USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: 76 ülkeden ve 14 ulusararası kuruluştan iane teklifi geldi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen dü depremin arkası sıra nice iane teklifinin geldiğini belirterek, "Bu yardımların da lüzum ülke dışından lüzum Türkiye'ye geldikten sonradan eş güdümlü edilmesi önemli." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: 76 ülkeden ve 14 ulusararası kuruluştan iane teklifi geldi
08-02-2023 00:05
Antalya

Çavuşoğlu, Antalya Havalimanı'nda gazetecilere icra ettiği açıklamada, vatandaşların imdadına kavuşmak düşüncesince geceli gündüzlü çalıştıklarını belirterek, fahri ve çırçıplak maşer örgütlerinin de sahada bulunduğunu söyledi.

Bakanlık yerine kurumların ve milletin çabalarına arkalamak düşüncesince ellerinden mevrut gayreti gösterdiklerini aktaran Çavuşoğlu, Kovid-19 salgını, Ukrayna'daki harp ve Afganistan'daki gelişmelerden sonradan tahliyeler düşüncesince henüz geçmiş oluşturdukları eş güdüm ve dayanaklık etmek merkezini faaliyete geçirdiklerini bildirdi.

"Hatay'daki büyükelçimiz halen çöküntü altında"

Ankara'daki AFAD akse merkezine 4 büyükelçiyi görevlendirdiklerini tamlayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Yurt dışından baş döndürücü sayıda mesajlar, telefonlar, iane teklifleri geliyor. Şu anne denli 76 ülkeden ve 14 arsıulusal kuruluştan iane teklifi geldi. Bu yardımların da lüzum dünya dışından lüzum Türkiye'ye geldikten sonradan eş güdümlü edilmesi önemli. Bu amaçla Adana'ya dü büyükelçimizi görevlendirdik. Maalesef Hatay'daki büyükelçimiz halen çöküntü altında, yıkılan binada, oturmuş bulunduğu 13 eğik acemi ortak çatı yıkıldı. Oraya da ortak büyükelçimizi görevlendirdik. Gaziantep'e büyükelçimizi gönderdik. Diyarbakır temsilciliğimiz açık. Yurt dışından mevrut bilhassa kontrol istirdat ve acele keyif ekiplerinin bu alanlarda koordineli halde görevine başlaması düşüncesince arkadaşlarımız ilkin AFAD iktisap etmek az daha ait kurumlarımıza dayanaklık etmek veriyor. Şu anne denli 36 ülkeden 3 bin 319 kontrol istirdat çalışanı sahada, 7 ülkeden de bire ortak halde arttırma takımlar planlanmıştır. Hızlı halde geçiş düşüncesince muktezi emekleri yapıyoruz."

Bugün Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib'in deprem sahasına beyaban hastanesi ihdas etmek düşüncesince kendisini aradığını özetleyen Çavuşoğlu, "Büyük ortak ekiple muktezi materyalleri göndereceklerini söylediler. Yurt dışından ayni yardımlar da gönderiliyor. O yardımların da eş güdümlü edilmesi düşüncesince elimizden mevrut desteği veriyoruz. Çok sayıda mevkidaşım telefonla ve ya mesajla taziyelerini ilettiler. Kendilerine baş döndürücü teşekkürname ediyorum. 7 günce matem duyuru ettik. KKTC ve Kosova'da da matem ilen edildi. Ayrıca NATO, Türk Devletleri Teşkilatı denli ayrımlı teşkilatlarda da bayraklar yarıya indirildi. Bu dayanışmaları düşüncesince kendilerine teşekkürname ediyoruz." niteleyerek konuştu.

Depremzedeler, oteller ile misafirhanelere yerleştirilecek

Evi yıkılan vatandaşlara barınma, yiyecek, meşrubat sağlanması düşüncesince de tamamı kurumların seferber bulunduğunu tamlayan Çavuşoğlu, deprem bölgesinin haricinde ayrımlı vilayetlerde vatandaşların tahaffuz imkanlarını temin etmek düşüncesince de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında ortak düzentileme başlatıldığını anlattı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un koordinesinde Antalya, Muğla ve Mersin dalında kapasitesi ergonomik otellerde vatandaşların barınması düşüncesince muktezi çalışmaların yürütülmüş bulunduğu aktaran Çavuşoğlu, kendisinin de zaman Antalya'ya gelmiş şekilde Kundu, Manavgat Side ve Alanya'da gezim piyasası temsilcileriyle 3 derinti gerçekleştirdiğini kaydetti.

Antalya'da da ortak akse merkezi kurulduğunu dile getiren Çavuşoğlu, laflarını şu halde sürdürdü:

"Bugün yaptığımız toplantılar sonucunda Cumhurbaşkanı'mızın da vurguladığı denli 50 binin üstünde ortak döşek kapasitesine ulaştık. Vatandaşlarımızın deprem sahasından gelip kalabilmesi için. Ayrıca amme kurumlarımızın da misafirhaneleri var. Bunların hepsini de depremzedelere ayırdık, kestirmece 4 bin 380 yatak. Vatandaşlarımızın bugünden itibaren Antalya'da otel malikleri olsun, gerekse devletimizin olanakları olsun sunulan olanaklarda gelip habitat olanağına erbap olacaklar."

Seferber bulunan tamamı turizmcilere teşekkürname fail Çavuşoğlu, koordineli ortak halde çalıştıklarını söyledi. Açık bulunan otellerin bazısı bölümlerini depremzedeler düşüncesince ayırdıklarını tamlayan Çavuşoğlu, şita sezonu dolayısıyla mestur bulunan otellerin de açılması düşüncesince çalışmaların başladığını bildirdi.

Antalya'dan insanca iane götürücü uçak, talip depremzedeleri getirecek

Orta ve derinlemesine vadede de tahaffuz gereksinimi olursa neler yapılabileceğinin bugünkü toplantılarda değerlendirildiğini aktaran Çavuşoğlu, şu detayları verdi:

"Gerek kurumlarımızla gerekse pres sahipleriyle görüştük, iyi efkâr geldi. Onlar üstünde de çalışacağız. Ama şu anda acele bulunan tahaffuz gereksinim duyan yurttaşlarımıza Antalya, Muğla, Mersin denli şehirlerimizde bu olanakları vermektir. Burada en baş döndürücü sorulan istifham şu, nite yurttaşlarımız gelecek? Vatandaşlarımızın bu alana intikali düşüncesince ve ya gayrı şehirlere intikali düşüncesince muktezi icraat da yapıyoruz. Otobüslerle uçaklarla... Mesela zaman Antalya'dan insanca iane götürecek uçakların dönüşte Antalya'ya neşet etmek talip yurttaşlarımızın getirilmesi düşüncesince de ortak planlama yapıldı. Bu planlamalar yapılacak. Burada ehemmiyetli bulunan depremzede yurttaşlarımızın kişi illerinde akse merkezleri, AFAD mevcut ve bu bünyede de barınmayla ait birimler var, buraya kaydedilmesi, adların bildirilmesi, Antalya'da kurulan akse merkezinde de gene Kültür ve Turizm Bakanlığımızın İl Müdürlüğü, Gençlik Spor Bakanlığının da burada ortamında bulunduğu ortak ünite o arkadaşlarımızı da yönlendirecekler. Planlamaları yapıyorlar. Gerek talih kuruluşlarının misafirhaneleri gerekse otellerde vatandaşlarımızı burada ağırlamaktan tamamı Antalyalıların da şişman ortak sevinme duyacağını görüyoruz."

İleride gerekseme olursa döşek kapasitesinin henüz da artırılabileceğini vurgulayan Çavuşoğlu, vatandaşların şişman ortak el birliği örneği gösterdiğini belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler