USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Deprem bölgesindeki yapılaşmaya bağlı karar Resmi Gazete'de!

OHAL kapsamında deprem bögelerinde acemi iskân alanları kurulmasına bağlı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararnameye gereğince stabil iskan alanlarını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı doğrudan doğruya belirleyecek. Orman vasfını

Deprem bölgesindeki yapılaşmaya bağlı karar Resmi Gazete'de!
24-02-2023 07:08
OHAL kapsamında deprem bögelerinde toy iskân alanları kurulmasına dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararnameye kendince stabil iskan alanlarını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı araçsız belirleyecek. Orman vasfını yitirmiş alanlar Hazine'ye tescil edilecek. İskan bölgesindeki emlak düşüncesince devletleştirme sonucu alınacak.Abone ol

Kararname ile 8 Şubat'ta Cumhurbaşkanı kararıyla duyuru edilen OHAL kapsamında arazi düzlük kentlerde yurt ve yapılaşmaya dair tahsil edilen tedbirler belirlendi.

Buna göre, 6 Şubat'ta meydana mevrut Kahramanmaraş merkezli depremler hasebiyle umumi yaşama çarpıcı facia bölgesi şekilde bildirme edilen yerlerde, afetten etkilenenlerin arızi yahut stabil iskan alanları; kırık hattına mesafesi, yerin elverişliliği, iskân merkezine yakınlığı kabil kriterler gözetilerek, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) toy iskân yerlerinin tespitine dair fariza ve yetkileri hafi eğlenmek kaydıyla, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca araçsız belirlenerek alakalı kurumlara bildirilecek.

Bu saptama yapılırken hacet bulunması şeklinde 4342 önemli Mera Kanunu ile 6831 önemli Orman Kanunu'nun ek 16'ncı maddesinde tamlanan alanlar da kullanılabilecek. Bu kapsamda belirlenen bölgelerde mahiyet değişikliği müstelzim yerlerin araçsız mahiyet değişikliği yapılacak ve bu bölgeler Hazine yerine tescil olunarak meydana getirilen işlemler alakalı kurumlara bildirilecek.

Vasıf değişikliği müstelzim yerlerde, Orman Kanunu'nun ek 16'ncı maddesinde tamlanan sahaların bulunması şeklinde bu alanın dü katından az olmamak az daha Hazine taşınmazı, orman istihsal çıkmak az daha Orman Genel Müdürlüğüne tahsis edilecek.

Plan ve parselleme işlemlerinde askı, ilan, itirazlara dair ahkâm uygulanmayacak

Genel yaşama çarpıcı facia bölgesi şekilde bildirme edilen yerlerde, sorun süreci bitmeme edenler ile kesinleşen fakat şimdi tapuya tescil edilmemiş olanlar dış edinmek üzere, saptama dışı bırakılan yerlerin Kadastro Kanunu'nun 22'nci maddesi kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının isteklerine güvenerek alakalı kurumların görüşleri alınmaksızın bu kararnamenin gayesi doğrultusunda Hazine yerine yönetsel yoldan tescili yapılacak.

Köy yurt alanları müdahale belirlenen stabil iskan sahalarında ve bulunan kentsel alanlarda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca onaylanacak tasar ve bayındırlık uygulamaları beklenmeksizin, yöre bilimsel müzakere tutanağı ve mefruşat müzakere tutanağı doğrultusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca onaylanacak dert planına ve düzenlenecek çatı ruhsatına kendince infaz yapılacak.

Bu bölgelerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca onaylanan tasar ve parselleme planlarında, bayındırlık Kanunu'nun tasar ve parselleme ile alakalı işlemlerindeki askı, ilan, itirazlara dair hükümleri uygulanmayacak. Bu bölgelerde gayrimenkul mülkiyeti yahut bayındırlık hakları azda olsa yahut ağız ağıza bambaşka ortak bölgeye aktarılabilecek. Bu tüze sayışma ve değişim işlemlerine bap edilebilecek.

İşlemler düşüncesince rotatif kebap kebap kapital tutarı ve rastgele ortak ad altında değer alınmayacak

Plan, parselasyon, çatı ruhsatı, gayrimenkul mülkiyeti yahut bayındırlık haklarının aktarılması, sayışma ve değişim işlemleri ve bu işlemler hasebiyle planlı kağıtlar kaşe vergisi, resim, masraf ve masraflara iltihak paylarından şaz olacak. Bu işlemler hasebiyle ücret, rotatif kebap kebap kapital tutarı ve rastgele ortak ad altında değer alınmayacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen arızi yahut stabil iskan alanlarında, Mera Kanunu kendince maruz izinler, Orman Kanunu kendince maruz izinler, Orman Genel Müdürlüğü çeşidinden Devlet İhale Kanunu kendince kiraya maruz mesire yerleri, orman parkları ve taşınmazlara dair isticar sözleşmeleri ile Mera Kanunu kapsamında tahsis gayesi değişikliği kaynaklanan fakat tapuda şimdi Hazine yerine tescil edilmeyen sahaların tahsis gayesi değişiklikleri, Turizmi Teşvik Kanunu'nun 8'inci maddesi kapsamında maruz tahsis alanları ilgisine kendince araçsız silme edilmiş yahut mefsuh sayılacak.

Maden Kanunu'nun 30'uncu maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında planlı ara ve uç mahsul çoğaltma koşullu ihalelere dair ruhsatlar dış edinmek az daha Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen arızi yahut stabil iskan sahalarına denktaş mevrut beyaz zehir ruhsatname sahalarının girişimli bölümü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının sonucu ile karar tarihinden itibaren beyaz zehir ruhsatname bölgesinden araçsız kısaltım edilmiş sayılacak.

Geçici yahut stabil iskan piyasasının ruhsatın tamamını kapsaması şeklinde ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının sonucu ile karar tarihinden itibaren beyaz zehir ruhsatı araçsız silme edilmiş sayılacak. Birinci fıkrada tamlanan alanlarda, amme büyüklenme ve kuruluşlarına alakalı taşınmazlardan uygulamaya müdahale edilecek olanlar ile hususi mülkiyete yayıncı öbür etraflı emlak düşüncesince Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı çeşidinden ilgisine kendince zaman yahut tez devletleştirme sonucu alınabilecek.

Kamulaştırma işlemleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yahut Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) çeşidinden yürütülecek. Kamulaştırılan emlak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yahut TOKİ'nin isteklerine güvenerek Hazine yerine tescil olunacak.

Tescil ve terkin işlemi esnasında servet sahiplerinin bu gayrimenkul servet hasebiyle bağış birlikteliği aranmayacak. Ancak, tapu dairesi vaziyeti alakalı bağış dairesine bildirecek. Tescilden sonradan bu bölgelerde inşai faaliyetlere başlanabilecek. Hazine yerine tescil edilen emlak düşüncesince kadir takdiri, tescil tarihinden itibaren en geç ortak ay zarfında Sermaye Piyasası Kanunu mucibince mezun lisanslı yurt valüasyon kuruluşları çeşidinden yapılacak.

Belirlenen değer, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yahut TOKİ çeşidinden esas hususiyet mahkemesine sunulacak ve bu bedel, tescilinden geçmiş tapuda mukayyet gayrimenkul maliklerine ödenmek az daha mahkemece belirlenen bankaya yatırılacak. Yatırılan bedel, üçer maaş vadeli adisyona dönüştürülerek nemalandırılacak ve adalet malikine var ise nemalarıyla baş başa ödenecek. Bedelin yatırıldığına dair karar mahkemece gayrimenkul maliklerine bildiri edilecek.

Tapu kaydında arazi düzlük tüze ile kâffesi şerhler taşınmazın bedeli üstünde bitmeme edecek

Taşınmazın tescilinden geçmiş tapu kaydında arazi düzlük tedbir, kamulaştırma, ipotek, ihtiyati haciz, haciz ve yararlanma hakkı kabil tüze ile inhibütör ve baskıcı kâffesi şerhler taşınmazın bedeli üstünde bitmeme edecek; tapu kaydındaki tüze ve şerhler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yahut TOKİ'nin talebi üstüne tapu müdürlüğünce araçsız terkin edilecek ve boyut adalet malikine bildiri edilecek.

Bedelin yatırılmasından sonra, bu değer üstünden yapılacak ahenk görüşmelerinde geçim sağlanamaması şeklinde Kamulaştırma Kanunu'nun değer tespiti ve tescili davalarına müteveccih hükümlerinden değer belirlenmesine ve ödenmesine dair hükümleri uygulanacak. Bu kanun maddesi kapsamında amme büyüklenme ve kuruluşlarına alakalı taşınmazlardan zaman alınacak olanlar araçsız Hazine yerine tescil edilecek. Taşınmazın bedeli, tescil işleminden itibaren 60 gündüz zarfında Kamulaştırma Kanunu'nun 30'uncu maddesi hükümlerine kendince belirlenecek. Bu fıkrada hükümranlık yok durumlarda Kamulaştırma Kanunu hükümleri uygulanacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; altyapı, üstyapı müdahale rastgele çeşitli yapım hazırlamaya yahut yaptırmaya, mekân oranlarını belirlemeye, çeşit değişikliği yapmaya, büküm irtifakı, büküm mülkiyeti kurmaya çıkışlı olacak. Bu çalışmalar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının bağlı, alakalı ve münasebetli kurum, nesiç ve bunların iştirakleriyle Kamu İhale Kanunu'na yayıncı idareler ile ortaklık zarfında yapılabilecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bu kapsamda tamlanan iş ve işlemlere dair şekilde bağlı, alakalı ve münasebetli kurum, nesiç ve bunların iştirakleri ile TOKİ'ye bitirme devrine ve bu iş ve işlemlerden hangilerinin TOKİ ve öbür kurum, nesiç ve bunların iştirakleri çeşidinden yapılacağını belirlemeye çıkışlı olacak.

Yerli yahut ecnebi kişi, büyüklenme ve şirketler ikametgâh ve ofis yaptırabilecek

AFAD tarafından; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ve Bakanlığın bağlı, alakalı ve münasebetli kurum, kuruluşları ve bunların iştiraklerine, bu özdek kapsamında akdedilecek protokoller çerçevesinde konut, ofis ve enfrastrüktür tesisleri ile bunlar düşüncesince muktezi rastgele janr ve ölçekte harita, etüt, proje, bayındırlık planı, parselleme kabil mühendislik hizmetleri yaptırılabilir yahut adalet sahibi olanlara tanınmak az daha meydana getirilen ikametgâh yahut işyerleri bu idarelerden satın alınabilecek.

Bu kapsamda AFAD tarafından, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ve Bakanlığın bağlı, alakalı ve münasebetli kurum, kuruluşları ve bunların iştiraklerine eşme aktarımı yapılabilecek. Yapılacak iş ve işlemler üstüne Kamu İhale Kanunu'nun tahminî maliyet tespitine dair usulleri ile avan plan çıkmak kaydıyla 62'nci maddesinin ortak numara fıkrasının (c) bendi hükümleri uygulanmayacak. Yapım işleri ve enfrastrüktür ile alakalı rastgele çeşitli işlemden iltihak oranı ve uygulayım enfrastrüktür bedeli alınmayacak.

Yerli yahut ecnebi kişiler, şirketler ve kuruluşlar, deprem bölgesindeki ikametgâh ve ofis ihtiyacını istikbal etmek ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağış çıkmak az daha Bakanlıkça gösterilecek yerlerde ve Bakanlıkça belirlenecek insan planlara makul ikametgâh ve ofis yapabilecek yahut yaptırabilecek. Bu kapsamda Bakanlığa bağış edilen ikametgâh ve işyerleri adalet sahiplerine tanınmak az daha AFAD'a devredilecek.

Bu bölgelerde doğalgaz, elektrik, su, atılmış su ve özleştirme tesisleri ile atılmış el işi tesisleri, haberleşme ve öbür rastgele çeşitli enfrastrüktür yatırımları, yukarı çatı imalatları tamamlanıncaya derece alakalı kurum, nesiç ve tevzi şirketlerince ilk önce tamamlanacak.

Yıkıntı atıklarının dökümü valilikçe belirlenen alanlara yapılacak

Afet sahalarından çıkan döküntü atıklarının dökümü, çevrenin korunmasına dair önlemler içerlemek kaydıyla alakalı valilikçe belirlenen alanlara yapılacak. Yıkıntı atıkları, art dönüşüme yayıncı bağlanmak sureti ile alakalı standartları ve muktezi koşulları sağlayarak enfrastrüktür ve yukarı çatı yatırımlarında kullanılabilecek. Bu döküm sahaları ve bu sahalarda yapılacak iş ve işlemler alakalı mevzuatın belgelendirmeye dair hükümlerinden şaz olacak.

Bu özdek kapsamında tamlanan iş ve işlemlerde kullanılmak az daha gerekseme mahsus kaynağın temini amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bakanlığın bağlı, alakalı ve münasebetli kurum, nesiç ve bunların iştirakleri ile rotatif kebap kebap kapital işletmeleri ortada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı onayıyla ve alakalı dalavere ekonomik durumuna harcama yazılmak yoluyla eşme aktarımı yapılabilecek.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında istihdam edilen personel, bu kararnamede tamlanan ve Bakanlık, dair ve alakalı kuruluşları ile bunların iştiraklerince planlı iş ve işlemlerde Bakanlıkça görevlendirilebilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler