niteleyerek sorulan ortak iklim oldu. Milletimizin dirayeti, çalışkanlığı ve Cumhurbaşkanımızın liderliğinde seyrettiğimiz kurnaz yöntem ve ciddi adımlarla. Bazen sahaya indik, kaba gücümüzü gösterdik. Herkesi masaya esasen masaya dönmesini sağladık ancak az buçuk ilkin saydığım topu topu kurumlarla ve topu topu imkanlarımızla Türk milletinin şefkatini de topu topu dünyada gösterdik." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler