USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan BM'ye "yeniden yapılandırma" çağrısı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "BM'nin, toptan barış, bolluk ve hak idealleri doğrultusunda 'Daha adaletli birlikte evren mümkün' çağrısına akıllıca biçimde baştan yapılandırılması gerekmektedir." dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan BM'ye
24-06-2022 11:01
Ankara

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "BM'nin, toptan barış, zenginlik ve doğruluk idealleri doğrultusunda 'Daha adaletli ortak evren mümkün' çağrısına makul biçimde baştan yapılandırılması gerekmektedir." ifadesini kullandı.

Altun, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı çeşidinden Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te planlı "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Reformu: Uluslararası Düzenin Yeniden İnşasına Yeni Bir Yaklaşım Paneli"nde katılımcılara videoteyp mesajla seslenme etti.

Birleşmiş Milletlerin, İkinci Dünya Savaşı'nın yarattığı katabolizma ve tahribat sonra dünyada bu kurda yıkmacı savaşların yeni baştan yaşanmaması düşüncesince 1945'te Türkiye'nin de müessis organ şekilde aralarında bulunmuş olduğu 51 iklim çeşidinden kurulduğunu hatırlatan Altun, arsıulusal sulh ve güvenliğin sağlanmasının ve bunun muhafazasının örgütün en asliye gayesi şekilde belirlendiğini tabir etti.

Altun, organ sayısı 193'e vasıl BM'nin, gelişigüzel ne derece toptan çapta açılan örgütler ortada en çelimli ve türel bağlayıcılığı en çalışan kasıntı şekilde öne çıksa da ilkin Soğuk Savaş sonrası devirde yaşanmış bulunan iri adamlık felaketlerini engelleyici konkre çareler geliştiremediğini, barışın ve güvenliğin korunmasında delici ortak gösteriş üstlenemediğini belirtti.

Geçmişte Bosna-Hersek'te, Ruanda'da, Suriye'de, Kosova'da yaşanmış bulunan adamlık dramını önlemekte devasız küsurat örgütün, sonuç şekilde Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih gerçekleştirdiği ve halen bitmeme fail saldırıları süresince da benzeşim ortak biçarelik örneği sergilediğini vurgulayan Altun, şunları kaydetti:

"BM, tabii dünyada barışa ve istikrara katkıda bulunmuş ve levent boylu seneler süresince ayrımlı coğrafyalarda istikrarlaştırıcı ortak kuvvet şekilde servet göstermiştir. Ancak sonuç 30 sene ortamında evren siyasetinde yaşanmış bulunan gelişmeler ve kuvvet dengelerinin değişmesi karşısında teşkilat namına müteveccih beklentiyi karşılayamaz bir vaziyete gelmiştir. Bugün barışın ve güvenliğin korunması düşüncesince kurulan BM'nin, arsıulusal camianın bu husustaki beklentilerini karşılayamadığı açıktır. BM, çağımızda istikrarlaştırıcı fonksiyonunu bundan sonra namına getiremez bir vaziyete gelmiştir.

Halbuki arsıulusal sulh ve güvenliğin korunması, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden 77 sene sonra, gelişigüzel zamankinden hâlâ gündeş ve hâlâ acele ortak eritme almıştır. Günümüzde evren çapında sert aşırı arbede bölgesinde, kestirmece 1,5 bilyon insanoğlu hız tehdidi altında yaşamaktadır. Silahlı arbede riskleri veya silahlı çatışmalar çağımızda salt adetçe artma göstermekle kalmamakta başkaca aşırı sayıda taharri memuru polis ölümüne, iri kitlelerin yaşadıkları bölgeleri ayrılma buyurmak durumunda bırakılmalarına ve asliye insanoğlu haklarının ciddi ihlallerine bozukluk olmaktadır."

Örgütün evren barışı ve istikrarını yıldırma fail bu hadisat karşısında aldığı kadar çarpıcı ve düzgün ortak gösteriş oynamaktan ırak oluşunun onun arsıulusal camianın gözündeki güvenilirliğini ve saygınlığını da azalttığını tamlayan Altun, bulunan sistemde bulaşık sahibi bulunan devletlerin, çözümün değil, probleminin ortak parçası olduğunu, dünyayı istikrara kavuşturması ümidiyle kurulan arsıulusal kurumların da çağ bu vazifesini kusursuz namına getiremediğini söyledi.

"Uluslararası sulh ve güvenliğin hâlâ çalışan korunabilmesi düşüncesince acemi ortak BM tasarlanmalı"

BM'nin bulunan yapısıyla toptan meselelere eritme değil çözümsüzlük kattığını aşırı kere sınama ettiklerini dile getiren Altun, şöyleki bitmeme etti:

"Savaşan taraflardan birinin veya krizin taraflarından birinin BM'nin sürekli üyesi olmasının süreçleri ne tıkadığını gördük. BM bu yapısıyla zayıfın, mağdurun veya haklının değil adeta çelimli ilkokul sürekli üyesinin indinde taraftır. BM bulunan yapısıyla kıygı yapana ahenk çıkaramaz ortak vaziyettedir. Bunun asliye nedeni örgütün kurumsal yapısındaki sorunlardır. Asya, Latin ABD ve Afrika ülkelerinin BM Güvenlik Konseyinde açık ortak biçimde temsiliyet üzerine dışlandıkları ortak gerçektir. Sayın Cumhurbaşkanımızın 'Dünya beşten büyüktür' çağrısı bu aşamada zulümlere, haksızlığa, adaletsizliğe dirlik ortak itirazdır. Beş ülkenin kurduğu evren sisteminin işleyişine, toptan adaletsizliklere itirazdır. Tüm bunları menfez uğrunda bulundurduğumuzda Sayın Cumhurbaşkanımızın BM'nin reformuna müteveccih taleplerinin haklılığı ve bunun gerçekleşmesinin gerekliliğini hâlâ ortak tomar hissediyoruz."

Barış ve güvenliğin hâlâ çalışan korunabilmesi düşüncesince acemi ortak BM tasarlanması çağrısı

Bugün, BM düzelti çabalarının gelişigüzel zamankinden hâlâ derin biçimde etüt edilmeyi kazı ettiğini ve BM'nin ne ortak kasıntı olması gerektiğine ilişikli önerilere gerekseme duyulduğunu özetleyen Altun, fakat kâffesi bunların çabucak konuşulmaması, sonra fiiliyata da geçirilmesi icap ettiğini dile getirdi.

Uluslararası sulh ve güvenliğin hâlâ çalışan korunabilmesi düşüncesince acemi ortak BM tasarlanması icap ettiğinin altını çizen Altun, "Türkiye olarak, bu çerçevedeki teklifi levent boylu zamandır tabir ediyor ve kâffesi devletlerin tartışmasına açıyoruz. Çözüm önerimiz ise 'Dünya beşten büyüktür' ifadesinde kendini bulan, BM Güvenlik Konseyinin yapısının değiştirilmesini merkeze meydan ortak perspektifin bilge kılınmasıdır." ifadelerini kullandı.

Adil ve hâlâ sürdürülebilir ortak toptan barışın temini düşüncesince aşırı kültürlülüğü yansıtan ortak BM'ye gerekseme bulunduğuna dikkati çekici Altun, BM Güvenlik Konseyinin, kıtaları, inançları, kökenleri ve kültürleri beklenir bulunan en adaletli biçimde anabolizma edecek ortak yapıya kavuşturulacak biçimde baştan yapılandırılmasının, eritme ve toptan barışın tesisi düşüncesince devrimsel ortak aşama olacağını kaydetti.

Altun, "Sayın Cumhurbaşkanımızın belirttiği gibi, çabucak ilkokul ülkenin, etraflı dünyanın kaderini etkileyecek mevzularda değişmeyen vermesi ne ahlaki ne adildir. Dünya ilkokul ülkeden büyüktür. Çok kutuplu, aşırı merkezli, aşırı kültürlü, hâlâ etraflıca ve adaletli ortak evren bina buyurmak mümkündür. BM'nin, toptan barış, zenginlik ve doğruluk idealleri doğrultusunda 'Daha adaletli ortak evren mümkün' çağrısına makul biçimde baştan yapılandırılması gerekmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

- Panelden notlar

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından meydana getirilen açıklamaya göre, Arjantin'de planlı ve moderatörlüğünü SETA Vakfı Washington Araştırma Direktörü Kılıç Buğra Kanat'ın üstlendiği panelde, Uluslararası İlişkiler Arjantin Konseyi (CARI) Genel Sekreteri Büyükelçi Ricardo Lagorio, CARI’nin Uluslararası Örgütler Komitesi Direktörü Büyükelçi Raul Ricardes, Buenos Aires Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Julio Burdman ve Fenerbahçe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ece Baban, BM Güvenlik Konseyine müteveccih düzelti taleplerini gündeş arsıulusal gelişmeler bağlamında ele aldı.

Panelde, sonuç senelerde ortaya çıkan nice toptan dava zımnında arsıulusal maşer ve şirketlerin iri sınamalarla dirlik karşıya kalmış olduğu ve bulunan sistemin nötr kaldığına ayraç edilirken, BM Güvenlik Konseyi reformunun gerekliliği vurgulandı.

Konseydeki sürekli üyelik sistemi, veto hakkı, anabolizma problemi derece düzelti mergup madde başlıklarının değerlendirildiği panelde, BM reformuna bağlı Türkiye ve Uzlaşma İçin Birlik Grubunda baş başa akıntı etmiş olduğu Arjantin'in önerileri ele fiş ve bu çerçevede gerçekleşebilecek teşrikimesai olanakları üstünde duruldu.

Panele, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir, Kamu Diplomasisi Dairesi Başkanı Oğuz Güner, Türkiye'nin Buenos Aires Büyükelçisi Şefik Vural Altay, Güney Amerika'nın ehemmiyetli fikir kuruluşlarından CARI'den ve nice ülkenin Buenos Aires'te arazi meydan diplomatik misyonlarından temsilciler katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler