USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kuruldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı içerisinde "Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı" kurulmasına bağlı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kuruldu
09-11-2022 06:08
Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla piyasaya çıkan Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre, Kültür ve Turizm Bakanlığının fariza ve yetkileri arasına "Alevi-Bektaşi kültürünün araştırılması ve cemevleriyle ilgilendiren iş ve işlemleri yürütmek" eklendi.

Bakanlık içerisinde Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulurken, fariza ve yetkileri şöyleki sıralandı:

"Cemevlerinin ve ihtiyaçlarının belirlenmesine müteveccih icraat yapmak, cemevlerindeki hizmetlerin çalışan ve dişi yürütülmesini eş güdümlü etmek. Cemevlerinin Başkanlıkça belirlenen hizmetlerinin gördürülmesi düşüncesince evcil yönetimlere yahut envestisman sevkülceyş ve eş güdüm başkanlıklarına muhassasat aktarımına bağlı iş ve işlemleri yürütmek. Alevi-Bektaşilik üzerine kâffesi yönleriyle, toplumsal ve beşeri ilimler bütünlüğü içre ilmî tetkikat yapmak, yaptırmak ve bu mevzularda seminer, sempozyum, konuşma ve benzer millî ve arsıulusal etkinlikler düzenlemek. orijinal bilim üretimi düşüncesince akla yatkın ortamlar hazırlamak, yayınlar gerçekleştirmek ve bu alandaki emekleri desteklemek. Alevi-Bektaşilikle ilgilendiren bilimsel niteliği olan faaliyetleri beslemek amacıyla üniversiteler ve ilgilendiren kasıntı ve kuruluşlarla ortaklaşa iş yapmak. Alevi-Bektaşiliği diyar içre ve diyar haricinde ilmî yönüyle araştırmak, devşirmek ve bu amaçla meydana getirilen emekleri desteklemek. Görev piyasası kapsamında millî ve arsıulusal kasıntı ve şirketlerin ilmî çalışmalarını ve bu alandaki kanallarını kovuşturma etmek, muktezi görülenleri çeviri ettirerek basılmasını ve yayımlanmasını sağlamak. Alevi-Bektaşilikle ilgilendiren terbiye ve hars faaliyetlerini dah etmek ve desteklemek. Bakan çeşidinden sunulan öteki görevleri yapmak."

Başkan ve 11 üyeden oluşan Danışma Kurulu kurulacak

Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığının fariza alanındaki çalışmalarını gitmek ve önerilerini Başkanlığa anlatmak kabilinden Danışma Kurulu kurulacak.

Danışma Kurulu, başkan ve 11 üyeden oluşacak. Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı, Danışma Kurulunun da başkanı olacak. Danışma Kurulu üyeleri, Alevi-Bektaşilik uğrunda seçkinleşme etmiş şahıslar ile Başkanlığın fariza sahasına giren mevzularda araştırı ve emekleri bulunanlardan Cumhurbaşkanınca 3 yıllığına seçilecek. Bakan muktezi görmüş olduğu durumlarda Danışma Kuruluna reislik edebilecek.

Danışma Kurulu üyelerinin ve toplantıya çağırma edilen şahısların erişim ve konaklama giderleri Bakanlık bütçesinden karşılanacak. Danışma Kurulunun düzentileme kökler ve esasları Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle belirlenecek.

Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı ve Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkan Yardımcısı, finansal ve toplumsal doğruluk ve yardımlar ile öteki zat hakları itibarıyla 375 mahdut Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 30'uncu maddesi gereğince sırası ile sevkülceyş ihya başkanı ve görü umumi başöğretmen yardımcısına emsal olacak.

Başkanlık düşüncesince 53 ekip kurma edildi

Kararname ile Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı düşüncesince başkan (1), başkan yardımcısı (2), defa başkanı (5), data istihzar ve arama işletmeni (30), yapımcı (2), analist (2), yazman (1), taşıtçı (1), odacı (2), çevirmen (2), toplum bilimci (2), ruhiyatçı (2) ve grafiker (1) unvanlarından oluşan 53 ekip ihdası gerçekleştirildi.

Başkanlığın istihdam edeceği kontratlı şan ve nitelikler

Resmi Gazete'de piyasaya çıkan Cumhurbaşkanı Kararı ile Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığında kontratlı personel çalıştırılmasına bağlı esaslar ile konum unvanları ve minimum evsaf de belirlendi.

Buna göre, Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek kökler ve esaslara akla yatkın adına "Alevi-Bektaşi Cemevi Önderi" ile "Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Uzmanı" unvanlarında kontratlı personel istihdam edilebilecek.

Alevi-Bektaşi Cemevi Önderi'nin Alevi-Bektaşilik uğrunda seçkinleşme etmiş olması yahut cemevlerinde erkan hizmeti yürütülmesinde bulunmuş olması gerekiyor.

Yapılacak kayıtlı ve aday imtihan kararına gereğince istihdam edilecek Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Uzmanı ekibi düşüncesince de Alevi-Bektaşilik dalında uzmanlaşmış olması ve alanıyla ilgilendiren araştırı çalışmalarında bulunması şartı aranıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler