USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Depremde yakınlarını kaybetti, acısını bir kenara bırakıp tezgahın başına geçti

Kahramanmaraş merkezli depremlerin peşi sıra yakınlarını kaybeden tedrisat görevlisi, acısını bir kenara bırakıp tezgahın başına geçti. Öğretim görevlisi, tedrisat üyesi ve öğrencilerin de destekleriyle dayanabilen besin ürünleri üreterek, bunları vakumladıktan sonraları

Depremde yakınlarını kaybetti, acısını bir kenara bırakıp tezgahın başına geçti
22-02-2023 14:05

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri bulunan ve 11 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin arkası sıra alanda kontrol istirdat emekleri bitmeme ediyor. “Asrın felaketi” adına nitelenen depremlerin arkası sıra dargın havanın sansasyonel bulunduğu alana yardımlar sürüyor.
6 Şubat'ta yaşanmış bulunan depremde Hatay'ın İskenderun ilçesinde yakınlarını kaybeden ve Adana'da da evlerinde hasarlar oluşan Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Alev Sökmen, acısını bir kenara bırakarak hareket bölgesi düşüncesince dayanabilen besin maddesi üretiyor. Kastamonu Üniversitesi'nde öğretim üyesi ve öğrencilerinde dayanaklık etmek verdiği üretimde vakumlanan ürünler, Türk Kızılayı Kastamonu Şubesine tasdik edilerek hareket alanına gönderiliyor.

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi kabilinden mevrut talepler üstüne imal edilen dayanabilen besin maddelerinin üretimi bitmeme ederken, bir yardan da Kastamonu Üniversitesinin hareket dalında gerekseme mahsus eşyalara müteveccih yardımları da sürüyor.
Doç. Dr. Alev Sökmen, yanı sıra öğretim üyesi arkadaşları ve öğrencileriyle baş başa ayrımlı iklim şartlarına ve vakte erinç dayanabilen mahsulat bulunan döşenmemiş tarhana, bazlamaç ve karye ekmeği, elma reçeli, galeta ve kraker neredeyse ayrışık ürünleri hazırlayarak, hareket alanına ulaştırılıyor.

“Mutfakta yaptığımız ürünleri vakumlayarak hareket alanına ulaştırıyoruz”

Mutfakta icra ettikleri ürünleri vakumlayarak hareket alanına ulaştırdıklarını kail Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Alev Sökmen, “Deprem felaketini duyduğumuz devir elimizden ne sağlık niteleyerek düşündüm. Bunun düşüncesince bir grup icraat yapmamız icap ettiğini ve şu anda kâffesi vatanımızda gastronomi aş damı sanatlarına gerekseme var. Yiyecek ve meşrubat hizmetlerine dayanaklık etmek olmamız gerekiyor. İlk evrede bizim yapabileceklerimiz ilişik yapı yahut Kızılay ile baş başa hâlâ aşırı dayanabilen mahsulat ve önceki gerekseme malzemeleri bulunan galeta, ekmek, poğaça neredeyse ürünleri aceleci bir halde üretelim istedik. Derslerimize sabık hafta itibarı ile başlamıştık zorla öğrencilerimizle de baş başa çalışmamız gerekiyordu. Öğrencilerimizden dayanaklık etmek aldık, onlarda iri bir isteyerek dört başı mamur sınıflarımız, dört başı mamur öğrencilerimiz iri bir kıvançla mutfağa girdiler. Üretimimizi yapıyoruz. Yaptığımız ürünleri aceleci bir halde soğuttuktan sonradan vakum makinesi iare almıştık, vakum makinesiyle ilkin yaptığımız mamüllerin dayanıklılığını yükseltmek düşüncesince paketler durumuna getirdi. Çünkü ayrışık yerlere ayrışık mahsulat gidecekti. Bizlerde hâlâ derinliğine vadeli kalsın niteleyerek vakum makinesiyle paket durumuna getirdik yaptığımız ürünleri. Ben, başkaca Kastamonu Slow Food gurubunda toprak alıyorum. Buradan da Kastamonu'muzun gözyaşı tarhanasını hareket alanına gönderebilirsek niteleyerek düşündük. Çünkü gözyaşı tarhana çorbası çorbası pişmeye anık bulunan bir çorba çeşidi. Kastamonu Slow Food gurubuyla linke geçtim. Guruptan da bir hayli bir tomar armağan geldi bizlere. İlk evrede gözyaşı tarhanayı da vakumlayarak paket durumuna getirdi. Çünkü iklim almaması gerekiyor, 4 ay derece filan buzdolabında saklanabiliyor. Bunları da aceleci bir halde vakumlayarak paketledik. Bunların bir tarafını Kastamonu Slow Food gurubuna tasdik ettik. Bu ürünleri Kızılay ile baş başa sayaç kaybetmeden hareket alanına gönderdik” dedi.

“Çocuklar düşüncesince besin kıymeti efdal tarhana çorbası çorbası ve çölyaklı şahıslar ortamında glütensiz tarhana çorbası çorbası üretiyoruz”

Çocuklar düşüncesince besin kıymeti efdal tarhana çorbası çorbası ile çölyaklı şahıslar ortamında glütensiz tarhana çorbası çorbası ürettiklerini tamlayan Doç. Dr. Alev Sökmen, “Daha öncesinden çalışmalarına başlamış olduğum tarhana çorbası çorbası üretimini yapıyoruz. Yine ayrımsız biçimde vakumlayarak gerekseme olduğunda havale etmek neredeyse anık bulunduracağız. Ayrıca ilkin dallar düşüncesince birde çölyaklı şahıslar düşüncesince kısaca glütensiz tarhana çorbası çorbası üreteceğiz. Bu mevzuda çalışmamam vardı. Besin kıymetini yükselterek dallar düşüncesince tarhanalarımızı hazırlayacağız. Yine paket durumuna getireceğiz. Ayrıca KYK yurtlarına yerleştirilen depremzedeler bulunuyor. Bu afetzedeler ortamında Kastamonu'dan istenildiğinde kayıt noktasında dayanaklık etmek sağlayacağız. Şu anda öğrenime ara verildiği düşüncesince öğrencilerimiz yok. Birkaç kıta öğretim üyesi hocalarımızla bir işleri hazırlamaya çalışıyoruz. Bu noktada gönüllüler olursa onların desteğini bekleriz. İnşallah üretimimizi gönüllüler ile baş başa sürdüreceğiz” niteleyerek konuştu.

“Kaybettiğimiz yakınlarımızı, acımızı bir kenara bırakıp depremzedeler düşüncesince dayanabilen besin ürünleri üretiyoruz”

Depremde yakınlarını ve akrabalarını kaybettiğini tabir fail Sökmen, “Hem eşim ayrımsız sürede Turizm Fakültesi Dekanı Alptekin Sökmen hocamız, Hatay'ın Erzin ilçesinden. Annemiz Adana'da yaşıyor. Adana'da yıkılan yapılar oldu, annemizin de binasında hasarlar oluştu. Bizde hareket dalında bulunup oraya korumak istedik zorla Kastamonu'da da sorumluluklarımız vardı. Dekan hocamız endamsız süreliğine kendisi gitti. Dekan hocamızın Hatay'ın İskenderun ilçesinde canlı hala kabilinden yakınları bulunuyor. Dekan hocamız ve ben, görüştüğümüz akrabalarımızın kaybolma haberlerini aldık maalesef. Ayrıca hareket bölgelerinde tanıdıklarımız, dostlarımızda bulunuyor. Evlerini kaybedenler var. Dolayısıyla bizlerde o alanda olup oradaki insanlarla baş başa acılarına hâlâ bir tomar eş iktisap etmek isterdik boydak Kastamonu'da da görevlerimiz var, sorumluluklarımız bulunuyor. O sebepten dolayı buradaki sorumluluklarımızı namına sağlamak zorundayız. Acımızı bir tarafa bırakıp elimizden geldiğince ve arzu bulunduğu sürece buradaki üretimlerimize bitmeme edeceğiz. Bu okazyon ile depremde yaşamını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara da çabuk şifalar diliyorum, kâffesi ülkemizin başı esen olsun” biçiminde konuştu.

Vedat Yunus İkizoğlu
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler