USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından Moskova'da "BM Güvenlik Konseyi Reformu" pan

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Rusya'da, "Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Reformu: Uluslararası Düzenin Yeniden İnşasına Yönelik Yeni Bir Yaklaşım" başlıklı açık oturum düzenledi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından Moskova'da
14-09-2022 22:02
Moskova

Başkent Moskova'daki ortak otelde planlı ve moderatörlüğünü İletişim Başkanlığı Danışmanı Orhan Gazigil'in üstlendiği panele, Türk ve Rus uzmanların yanı esna davetliler katıldı.

Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar’ın da dinleyici kendisine katılmış olduğu panel, Valday Uluslararası Tartışma Kulübü Geliştirme ve Destekleme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Andrey Bıstritskiy’in konuşmasıyla başladı.

BM engelleme arsıulusal kurumların bulunan işleyişine müteveccih meyus ortak yaklaşıma eş bulunduğunu tamlayan Bıstritskiy, "Eskiden toplumcu yahut anamalcı devletler baş başa yaşayabilir, geleceğe akilane hamle atabilir ve adamlık gelişebilir anlamında ortak arzu vardı. Artık hakeza ortak arzu yok." dedi.

Özellikle sayısal yahut para endüstrisi denli sınırların bulunmadığı bölgelerde regülasyonların elbette yapılabileceğini BM engelleme kimsenin bilmediğine ayraç fail Bıstritskiy, "Bence esas zorluk, BM gözetiminde ne çeşit ortak düzenlenme yapılabilir ki eksiksiz her insanın ölçülü ortak halde öz problemlerini giderebileceği ortak kasıntı durumuna gelebilsin. Eğer hakeza ortak aydın ortak manken yaratabilirsek o devir BM arsıulusal ortak can alıcı kasıntı olabilir." diyerek konuştu.

"BM'de ortak ıslah tarihi banko geldi"

Rus Diplomatlar Derneği Başkan Yardımcısı, Yüksek Ekonomi Okulu Ortadoğu ve Kuzey Afrika Çalışmaları Bölüm Başkanı Büyükelçi Andrey Baklanov da BM’nin bulunan işleyişine ilişkin türlü eleştirilerde bulundu.

Uluslararası düzenin, BM'nin emek vermek şeklinin elan velut bir duruma gelmesine gerekseme duyduğunu vurgulayan Baklanov, "BM'de ortak ıslah tarihi banko geldi. Ancak BM’deki reformu vasıtasız kendisine iştirakçilerin sayısını değiştirmekle yapamayız. Katılımcı sayısını ne genişliğinde değiştirirsek değiştirelim, katılımcılar arasındaki kez ayrımlarını ve çatışmalarını değiştiremeyiz." dedi.

Baklanov, BMGK'nin bulunan fonksiyonlarını kullanamadığına ilişkin Türkiye’nin tezlerine katıldığını belirterek, "Her ne genişliğinde BMGK'nin 5 üyesinin veto haklarının kaldırılması gerektiğine katılmasak da Türkiye denli ehemmiyetli ve çelimli devletlerin de bu yapıda toprak alması gerekmektedir." ifadesini kullandı.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan Nobel ödülünü almalıdır"

Rus gazeteci ve askeri bilirkişi İgor Korotçenko ise dünyanın, arsıulusal kurumların başa çıkamadığı ortak kargaşa düzenine akilane ilerlediğini söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM'deki ıslah talebinin sonuç evre ehemmiyetli bulunduğunun altını çizen Korotçenko, "Batıya baktığımız devir aralarında tartışıyorlar, evren düzenini bozmaya müteveccih adımlar atıyorlar. Sayın Erdoğan ise çağcıl dünyada, geleceğe ilişkin global amaçları görebilen baş döndürücü az önder arasındadır. Kendisi hakkıyla geleceği çözümleme ederek ve geçmişe de bakılırsa ehemmiyetli inisiyatiflerde bulunuyor." dedi.

2022 denli nazik ortak yılda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sonuç evre ehemmiyetli girişimlerde bulunduğuna dikkati çekici Korotçenko, "Bence ve bu baş döndürücü sayıda Rus uzmanın da görüşüdür, Cumhurbaşkanı Erdoğan Nobel ödülünü almalıdır. Böyle ortak siyasa banko Nobel ödülüne değerdir." ifadesini kullandı.

Korotçenko, "BM 5’ten büyüktür" girişiminin de cankulağı incelenmesi icap ettiğini anlatarak, "BM’de ortak ıslah yapılacaksa bunun yavaş yavaş yapılması icap ettiğini düşünüyorum. Direkt, vasıtasız ortak değiş yapılmasına müteveccih girişimlerin engellenme riskleri var. Rusya ve Türkiye arasındaki iş birliğinin de başta dünyanın zarfında bulunmuş olduğu hakeza ortak devirde iş birliğini elan da geliştirebilir ve geliştirmelidir diyerek düşünüyorum." biçiminde konuştu.

Rusya'daki Çağdaş Türkiye Araştırmaları Merkezi Müdürü Amur Gadjiyev de Türkiye'nin sonuç devirde aut politikada baş döndürücü elan çalışan ortak siyasa yürüttüğünü söyledi.

Türkiye'nin ayrımlı bölgelerde yararcı ve aceleci adımlar attığını vurgulayan Gadjiyev, "Türkiye bitişik devletlere ve global düzende ehemmiyetli ortak aktör bulunduğunu gösteriyor." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler