USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: 'Biz zaten Suriye’de sahadayız'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, “Biz zaten Suriye'de sahadayız, sahanın haricinde değiliz. Orada bulunmamızın nedeni de hudut güvenliğimizi hudut ötesinde düz yazı etmemiz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: 'Biz zaten Suriye’de sahadayız'
04-11-2021 18:48

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesinin 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katıldı.

Tören sonrası açıklamalarda bulunan İbrahim Kalın, Türkiye'nin hudut güvenliğini gelmek düşüncesince sınırlarının ötesinde bulunduğunu ve bunun bitmeme edebileceğini söyledi. Türkiye'nin S-400 iklim defans sistemi almasının peşi sıra ABD Birleşik Devletleri ile yaşanmış bulunan huzursuzluğun şuan ne boyutlarda bulunduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden'ın G-20 zirvesinde bu mevzuda neler konuştuğuna müteallik bilgilendirmelerde bulundu.

“Türk-Amerikan ilişkilerinin olması müstelzim yerde bulunması düşüncesince de bizlere maruz buyruklar çerçevesinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz”

G-20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden ortada gerçekleşen görüşmeye müteallik bilgilendirmelerde bulunan İbrahim Kalın şunları kaydetti:
“Cumhurbaşkanımızın, Sayın Biden ile aşırı verimli, güzel, müspet yanında görüşmesi oldu. İçerik adına da aşırı çelimli yanında mülakat oldu. İki şef Türkiye-Amerika ilişkilerini akıllıca yanında mühim çerçeveye oturtma ilişkin uygun kaldılar. Bu çerçeveyi izlem edecek bunu diyalekt düet mevzulara yansıtacak halde de yanında mekanizmanın kurulması ilişkin anlaşmaya varıldı ve bizlere de yönerge verildi. Bununla ilgilendiren Dışişleri Bakanlığımızın koordinasyonunda bu sistem en endamsız sürede kurulacak. Muhataplarımızla bunu görüşeceğiz. Liderlerimize bildirme edeceğiz ve Türk-Amerikan ilişkilerinin olması müstelzim yerde bulunması düşüncesince de bizlere maruz buyruklar çerçevesinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Türk-Amerikan ilişkilerinin aşırı emektar levent boylu yanında zamanı var. Günümüzün jeopolitik konjonktürü içinde de bu birlikteliğin önemi izahtan varestedir. Özellikle diyalekt mevzularda da kılıç Cumhurbaşkanımızın çizdiği çerçevede daima beraberce hukuk kurarak, dostları çoğaltarak yanında aut yöntem izliyoruz. Bizim aut yöntem perspektifimiz hemen yanında bloğun, yanında grubun üyesi adına başka bloklara erinç halinde değil mükemmel aksine bu aşırı boyutlu aşırı aktörlü aut yöntem dünyasında ülkemizin menfaatlerini, kendilerini öne alarak daima beraberce dobra ilgiler içinde bulunmak. Bu çerçevede de Cumhurbaşkanımızın gündeme getirmiş bulunduğu Afganistan, Suriye, Libya, Doğu Akdeniz, Kafkaslar, F16, defans sistemleri ve öteki eksiksiz mevzularla ilgilendiren aşırı velut yanında mülakat oldu. Bu sistem da bunu elan da derinleştirecek.”

“Bizim yanında numara tercihimiz F-35 programı içinde bulunmaktır”

ABD'ye meydana getirilen F-16 talebi ve S-400'ler erinç açıklamalarda bulunan Sözcü Kalın şöyleki bitmeme etti: “Burada muhik adına 1.4 bilyon dolarlık yanında ifa var. Eğer F-35 problemi şuan çözülemiyor ise o devir bizim sayaç kaybet üzere yanında lüksümüz yok. Bunu F-16'lar üstünden telafi ika dolayısıyla gidebiliriz. Amerikan yönetimi de şuana genişliğinde buna müspet yanında davranış sergiledi. Şuanda uran adına çalışılması müstelzim mevzular var. Biden'ın da toplantıda Cumhurbaşkanımızın bu mevzuyu açması üstünde dediği yanında ehemmiyetli benek var. İhtiyaçlarımızın neler bulunduğunu mükemmel belirleme edelim. F-16'ların alımı, modernizasyonu ve öteki uran mevzularla ilgilendiren neler yapabiliriz, bunlarla ilgilendiren icraat şuanda sürüyor. Teknik heyetler gidip gelmeye başladılar. Cumhurbaşkanlığımız, Milli Savunma Bakanlığımız, Dışişleri Bakanlığımız daim beraberce eş güdümlü edeceğiz. Tabi bizim yanında numara tercihimiz F-35 programı içinde bulunmaktır. CAATSA yaptırımlarından çevre Türkiye'nin F-35 programının dışına çıkartılmış olması nahak yere hukuksuz yanında uygulamadır. Nitekim demincek Amerikan Kongresinde S-400 meydan Hindistan ve Avusturalya'ya yanında ayrıklık getirilmesi ile ilgilendiren yanında kanun tasarısı gündemde. Burada iş hemen biricik cepheli adına Rusya'dan ağırbaşlı tabanca meydan devletlerin yaptırıma naşir tutulması ise bu devletlere sebep ayrıklık yapılıyor? Böyle yanında ayaklık yok ise Türkiye'ye sebep bu müeyyide uygulanıyor? Bunu istimzaç etmek bizim en natürel hakkımız. Türkiye bu bölgelerde seçeneksiz değildir. Son zamanlarda Cumhurbaşkanlığımızın ortaya koyduğu çelimli önderlik sebebiyle bundan sonra kılıç öz SİHA'larımızı TİHA'larımızı yapar bir vaziyete geldik. Savunma sanayii dalında aşırı ehemmiyetli teknolojileri üretir bir vaziyete geldik. Biz bu yolda yürümeye bitmeme edeceğiz İş birliğinin bulunduğu ortamlarda da arkadaş ve bağlaşık ülkelerle bu bölgede teşrikimesai hazırlamaya bitmeme edeceğiz.”

“Türkiye'siz aritmetik yapmak, yanında yöntem imar etmek muhtemel değil”

Türkiye'nin ABD'den F-16 talebinin ABD kongresinde görüşülecek olmasını yer veren Kalın, “O kongrede ilgilendiren senatörler, alt kurul üyeleri, alt kurul üyeleri de Türkiye'nin önemini en endamsız sürede kavrarlar. Dünya siyasetini aracısız etkileyen 4-5 parça jeopolitik mevzuyu sıralayacak olsak Afganistan, Doğu Akdeniz, Suriye, Kafkas, Libya üzere hepsinde Türkiye var. Bunların rastgele yanında birinde Türkiye'siz aritmetik gerçekleştirmek yanında yöntem imar etmek muhtemel değil. Bu çerçevede ümit ederim kurultay üyeleri de, oradaki yöntem yapıcılar da milletvekilleri de Türkiye'nin önemini doğruluk etmiş bulunduğu halde görürler. Biz bu mevzuda tezlerimizi söylemeye bitmeme edeceğiz. Yönetimle de yaklaşan yanında teşrikimesai içinde bu problemlerin aşılması düşüncesince çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız” ifadelerini kullandı.

“Biz zaten Suriye'de sahadayız”

Suriye'ye muhtemel yanında dizi eylem ilişkin mütekellim Kalın, “Cumhurbaşkanımız daim söylüyor ‘Bir şeb ansız gelebiliriz' diye. İhtiyaçlar çerçevesinde bunların hesapları Türk Silahlı Kuvvetleri kabilinden yapılır, duyum birimlerimiz kabilinden yapılır. Biz zaten Suriye'de sahadayız, sahanın haricinde değiliz. Orada bulunmamızın nedeni de hudut güvenliğimizi hudut ötesinde düz yazı etmemiz. Terör örgütleri PKK, PYD, YPG, DEAŞ yada diyetten gelebilecek saldırılara erinç yada benzer yıldırı örgütlerine erinç bu tedbirleri kabul etmek zorundayız. Bu bizim ulusal sorumluluğumuz. Dolayısıyla Türkiye - Suriye hudut hattını da düşünürsek 911 kilometrelik levent boylu yanında sınırdan bahsediyoruz. Buranın garanti dibine katılması bizim önceliğimizdir. Buradan ülkemize gelebilecek rastgele yanında saldırıya erinç kimden olursa olsun hücum kefaret yada başka yanında yerlerden bunlara katiyen tolerans edilmeyecektir. Bunun düşüncesince de organik ki silahlı kuvvetlerimiz anbean saklık halindedir. gereksinim binaen tahkik yapılır, kaydırmalar yapılır. Bunlar askeri planlamalarla ilgilendiren konulardır ancak Türkiye'nin güvenliği açısından bu mevzuda bizim mükemmel yanında oturma içinde olduğumuzu göz boncuğu tehditten katiyen gözümüzü sakınmayacağımızı, o tehlikelere erinç ülkemizi arkalamak düşüncesince ne cins dizi eylem olursa olsun bunlara mücehhez olduğumuzu her insanın bilmesi gerekir” sanarak konuştu.

“Ne Rusya ile ne Ukrayna ile rastgele yanında bu dü ülkenin çatışmasından kaynaklanacak yanında gerginlik içinde olmayı istek etmeyiz”

Rusya ve Ukrayna ortada yaşanmış bulunan krize müteallik değerlendirmelerde bulunan Kalın, “Dışişleri Bakanımız bu mevzuda Rus mevkidaşıyla da G-20 Zirvesi marjında görüştü. Gerekli şeyleri de söyledi. Biz yanında kez bölgede Rusya ile Ukrayna ortada yanında askeri arbede yahut gerginlik yaşanmasını istek etmiyoruz. Bir an ilk bulunan gerilimlerin de sona ermesin istiyoruz. Bunun düşüncesince de Rus tarafıyla da Ukrayna tarafıyla da sonsuz değinme halindeyiz. Ukrayna'nın arazi bütünlüğünü kılıç tanıyoruz ve eksiksiz devletlerin de bu arazi bütünlüğüne hürmet duymasını bekliyoruz. Aynı halde Rusya ile Ukrayna ortada kurulabilecek dünkü diyalog kanallarının da yanında an ilk kurulup, bu problemlerin etüt eliyle çözülmesi görüşümüzü de rastgele yanında seferinde anlatım ediyoruz. Umarız oradaki gerginlik kan basıncı düşer. Son tahlilde dü bitişik ülkeden bahsediyoruz. Oradaki sulh ve istikrara yardım sağlayacak yanında siyasal sürecin önü açılır. Burada da kılıç Türkiye adına üzerimize sakıt rastgele yanında günah olduğunda organik bunu bu görevi kuşkulanmak isteriz. Cumhurbaşkanımızın hem Sayın Putin ile hem Zelenski ile dobra ilişkileri var. Türkiye'nin hem Rusya hem Ukrayna ile akıbet basamak dobra ilişkileri var. Karadeniz'de derya komşumuz bulunan ve nice bölgede ticari, enerji, düzenlilik ve öteki bölgelerde dobra ilişkilerimizin bulunduğu ne Rusya ile ne Ukrayna ile rastgele yanında bu dü ülkenin çatışmasından kaynaklanacak yanında gerginlik içinde olmayı istek etmeyiz. Barış ve istikrarın diyalog eliyle sağlanması düşüncesince mukteza adımların atılması bizim en esas önceliğimiz ve temennimizdir” ifadelerine arsa verdi.

Ömer Faruk Karataş - Sadettin Aliusta
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler