USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Müslümanlar arasındaki kardeşliği siyasetin üstünde tutmamız gerekiyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Müslümanlar arasındaki kardeşliği siyasetin üstünde tutmamız gerekiyor. Bizim sesimiz sadece topu topu ümmeti ilişik meselelerle ait beraberce akım edersek duyulabilir." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Müslümanlar arasındaki kardeşliği siyasetin üstünde tutmamız gerekiyor
22-09-2022 21:00
Ankara

Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurul Görüşmeleri düşüncesince ABD'nin New York kentinde bulunan Çavuşoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Yıllık Koordinasyon Toplantısı'nda konuştu.

Müslüman dünyası sadece el birliği içinde akıntı ettiğinde ehemmiyetli neticeler elde edilebileceğini tamlayan Çavuşoğlu, laflarını şöyleki sürdürdü:

"BM Genel Kurulu'nun da 15 Mart'ı "Uluslararası İslamofobiyle Mücadele Günü" kendisine belirlemiş olması, bunun ehemmiyetli örneklerinden birlik tanesidir. Sevgili kardeşlerim, Kur'an, 'İnananlar kardeşlerinizdir ve kardeşleriz ile sulh içinde olun' diyor. O nedenden bizim de Müslümanlar arasındaki kardeşliği siyasetin üstünde tutmamız gerekiyor. Bizim sesimiz sadece topu topu ümmeti ilişik meselelerle alakadar baş başa akıntı edersek duyulabilir."

Çavuşoğlu, Pakistan'daki su taşkını hasebiyle yaşanmış bulunan zayiat düşüncesince taziyelerimizi sunduklarını belirttiği konuşmasında, Türk halkı olarak, Pakistanlı kardeşlerini desteklemeye bitmeme edeceklerini söyledi.

Günümüzde dünyanın hâlâ az emniyetli ve hâlâ birlik tomar belgisiz birlik toprak durumuna geldiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Bugün 2 milyardan birlik tomar erkek arbede bölgelerinde yaşıyor. Ve bu çatışmaların tahminî yüzdelik altmışı da İslam İşbirliği Teşkilatı'nın coğrafyasında gerçekleşiyor." bilgisini paylaştı.

Bakan Çavuşoğlu, artmakta bulunan eşitsizlikler, afiyet krizleri, besin ve erke belirsizliği, yıldırı ve huruç kabilinden toptan zorlukların, İİT üyeleri üstünde hâlâ iri birlik tesirinin bulunduğunu vurgulayarak, "Bu nedenle de bu zorluklara huzur baş başa akıntı eylemek bizim birlik sorumluluğumuz. Biz bu bölgesel, düzentileme sahalarında sulh ve stabilizeyi, istikrarı sağlamaya çalışıyoruz." açıklamasında bulundu.

"Filistin Devleti'ni ve başkenti Kudüs'ü korumak sorumluluğumuzdur"

Türkiye'nin, Filistinli kardeşlerine desteğinin konkre halde bulunduğunu tamlayan Çavuşoğlu, "Bağımsız ve hükümran birlik mevki bulunan Filistin Devleti'ni ve bire birlik sürede onun başkenti kendisine Kudüs'ü korumak bizim sorumluluğumuzdadır." laflarını sarfiyat etti.

Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2254 numaralı kararının doğrultusunda politik süreçle sürekli birlik hal elde edilebileceğine dikkati çekti.

Libya'da da kanuni birlik temeli bulunan ve konkre birlik kere haritasıyla akıntı edilecek halde seçimlerin yapılmasının, iri ehemmiyet taşıdığını kaydeden Çavuşoğlu, "Şu anda bulunan barışın dibine aşiret düşüncesince meydana gelen çabalarsa bu mevzuda araştırma görevlisi olmaz ve aşırı kazalı şeylere etmen olabilecek durumdadır." düşüncesini dile getirdi.

Çavuşoğlu, İİT İnsani Güven Fonu'nu da desteklediklerini, Pakistan'ın İİT'nin sulh ve düzenlilik düşüncesince çabalarını baştan hareketlendirmek düşüncesince verdiği teklifi de ehemmiyetli gördüklerini ve ilerideki adımların atılabilmesi düşüncesince İslam İşbirliği Teşkilatı boşluk buluculuk değinme grubunun iri ehemmiyet taşıyacağını anlatım etti.

"Kıbrıslı Türkler nahak yere birlik yalıtım ve ambargoyla huzur karşıya"

Türkiye'nin İslam dünyasında dayanışmaya ve bire birlik sürede dünyanın herhangi birlik yanındaki Müslümanların DOĞRU davalarının savunulmasına inandığını vurgulayan Çavuşoğlu, şöyleki bitmeme etti:

"Kıbrıslı Türkler nahak yere birlik yalıtım ve ambargoyla huzur karşıya. Biz İİT'ye uzuv ülkelerin Kıbrıslı Türklerle birlik arada durmasını bekliyoruz. Ve buradaki, Yunanistan'daki Müslüman Türk azınlığı da bire birlik sürede esas haklarından ve özgürlüklerinden yoksun bırakılmaktadır. Onların müftüleri tanımlanmamaktadır ve onların bire birlik sürede budunsal kimliklerini ve eğitimdeki özerkliklerini kullanmalarına müsaade verilmemektedir. Bir kardeşlerimizden onlarla el birliği göstermesini istiyoruz."

En iri ikinci arsıulusal yapılış kendisine İİT'nin, Müslümanlara huzur meydana getirilen adaletsizliğe huzur beraberinde nağme olduğuna dikkati çekici Çavuşoğlu, "Biz tekrardan Uygur Türkleri, Arakanlı Müslümanlar, Keşmirli kardeşlerimiz ve bire birlik sürede dünyanın herhangi birlik tarafında adaletsizlikle karşılaşan Müslüman camiasıyla dayanışmamızı gine dile sağlamak istiyoruz." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin yayımlamış bulunduğu sonuç raporun, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türklerine huzur meydana getirilen insanoğlu hakları ihlallerini bariz halde ortaya koyduğunu ve bire birlik sürede arsıulusal topluluk düşüncesince de aşırı ehemmiyetli öneriler barındırdığını laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler