USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Moldova’nın emir ve yer bütünlüğüne desteğimiz tamdır

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Moldova'yı bağımsızlığını kazanmasından buyana desteklediğini belirterek "Her devir vurguluyoruz, Moldova’nın komut ve yer bütünlüğüne desteğimiz tamdır." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Moldova’nın emir ve yer bütünlüğüne desteğimiz tamdır
18-11-2021 15:13
Ankara
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moldova Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Avrupa ile Entegrasyon Bakanı Nicu Popescu ile Moldova’nın başkenti Kişinev’de icra ettiği beraberce ve heyetler arası görüşmelerin peşi sıra kuma matbuat toplantısı düzenledi.

Popescu’ya, dü yurt ilişkilerini hâlâ da gelecek çalmak üzere DOĞRU teşrikimesai ortamında kazanmak ve yanında idman arzusunda olduklarını dediğini aktaran Çavuşoğlu, Moldova’daki temasları kapsamında bugün Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, Parlamento Başkanı İgor Grosu ve Başbakan Natalya Gavrilitsa ile görüşeceğini belirtti.

Çavuşoğlu, Moldova ile ilişkilerin kuma kültürel ve zamanı bağlara dayandığını vurguladı.

Gelecek sene diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30. yılını kutlayacaklarını kaydeden Çavuşoğlu, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Gelecek sene kuma bazısı etkinlikler organizasyon dair uygun kaldık. Moldova’da intihap süreçleri de tamamlandı. Moldova’nın istikrarı ve konuşu kalkınması bizim de gelişigüzel devir önceliğimizdir. Moldova ile ilişkilerimiz siyasa üstüdür. Yeni hükümetle mühim ortaklığımızı derinleştirmek düşüncesince yanında çalıştıracağız. Bugün Nicu ile ilişkilerimizi değişik bölgelerde nite geliştirebileceğimizi ele aldık. Gelecek sene Türkiye-Moldova Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konsey Toplantısı’nı Moldova’da yapmak istiyoruz. Biraz önceki arkadaşım Nicu ile bakanlıklarımız ortada koordinasyonu artıracak danışma planını imzaladık. Sadece düet ilişkilerimizi değil lehçe ve global mevzuları da danışma edeceğiz"

"Moldova’nın emir ve yer bütünlüğüne desteğimiz tamdır"

Çavuşoğlu, acemi yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşın güzeşte sene Türkiye’nin Komrat Başkonsolosluğunun ve Moldova’nın Alanya Fahri Konsolosluğunun açılışını yaptıklarını anımsatarak bugünkü görüşmelerinde mevkidaşı Nicu’ya Türkiye’nin Moldova’nın Belts dalında de gönüllü konsoloshane ayırmak istediğini dediğini aktardı.

Moldova’nın ayrılmaz hissedar parçası bulunan Gagauz Özerk Yeri'nin Türkiye ile Moldova'nın ilişkilerine çelim katan hissedar ülfet köprüsü olduğuna aksan işleyen Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Kişinev ve Komrat ortada diyalog ve iş birliğinin korunum edilmesi hem Moldova’nın bununla beraber bölgenin bol bolamat ve istikrarı düşüncesince önemlidir. Özerkliğin işlerlik kazanmasına bağlı kanuni düzenlenmeleri Moldova gerçekleştirmiş oldu ve bunu takdirle karşılıyoruz. Her devir vurguluyoruz, Moldova’nın emir ve yer bütünlüğüne desteğimiz tamdır. Transnistria (Transdinyester) ihtilafının da gine Moldova’nın yer bütünlüğü içerisinde barışçıl yollarla çözülmesi düşüncesince desteğimizi hissedar el hâlâ vurgulamak isterim."

İkili tecim kütlesi salgına karşın arttı

Çavuşoğlu, dü yurt arasındaki tecim kütlesinin acemi yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşın arttığını ve gelişigüzel güzeşte devir 1 bilyon dolar hedefine hâlâ da yaklaşıldığını kaydederek "Firmalarımızın Moldova'da şişman ölçekli planlara imza atmasından şişman hissedar sevinme duyuyoruz ve Türk şirketlerini Moldova'da hâlâ hissedar tomar envestisman yapmaları düşüncesince heveslendirme ediyoruz." dedi.

İki yurt vatandaşlarının pasaportsuz kimlikle yolculuk edebilmesiyle gezim alanındaki ilişkilerin de gelişigüzel sene güçlendiğini tamlayan Çavuşoğlu, hem güzeşte sene bununla beraber bu sene Moldovalı turistlerin en giriş döndürücü yeğleme etmiş olduğu ülkenin Türkiye bulunduğunu söyledi.

Ehliyetler ve telkih sertifikalarının aykırı tanınması gündemde

Çavuşoğlu, müstevli çağında dü yurt arasındaki dayanışmanın hepsi kabilinden görüldüğünü vurgulayarak "Bugün telkih sertifikalarının aykırı tanınması dair da mukteza adımları atma dair uygun kaldık. Bugün Nicu'ya şayet Moldova'nın gereksinimi olursa arttırma telkih da gönderebileceğimizi söyledim." sanarak konuştu.

Ehliyetlerin aykırı tanınması anlaşmasının şu anda TBMM Dış İlişkiler Komisyonunun gündeminde bulunduğunu tamlayan Çavuşoğlu, "Moldova'nın bağımsızlığından beri kalkınma yardımlarımızı ilkin TİKA marifetiyle sürdürüyoruz. Bundan ahir süreçte de Moldova'nın gelişigüzel durumunda kalkınma projelerini desteklemeye bitmeme edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Nicu'yu Antalya Diplomasi Forumunda ağırlamaktan şişman talih duyacağını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Moldova'ya Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı düşüncesince neşet etmek istediğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler