USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: 'Kıbrıs davası tüm Türk dünyasının davasıdır'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Kıbrıs davası tüm Türk dünyasının davasıdır. Kıbrıs davası ortak hak, hususiyet ve doğruluk davasıdır. Bir toprak, dalavere meselesi olmaktan mavera esas hafriyat ve hukukun, arsıulusal normların yaşama geçirilmesini hatırlatan

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: 'Kıbrıs davası tüm Türk dünyasının davasıdır'
07-12-2022 13:07

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Toplantı Salonu'nda planlı “Diplomatik İlişkilerin 30. Yılında Türkiye- Kazakistan Eğitim İşbirliği ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Çalıştayı”na katıldı. Burada borda bordaya musahabe fail Kalın, üniversitenin gelişiminde yardımı olanlara teşekkürname ederek, Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin 30 senedir Türk dünyası içerisindeki birliğin kalkınmasına katkılar verdiğini tabir etti. Özellikle sonuç devirde Türk dünyasının baştan toparlanmaya başladığını ve stratejik, tarihi, eleştiri borda bordaya süreçten geçildiğini kaydeden Kalın, “Türk dünyası baştan birleşiyor, toy borda bordaya ufka açılıyor. Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) yerine baştan tanımlanan teşkilatımızın ortaya koyduğu politik vizyon, bunun en konkre neticelerindendir” diyerek konuştu.

“Son senelerde Türk dünyasının bütünlük ve beraberliği olanak olmaktan çıkıp, izlemsel yazık ve toy borda bordaya politik dolay durumuna geldi” diyen Kalın, Karabağ Zaferi'nin elde edilmesiyle Türk dünyasında bütünlük olunması biçiminde neler başarılabileceğinin gösterildiğini vurguladı.

“Türkiye-Türkmenistan-Azerbaycan müselles toplantısı, en eleştiri aşamalarından birtanesini teşekkül ediyor”

Türkiye'nin defans sanayiinde attığı adımların Türk dünyası kabilinden izleme edildiğini ve Türk dünyasının da bu mevzuda icraat yaptığını kail Kalın, sonuç devirde gündeme mevrut erke mevzusuna ilişkin şunları aktardı:

“Özellikle Ukrayna savaşıyla ortaya çıkan erke ve besin krizinde Türk dünyasının ve Orta Asya'nın bundan böyle dirimsel gösteriş oynayacağını gösteriyor. Çünkü dünya erke rezervlerinin ehemmiyetli borda bordaya kısmı Türk coğrafyamızda bulunuyor. Türk dünyası önümüzdeki on senelerde dirimsel borda bordaya gösteriş oynamaya bitmeme edecek. Liderlerimizin ortaya koyduğu vizyonla bu erke altyapısı şişman miktarda oluşturuldu. Özellikle bizim düz yazı ettiğimiz erke koridoru bugün elden Azerbaycan gazının Avrupa'ya aktarılması noktasında değil, bire borda bordaya sürede Türkmenistan'a, ihtimal ilerde Kazakistan'a erke kaynaklarının dünya pazarlarına ulaştırılması noktasında eleştiri borda bordaya gösteriş oynayacak. Özellikle bu ayın ortasında Türkmenistan'da yapacağımız Türkiye-Türkmenistan-Azerbaycan müselles toplantısı, bu söylediğim sürecin en eleştiri aşamalarından birtanesini teşekkül ediyor.”

“Kıbrıs davası tüm Türk dünyasının davasıdır”

Kalın, TDT'nin Semerkand Zirvesi'nde KKTC'nin müşahit örgen yerine bildirme edilmesinin ehemmiyetli borda bordaya dönüm noktası bulunduğunu tabir ederek, şunları kaydetti:

“Bu, Kıbrıs davasına ehil çıkışımızın ehemmiyetli aşamalarından birtanesini anabolizma etmektedir. Aynı sürede Türk dünyasının etraflı davalarına ve meselelerine etraflı yerine ehil çıkmış olduğu ve bu yöndeki çelimli politik iradenin en iyi örneklerinden biri olmuştur. Bundan alım çalım duymalıyız. Kıbrıs'a, halkına meydana getirilen haksızlıkların, geçerli ambargoların hem arsıulusal ahbaplık açısından hem zamanı gerçekler açısından ne denli haksız, ne denli hukuka karşıt bulunduğunu bizler biliyoruz. Ama bu davayı, bu mücadeleyi elden Kıbrıslı kardeşlerimiz veremez. Bu mücadeleyi elden Türkiye'deki kardeşlerimiz veremez. Kıbrıs davası tüm Türk dünyasının davasıdır. Kıbrıs davası borda bordaya hak, ahbaplık ve kazı davasıdır. Bir toprak, idare meselesi olmaktan mavera esas kazı ve hukukun, arsıulusal normların yaşama geçirilmesini hatırlatan borda bordaya davadır. Türk dünyasının Kıbrıs meselesine ehil çıkması bizim düşüncesince başkaca ehemmiyet sunma ediyor. Bundan sonraları devamı mahiyetinde elden Kıbrıs Türklerini değil, dünyanın neresinde olursa olsun Türk topluluklarının bulunmuş olduğu gelişigüzel yerde ehil çıkmak, onların bekâr olmadığını açıklamak de Türk dünyasının en ehemmiyetli misyonudur.”

Tarihin akışının doğuya kayışını elden Çin eksenli nema tutum modeliyle sınırlamanın eksi oluşturacağını hamiş sakıt Kalın, “Enerjide, sağlıkta, gıdada, ticarette, defans sanayiinde, güvenlikte ve öbür bölgelerde degaje Türk coğrafyamız bundan payını kesinlikle alacaktır. Tarihin akışının doğuya kayışını elden Çin eksenli nema tutum modeliyle hapsetmek eksi olur. Tam bilakis o coğrafyanın anahtar biçim devletleri bulunan Türk cumhuriyetleri de bundan kesinlikle payını alacaktır. Önümüzdeki 40 salname borda bordaya perspektifle düşündüğümüz devir bunun potansiyelini görüyorum” açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin gelişigüzel devir Kazakistan'ın indinde bulunduğunu dile getiren Kalın, Kazakistan ile bulunan ilişkilerin sürdürüleceği mesajını verdi. Kalın, Rus uçağının düşürülmesi ilişkin Rusya ile Türkiye'nin yaşamış olduğu krizin aşılmasında emektar Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in eleştiri borda bordaya gösteriş oynayarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mektubunu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e götürdüğünü hatırlattı. Kalın, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile beraberce Türkiye-Kazakistan ilişkilerinin toy ufuklara açılmaya başladığını belirterek, “Biz bundan böyle Kazakistan ile gelişigüzel bölgede yaklaşan çalışmaya bitmeme edeceğiz. Geçen sene bizim Kazakistan ile bulunan tecim hacmimiz 7 bilyon doları aştı ve inşallah 10 bilyon dolar tecim hacmine en çelimsiz sürede ulaşacağız. Bu noktada politik liderlerimizin ve ilişik kurumlarımızın iradesinin ehliyetli bulunduğunu tabir etmeliyim” dedi.

“Orta Asya'da yaşanacak bütünlük ve el birliği dünyanın sulh ve huzuruna fariza edecek”

Türk dünyasının birlikteliğine aksan fail Kalın, laflarını şöyleki sonlandırdı:

“Bizim bütünlük ve beraberliğimiz diyalekt ve global barışa ve istikrara yardım sağlayıcı borda bordaya süreçtir. Bu birlikten, birliktelikten kimesne korkmasın ve çekinmesin. Bu bütünlük ve beraberliğin tek üçüncü tarafın, üçüncü bölgenin güvenliğine yıldırma teşekkül etmez. Tam bilakis Orta Asya'da, Türk dünyasında yaşanacak bütünlük ve el birliği Türkiye'den Kafkaslara, Orta Asya'dan Çin sınırına denli dünyanın sulh ve huzuruna, istikrarına, enerji, besin güvenliğine ve öbür alanlardaki izlemsel çıkarlarına fariza edecek borda bordaya birlik, beraberlik, sulh ve huzurdur.”

“Dünya listesinde üniversitemiz evvel 700'e girmiştir, bu ehemmiyetli ancak kifayetli değildir”

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek ise üniversitenin önemine yer vererek şunları kaydetti:

“Bu kardeşliğin borda bordaya nişanesi yerine dünyada eşine az rastlanır dü ahi ülkenin kuma üniversitesi yerine kuruldu ve 30 yıldan beri 100 bine yaklaşan talebesi dünyanın nice memleketinde fariza vermektedir. Üniversitemiz 40 Türk talih ve hısım topluluğundan 16 bini fazla öğrencisiyle 12 fakültede fariza vermektedir. Üniversiteyi anlatacak değilim. Bizden Cumhurbaşkanımız dü bilinçlilik istemişti. 2022 senesinde haziran ayında hocalarımız bilirler karneler dağıtıldı. Dünya listesinde üniversitemiz evvel 700'e girmiştir. Bu ehemmiyetli ancak kifayetli değildir.”

“Diplomatik İlişkilerin 30. Yılında Türkiye-Kazakistan Eğitim İşbirliği ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Çalıştayı”na emektar Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, KKTC'nin Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu ve Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Yerkebulan Sapiyev de katıldı.

Huzeyfe Tarık Yaman - Mert Cerrahoğlu
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler