USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Asya ülkeleriyle ilişkilerimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin Asya ülkeleriyle ilişkisini güçlendirmeyi hedeflediğini belirterek, Sri Lanka'yı "son adım altın ve ehemmiyetli birlikte müttefik" namına gördüklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Asya ülkeleriyle ilişkilerimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz
28-01-2022 12:28
Ankara/Kolombo

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sri Lanka ziyareti kapsamında Sri Lankalı mevkidaşı Gamini Lakshman Peiris ile düet ve heyetler arası görüşmesinin peşi sıra planlı eş matbuat toplantısında konuştu.

Peiris ile evvela beraberce görüşmesini New York'ta yaptıklarını kaydeden Çavuşoğlu, Bakan ile görüştükleri mevzuları gine ele benimseme etme olanağı bulduklarını söyledi.

Çavuşoğlu, Sri Lanka'yı en akıbet 6 sene evvela görüşme ettiğini ve bu ziyaretin Türkiye'den Sri Lanka'ya Dışişleri Bakanı seviyesinde meydana getirilen evvela görüşme bulunduğunu hatırlattı.

Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'nun 2016'dan buyana giriş döndürücü geliştiğini gözlemlediğini anlatım fail Çavuşoğlu, mevkidaşı Peiris'i martta yapılacak Antalya Diplomasi Forumu'nda (ADF) ağırlamaktan devlet duyacağını belirtti.

Çavuşoğlu, dakika Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa çeşidinden da benimseme edildiğine değinerek, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajlarını ilettiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rajapaksa'ya "Türkiye'ye görüşme çerçevesinde davetini de" ilettiğini aktardı.

Bakan Çavuşoğlu, dakika ülkenin Meclis Başkanı ile de birlikte görüşmesi olacağını fakat Kovid-19 testinin zait çıkması zımnında kendisiyle konuşma olanağı olmadığını belirtti.

Parlamenter diplomasinin, ilkin parlamentolar arası iletişimin, sedir başkanları düzeyinde aykırı ziyaretlerin ve Dostluk Grubu başkanları arasındaki birlikteliğin ne genişliğinde ehemmiyetli bulunduğu dair hem düşün olduklarını vurgulayan Çavuşoğlu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un davetini ilettiğini dile getirdi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin 2019'da "Yeniden Asya" girişimini başlattığını hatırlatarak, "Aslında Asya'da acemi değiliz lakin Asya'nın birlikte kuvvet merkezi, ilkin iktisadi kuvvet merkezi bulunduğunun henüz giriş döndürücü farkındayız. Dolayısıyla şu anda henüz totaliter birlikte yaklaşımla Asya'ya art dönmeye değişmeyen verdik. Bu inisiyatifle Asya ülkeleriyle ilişkilerimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu manada Sri Lanka'yı Hint Okyanusu'nun incisi ve akıbet aşama kalburüstü ve ehemmiyetli müttefikimiz namına görüyoruz." dedi.

Çifte vergilendirmenin önlenmesiyle ilgilendiren birlikte geçim imzaladıklarına dikkati çekici Çavuşoğlu, bu anlaşmanın dü ülkenin iktisadi ilişkilerini birlikte ahir seviyeye çıkarmasını sağlayacağını vurguladı.

İkili tecim çeşitlendirilecek

Çavuşoğlu, düet tecim kütlesinin müstevli evveliyat seviyelerine ulaştığına ayraç ederek, "Biz dakika bunun ehliyetli olmadığına değişmeyen verdik. Potansiyelin giriş döndürücü henüz faziletkâr bulunduğunu ve bu mevzuda henüz birlikte tomar bilinçlilik yapabileceğimize değişmeyen verdik. Bu çerçevede ticaretimizin de çeşitlendirilmesi gerektiği hususunda oydaş olduk. Ulaştırmanın da güçlendirilmesi ve bu manada çalışılabilecek alanları belirledik." diyerek konuştu.

Bu alanlardan bazılarının sağlık, eczacılık, yapım ve gezim bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, başkaca Türkiye'nin başlatmış bulunduğu "Güvenli Turizm" uygulamasını Sri Lanka Cumhurbaşkanı Rajapaksa'ya ilettiğini ve bu mevzuda Türkiye'nin deneyimlerini paylaşmaya anık bulunduğunu belirtti.

THY, İstanbul-Kolombo uçuşlarını haftada 14'e çıkarmayı hedefliyor

Çavuşoğlu, Türkiye'de Türkiye-Sri Lanka İş Konseyinin bulunduğunu fakat burada da bunun karşılığının oluşturulması icap ettiğini dile getirerek, Karma Ekonomik Komisyon toplantısının gerçekleştirilmesi konusunu da görüştüklerini anlatım etti.

Kültürel ilgiler ve halklar arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin gündemlerindeki ehemmiyetli birlikte husus bulunduğunu aktaran Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Halihazırda Türk Hava Yollarının Sri Lanka'ya haftada 11 uçuşu var. İstanbul ve Kolombo ortada gerçekleşiyor bu uçuşlar. Bu uçuşlar halklarımız arasındaki ilişkiye ehemmiyetli birlikte katkıda bulunuyor. Aynı sürede Sri Lanka turizmine de ehemmiyetli birlikte katkıda bulunuyor. Türk Hava Yolları, bu uçuşların sayısını Eylül kocaoğlan bakımından haftada 11'den 14'e çıkarmayı hedefliyor. Bu çabaya desteğinizden ötürü teşekkürname ederim."

"Sri Lanka ile iş birliğimizi bitmeme ettirme dair kararlıyız"

"Sri Lanka ile iş birliğimizi bitmeme ettirme dair kararlıyız." diyen Çavuşoğlu, terörizmle savaşım mevzusundaki eş çabaların da bitmeme edeceğini vurguladı.

Çavuşoğlu, herhangi birlikte dü ülkenin de yıldırıcılık dair kıygın yurt konumunda bulunduğunun altını çizerek, "Türkiye, Sri Lanka'nın bire birlikte sürede bizim FETÖ'yle mücadelemize göstermiş bulunduğu destekten ötürü da müteşekkir." dedi.

Öte taraftan Sri Lanka ile defans sanayisi dalında yapılacak iş birliğini önemsediklerini de kaydeden Çavuşoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı bizim defans sanayisi fuarını görüşme etti. Bu çerçevede teşrikimesai potansiyelleri değerlendirildi. Orada giriş döndürücü ehemmiyetli birlikte gizil var. Bunun temelleri de mevcut. Son aşama dostça ilişkilerimiz var. Birlikte fiilen bu ilişkileri henüz da genişletebiliriz, iyileştirebiliriz. Tartıştığımız nice bölgede bunun gibi bulunduğunu düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı.

Görüşme kapsamında, dü yurt hükümetleri ortada "Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığı ile Vergiden Kaçınmaya Engel Olma Anlaşması" imzalandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler