USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Türkiyesiz birlikte matematik yapmak, birlikte yöntem imar etmek gibi değil

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Şu anda evren siyasetini aracısız etkileyen 4-5 pare jeopolitik mevzuyu sıralayacak olsak hepsinde Türkiye var. Bunların herhangi ortak birinde Türkiyesiz ortak aritmetik yapmak, ortak yöntem imar etmek cins değil." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Türkiyesiz birlikte matematik yapmak, birlikte yöntem imar etmek gibi değil
04-11-2021 20:08
Ankara

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, G-20 Zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Amerika Başkanı Joe Biden'ın derinlemesine devam eden görüşmesine ilişkin, "İki lider, Türk-Amerikan ilişkilerini akla yatkın ortak mühim çerçeveye oturtma dair muvafık kaldılar. Bu çerçeveyi strateji edecek, bunu diyalekt düet mevzulara yansıtacak biçimde de ortak mekanizmanın kurulması dair anlaşmaya varıldı ve bizlere de emir verildi. Bununla ilgilendiren Dışişleri Bakanlığımızın koordinasyonunda bu sistem en çelimsiz sürede kurulacak." dedi.

Kalın, Ankara Müzik ve Görsel Sanatlar Üniversitesinin 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katıldı. Programın arkası sıra gazetecilerin sorusunu cevap veren Kalın, S-400'lerin İncirlik Üssü'ne taşındığı iddialarına bağlı olup bitenleri değerlendirdi. Bu yöndeki haberlerin evvel Milli Savunma Bakanlığınca yalanlandığını tamlayan Kalın, şöyleki bitmeme etti:

"Böyle ortak bilinçlilik yok. S-400 zat mecrasında ortak proses kendisine bitmeme ediyor. Bunun fen boyutları, asayiş boyutları var, o mevzular Milli Savunma Bakanlığımız çeşidinden gönderme ve dalavere ediliyor. Onunla ilgilendiren toy ortak gidişat yok. İncirlik'e taşındığı iddiaları da akla yatkın değil. Bunların özü faslı yok. Ama aralık aralık bu çeşit hakeza spekülasyonlar, asılsız haberler ortaya atarak kimi gerçek olmayan gündemlerle Türkiye istifa etmek isteniyor. Bunlara gönül rahatlığı uyanıklık biçiminde olmaktadır yarar var. Lütfen yurttaşlarımız da uzmanlar, gazeteciler de hoppadak meydana getirilen resmi açıklamalara haysiyet etsinler. Bu haberin ortak özü faslı yok."

G-20 Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Joe Biden ile derinlemesine ortak görüşmesinin bulunduğunun hatırlatılması ve "F-16/F-35 konusu hala masada, sürmeye bitmeme ediyor. Ortak ortak sistem kurulmasına değişmeyen verilmişti, parametreleri muhtemelen he mu, kimler katılacak, ne ölçüde olacak?" sorusu üstünde de Kalın, şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanı'mızın Sayın Biden ile aşırı verimli, güzel, müspet ortak görüşmesi oldu. Sadece müddet kendisine derinlemesine değil, kapalı kendisine da kapalı kendisine da sonuç etap güçlüydü. İki lider, Türk-Amerikan ilişkilerini akla yatkın ortak mühim çerçeveye oturtma dair da muvafık kaldılar. Bu çerçeveyi strateji edecek, bunu diyalekt düet mevzulara yansıtacak biçimde de ortak mekanizmanın kurulması dair anlaşmaya varıldı ve bizlere de emir verildi. Bununla ilgilendiren Dışişleri Bakanlığımızın koordinasyonunda bu sistem en çelimsiz sürede kurulacak, muhataplarımızla bunu görüşeceğiz, liderlerimize bildirme edeceğiz. Türk-Amerikan ilişkilerinin olması müstelzim yerde bulunması düşüncesince de bizlere sunulan emirler çerçevesinde çalışmamızı sürdüreceğiz."

Türk-Amerikan ilişkilerinin eski, derinlemesine ortak zamanı bulunduğuna dikkati çekici Kalın, günümüzün jeopolitik konjonktürü içinde de bu birlikteliğin öneminin izahtan kurtulmuş bulunduğunu anlatım etti.

Özellikle diyalekt konularda, Afganistan, Suriye, Kafkaslar, Libya, Doğu Akdeniz gibi, halis muhlis bu bölgelerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çizdiği çerçevede beraberce ülfet kurarak, dostları çoğaltarak ortak aut siyasa izlediklerini dile getiren Kalın, "Bizim aut siyasa perspektifimiz hoppadak ortak blokun, ortak grubun üyesi kendisine başka bloklara gönül rahatlığı vaziyet kabul ika şeklinde değil, mükemmel aksine bu aşırı boyutlu, aşırı aktörlü aut siyasa dünyasında ülkemizin menfaatlerini, kendilerini öne alarak beraberce güzel münasebat içinde bulunmak. Bu çerçevede de Cumhurbaşkanı'mızın gündeme getirdiği, şu demek oluyor ki Afganistan, Suriye, Libya, Doğu Akdeniz, Kafkaslar, F-16 defans sistemleri ve öteki halis muhlis mevzularla ilgilendiren aşırı velut ortak konuşma oldu. Bu sistem da bunu hâlâ da derinleştirecek." değerlendirmesini yaptı.

"Bizim sayaç yitirmek kabilinden ortak lüksümüz yok"

İbrahim Kalın, Türkiye'nin F-35 programı düşüncesince meydana getirdiği 1,4 bilyon dolarlık ödemenin bulunduğunu hatırlatarak şöyleki bitmeme etti:

"Cumhurbaşkanı'mız da biliyorsunuz ki katı aşırı kez bunun altını çizdi. Eğer F-35 programı problemi şu anda çözülemiyor ise o devir bizim sayaç yitirmek kabilinden ortak lüksümüz yok. Bunu F-16'lar üstünden telafi ika zımnında gidebiliriz. Amerikan yönetimi de şu anne genişliğinde buna müspet ortak davranış sergiledi, müspet ortak yaklaşım içerisinde. Şu anda fen kendisine çalışılması müstelzim mevzular var. Sayın Biden'ın da o görüşmede, Cumhurbaşkanı'mızın bu mevzuyu açması üstünde dediği ortak ehemmiyetli benek var, 'İhtiyaçlarınızın neler bulunduğunu mükemmel belirleme edelim, F-16'ların alımı, modernizasyonu ve öteki fen mevzularla ilgilendiren neler yapabiliriz', bununla ilgilendiren icraat şu anda sürüyor. Teknik heyetler gidip gelmeye başladılar. Yani Milli Savunma Bakanlığımız çatısı altında Dışişleri Bakanlığımız, Cumhurbaşkanlığımız daima beraberce bunu eş güdümlü edeceğiz."

"Birinci tercihimiz F-35 programı içinde bulunmak"

"Bizim ortak numara tercihimiz F-35 programı içinde bulunmaktır. Yani CAATSA yaptırımlarından çevre Türkiye'nin F-35 programının dışına çıkartılmış olması, nahak hukuksuz ortak uygulamadır." diyen İbrahim Kalın, Amerikan Kongresi'nde bugünlerde S-400 düzlük Hindistan ve Avustralya'ya ortak ayrıklık getirilmesi ile ilgilendiren ortak kanun tasarısının gündemde bulunduğunu da anımsattı. Kalın, "Burada şayet mesele, hoppadak biricik cepheli kendisine Rusya'dan ağırbaşlı tabanca düzlük veya hamile oranda tabanca düzlük devletlerin yaptırıma yayıncı tutulmasıysa bu devletlere hastalık ayrıklık yapılıyor? Böyle ortak kaide bulunmayan ise Türkiye'ye hastalık bu müeyyide uygulanıyor? Bunu istimzaç etmek da bizim en organik hakkımız." dedi.

"Yönetimin müspet tavrı bizce de perese edildi"

ABD yönetimin bu konudaki müspet tavrının kendi başlarınca de perese edildiğini tamlayan Kalın, "Biz bu çerçevede açıklık edinmeyi istek ediyoruz." diyerek konuştu.

Sözcü İbrahim Kalın, önceliklerinin defans uran dalında Türkiye'nin gereksinimlerini en akıllıca biçimde gerçekleştirme etmek, istikbal etmek bulunduğunu belirtti. Türkiye'nin bu bölgelerde seçeneksiz olmadığını vurgulayan Kalın, "Hamdolsun sonuç zamanlarda gene Cumhurbaşkanı'mızın ortaya koyduğu çelimli önderlik sebebiyle bundan sonradan tığ zat SİHA'larımızı, TİHA'larımızı yapar duruma geldik, defans uran dalında aşırı ehemmiyetli teknolojilere imza atar ve üretir duruma geldik. Dolayısıyla bu yolda tığ yürümeye bitmeme edeceğiz fakat teşrikimesai imkanının bulunduğu ortamlarda da organik ki arkadaş ve bağlaşık ülkelerle bu bölgelerde teşrikimesai hazırlamaya da bitmeme edeceğiz." açıklamasını yaptı.

"Umarım kurultay üyeleri Türkiye'nin önemini doğruluk etmiş bulunduğu biçimde görür"

İbrahim Kalın, Amerika Kongresinde hâlâ önceki de Türkiye'nin tabanca alımına müteveccih aksaklıkların yaşandığının hatırlatılmasının arkası sıra gene kongrede ortak gönül rahatlığı vakfe bekleyip beklemediklerinin sorulmasına cevap da şunları kaydetti:

"Umarım olmaz, kongrede ilgilendiren senatörler, alt kurul üyeleri, alt kurul üyeleri de Türkiye'nin önemini en çelimsiz sürede kavrarlar. Şu anda evren siyasetini aracısız etkileyen 4-5 kıta jeopolitik mevzuyu sıralayacak olsak, Afganistan gibi, Doğu Akdeniz gibi, Suriye gibi, Kafkaslar gibi, Libya kabilinden hepsinde Türkiye var. Bunların gelişigüzel birinde Türkiyesiz ortak aritmetik yapmak, ortak siyasa yükseltmek muhtemel değil. Bu çerçevede ümit ederim kurultay üyeleri de oradaki siyasa yapıcılar da milletvekilleri de Türkiye'nin önemini doğruluk etmiş bulunduğu biçimde görürler. Biz bu mevzuda tezlerini söylemeye bitmeme edeceğiz. Yönetim ile yaklaşan ortak teşrikimesai içinde bu hastalıkların aşılması düşüncesince çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız."

"Zaten Suriye'de sahadayız"

Suriye mevzusundaki gelişmelerde sonuç durumun sorulması üstünde Kalın, "Cumhurbaşkanı'mız biliyorsunuz ki onu daima söylüyor, 'Bir şeb anide gelebiliriz.' İhtiyaçlar çerçevesinde bunun hesapları Silahlı Kuvvetleri çeşidinden yapılır, duyu birimlerimiz çeşidinden yapılır. Biz elhak Suriye'de sahadayız, sahanın haricinde değiliz.” diyerek konuştu.

İbrahim Kalın, Türkiye'nin Suriye'de bulunmasının asliye sebebinin, zat münteha güvenliğini sınırın ötesinde nesir etmek, yıldırı örgütlerine gönül rahatlığı PKK, PYD, DEAŞ, veya diyetten gelebilecek saldırılara gönül rahatlığı ve ya benzeşim yıldırı örgütlerine gönül rahatlığı bu tedbirleri kabul etmek bulunduğunu söyledi.

"Bu, bizim ulusal sorumluluğumuz." diyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, şöyleki bitmeme etti:

"Türkiye-Suriye münteha hattını da düşünürseniz, 911 kilometrelik derinlemesine ortak sınırdan bahsediyoruz, buranın garanti dibine katılması bizim önceliğimizdir. Buradan ülkemize gelebilecek rastgele ortak saldırıya karşı, kimden olursa olsun, saydığım bu örgütler, kefaret ve ya başka yerlerden, bunlara katiyen hoşgörü edilmeyecektir. Bunun düşüncesince de Silahlı Kuvvetlerimiz anbean uyanıklık halindedir. İhtiyaca binaen tahkimat yapılır, kaydırmalar yapılır. Bunlar askeri planlamalarla ilgilendiren konular. Ama Türkiye'nin güvenliği açısından bu mevzuda bizim mükemmel ortak denge içinde olduğumuzu ve nazar boncuğu tehditten katiyen gözümüzü sakınmayacağımızı, o tehlikelere gönül rahatlığı ülkemizi arkalamak düşüncesince ne çeşit harekât olursa olsun bunlara anbean tedarikli olduğumuzu da her insanın bilmesi gerekir."

"Rus tarafıyla da Ukrayna tarafıyla da daim dek halindeyiz"

İbrahim Kalın, "Türkiye ile Ukrayna arasındaki İHA-SİHA ticareti sonrasında, Rusya'da kimi huzursuzluklar olduğuna müteveccih haberler gelmişti. Bu tartışmayı ne değerlendiriyorsunuz?" problemi cevaplarken de şunları kaydetti:

"Dışişleri Bakanımız bu konuda, Rus mevkidaşıyla da G-20 Zirvesi marjında görüştü. Gerekli şeyleri de söyledi. Biz ortak kez bölgede, Ukrayna ile Rusya ortada ortak askeri arbede veya yüklülük yaşanmasını istek etmiyoruz. Bir an önceki bulunan gerilimlerin de sona ermesini istiyoruz. Bunun düşüncesince de Rus tarafıyla da Ukrayna tarafıyla da daim dek halindeyiz. Ukrayna'nın arsa bütünlüğünü tığ tanıyoruz ve halis muhlis devletlerin de bu arsa bütünlüğüne hürmet duymasını bekliyoruz. Ama bire ortak biçimde Rusya ile Ukrayna ortada kurulabilecek toy diyalog kanallarının da ortak an önceki kurulup, bu hastalıkların etüt kanalıyla çözülmesi görüşümüzü de gelişigüzel seferinde elhak anlatım ediyoruz. Umarız şu demek oluyor ki oradaki gerilim, kan basıncı düşer, sonuç tahlilde dü bitişik ülkeden bahsediyoruz, oradaki sulh ve istikrara yardım sağlayacak ortak politik sürecin önü açılır. Burada da tığ Türkiye kendisine üzerimize sakıt rastgele ortak vebal olduğunda organik bu görevi dingildemek isteriz, bu sürece yardım özgülemek isteriz. Cumhurbaşkanımızın hem Sayın Putin ile hem Sayın Zelenski ile güzel ilişkileri var. Türkiye'nin hem Rusya hem Ukrayna ile sonuç etap güzel ilişkileri var. Karadeniz'de kükremek komşumuz bulunan ve ticari, enerji, asayiş ve öteki bölgelerde güzel ilişkilerimizin bulunduğu ne Rusya ne Ukrayna ile rastgele ortak ülkenin çatışmasından kaynaklanacak ortak yüklülük içinde olmayı istek etmeyiz. Barış ve istikrarın diyalog kanalıyla sağlanması düşüncesince muktezi adımların atılması bizim en asliye önceliğimiz ve temennimizdir."

Programdan

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın açma dersini verdiği Ankara Müzik ve Görsel Sanatlar Üniversitesinin 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde, alışılmış gün batısı müziği, alışılmış Türk müziği, Türk el müziği ve pop müzikten oluşan musiki dinletisi arsa aldı.

Üniversitenin Kurucu Rektörü Prof. Erol Parlak, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'a senato kararıyla "Fahri Doktora Unvanı" verildiğini belirtti. Parlak, hâlâ sonradan Kalın'a cübbesini giydirdi.

Ayrıca, Kalın'a, Rektör Parlak çeşidinden putrel bağış edildi. Rektör Erol Parlak ile İbrahim Kalın, beraberce putrel çalarak dü ayrımlı türküyü seslendirdi.

Kalın, törenin böylecene beraberindeki tören düzeni üyeleriyle üniversitenin Sanat Galerisi'nin de açılışını yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler