USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Bloomberg'in sorularını yanıtladı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Tahıl sevkiyatı hem Rusya'nın hem Ukrayna'nın menfaatine. İki hafta içinde önceki gemilerin çıkmasını bekleyebiliriz. Bu, az buçuk da devletlerin ne denli apiko olduklarına bağlı." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Bloomberg'in sorularını yanıtladı
27-07-2022 12:04
Ankara

Bloomberg'in sorularını cevap veren Kalın, Ukrayna tahılının sevkiyatı dair meydana getirilen anlaşmaya değgin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "İki tarafın uzlaşma sağlayarak ortak araya geldiği ortak geçim yapıldı. Bu, şayet sürdürülebilir, bitmeme ederse, yalnızca Rusya ve Ukrayna değil, gayrı devletler kabilinden da desteklenirse, bundan sonraları dünkü ateşkes, köle mübadelesi ve sulh anlaşmalarının zeminini hazırlayacak ortak itimat ortamı da düz yazı edebilir. İstanbul’da kurulacak merkezde dört yandan temsilciler olacak. Cumartesi haset atılım gerçekleşince, bundan erinçsiz olduk ve bunu da doğrudan hem Rus hem Ukrayna tarafıyla görüştük." dedi.

Beklentinin, dört başı mamur tarafların geçim şartlarına ehliyetli değgin kalmaları olduğuna ayraç fail Kalın, "Tahıl sevkiyatı hem Rusya'nın hem Ukrayna'nın menfaatine. İki hafta içerisinde geçmiş gemilerin çıkmasını bekleyebiliriz. Bu, az buçuk da devletlerin ne denli amade olduklarına bağlı." değerlendirmesini yaptı.

"Bu geçim 4 aylığına yapıldı. Fakat dü tarafın da mutabakatı sağlanırsa otomatik şekilde uzatılabilecek." diyen Kalın, aykırı mutabakata varılıp "Devam edilsin" denilmesinin kifayetli olacağını vurguladı.

"Tahıl ürünleri haricinde rastgele ortak sevkiyat olmayacak"

İbrahim Kalın, şöyleki bitmeme etti:

"Burada dü ülkenin ellerindeki hububat miktarının sene sonuna denli yekûn 40 ila 50 milyon titrem ortada olması bekleniyor, öngörülüyor. 20-25 milyon titrem denli Ukrayna'nın, 25-30 milyon titrem denli Rusya'nın elinde hububat ürünü bulunduğu kestirim ediliyor. Mevcut olanlar, silolarda olanlar, gemilere yüklenenler ve sene sonuna denli dünkü doğacak olanlar var. Bunun birlikte ortak de basma var. Odessa limanlarından ortak sefine çıktığında ağız ağıza Ukraynalıların kontrolünde, onların belirlediği rotada Karadeniz'e çıkacaklar. Her etapta merkeze bilgelik verilecek. Türk sularına girdikten sonraları da gemiler izlenmeye bitmeme edecek. İstanbul'a vardığında muhtemelen ortak noktada denetimleri yapılacak. Giden gemiler düşüncesince de ayrımsız iş işletilecek. Tahıl ürünleri haricinde rastgele ortak sevkiyat olmayacak."

Rusya ile Ukrayna ortada balans politikasına bitmeme edeceklerini aktaran Kalın, Türkiye’nin balans politikasının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önder diplomasisinin ne denli ehemmiyetli bulunduğunun görüldüğünü söyledi.

İbrahim Kalın, "Hem Batı'nın ortamında olacak hem NATO üyesi olacak bununla birlikte Rusya ile bu ilişkileri yürütebilecek ortak diyar mevcut mı? Yok." ifadelerini kullandı.

"Kimseden müsaade borç değiliz"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, şunları söyledi:

"Bizim Suriye'deki perspektifimiz, ilk herşeyden ilk olarak BM'nin 2254 mahdut sonucu bağlamında siyasal mütalaa periyodunun bitmeme etmesi, Anayasa Komisyonunun çalışmalarını tamamlaması. Fakat maatteessüf sahadaki gelişmeler bunun tersi anlamında oldu. İdlib dalında kılıç 4 milyona yaklaşan nüfusun güvenliğini sağlıyoruz, ortak yandan da yıldırı tehdidi ile mücadelemiz bitmeme ediyor. O nedenden dolayı de Cumhurbaşkanı'mız dünkü ortak askeri harekatın anbean olabileceğini söyledi. Bunun düşüncesince de kılıç kimseden müsaade borç değiliz. Kimseye ortak takvim göstermek durumunda değiliz ancak özlük düzenlilik risklerimizle ait değerlendirmemiz bağlamında hakeza ortak ameliyat anbean yapılabilir."

Kalın, Amerika Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM), PKK/YPG'li teröristlerle ait paylaşmış bulunduğu taziyet mesajına müteveccih şunları kaydetti:

"CENTCOM'un ortak dü çağ ilkin orada maktul dü PKK'lı ile ait taziyet mesajı yayımlamasını da esefle karşıladığımızı ve en alevlenmiş halde kınadığımızı da anlatım geçirmek istiyorum. Bu, terörle savaş ve NATO ittifakı bağlamında katiyen ikrar edilecek ortak bilinçlilik değil. Türkiye'yi açıkça yerine maksat gösteren, yağı belleyen PKK'nın oradaki polis gücü bulunan oradaki insanları ne gerekçeyle olursa olsun korumak, kollamak, romantize etmek, taziyet yayımlamak, onlarla bütünlük el birliği ve el birliği mesajı özgülemek katiyen ikrar edilebilmekte şeyler değil. Bizim düşüncesince Türkiye'yi maksat düzlük gelişigüzel cins yıldırı tehdidi açıkça hedeftir. Kim bulunduğu ehemmiyetli değil, bizim güvenliğimizi tehlikeye sokan gelişigüzel cins unsur, bizim düşüncesince açıkça ve yasal hedeftir."

F-16 tedariki

F-16 tedariki dair ise Kalın, şöyleki konuştu:

"Biden yönetiminin F-16'lar mevzusundaki tavrı olumlu, sevinme verici. Bu, şu anda bitmeme ediyor. Sayın Biden'ın bunu kongreden geçirebilmesi düşüncesince göze çarpan başlı sayıda hem Cumhuriyetçilerden hem Demokratlardan dayanak alması gerekiyor. Biz müspet ortak meal çıkacağını düşünüyoruz ancak Kongre'den çıkan kararla ait değişik değerlendirmeler de yapılıyor. Bir takım Yunanistan amacıyla Türkiye'nin elinin kolunun bağlandığını söylüyor. Bir takım da bu mevzunun bundan sonraları yönetime devredildiğini, yönetimin Türkiye-Yunanistan sorunlarının çözümüne ulama sunması anlamına geldiğini düşünüyor. Yönetimden bizlere kesinlikle ortak öneri doğacak onu istikbal aylarda göreceğiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler