USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Demir: “Türkiye artık küresel güç olmak durumunda, buna mecbur”

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “10 sene denli evvel taraflar mazot liman iken 10 sene sonraları geldiğimiz noktaya bakın. Hazırlıklarımız olmasaydı şimdilerde karşılaşacağımız dertleri siz düşünün. Bu günlerin geleceğini ilkin derpiş e

Demir: “Türkiye artık küresel güç olmak durumunda, buna mecbur”
26-10-2021 17:23
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, ‘Savunma Sanayii Adana İl Buluşması' kapsamında Adana Sanayi Odası'nda sanayicilerle müşterek araya geldi. Açılışta mütekellim Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, defans sanayisinin diyar açısından aşırı ehemmiyetli bulunduğunu ve gelişigüzel sabık devir hareket gösterdiğini belirtti.
Adana Valisi Süleyman ise defans piyasasının gelişigüzel devir ülkenin gelişimine önderlik ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Savunma sanayii devletimizde akıbet yıllarda değişik kalan müşterek sektör. Savunma sanayimizdeki başarılardan bahsederken türkiye defans sanayii beraberinde umumi anlamda defans sanayii ekosistemi ve uygulayım bilimi sahalarında ehemmiyetli müşterek çalışkanlık ve evolüsyon içinde değil ise defans sanayii içinde güzel olması belkili değildir. Tekil örnekleri olsa çetin sürdürülebilir olmaz.

Sizlerin icra ettiği ameliyat ve siz değerli ziyaretçilerimizin icra ettiği faaliyetlerin umumi yerine diyar içindeki türlü sektördeki tesirleri o faaliyetlerdeki ulusal teknoloji, evcil istihsal kavramları ne denli evleviyet alırsa Türkiye küresel müşterek yerlileşme, ulusal gelirin çoğalması ve kabiliyetlerinin çoğalması kabilinden müşterek sürece girer. Yoksa defans uran biricik başına tam olmaz. Savunma sanayindeki gelişmelerin arkasındaki en şişman güç irade. Malum Cumhurbaşkanımız Erdoğan, ‘Savunma sanayii benim kişisel himayem altındadır' dedi. Bu Türkiye düşüncesince bu sektörün önemini gösteriyor” niteleyerek konuştu.

“10 sene önceki ortalık mazot liman idi”

Türkiye'nin 10 sene içinde nice sorunla savaş ettiğini kaydeden Prof. Dr. Demir, “Türkiye 2000'li yılların kökeninden 2010'lara doğru gelirken güzel müşterek siyaset ile çevresindeki ülkelerle ülfet içinde nakil amacını ilkin vurgulayan müşterek konumdaydı. ABD Birleşik Devletleri'nin Körfez Savaşı'nda ki komutanı 2009 senesinde ki müşterek görüşmemizde ‘Türkiye'nin uyguladığı okşayıcı güç politikası, aşırı güzel ve akıllıcasına müşterek siyaset fakat şurası ihmal etmeyin ki okşayıcı güç politikası kaba güçle desteklenmez ise başınız derde girer' dedi. 2010'dan sonraları ağır ağır gördük ki çabucak imajı aşırı güzel bulunan Türkiye, izlenim bozulmasıyla karşılaşmaya başladı.

Türkiye, dâhilen ve haricen birtakım türlü tehditlere ve karıştırmalara muhatap olmaya başladı. Bugüne geldik 2009 Türkiye'sini düşünün ne Suriye sorunu var, ne Irak bu denli alengir ne Ermenistan-Azerbaycan sorunu mevcut ne Yunanistan'da bu denli güç biriktirmesi var.

Ama şuanda bütünü var. Eğer bu ortamda tığ bu denli çelimli olmasaydık, özlük göbeğimizi kendimiz kesecek, ulusal politikalarımızı uygulayacak, bizlere yıldırma bulunan gücümüz olmasaydı bugün başkalarının çizdiği politikada, iç bütünlüğümüz, yurt endişemiz olacaktı. Çok değil 10 sene denli önceki ortalık mazot liman iken 10 sene sonraları geldiğimiz noktaya bakın. Hazırlıklarımız olmasaydı şimdilerde karşılaşacağımız dertleri siz düşünün” ifadelerini kullandı.

“Hazırlık süreci göç harekatı kabilinden olmalı”

Yerli ve ulusal nice silahın yapıldığını özetleyen Demir, “Bu anlamda hazırlığı gerçekleştirmek gelişigüzel şeyin başlangıcında geliyor. Bu günlerin geleceğini önceleri derpiş etmek lazım. Düşünün 6 sene önceki kuvvetlerimizin envanterinde evcil müşterek tüfek yoktu, demin 5-6 tür tüfek var. 3 sene öncesine denli evcil iklim defans sistemimiz yoktu demin ise 4 pare iklim defans sistemimiz var.

Denizde Doğu Akdeniz, gökçe yurt derken çelimli biçimde sesimizi çıkartabiliyorsak ulusal korvetlerimiz var, denizaltılarımız, hücumbotlarımız, müşterek saf hızlı, aheste dayanaklık etmek gemilerimiz tersanelerimizde imal edilmeye bitmeme ediyor. Helikopterlerimiz geliyorlar. Çeşitli menzillerde türlü füzelerimiz, silahlarımız var. Bunlarda başarım yayınlayan sistemler. İHA-SİHA yeteneklerini etraflı evren görmekte.

Bir aşırı nesne sayabiliriz. Sadece bu yolculuğun, amade ol cenge, meselesinin ne denli ehemmiyetli bulunduğunu vurgulamak düşüncesince buradayız. Bu hazırlığı gelişigüzel daim bu arada yapmamız gerekiyor. Bu tedarik döneminin Türkiye'nin müşterek göç harekatı olması kabilinden gitmesi gerekiyor” dedi.

“Türkiye hoppadak kendisi düşüncesince mevcut değil”

Türkiye'nin artık küresel müşterek güç olması gerektiğini, buna mecbur bulunduğunu aktaran Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, elan sonraları şunları söyledi:

“Türkiye artık küresel güç olmak durumunda, buna mecbur. Algısı da artık bu boyutta. Ağustos ayında müşterek defans uran fuarı yaptık. Bu fuarda aşırı sayıda ecnebi diyar vardı. Geniş yerine da Afrika ülkelerinin katılımını gördük. Afrika, kaynakları ve geleceği aşırı ensesi kalın hasıl müşterek ana kara fakat senelerdir ıstırap içinde, koku içinde artmış müşterek kıta. Bu kıtadaki devletler bizlere geldiklerinde artık Türkiye'yi küresel güç kadar gördüklerini ve Türkiye'yi alelacayip müşterek yerde konumlandırdıklarını gördük. Türkiye hoppadak kendisi düşüncesince mevcut değil. Etrafta aşırı sayıda mazlum, ülkeye şuanda gösteriş manken olmak konumunda.

Cumhurbaşkanımız ‘Dünya 5'ten büyüktür' derken müşterek hakikati haykırıyordu. İsrail'in icra ettiği zulümleri âlem görüp hususi ortamlarda konuşurken biricik açıkça mütekellim Cumhurbaşkanımız oldu. Şimdi, ‘Daha adaletli müşterek evren mümkün' sloganının Afrika vatanlarında afişler biçiminde asıldığını görüyoruz. Bu duruş, müşterek uyanışa, hayattaki adaletli sıfır gidişe de müşterek dur demenin beklenti ışığını oluşturuyor.

Bu ışığı gelişigüzel daim bu arada acıtmak durumundayız. Savunma sanayii, ehemmiyetli kaynaklar isteyen, etraflıca nefes isteyen, bilimin peşinde olması müstelzim müşterek sektör. Ülkemiz insanında şişman müşterek enerji, gençliğimizde şişman müşterek dinamizm, sanayicimizde atılganlık ve istikrar var. Bunu şuanda birleştirmek, türlü bölgelerde Türkiye'yi giriş devletler ortada değerlendirmek durumundayız. Biz bunun düşüncesince buradayız. Sizler bu idealde bizimle berabersiniz.

Yapmamız müstelzim nesne bu ideale revan yolda müşterek kere haritası oluşturmak, bunları neymiş tutmak ve ağır ağır başarıya doğru yürümek. Bu hoppadak defans uran dalında değil, icat ve istihsal başka bölgelerde can alıcı olmak durumunda. Çok alanlı, çoklu teknolojiler dair gelişigüzel daim bu arada idman durumundayız.”
Düzenlenen programa Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Faruk Yiğit, Serdar Demirel, Harun Çelik, Adana Valisi Süleyman Elban, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, göz başkanları ve sanayiciler katıldı.

Umutcan İşledici - Elif Ayşenur Bay

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler