USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Ekonomimizin 2022 senesinde yüzdelik 5 büyüyeceğini öngörüyoruz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Ekonomimizin 2022 senesinde yüzdelik 5 büyüyeceğini öngörüyoruz. Bu çerçevede kalkınma hedeflerimize azimli ortak biçimde bağlıyız. Benzer biçimde bütçe hedeflerimiz de halen sağlıklı ayaktadır." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Ekonomimizin 2022 senesinde yüzdelik 5 büyüyeceğini öngörüyoruz
26-11-2021 23:38
Ankara

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Cumhurbaşkanlığının 2022 yılı bütçesi görüşmelerinde, milletvekillerinin istifham ve eleştirilerini yanıtladı.

Gün boyu Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanlığına bağlı, ilişik ve münasebetli büyüklenme ve şirketlerin Bütçe ve Kesin Hesapları ile Sayıştay Raporlarına ve bütçenin tümüne müteallik meydana getirilen değerlendirmeler düşüncesince teşekkürname fail Oktay, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılına ilerlerken tarihten devraldıkları birikime erbap çıkarak Türkiye'yi hâlâ istikbal noktalara kullanmak düşüncesince gece-gündüz çalıştıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde milletin iradesini külliyen rastgele şeyin üstünde epilepsi 84 milyon vatandaşın ihtiyacını, beklentilerini ve geleceğini fikren akım ettiklerinin altını çizen Oktay, adımları kavim düşüncesince en güzel neticeleri ilişki biçimde attıklarını tabir etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve hükûmetinin külliyen sokaklarda, vatandaşın içre bulunduğunu tamlayan Oktay, "Biz nazar boncuğu devir milletimizden, nazar boncuğu kesimden kopmadık, bugünden sonradan da kopmayız." dedi.

Türkiye'de demokrasi, özgürlükler, barış, bol bolamat ve istikrarı terfi davasının her insanın sorumluğunda bulunduğunu dile getiren Oktay, burada Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin önemine aksan yaptı.

Bütçeyi, Kesin Hesap ve Sayıştay bulgularını hepsi detaylarıyla, mukayese yapılabilecek resim ve programları içerecek biçimde Meclise sunduklarını kaydeden Oktay ekonomisiyle, altyapısıyla, doğacak hedefleriyle Türkiye'yi hâlâ iyiye nakil misyonunu sahiplenmenin önemine ayraç etti.

Müşterekleri öne çıkararak ulusal anlaşma zemininde Türkiye düşüncesince kenetlenen milletvekilleri ilkin kazanmak üzere, bütçenin içeriğine, envestisman ve hedeflere odaklanarak müspet katkıda mevcut hepsi milletvekillerine teşekkürname fail Oktay, 26 Ekim'de gerçekleştirdiği bütçe sunumunda şahsına yöneltilen istifham ve eleştirinin elden çabucak tamamını cevapladığını, Cumhurbaşkanı Yardımcılığına yöneltilen istifham önergelerinin cevaplanma oranının ise yüzdelik 75'in üstünde bulunduğunu söyledi.

"Önemli başarıların sağlandığı müşterek çevrim yaşıyoruz"

Görüşmelerde, erbap olunan müspet makroekonomik göstergelere, bütçe disiplinine, hariç satım rekorlarına, iyileşen akan dengeye, endüstri üretimi performansına ve çelimli repo rakamlarına karşın ekonomiye müteveccih ağız ağıza reddiyeye dayalı tenkitlerin bulunduğunu aktaran Oktay şöyleki konuştu:

"2020 ve 2021 hepsi dünyada salgının iktisadi etkilerinin enine boyuna faziletkâr seyrettiği seneler oldu. Ekonomilerin sarsıldığı, toptan hasılanın ve ticaretin aksi etkilendiği bu dönemi, ekonomimiz tahsil edilen tedbirler yardımıyla kaç belirtke açısından pozitife döndürmeyi başarabildi. Tüm güneş ağız ağıza menfi müşterek yaklaşım kullanarak eleştiriler yapıldı. Biraz da zait müşterek yaklaşımla birtakımı göstergelere bakalım. 2020 senesinde yüzdelik 1,8'lik repo ile G20 devletleri ortada Çin'le beraberce repo sağlayabilen dü ülkeden bir tanesi olduk. 2021 yılının önceki çeyreğinde yüzdelik 7,2, ikinci çeyreğinde ise yüzdelik 21,7 repo sağladık. Büyüme sayıları açısından altını önemle çizmemiz müstelzim özellik ise kemiksiz ihracatın ve endüstri üretimimizin iktisadi büyümeye sağlamış bulunduğu katkılardır ki bu da ekonomimizin kalifiye müşterek repo sürecinde bulunduğunu göstermektedir. Büyümenin yanı esna aut tecim ve akan işlemler dengesi açısından da ehemmiyetli başarıların sağlandığı müşterek çevrim yaşıyoruz."

Oktay, salgının aksi tesirleri ve evren navlun ve nakliyat piyasasında yaşanmış bulunan sorunlara karşın Türkiye ekonomisinin, akıbet zamanlarda hariç satım gelirlerinde üstün dereceli seviyeleri yakaladığını ve yıllıklandırılmış yerine ihracatını 210 bilyon doların hakkında çıkarmayı başardığını tabir etti.

İhracatın ithalatı mukabele oranının teşrinievvel ayında yüzdelik 93,41'e, ocak-ekim devrinde ise güzeşte senenin ayrımsız zamanına mucibince 7,2 benek artarak yüzdelik 84,3'e yükseldiğini aktaran Oktay, 2021 yılının ocak-eylül dönemindeki akan işlemler açığının güzeşte senenin ayrımsız zamanına mucibince yüzdelik 58,5 oranında azalarak 11,7 bilyon dolar seviyesinde gerilediğini kaydetti.

"Önemli müşterek ivme kazandı"

Türk ekonomisinin "sadece faziletkâr akan açıkça vererek repo sağlayabilme sarmalı"nı melez noktasında ehemmiyetli müşterek ivme kazandığına ayraç fail Oktay, "Bir gayrı ehemmiyetli belirtke bulunan istihdam sayıları delik önüne alındığında, ekonomimizin salgının etkilerini şişman seviyede telafi ettiğini görüyoruz. Eylül kocaoğlan bakımından önceki kere işgücü sayımız 33 milyonu, istihdamımız ise 29 milyonu aşmıştır." dedi.

Türkiye'nin müstevli şartlarında bu başarıları sağlarken bütçe disiplini dair maksimum itinayla akım ettiğini vurgulayan Oktay şunları kaydetti:

"2020 senesinde dünyada bütçe açığının ulusal gelire payı yüzdelik 10'un üstünde izlerken bizde yüzdelik 3,5 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yani israf değil, kusursuz tersi akıbet basamak disiplinli müşterek bütçe yönettiğimizi gösteriyor; halis muhlis dünyada kusursuz tersi bulunmasına rağmen. Faiz harcamalarının hem ulusal gelire hem de bütçe ve ihsan gelirlerine oranına bakıldığında, 2002 senesinde aldığımız mirasa nazaran başarımız ortaya çıkmaktadır. Merkez Bankası rezervleri akıbet çağda 35 bilyon doların üstünde müşterek artışla 127 bilyon dolar seviyesindedir. Net rezervler açısından akıbet çağda iyileşmeler sağlandığını görmemiz gerekiyor. Uluslararası sakınım ustalık rasyoları da ülkemizin rezervlerinin güçlendiğine ayraç etmektedir. Bankacılık kesimi de çelimli kapital ustalık rasyosu ve az takipteki alacaklar payı ile ekonomimizin müşterek gayrı çelimli ayağıdır."

Oktay, akıbet çağda Merkez Bankasının repo indirimi ile dünkü müşterek iktisadi modele geçildiği, bundan dolayı bütçe ilkin kazanmak az daha Orta Vadeli Program hedeflerinin "çöp olduğunun" tez edildiğini hatırlatarak dünyanın nazar boncuğu ülkesinde mülk politikası araçlarının biricik cepheli kullanılmadığını söyledi.

"Ağır eleştirileri anlamsız bulmaktayız"

"Biraz etrafımıza baktığımızda şurası kemiksiz yerine görebiliriz. Şu an yalnızca Türkiye değil, kaslı ve büyümekte bulunan katı baş döndürücü abuhava menfi gerçek repo uygulamaktadır." diyen Oktay, ABD'nin nakıs 5,6, Polonya'nın nakıs 5,2, Almanya'nın nakıs 4,3, Macaristan'ın nakıs 4,1, İngiltere'nin nakıs 3,9, İtalya'nın nakıs 2,9, Brezilya'nın nakıs 2,6, Fransa'nın nakıs 2,6, Güney Kore'nin nakıs 2,4 ve Rusya'nın nakıs 0,6 oranlarında menfi gerçek yöntem faizi uyguladığına dikkati çekti.

Burada amacın, üretim, envestisman ve ihracatın enerjik tutulması, istihdamın artırılması, şirket ve bölük halklarına akışkanlık sağlanması olduğuna ayraç fail Oktay şunları kaydetti:

"Bu toptan kurda baş döndürücü açıkken buradaki ciddi eleştirileri anlamsız bulmaktayız. Aslolan amaçlardır, vasıtaların ne değişmiş bulunduğu yada kullanıldığı değil. Temel amaçlarımız ülkemizin kalkınması, milletimizin refahı ve bunun düşüncesince de repo ve istihdamın artırılmasıdır. Dolayısıyla, OVP'de öngördüğümüz esas hedeflerimiz ayrımsız kalmakla beraberce toptan ve domestik şartlardaki değişikliğe müteallik yerine yöntem araçlarını ayrımlı şekillerde kullanmamız enine boyuna doğaldır. Zarfa değil mazrufa beslemek lazımdır. Ekonomimizin 2022 senesinde yüzdelik 5 büyüyeceğini öngörüyoruz. Bu çerçevede kalkınma hedeflerimize azimli müşterek halde bağlıyız. Benzer biçimde bütçe hedeflerimiz de halen dosdoğru ayaktadır. Bütçe hedeflerimizi yalnızca döviz kuruna indirgeyerek yöntem geliştiriyor değiliz. Bu elverişsiz görünge yaşamın uygun akışına aykırıdır. Döviz kurlarındaki yükseliş, birtakımı bütçe giderlerinde artışa başlangıç olurken ayrımsız sürede bütçe gelirlerini de müspet yönde etkilemektedir. Bu çerçevede, yekûn bütçe dengesine bakılınca bu ağırlık sınırlanmış ve güdülebilen düzeydedir."

Oktay, girdap kırat diyeti ile piyasadaki iktisadi temellere güçsüz bedel hareketlerinin müşterek müddet sonradan meydan açısından hesaplı müşterek noktada dengeye ulaşacağını söyledi.

"2022 bütçesi gereksinimleri en güzel biçimde karşılayacaktır"

"Bütün bu gelişmelere karşın iktisadi büyümede sağladığımız muvaffakiyet ve finansal disiplindeki azimli duruşumuz yardımıyla 2021 yılı bütçemizde yüzdelik 4,3'lük müşterek bütçe açığı öngörmüşken yılı yüzdelik 3,5'in altında müşterek bütçe açığıyla kapatacağız." ifadesini kullanan Oktay, doğacak çağda de finansal sıkı ve repo hedeflerinden katiyen vazgeçmeyerek muhtemel riskleri çalışan ve devim bilimi müşterek biçimde yöneteceklerinin altını çizdi.

Meclise sundukları bütçenin gerisinde olduklarını vurgulayan Oktay, "5018 Sayılı Kanun ve Bütçe Kanunu'nun Hükûmetimize verdiği bitirme çerçevesinde, yıl içerisinde masraflarda ve sağlık tarafında meydana gelebilecek artım ve azalışları, bütçe dengesini gözeterek yönetebileceğimiz hususunda rastgele müşterek duraksama taşımıyoruz. Allah'ın izniyle 2022 bütçesi de milletimizin gereksinimlerini en güzel biçimde karşılayacaktır." sanarak konuştu.

Tüm zait kocaman göstergelere rağmen, döviz kurlarında akıbet çağda yaşanmış bulunan hareketlenmeyi biricik müşterek değişken ile izah kolaylığına gidilmemesi icap ettiğini tamlayan Oktay şunları kaydetti:

"Biz müdahale kaç abuhava doların hepsi dünyada bedel kazanmasından etkilenmektedir. Amerika geçtiğimiz çağda tahrif alıntı programını azaltacağını açıklamış ve bu gidiş dolar endeksinin yükselmesine sebebiyet vermiştir. Avro/dolar paritesi akıbet çağda 1,12 seviyesine genişliğinde gerilemiştir. Nitekim yöntem faizinin faziletkâr bulunduğu zamanlarda de kurlarda hareketlenmeler olmuştur. Hatta yöntem faizini zait birtakımı devletlerin repo tasarruf kararından sonradan da kurlarda yükselmeler yaşanabilmektedir. Ayrıca, kaç ehemmiyetli ekonomide yöntem faizinin enflasyonun altında bulunduğunu ayırt etmemiz gerekiyor. Ülkemizde kurlarda yaşanmış bulunan artışlar, dolar endeksinin dünyada artıyor olması, düşüntülü hareketler ve döviz talebini zait etmenlerle hâlâ besbelli bir vaziyete gelmektedir. Cumhurbaşkanımız liderliğinde 19 senedir enflasyon-kur-faiz üçlemesini içerisine düzlük topyekûn müşterek istiklal savaşı veriyoruz."

"Köşeye kapmak düşüncesince baş döndürücü uğraştılar"

Türkiye prangalarını birer birer kırdıkça, sunulan kalmış bulunduğu iktisadi saldırıların sayısının arttığına dikkati çekici Fuat Oktay, Türkiye dursuz duraksız gelişirken, Gezi olayları, oyuntu eylemleri, 17-25 Aralık süreci, 15 Temmuz FETÖ çıyan çarpış girişimi ve 2018'de yaşanılan manipülatif kırat saldırısı basamak kaç düzenlenen senaryonun uygulanmak istendiğini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Suriye ve Irak'ta yaşanmış bulunan insancasına buhran ilkin kazanmak üzere, sınırların yanı başlangıcında kurulan tuzakları yerli-milli defans endüstri ürünleri ve sarsılmaz iradeyle birer birer bozdukça, Türkiye'yi bloke etmek düşüncesince tutum kartının oynandığını vurgulayarak şunları kaydetti:

"Faiz lobileri, sahasında uydurma sahibi ve kusursuz serbest müşterek Türkiye yerine, gecelik yüzdelik 7000-7500 faizlerle doğrulama aldıkları müşterek Türkiye'yi yeğleme ederek ülkemizi köşeye kapmak düşüncesince baş döndürücü uğraştılar. Ne genişliğinde uğraşırlarsa uğraşsınlar, tutum üstünden Türkiye'yi siyaseten doğrulama kabul etme projesi hiçbirinde işe yaramadı. Bugün de yaramayacak, gelecekte de yaramayacak. 'Biz bu milleti repo lobisine mahkum etmeyeceğiz. Hangi koşullarda olursa olsun mücadelemizi vereceğiz.' dedik ve düşüntülü kırat saldırılarının faktör bulunduğu tahribatı ehemmiyetli seviyede gidererek yolumuza bitmeme ettik. Dünyanın en şişman ekonomilerini caba etraflıca sarsan Kovid salgını zamanına aha hakeza katı baş döndürücü badireyi kararlılıkla atlatmış, krizi fırsata yöneltme kapasitesine erbap müşterek Türkiye yerine girdik. Bu dayanıklı süreçte istihsal çarklarının durmaması, istihdamın korunması ve tedbir zincirinin kesintiye uğramaması düşüncesince rastgele ayrışık desteği verdik."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler