USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Karabağ'ın bundan sonra sulh ve kalkınma ile anılmasını istiyoruz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Karabağ'ın bundan böyle dengesizlik ve arbededen aşırı sulh ve kalkınma ile anılmasını istiyoruz. Bölge bundan böyle normalleşme sürecine girmelidir. Artık lehçe teşrikimesai ve refaha müteveccih dünkü fırsatlar oluştu." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Karabağ'ın bundan sonra sulh ve kalkınma ile anılmasını istiyoruz
27-09-2021 13:19
Ankara/İstanbul

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Dışişleri Bakanları Konseyi Olağanüstü Toplantısı'nın yapıldığı Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde kuma matbuat toplantısı düzenledi.

Tüm arsıulusal maşer kıl payı Türk Konseyi üyelerinin de Afganistan dair ümit ve kaygılarının benzeri bulunduğunu tamlayan Çavuşoğlu, "İnsani krizin ve iktisadi eş çöküşün önlenmesi, ekalliyet ve avrat hakları müdahale insanoğlu haklarının korunması, düzeniz eş barhana dalgasının önlenmesi, terörizmin esasen kuvvet kazanmasının önlenmesi gibi. Bunun düşüncesince ülkede etraflıca eş hükümet kurulması ve mevki mekanizmasının emek vermesi ehemmiyet sunma ediyor." diyerek konuştu.

Toplantıda bu kapsamda atılabilecek adımların değerlendirildiğini kail Çavuşoğlu, "Başta yandaki devletler kazanmak kıl payı kesintili barhana yükünü çekici ülkelerle el donanması çağrısında bulunduk. Terörle mücadelede yapılabilecekleri ele aldık. Bu hususlara aksan özne eş kuma deklerasyon de benimseme edildi." dedi.

"Karabağ'ın arbededen aşırı sulh ve kalkınmayla anılmasını istiyoruz"

İstanbul'da 12 Kasım'da yapılacak Türk Konseyi 8. Devlet Başkanları Zirvesi hazırlıklarının da ele alındığını kaydeden Çavuşoğlu, bu zirvede Konsey açısından zamanı adımlar atılacağını belirti.

Çavuşoğlu, 27 Eylül'ün Türkmenistan'ın bağımsızlığının 30. sene dönümü ve Karabağ'ın işgalden kurtarılmasına revan Vatan Savaşı'nın giriş haset şekilde Türk dünyası düşüncesince manalı eş gün bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

"Türkmen kardeşlerimizi en ahbapça dileklerimizle kutluyoruz. İstanbul Zirvesi'nde Türkmenistan’ın müşahit şekilde aramızda katılmasıyla karı resmimiz tamamlamış olacak. Bugün ayrımsız sürede Karabağ'ın azatlığına revan Vatan Muharebesinin başladığı, can Azerbaycan'ın şehitlerini yâd günü. Toplantımızın açılışında şehitlerimizi daima beraberce andık. Aziz şehitlerimize Allah’tan yağmur diliyorum. Karabağ’ın bundan sonraları dengesizlik ve arbededen aşırı sulh ve kalkınma ile anılmasını istiyoruz. Bölge bundan sonraları normalleşme sürecine girmelidir. Artık diyalekt teşrikimesai ve refaha müteveccih dünkü fırsatlar oluştu. Bu yönde can Azerbaycan'ın da ehemmiyetli teklifleri oldu."

Çavuşoğlu, hepsi tarafların kolokyum çıkacağı bu fırsatların eksiksiz devletler çeşidinden değerlendirilmesi umudunu da dile getirerek, "Cumhurbaşkanımız Sayın (Recep Tayyip) Erdoğan ve Sayın (Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham) Aliyev, alanda barış, balans ve bol bolamat isteklerini yüz kere vurguladılar." değerlendirmesini yaptı.

Türk Konseyi'nin Karabağ'da erdemli seviyeli güruh yapmasının bahis konusu olup olmayacağına bağlı istifham üstünde Çavuşoğlu, "Türk Konseyi, yurt muharebesi esnasında yayımladığı eş bildiriyle can Azerbaycan'a desteğini çelimli eş halde vurgulamıştır." dedi.

Çavuşoğlu, Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev'in, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve aşırı sayıda Türk yetkilinin Azerbaycan'ı ve Azerbaycan'ın işgalden kurtardığı vatanlarını görüşme ettiğini de hatırlatarak, "Buralar bundan sonraları azat edildiğine uyarınca yalnızca Türk Konseyi değil, bundan sonraları Azerbaycan'ın bu alanda rastgele eş şehrinde düzenleyeceği değme muhtelif toplantıya katılmaktan iri eş kut duyarız." dedi.

"(Ermenistan Dışişleri Bakanıyla görüşme) Böyle eş planlama yok"

Çavuşoğlu, "Ermenistanlı mevkidaşınızla (Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan) Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi düşüncesince eş musahabe geçirmeniz planlanıyor mu? Bu ilişkilerin normalleşmesi düşüncesince Türkiye'nin doğacak süreceği şerait ne ve bu koşullarda Azerbaycan ve Karabağ dair ne mevzular ele alınacak?" şeklindeki soruya, "Böyle eş planlama yok." cevabını verdi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın seçimden sonraları kimi müspet mesajlar verdiğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bu mesajlara huzur müspet mesajlar verdiğini hatırlatan Çavuşoğlu, şöyleki bitmeme etti:

"Bizim esasen buyana en iri arzumuz harp bittikten sonra, yurt muharebesi bittikten sonraları bölgenin bundan sonraları sulh ve balans bölgesi olmasıdır. Bu yönde de Azerbaycan'ın biliyorsunuz, Ermenistan'a şümullü eş sulh anlaşması imzalanması teklifi oldu. Henüz henüz Ermenistan'dan müspet eş cevap gelmedi. Ama bundan ahir süreçte değme devir bulunduğu gibi, atabileceğimiz adımları can Azerbaycan'la beraberce eş güdümlü ederiz. Birlikte değişmeyen veririz, beraberce aşama atarız."

"Liderlerimiz ne devir isterlerse eş araya gelirler"

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in andıran sürede görüşmesinin planlanıp planlanmadığına bağlı soruya, "Zaten dü cumhur reisi olarak, dü karındaş şekilde elden yalnızca değme devir görüşüyorlar. Sürekli telefonda da görüşüyorlar." dedi.

İki liderin, 12 Kasım'da düzenlenmesi planlanan Türk Konseyi Liderler Zirvesi'nden elden ilkin de görüşebileceğini fakat bunun düşüncesince hususi eş planlamaya ister üstelik olmadığını söyledi. Çavuşoğlu, "İki kardeş, dü liderimiz ne devir isterse eş araya gelirler. Bize yönerge verirler, tığ de bu doğrultuda çalışırız." diyerek konuştu.

Bayramov: Azerbaycan bayındırlık çalışmalarının çabucak yapılmasında ısrarlı

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ise bugünün Azerbaycan düşüncesince ehemmiyetli eş gün bulunduğunu vurgulayarak, eş sene ilkin Ermenistan'ın askeri provokasyonuna cevap şekilde Azerbaycan ordusunun Başkomutan İlham Aliyev'in talimatı ile huzur saldırıya geçerek kestirmece 30 sene devam eden işgale sonuç verdiğini belirtti.

Bayramov, 27 Eylül'de başlamış bulunan galibiyet yolunun 44 günce Vatan Muharebesi ile bitmeme ettiğini ve zaferle sona erdiğini kaydetti.

Bugünkü toplantının öncesinde murahhas bakanların Azerbaycanlı şehitlerin anısına 1 dakikalık hürmet duruşunda bulunduğunu hatırlatan Bayramov, harpte Azerbaycan'ın muhik davasına dayanaklık etmek bulunan hepsi ülkelere ve yetkililere teşekkürname etti.

Bayramov, hassaten Türkiye'nin rolünden bahsederek "Vatan muharebesinin evvel gününden itibaren en yukarı düzeyde, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ilkin olmakla, TBMM Başkanı, milletvekilleri, politik partiler, şahsen Sayın Çavuşoğlu, öteki bakanlar, çıplak maşer kuruluşları ve Türk halkı yeterli ve kemiksiz halde Azerbaycan halkı ve devletinin indinde oldu. Bu politik ve tinsel dayanaklık etmek bizim düşüncesince aşırı önemliydi. Bu dayanaklık etmek bizlere ek kuvvet verdi. Bu bizim bütünlük ve kardeşliğimizin sembolüne dönüştü. O tarihin eş numara senesinde benim Türkiye'de bulunmam ve şehitleri yâd gününü Türk kardeşlerimle beraberce geçirmem hususi simgesel ağıt taşıyor" ifadelerini kullandı.

Bugün aşırı ehemmiyetli eş güruh gerçekleştirdiklerini bildiren Bayramov, "Tüm bakanlar zat tedirginliklerini ve görüşlerini belirtti. Toplantı daha sonra Afganistan'daki durumla ilgilendiren deklerasyon benimseme edildi. Tüm organ devletlerin bu mevzuda koordineli halde çalışacağına ve aşama atacağına eminim. Afgan halkı yerine yorulmadan çalışmalarımızı sürdüreceğiz." dedi.

Bayramov, toplantıda, 12 Kasım'da İstanbul'da yapılacak Türk Konseyi Devlet Başkanları Zirvesi'ne tedbir mevzularını da ele aldıklarını kaydetti.

2. Karabağ Savaşı'nda Türk Konseyi'nin de Azerbaycan'a dayanaklık etmek verdiğini hatırlatan Bayramov, bu desteği önemsediklerini belirtti.

Bayramov, Azerbaycan'ın bugün esas hedefinin işgalden kurtarılan yerlerin yeterli bayındırlık edilmesi bulunduğunu bildirerek şu detayları verdi:

"Çok enerjik icraat yapılıyor. İşi zorlaştıran etkenlerden birisi bölgenin mayınlı olmasıdır. Ermenistan henüz ilkin mayın haritalarını vermiyordu. Sekiz aydan sonraları 3 bölgenin mayın haritalarını verdileri. O haritalarda kestirmece 200 bin mayının noktayı belirtiliyor. Verilen haritalardaki bilgilerin yalnızca yüzdelik 20'si doğru. Bu da oradaki bayındırlık çalışmalarını etkiliyor. Buna karşın 1 yıldan az eş sürede aşırı iri işler görüldü. Mucize şekilde görülebilecek halde Fuzuli'de 8 ay içinde hava meydanı düz yazı edildi ve bundan sonraları evvel uçuşlar gerçekleşti. 13 yönde esmer yolu düz yazı ediliyor. Şuşa'ya revan kez bundan sonraları kullanıma açıldı. Şuşa'ya revan ikinci yolda da icraat sürüyor. Elektrik çizgileri çekiliyor. Ağdam şehrinin master planı onaylandı ve yapım başladı. Şuşa'nın da master planı onaylandı ve zamanı anıtlar restore ediliyor. Zengilan'da zeki karye düz yazı ediliyor. Azerbaycan bayındırlık çalışmalarının çabucak yapılmasında ısrarlıdır. Burada hepsi arkadaş ve karındaş ülkelerle teşrikimesai yapıyoruz. Bu ahacık de evvel olgun hem mayın temizlemede hem de bayındırlık çalışmalarında karındaş Türk şirketleri toprak alıyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler