USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: 'Kimseden çekinmiyoruz'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, törende gerçekleştirdiği konuşmasında, “Rum tarafı, alanda baştan bir tane cepheli hidrokarbür çalışmalarına başlayacağını duyuruyor. Hiç iptila etmesinler onları bekâr bırakmaz, sondalama çalışmalarımıza kaldığımız yerden bit

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: 'Kimseden çekinmiyoruz'
15-11-2021 14:35

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) 38'inci yapılış sene dönümü diyar genelinde merasim ve etkinliklerle kutlanıyor.

Törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da katıldı. Oktay, törende musahabe gerçekleştirerek KKTC halkına seslendi. Oktay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 38'nci yıldönümü vesilesiyle bu şenlik heyecanını sizlerle beraberce paylaşmaktan şişman büyüklük duyduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve 84 milyon milletimizin en kalbi selamlarını, sevgilerini getirdiğini söyledi. Oktay, "15 Kasım, Cumhuriyet Bayramınız mutlu olsun. 15 Kasım Kıbrıs Türk halkının savaş evveliyatına katılan şöhretli müşterek sayfadır. 38 sene ilk bugün Kıbrıs'ta, 1878'den itibaren başlamış bulunan belirsizlik, gadirlik ve azap sonuç bulmuştur. KKTC'nin alperen halkı, on senelerce Rum mezalimine pervasız direnmiş; dirilik vermiş, kan vermiş fakat hürriyetinden vazgeçmemiştir. 1571'den bu yana emlak edindiği, vatan bilmiş bulunduğu toprağını bırakmamış; egemenliğinden ivaz vermemiştir. Kıbrıs Türklerinin dayanma ve canlanma destanı, Ada'nın Yunanistan'a bağlanması anlamına mevrut Rumların Enosis hayaline müşterek cembiye kabil saplanmış; Kıbrıs Türkü katledilirken seyreden Dünya'ya nasfet dersi vermiştir" ifadelerini kullandı.

"1974 Barış Harekâtı ile taçlanan bu mücadele; Mehmetçik ve Mücahitlerimizin dal omuza duruşuyla, dayanışmayla ve kardeşlikle kazanılmıştır" diyen Oktay, konuşmasını şöyleki sürdürdü:

"KKTC 38 sene önce, meclisteki bütün tarafların kuma mutabakatıyla; Kıbrıs Türk Halkı'nın yediden yetmişe yardımıyla ve özgürlük aşkıyla kurulmuştur. Mutlaka aranızda istiklal ilanı sonrası Mustafa Kemal Atatürk meydanındaki heyecanlı kalabalığın içre olan, 'Türk devletlerinin acemi şafağıyız' sanarak haykırmış kardeşlerim vardır. Genciyle, yaşlısıyla Kıbrıs'ın gelişigüzel kesimi bütünlük olup kutladığınız istiklal sevinci, Lefkoşa'dan Ankara'ya ve bütün ahi coğrafyalara yayılmıştı.

Bugün de aha o 74 ruhuyla, 83 ruhuyla istiklalinize ve istikbalinize eş çıkarak 38'inci senenin yerinde gururunu yaşıyorsunuz. Dalgalanan bu bayrak, zat toprağınızda egemenlik devam eden sulh ve balans ve KKTC'de güçlenen demokrasi, en giranbaha değerlerinizdir. Bizler de bu kıvancı paylaşıyor; Kıbrıs Türkü'nün Ada üstündeki elzem haklarının teminatı bulunan Kıbrıs Türk Devleti'nin egemenliğinin daima olacağına kalben inanıyoruz. Hak ve denklik mücadelesinde kaç badireler atlatan ve kaç zorluğa döş geren Kıbrıs Türkü'nün azmi ve dirayeti, ayrılmaz parçası bulunduğu Anavatan Türkiye düşüncesince övünç kaynağıdır. Birlik, el birliği ve el birliği içre kendisine henüz ak pak müşterek geleceğe sert adımlarla yürüyeceğinize, yürüyeceğimize candan inanıyorum"

Fuat Oktay, “Bu vesileyle Kıbrıs Türkünün varlık mücadelesini başlatan Dr. Fazıl Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Kıbrıs Barış Harekâtı kahramanları ilkin peyda etmek kıl payı bütün sorun erlerini rahmet ve saygıyla ve şükranla anıyorum. Bu uğurda destani müşterek savaş ortaya koyan şehitlerimiz ve rahmana munsap gazilerimizi yağmur ve gönül borcuyla yad ediyorum. Cengiz Topelleri, Münür Salih Dilaverleri ve Fehmi Ercanları unutmadık, unutmayacağız. Hayatta bulunan gazilerimize de güçlü derinliğine ömürler diliyorum” dedi.

“İki devletli hal müşterek araştırma konumu değildir”

Fuat Oktay, “Bir defa henüz tekrarlıyoruz; adada adil, sürekli ve sürdürülebilir müşterek hal dilek ediyoruz. Böylece Ada'da ve bölgede, sulh ve istikrarın yerleşmesini hedefliyoruz. Kıbrıs Türk halkının edinilmiş haklarının, müşterek başka deyişle hükümran eşitliğinin ve denk arsıulusal statüsünün tescil edilmesi ve güvence dibine katılması gerekir. Aksi biçimde çözümün alternatifini anahtar şartlar, uğur boncuğu devir beklenen olmayacaktır. Cumhurbaşkanı Sayın Tatar'ın Cenevre'de ortaya koyduğu teklif de bu esas ilişkin nesir edilmiştir. Uluslararası maşer düşüncesince Kıbrıs dair realist yöntem vakti çoktan geldi de geçiyor. Altını çizerek müşterek defa henüz vurgulamak istiyorum ki; dü devletli hal müşterek araştırma konumu değildir. Rum tarafı demin istiyormuş görevi meydana getirdiği paydaşlık devletini, ilk yıkıp sonraları reddetmedi mi? Yarım asırdır temcit pilavı kabil araştırma masasına getirilen tavsiyeler ne yaraya em oldu? Bu engelleme taktikleriyle Türk tarafının giderek baskılara ağırlık eğmesini mi bekliyorlar? Şurası elleme bilinmelidir ki; nereden gelirse gelsin Türk tarafı uğur boncuğu baskıya ağırlık eğmez” açıklamasını yaptı.

“Kıbrıs Türkü'nün ağırlık eğmediğinin ve eğmeyeceğinin kanıtı aha bugün 38 yaşına giren Cumhuriyettir”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı, “Kıbrıs Türkü'nün ağırlık eğmediğinin ve eğmeyeceğinin kanıtı aha bugün 38 yaşına giren cumhuriyettir, Kıbrıs Türkü'nün egemenliğidir. O çağda Kurucu Cumhurbaşkanı rahmetlik Denktaş ‘idaremizin ismini koyacağız' niteleyerek adada hükümran müşterek Türk devleti kurulacağını evren kamuoyuna anons etmiş bulunduğu zaman, Rum kesimi inanmayarak ‘bu izahat şantajdır, tehdittir, katiyen olamaz' sanarak istimara yapmakla meşguldü. Rum tarafının destekçileri de adada özgür müşterek Türk devletine belki vermiyor; bire müşterek bugün bulunduğu kabil hayalet dünyasında yaşıyordu. Rum tarafı ve destekçilerinin yalabık oyunlarının bütünü gene boşa gidecek. Biz Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak, çözümün anahtarı gördüğümüz “Kıbrıs Türk halkının hükümran eşitliğinin ve denk arsıulusal statüsünün tescil edilmesi” önerimizi, arsıulusal topluma kararlılıkla söylemeye bitmeme edeceğiz. İki devletli hal dayanak müstelzim müşterek yol. Bu yolu gene dal omuza beraberce yürüyeceğiz”

“Doğu Akdeniz'de serüven arayan yanıtını alır”

Oktay, “Rum tarafı, alanda baştan biricik cepheli hidrokarbür çalışmalarına başlayacağını duyuruyor. Hiç nikbet etmesinler onları bekâr bırakmaz, araştırma çalışmalarımıza kaldığımız yerden bitmeme ederiz. Kimseden çekinmiyoruz. Doğu Akdeniz'de serüven arayan yanıtını bulur. Ülkemizin ve Kıbrıs Türkünün Doğu Akdeniz'deki yasal doğruluk ve menfaatlerinin görmezden gelinmesine katiyen ve katiyen menfez yummayacağız. Bu yasal doğruluk ve menfaatlerimizi fiili adımlarla korumaya bitmeme edeceğiz. Birlik ve el birliği içinde, kararlılıkla ilerlediğimiz takdirde, hastalıkların üstesinden geleceğimize inancımız tamdır. Hayal âleminde yaşayanlara en dobra cevap, metin ayakları üstünde duran, kalkınan, gelişen ve güçlenen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'dir” dedi.

Maraş açılımına yer veren Fuat Oktay, “Maraş açılımı da hapishane peyda etmek kıl payı beraberce attığımız vakti adımlarla ulusal davamız, yücelmeye ve yükselmeye bitmeme edecektir. Bizler, vakti bir, davası bir; problemi ve savaşı bir; şişman müşterek milletin evlatlarıyız. Fikir ve lisan birliğiyle akıntı ettiğimiz müddetçe, üstesinden gelemeyeceğimiz zorluk, aşamayacağımız bariyer yoktur. Tarihsel süreçte sert baş döndürücü badireye döş geren şişman milletimiz, ki ne yaparsa yapsın artık da gelişigüzel ayrışık zorluğun üstesinden gelebilecek güce ve kudrete sahiptir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay öğleden sonraları Girne'de askeri sayrılarevi ile şişman esas atma töreni sonrası adadan ayrılacak.

Emir Abdurrahman Bulut
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler