USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Emanet kalkanla siber güvenliğimizi dört dörtlük yerine sağlayamayız

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Emanet kalkanla siber güvenliğimizi dört dörtlük yerine sağlayamayacağımız gibi, bu kalkanı markajcı el de dışa yayımcı olamaz." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Emanet kalkanla siber güvenliğimizi dört dörtlük yerine sağlayamayız
22-11-2021 15:29
Ankara


Oktay, Siber Güvenlik Haftası kapsamında ATO Congresium'da planlı "Milli Siber Güvenlik Zirvesi ve Fuarı"nda konuştu.

Kovid-19 salgınının etkisiyle yaşamın değme sabık çağ az buçuk hâlâ sayısal bölgeye taşındığını vurgulayan Oktay, siber tehditlere dirlik domestik ve ulusal koruyucu imar etmek ve siber vatanda kusursuz hükümran peyda etmek düşüncesince kaybedilecek müşterek dakikanın güçlü olmadığını tabir etti.

Dijitalleşme, nesnelerin interneti, endişe enformatik sistemleri ve 5G-6G bakımevi çalışmalarda sağlanan toptan aşama kaydetmelerin değme sabık çağ ilerlediğini aktaran Oktay, bu mevzuda alınacak hâlâ aşırı minval bulunduğunu belirtti.

Fuat Oktay, şunları kaydetti:

"Maryland Üniversitesi çeşidinden meydana getirilen Siber Güvenlik Araştırması'na göre, evren genelinde değme 1,12 saniyede bir, doğrusu az hâlâ değme saniye, müşterek siber düzenlilik saldırısı gerçekleşmektedir. Her sabık çağ sayısı kalan siber ihlallerle baş başa evren genelinde siber düzenlilik harcamalarının önümüzdeki sene kısaca 135 bilyon dolara ulaşacağı kestirim ediliyor. Bu öngörülerin arkasındaki sebep, batın grado hâlâ aşırı fiziki bilginin sayısal ortama aktarılması, etkileşimlerin dijitalleşmesi ve nesnelerin de bundan böyle internete bağlanıyor olmasıdır. Teknolojiye ve veriye hükmeden, veriyi sayısal ortamda üreten, kullanan ve koruyan unsurlara da hükmedebilmektedir.

Bu gidişat düzenlilik anlayışını da değiştirmiş bundan böyle fiziki güvenliğin siber güvenlikle, domestik yazılımla, bireşimli zekayla ve sayısal sanayiyle kuvvetlendirme edilmesi mecburi bir duruma gelmiştir. Siber yurt sınırlarımızı korumak, topraklarımızın değme müşterek karışını destek peyda etmek genişliğinde önemlidir. Siber teknolojilerde kılavuz pozisyona geçmekse, ulusal uygulayım bilimi hamlemizin en ehemmiyetli parçalarından birisidir. Bu doğrultuda hassaten sonuç ilkokul sene içre ciddi altyapılarımızın korunmasının yanında, siber sığa inşasına ve tehditleri en aceleci halde belirleme yazar engellememizi sağlayıcı teknolojik tedbirlere hassaten bükülmüş durumdayız."

"Global Siber Güvenlik endeksi"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu içerisinde çalışkanlık sürdüren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi tarafından, 110 binin üstünde dokuncalı bağlantının belirleme edilerek kontrollerinin yapıldığını ve enfrastrüktür seviyesinde erişimlerinin önlendiğini bildirdi.

Oktay, şunları kaydetti:

"Ayrıca, USOM çeşidinden 28 binin üstünde siber düzenlilik bildirimi ait kasıntı ve kuruma bildirilerek lazım önlemlerin katılması sağlanmıştır. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği çeşidinden hazırlanmakta bulunan Global Siber Güvenlik Endeksi'nde 200 diyar içre 11'inci sıraya yükselmiş durumdayız fakat bu yetmez. Yerli ve ulusal projelerle, siber tehditlerin minimum maliyetle, en endamsız müddette belirleme edilmesini ve önlenmesini sağlıyoruz. AVCI uygulaması ile dokuncalı yazılım mülemma sistemlerin ve kumanda arama merkezlerini belirleme ediyoruz. AZAD uygulaması ile bireşimli zeka kullanılarak kul bilgisayarları buluyoruz. İnternete belirgin kaynaklara müteallik strateji faaliyetlerini de KASIRGA ile gerçekleştiriyoruz. Bu bahsettiklerim, millî taşınabilir altyapıya Wi-Fi bağlayıp demonstrasyon hazırlamaya benzemez. Her birinde emek, envestisman ve zevahir bulunan bükülme durumunda adımlardan bahsediyorum. Bu domestik ve ulusal altyapılar sayesinde, 700'den ayrımlı zayıflık tipi diyar genelinde devamlı namına arama ediliyor ve günce kısaca 4 milyon gerçek olmayan web sitesinin kontrolü yapılmaktadır. Bu imkanlarımızla diyar genelinde kullanıcılara ve enformatik sistemlerine meydana getirilen saldırılar bir çok aşırı devir art planda kelimesiz süreksiz biçimde önlenmektedir.

Türk Silahlı Kuvvetlerine müteallik Siber Güvenlik Komutanlığı da beşinci harekat sektörü namına vasıflandırılan siber uzayda ameliyat yeteneklerini değme sabık çağ geliştirmektedir. Diğer yandan millî siber düzenlilik teknolojisi kapasitemizi pekiştirmek düşüncesince AR-GE teşvikleriyle, TÜBİTAK ve KOSGEB destekleriyle ve Kalkınma Ajansı projeleriyle siber uygulayım bilimi dalının kâffesi paydaşlarını destekliyoruz. Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi de filhakika bu desteğimizin dobra müşterek örneği. Kümelenme bugün 192 uzuv firması, 275'in üstünde ulusal verim ve 400'den müşterek tomar faaliyeti ile siber düzenlilik sektöründe başarılara imza atmaktadır. Siber Güvenlik Haftası kapsamında, kuruluşların muvaffakiyet hikayelerine, dünyaya gezinti adımlarına ve siber düzenlilik ekosisteminin doğacak vizyonuna oturumlar mukassem olması da sevinme vericidir. Etkinlikler kapsamında evcil üreticinin evcil alıcıyla buluşmasıyla kesim güçlenecek ve domestik ulusal siber düzenlilik ürünlerinin devletimizde yaygınlaşarak siber vatanın gözdağı ve düzenlilik duvarları hâlâ sarsılmaz bir duruma gelecektir. Yerli mamüllerin amme kurumları hassaten peyda etmek hemen hemen siber düzenlilik altyapımızda kullanımını heveslendirme etmeyi ve ihracattaki payının artmasını hassaten desteklemeyi sürdüreceğiz."

"Kamu hizmetlerinin tamamına yakını dijitalleştirilmiş durumda"

"Kamu hizmetlerinin az hâlâ tamamına yakınını dijitalleştirmiş olmaktan, 57 milyonun üstünde e-devlet kullanıcı sayımızdan gururla bahsedebiliriz." diyen Oktay, üniversite-özel kesim ve amme iş birliğinden toptan siber düzenlilik iştirak indekslerinde geçmiş 15'e giren kuruluşların çıkmak olmasının da kıvanma deposu bulunduğunu aktardı.

Oktay, şöyleki bitmeme etti:

"Siber alan, kilometrelerce engin müşterek hareketle sisteminizi çalışmaz bir duruma getirebilen, en emin denilen yazılımların, kuruluşların şok yerden çarpış almış olduğu müşterek bitmeyen riskler alanıdır. Evet teknolojiye, dijitalleşmeye envestisman tecrübe edelim sonuna genişliğinde da destekleyelim güçlükle siber egemenliğin temeli insandır. Kaliteli insanoğlu kaynağıdır. Bu doğruyu delik arkası edemeyiz. Emanet kalkanla siber güvenliğimizi kusursuz namına sağlayamayacağımız gibi, bu kalkanı markajcı el de dışa yayımcı olamaz. Siber düzenlilik dalında ulusal hassasiyetlere erbap kalifiye uzmanlar yetiştirmeye sonuç basamak ehemmiyet veriyoruz. Türkiye'nin geçmiş siber düzenlilik lisesi bulunan Pendik Teknopark İstanbul Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerimiz bakımevi gençlerimizin gözlerindeki ışık, cümbüş ve azmi gördükçe geleceğe çevrilmiş umutlarımız müşterek kat hâlâ yeşeriyor.

Yine BTK Akademi'nin, 'Siber Güvenlik, Veri Bilimi ve Çocuklara Yönelik hususi Robotik Kodlama Eğitimleri' bakımevi terbiye içerikleri sunan portalına mukayyet mektepli sayısının 747 bini aşmış olması da beşeri sermayemiz açısından ehemmiyetli müşterek gelişmedir. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nin,'81 İl'de 81 Siber Kahraman Projesi', 'Siber Güvenlik Eğitimleri', 'Siber Zeka Bilgi Yarışmaları', 'Hack İstanbul' ve 'Hack Zeugma' bakımevi yarışmaları ile gençlerimizin siber uygulayım bilimi bölgesine yatkınlığı gelişmektedir. Yükseköğretim programlarımız gene bu doğrultuda geleceğin mesleklerine ahenkli biçimde güncellenmektedir. Siber düzenlilik dalında beşeri sermayemizin yazılım alanlarının yanı esna bireşimli zeka, araba öğrenmesi ve nesnelerin interneti bakımevi alanlarla multidisipliner müşterek yaklaşımla gelişeceğinin farkındayız."

Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi'nin kâffesi paydaşlarını siber düzenlilik dalında bilirkişi yetiştirmeye, insanoğlu kaynağının büyümesine ulama vermeye çağırma fail Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, laflarını şöyleki tamamladı:

"Önümüzdeki günlerde Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Yönlendirme Kurulu'nun geçmiş toplantısını gerçekleştirecek ve astronomi gündemimizde bireşimli zekanın siber güvenliğe tesiri ve bu bölgede kalifiye insanoğlu deposu yetiştirilmesi mevzularını da rüçhan namına gündemimize alacağız. Deepfake, şişman yetenekli DDoS saldırıları ve siber yıldırı eylemleri bakımevi dönüşen tehditlere, domestik ulusal beşeri sermayemiz ve uygulayım bilimi ürünlerimizle müstelzim yanıtı vereceğiz. Tüm bu çalışmalara kasıntı ve kuruluşlarımız çeşidinden lazım hassasiyetin gösterileceğine, teşrikimesai arasında kümelenmede açılan ahengin süreceğine içten inanıyorum. Milli Siber Güvenlik Zirvesi'nde, burada oluşturduğunuz görevdaşlık gösteriyor ki kamu-özel kesim ve darülfünun eş güdümü, toy muvaffakiyet öyküsünü siber düzenlilik dalında yazmaya hazır. Teknoloji girişimcisinden cümle yatırımcısına, yazılımcısından mühendisine, siber düzenlilik dalında devletimizde endamsız müddette sağlanan ilerlemelere ulama verici kâffesi siber kahramanlarını kutlama kartı ediyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler