USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Ekonomimiz tehditleri boşa çıkaracak çelim ve kabiliyette

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Ülkemizin çelimli makroekonomik göstergeleri ile iktisadi aktivitedeki cıvıltı ortadayken, döviz kurunda tanıdık sonuç hareketlerin iktisadi temelinin bulunmadığı açıktır." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Ekonomimiz tehditleri boşa çıkaracak çelim ve kabiliyette
06-12-2021 23:23
TBMM

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Genel Kurulunda, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin hepsi üstündeki görüşmelerin peşi sıra hükümet namına istifham ve eleştirileri yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

Tüm gün, ülkenin kalkınma yolculuğu, muvaffakiyet hikayeleri ve ayakları yere basan doğacak perspektifi hiçe sayılarak, sert baş döndürücü yegâne taraflı, ağırbaşlı eleştiriler yöneltildiğini tamlayan Oktay, "Muhalefetin Türkiye’nin gerçeklerinden ırak bulunduğunu elhak dobra biliyorduk fakat bu genişliğinde çalışmalar körü olmak, millete yarayışlı ne mevcut ise bu etap karşısında boşluk vermek bundan hakeza gerçeklerden uzaklaşmaktan da mavera milletten kopuşunuzun borda bordaya göstergesi. Uzunca borda bordaya süredir kudret olma umudunuzu bütünüyle yitirip, iyiden iyiye tükenmişlik sendromu belirtileri gösterdiğinizi görebiliyorduk. Cumhuriyet'in 100. yılına yaklaşırken, CHP’nin yegâne tümen devri nostaljisi yaşadığını, gayrisıhhi asrı aşan muvaffakiyetsizliğin etkisiyle borda bordaya buhran içre sürüklendiğini de üzülerek izliyoruz." niteleyerek konuştu.

"Histeri krizleriyle kaleme kağıda sarılıp, cevapsız mektuplar yazıyor, Türkiye’nin istikbaline kastedenlerden imdat umuyorsunuz." ifadesini kullanan Oktay, "Sizin o ülkemizi sağa sola yakınma ettiğiniz kalbi kırık mektuplarınıza; abilerinizden, vasilik odaklarından beklediğiniz ivaz gelmez. Çok beklersiniz. Samimiyetsizliğinizi hepsi milletimiz biliyor." görüşünü dile getirdi.

Milletvekili sıralarından namına tezvir atılması üstünde Oktay, "Ben sizi dinliyorum, sabahtan bu yana söylemediğinizi bırakmadınız, yapmadığınız akım kalmadı. 50 senedir sabrediyorsunuz az buçuk hâlâ sabredin." karşılığını verdi.

Oktay, "Yozgat’ta ayrı, Meclis’te ayrı konuştuğunuzu; Anadolu’da Kandil’i yerle düz etmekten yalan edip, gelip terörle uğraş tezkeresine ‘sayın Öcalan’ niteleyerek lafa başlamış bulunan HDP’nin güdümünde Meclis’te ‘hayır’ oyu verdiğinizi bu budun görüyor." dedi.

"Bir de demokratlıktan bahsetmiyor musunuz?"

"Helalleşme de neymiş, çabucak müşterilerini avutmak, sömürmek" diyerek, çabucak 5 ay sonraları neymiş helalleşme yolculuğuna çıkılan tutarsızlığı her insanın gördüğünü tamlayan Oktay, şöyleki konuştu:

"İşi gücü bırakıp mevki kuruluşlarının kapısına müstenit zorlayıcı tavırlarınızı ise tamamımız hayretle izliyoruz. Elinizde taş, sopa, molotof eksik; onu da görsek bundan hakeza şaşırmayacağız. Ne de olsa değişik ittifaklar içerisindesiniz. Çiftçiye, esnafa, öğretmene, iş insanlarına, memura, tehditler savurup devletin çalışanlarına hakaretler, tehditler savurup, borda bordaya de demokratlıktan bahsetmiyor musunuz?

Şehit yakınlarına küfredenler, muahharen 'kastımı aştım' niteleyerek devletin yukarı dozaj yöneticilerine, bürokratlarına, affedersiniz 'kucağımıza düşecekler' diyecek genişliğinde üslubunu bozanlar bizlere onurdan, şahsiyetten bahsedemezler. Bizler onurumuzla çalışır, gerektiği yerde de gerekenleri konuşur, gerekenleri yaparız. Ama borda bordaya özelliğimiz vardır; gereksiz konuşmayız. Elinize borda bordaya kağıt alıp, çalakalem helalleşilecek kesimler sıralaması yaparak bu karanlıktan sıyrılamazsınız. Sona geldiğinizi benimseme ederek, illa helalleşip veda edecekseniz şayet ilkin İçten olacaksınız. O listeye hepsi zulmettiklerinizi, ötekileştirdiklerinizi, namevcut saydıklarınızı, değersiz gördüklerinizi yazacaksınız."

Oktay, kendine tepkime yayınlayan milletvekillerine, "Buraya vurmakla yada elinizle yapmış olduğunuz hareketlerle helalleşme olmuyor. Bilinçaltınız ortaya çıkıveriyor." niteleyerek ivaz verdi.

"Bunu yapabilecek huluskârlık ve canevi sizde yok"

"Darbelerle namevcut ettiğiniz nesillerle, darülfünun kapısından çevirdiğiniz kızlarımızla, 'bidon kafalı' niteleyerek aşağıladığınız vatandaşlarımızla helalleşebilecek misiniz? Diyarbakır anneleriyle, eren şehitlerimizin aileleriyle, gazilerimizle helalleşebilecek misiniz?" sorularını götürücü Oktay, A4 ile değil bağ bağlam kağıtla helalleşme sıralaması hazırlığı yapılması icap ettiğini söyledi.

Ayrıca helalleşmede lisan ile ikrarın yetmeyeceğini, bunu ihtisas ile konfirmasyon eylemek ve çalışmalar ile de katılaştırmak icap ettiğini dile getiren Oktay, "Bunu da elhak yapabilecek huluskârlık ve canevi sizde yok." dedi.

Laf atmaların çoğalması üstünde Meclis Başkanı Mustafa Şentop, araya girerek, tezvir atmaların sürekliliği biçiminde "uyarma" cezası vereceğini bildirdi.

Fuat Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dakika dediği "Devletin içre sizin ulaşamadığınız bölgelere tığ ulaşıyoruz" sözünün, ne mevki adamlığına ne de demokratik yöntem anlayışına yakıştığını ve hakeza borda bordaya şahsın devleti de yönetemeyeceğini belirtti.

Oktay, "FETÖ yıldırı örgütü ve vasilik odakları ile iç içe olmanız size kâr vermeyecek. Milletimiz size argıt vermez. Nasıl ki eskiden argıt vermemişse dakika de gelecekte de argıt vermeyecek, hayallerinizle beraberce kalacaksanız. Milletin kürsüsünden akım çekenlere, budun anca borda bordaya akım çeker ki ömür boyu kendinize gelemezsiniz." değerlendirmesinde bulundu.

Laf atan milletvekillerine "Ağırınıza mı gitti, Genel Başkanınızın yaptıklarını söylüyorum, busunuz, gözgü tutuyorum." diyen Oktay, "Sadece kendinizden değil milletin teveccühünden de umudunuzu kesmiş durumdasınız ki Mehmetçiğimizi martir fail dağdaki yıldırıcı ve yandaşlarıyla, firardaki satılmış, çıyan FETÖ mensuplarıyla ve vasilik odaklarıyla uyuşma arayışındasınız." ifadelerini kullandı.

"Ağlayarak günlüğünüze yazabilirsiniz"

"Milletimiz düşüncesince yaşama geçirdiğimiz sayımsız amme hizmetini, gayrimenkul içre ve gayrimenkul haricinde verdiğimiz gösterişli mücadeleyi ve doğacak vizyonumuzu sırf namevcut saymanızı, görmezden gelmenizi ahacık bu içerisine düştüğünüz akıbet çırpınış ve fütur sarmalına bağlıyoruz." diyen Oktay, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Yapılan konuşmalarda bu tükenmişlikle çarpıtmaya çalıştığınız mevzulara da duruluk getireceğim. Bunları da mektuplarınıza değil ihtimal fakat feryat figan günlüğünüze yazabilirsiniz.

2022 bütçesi güçlenen, kalkınan, büyüyen Türkiye'nin bütçesidir. Bütçemiz; yatırım, istihdam, üretim, hariç satım ve çoğalma odaklı borda bordaya yapıdadır. 2022 bütçesi; inovasyonun, teknolojinin, dursuz duraksız ilerleyici Türkiye’nin bütçesidir. Bu bütçe; işçinin, çiftçinin, KOBİ’lerimizin, üreticimizin, sanayicimizin, memurun, emeklinin; genciyle yaşlısıyla 84 milyon milletimizin bütçesidir. Toplumun hepsi kesimlerine seslenme eden, eş çıkan programlar, destek sunar ve ödenekler barındırmaktadır. Emeğin, barışın, refahın, istikrarın ve sahasında yalan sahibi, dubara müessis Türkiye’nin bütçesidir. Buna rağmen, bütçemizin borda bordaya 'savaş bütçesi' bulunduğunu söyleyenlere sesleniyorum: PKK, DEAŞ ve çıyan FETÖ yıldırı örgütleriyle mücadelemiz sizi huzursuz mı ediyor? Sizi huzursuz etse de tığ mücadelemize bitmeme edeceğiz. Türkiye-Suriye münteha hattında oluşturulmak maksut yıldırı devletini önlememiz mi sizi huzursuz etti? Sizi huzursuz etse de sınırımızın yanı başlangıcında borda bordaya yıldırı devletine katiyen icazet vermeyeceğiz. Ermenistan işgaline karşı, Karabağ'da Azerbaycan'ın indinde olmamız, Akdeniz'de varlığımızın tescili Libya ile yaptığımız anlaşmalar mı sizi huzursuz etmekte? Rahatsız olsanız da bitmeme edeceğiz. Savunma sanayindeki gelişmelerle elde ettiğimiz istiklal mı sizi huzursuz etti? Rahatsız etse de bitmeme edeceğiz. Dışarıdan ve dâhilen doğacak değme çeşitli tehdide huzur uğraş etmekte kararlıyız. Siz isteseniz de istemeseniz de."

"Anlamanız düşüncesince sürekli ezanı esasen etmemiz gerekiyor"

Döviz döşenmemiş ve eder artışı tartışmaları üstünden şekillenen eleştirilere de cevap sağlayan Oktay, topyekün ari iktisat politikalarının baz noktasını tekrarlamakta kazanım gördüğünü söyledi.

Bu kazançlı tercihlerini, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki sunuşunda ve sabahki konuşmasında anlattığına dikkati çekici Oktay, şunları kaydetti:

"Anlattım fakat mahsus ki anlamanız düşüncesince sürekli ezanı esasen etmemiz gerekiyor. Ülkemizin çelimli makroekonomik göstergeleri ile kazançlı aktivitedeki cıvıltı ortadayken, döviz kurunda tanıdık akıbet hareketlerin kazançlı temelinin bulunmadığı açıktır. Ülkemizde kurlarda yaşanmış bulunan artışlar dolar endeksinin dünyada artıyor olması, manipülatif hareketler ve döviz talebini çoğaltan etmenlerle hâlâ belirli duruma gelmektedir. Tüm bu etmenlerin üstesinden neşet eylemek düşüncesince önümüzdeki devirde yatırım, istihdam ve istihsal öncelikli, hariç satım odaklı, hâlâ istikrarlı ve sürdürülebilir borda bordaya büyümenin sağlanmasını amaçlıyoruz. Döviz talebimizi çoğaltan etmenleri ortadan kaldırmaya ve sektörler bazında akan işlemler dengesini ölçülü ve etraflıca vadede temelli şekilde iyileştirmeye çelimli halde odaklanmış durumdayız. Bu doğrultuda boşluk mülkü ithalatını ve erke masraflarını azaltıcı; ithal ikame domestik üretimi güçlendirecek ve ihracatı artıracak politikalarımızı birer birer yaşama geçiriyoruz.

Ülkemizde geçmiş kez üretilecek elektrikli anahtar sistemleri ve lityum-iyon teknolojisine eş pil üretimi, ağız ağıza dışa tabi olduğumuz tutya ihtiyacının yarısını üretecek Çinko İzabe Tesisi, ülkemizin polipropilen üretimi kapasitesini kısaca dört katına çıkaracak yatırımlar ve şişman kalibre silahların üretimi kabil bölgelerde domestik sanayimizi destekliyoruz."

Oktay, "Temel misyonumuz hâlâ baş döndürücü üreten, hâlâ baş döndürücü kazandıran, kazancın hepsi milletimize kâr sağladığı, refahı temelli şekilde yükselten, ari borda bordaya kazançlı bina nesir etmektir." niteleyerek konuştu.

Kaynakların, faziletkâr faize heba edilmesindense, direkt sadık tüketicilere yönelmesini sağlamaya çalıştıklarını tamlayan Oktay, bu vesileyle kaynakların, düzeyde ve eder artışlarında sağlanacak dengeyle birlikte, sırf yatırıma, üretime, istihdama yöneleceğini söyledi.

Bu yaklaşımın, hem enflasyonun temelli şekilde düşmesine bununla ortak büyümede istek edilen noktalara gelinmesine olanak sağlayacağını kaydeden Oktay, "Manipülatif hareketlerle çağ baştan yükselmesine bozukluk bulunan fırsatçıların da farkındayız. Ekonomimizi sonuçsuz döngüye sokmaya etkin bu fırsatçılara banko icazet vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Salt faizleri artırarak enflasyonla uğraş edilmesi politikasının soruna temelli hal getirmediğinin bundan ilkin tekraren görüldüğünü özetleyen Oktay, faziletkâr faizle ısıdam servet çekilmesini peşi sıra domestik üretimi namevcut eden, istihsal maliyetlerini artırarak strüktürel enflasyonu temelli duruma getiren borda bordaya modelin, enflasyonla temelli uğraş uzlaştırıcı şekilde nitelendirilemeyeceğinin altını çizdi.

"94'le merakı sıfır güzel borda bordaya Türkiye tablosu vardır"

"Ülkemizin kaynaklarını toptan ana paraya aktaran, ekonomiyi tabi duruma getiren ve büyümeyi istikrarsızlaştıran manipülatif vesayetin; yatırımı, üretimi ve istihdamı dostça içe çürütmesine icazet etmeyeceğiz." diyen Oktay, "Bu sayede, halihazırda değme ay dünkü borda bordaya zamanı üstün dereceli bucak ihracattaki artışın, doğacak yıllara da taşınması sağlanacak, akan açıkça verip bu açığı aut borçla akçalanmış fail değil, akan borda bordaya tomar sağlayan borda bordaya kazançlı bina kurulacaktır." dedi.

"Ekonomide de evren 5'ten büyüktür" dediklerini ve demeye bitmeme edeceklerini anlatım fail Oktay, Türkiye'nin "yüksek çoğalma hızlarında faziletkâr akan açıkça verir" tezini yalanlarcasına şişman borda bordaya başarıya imza atmakta bulunduğunu dile getirdi.

Bir milletvekilinin akan borda bordaya tomar veriyor olunmasını akan borda bordaya tomar maruz 1994 ve 2001 yıllarındaki akse dönemlerine benzettiğini aktaran Oktay, "1994'te akan borda bordaya tomar verirken ekonomimiz yüzdelik 5,5 oranında küçülmüştür. Yine 2001'de akan borda bordaya tomar verilirken ekonomimiz yüzdelik 6 küçülmüştü. Bugün, akan borda bordaya tomar veriyoruz ve 2021 senesinde yüzdelik 10 kabil üstün dereceli borda bordaya düzeyde büyüyoruz. Yani, hem akan borda bordaya tomar sağlayan bununla ortak çelimli borda bordaya çoğalma ivmesi eline geçirmiş 94'le merakı sıfır güzel borda bordaya Türkiye tablosu vardır." yorumunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, şöyleki bitmeme etti:

"İnsanımızın işiyle, aşıyla, geleceğiyle dertleniyoruz. Topyekün ari borda bordaya iktisat anlamında mücadelemizle repo lobileri yada servet baronları değil; işçimiz, esnafımız, KOBİ'lerimiz, çiftçilerimiz; genciyle yaşlısıyla hepsi milletimiz kazanacaktır. Buradan milletimize bilhassa gençlerimize sesleniyorum; vesayete, teröre, darbecilere huzur nite bütünlük el donanması içre uğraş ettiysek, repo lobilerinin ekonomimize ördüğü ağlarla da yanı sıra uğraş edelim. Geleceğimizi kurtaracak bu dönüşümün sancılarını eskiden bulunduğu kabil dal omuza atlatacak, geride bırakacağız.
Bunu da çözeceğimizi göreceksiniz."

"Reel ekonomimiz bu tehditleri boşa çıkaracak kuvvet ve kabiliyettedir"

Orantısız ve nahak eder artışlarıyla milleti paniğe ve karamsarlığa götürme niyetinde olanların karşısında olduklarını anlatım fail Oktay, fiyatlar umumi seviyesindeki artışın da kurlarda yaşanmış bulunan dalgalanmanın da bilincinde olduklarını söyledi.

Öncelikle salgının oluşturduğu sunma ve dilek dengesizliği kaynaklı başlamış bulunan ve tedbir sorunlarıyla hâlâ da küsurat toptan eder artışlarından Türkiye'nin negatif etkilendiğinin borda bordaya asıl bulunduğunu tamlayan Oktay, toptan enerji, mal ve navlun fiyatlarının etkisiyle hepsi dünyada bulunduğu kabil Türkiye'de de fiyatlar umumi düzeyinin yükseldiğini aktardı.

Bu süreçte işçi, memur, emekli, esnaf engelleme enflasyondan etkilenen hepsi kesimlere müstelzim desteği vereceklerini ve yurttaşı enflasyona katiyen ezdirmemeye azimli olduklarını vurgulayan Oktay, "Reel ekonomimiz bu tehditleri boşa çıkaracak kuvvet ve kabiliyettedir. Artık ülkemizin eriştiği seviye erişme operasyonları ile döviz manipülasyonları ile zayıflatılacak ve engellenecek borda bordaya seviye değildir. Enflasyonla mücadeleyi kararlılıkla sürdürmek, gayrimenkul içi tasarrufları artırmak, hususi envestisman kaynaklı çoğalma yapısını kurmak, seçenek finansman şekilleri ile dünkü envestisman araçları oluşturarak servet ikamesini azaltacak uygulamaları yaşama görmek ve mali istikrarı perçinlemek esas makroekonomik önceliklerimiz olacaktır." niteleyerek konuştu.

Bu amaçla, çabucak gerçekleştirilecek arttırma istihdama dayanaklık eylemek paketi ile domestik ve ulusal üretimi özendirici dayanaklık eylemek paketleri ile üreten kesimin indinde olmaya bitmeme edeceklerini kaydeden Oktay, 2021 yılının ikinci yarısından itibaren başlamış bulunan repo iskonto sürecinin, hanehalkının ve kuruluşların krediye muvasala imkanını ve mali koşulları rahatlatarak istihlak ve envestisman masrafları üstünde müspet borda bordaya bulaşık ortaya çıkaracağını dile getirdi.

Ekonomik temellere güçsüz bu seviye hareketlerinin en çelimsiz müddette meydan açısından ölçülü borda bordaya noktada dengeye ulaşacağını aktaran Oktay, konuşmasını şöyleki sürdürdü:

"Enflasyonla yegâne başına repo kararları ile uğraş edilmeyeceğinin kabulüyle amme maliyesindeki imkanlarımızı da kullanarak ilkin erke peyda eylemek az daha toptan fiyatlardan meydana gelen maliyet artışlarını, yurttaşlarımıza yansıtmamak düşüncesince gerekenleri yapıyoruz. Ayrıca seviye dalgalanmalarından faydalanmaya etkin fırsatçılara da delik açtırmıyoruz. Temel besin ve gerekseme maddelerindeki eder hareketleri Ticaret Bakanlığımız kabilinden yakından strateji ediliyor. Diğer taraftan, bakliyat, yağ, göveri ve meyve, et ürünleri, motorin ürünleri, harbilik malzemeleri kabil mahsul gruplarında mecmu 31 cins ürüne müteveccih peyda eylemek üzere, zincir marketlerin fahiş eder artışı yapmış olup yapmadıkları hususu Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu kabilinden inceleniyor. Vatandaşımızın borda bordaya kuruşunun çalışkan nahak yere heba bulunmasına icazet vermeyeceğiz. Diğer yandan milletimizin bütçesini arkalamak düşüncesince icap besin arzında borda bordaya eksi yaşanmaması, gerekse istihsal maliyetlerindeki iyon azaltılması anlamında çalışmalarımız bitmeme etmektedir."

Artan hammadde fiyatlarının et, motorin ve ağızotu üreticilerinin maliyetleri üstündeki negatif tesirini hafifleştirmek az daha Yem Regülasyon Çalışmasının Tarım ve Orman Bakanlığı kabilinden başlatıldığını, Toprak Mahsulleri Ofisi stoklarındaki hububat, hayvancılıkla uğraşan çiftçilere, kanatlı bütünleşmiş tesislerine ve ağızotu piyasasına makul fiyatlarla satışa sunulduğunu hatırlatan Oktay, besin arzında mühim ciddiyete eş tahıllar, baklagiller, semiz çiçekli nebatat ve tıbbi hoş kokulu nebatat kabil mamüllerin üretiminin artırılması, ek kıymeti faziletkâr bulunan sebzelerin yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması kabil projelerle zirai üretimi desteklediklerini kaydetti.

Bu doğrultuda 2017 senesinde 12,9 bilyon teklik bulunan zirai dayanaklık eylemek miktarını 2 kıvrım artırarak 2022 senesinde 25,8 bilyon liraya çıkaracaklarını bildiren Oktay, efsanevi varlığını, et, süt, er bezi ve bal ilkin peyda eylemek az daha domestik hayvanca üretimini de en çelimli halde desteklemeye bitmeme edeceklerini belirtti.

"Bu zihniyetin Türkiye'de taş ilişkin taş koymaya ne genişliğinde huzur bulunduğu açıktır"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Şunu da sileceğim, bunu da vereceğim" kabil vaatler vererek, geçmişteki "Siz ne veriyorsanız ego 5 fazlasını vereceğim" diyen siyasetçileri hatırlattığını kaydetti.

Türkiye'nin ciharıyek indinde yükselen dev eserleri nesir etmekte geçer amme hususi teşrikimesai modelini erek alarak, özü faslı sıfır yorumlar yapıldığını özetleyen Oktay, "Bu zihniyetin Türkiye'de taş ilişkin taş koymaya ne genişliğinde huzur bulunduğu açıktır. Bir dikili ağacı olmayanlar, milletimizin rahat faydalanmış bulunduğu konforlu hastaneleri, değme devir geçtiğiniz tehlikesiz ve çağcıl yolları, ülkemize direkt envestisman sağlayıcı iş birliklerini fütursuzcasına eleştirmekten çekinmiyorlar. Şimdi site hastanelerine huzur çıkan zihniyetin eskiden sayrılarevi kapısında, derman kuyruğunda gözleyen milletimiz düşüncesince uğur boncuğu bilinçlilik yapmadığını dobra biliyoruz. KÖİ modeliyle nesir edilen çağcıl güreşçi köprüsü ve yollara huzur çıkanlarla evvel İstanbul’da nesir edilen hepsi argıt köprülerine, Marmaray'a, Avrasya Tüneline huzur çıkanlar ayni kişiler, ayrımsız zihniyet." değerlendirmesinde bulundu.

"Terörle mücadelede yanımızda olmayıp Kandil'den 'aferin' edinmeyi yeğleme edenler de gine bunlar." diyen Oktay, "AKM niteleyerek Gezi Parkı niteleyerek ortalığı ateşe verenler de bunlar… Ne oldu, Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezini eskisinden katbekat hâlâ dobra halde nesir etmedik mi? Sizleri de çağırma ediyoruz, buyurun elkızı görün. Dilinize doladığınız site hastaneleri bilhassa Kovid çağında birçok vatandaşımıza onma oldu, birçok avlu kurtardı haberiniz mevcut mı? Size kalsa başka devletlerde gördüğümüz o koridorlarda hastaların yerde yatmış bulunduğu biberli manzaralar, müstevli çağında Türkiye'de de yaşanırdı." ifadelerini kullandı.

"KÖİ projelerinin oluşturduğu ek kıymeti uyumak düşüncesince erişme perdelerinizin gizli olması gerekir"

Oktay, amme hususi iş birliklerinin nesir ve diriltme projeleri olduğunu, en birinci sınıf enfrastrüktür hizmetlerini vatandaşlarla en aceleci halde buluşturmak düşüncesince bulunduğunun altını çizdi.

KÖİ modelinin, çabucak Türkiye'de de değil, dünyada 134 ülkede de yayılmış şekilde geçer borda bordaya manken bulunduğunu dile getiren Oktay, şunları kaydetti:

"Dünyadan haberiniz olsun biraz. Gelin rakamsal karşılaştırmalara da bakalım; mesela en akıbet KÖİ projelerimizden birine bakalım; Malkara-Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü: Projenin mecmu maliyeti 3,84 bilyon avrodur. Her çeşitli hizmet tamir ve pres maliyetlerinin müteahhit şirkete ilişik olabileceği 10 sene 8 maaş pres boyunca bakanlığın safi eş 520 milyon avroya ulaşacaktır. Bu müddet böylelikle da güreşçi köprüsü ve otoyollar revize şekilde devlete devredilecektir. Bunu da baş döndürücü dobra biliyorsunuz ki fakat ısrarla milletimizden gizlemeye çalışıyorsunuz. Milletimiz bunu baş döndürücü dobra bilir. Hatta sizin teşkilatlarınız bunu baş döndürücü dobra bilir. Dün toplumsal medyadan paylaştığınız otoyollara bakın. O arkadaşları kutlama kartı ediyorum. Sizin ekibinizden çekmişler, Türkiye'yi anlatıyorlar. En azından hakkaniyetli olanlar mevcut aranızda. Teşekkür ediyorum onlara. Toplam salname istihdama tesiri ise 52 bin insana ulaşacaktır. Ülkemizde KÖİ modeli ile meydana gelen ve DOĞRU vakitte ihalesi meydana getirilen Antalya Havalimanı projesi; KDV engelleme 8 bilyon 555 milyon avroluk eksiltme bedeli akıbet zamanlarda ülkemize ve ekonomimize bulunan güvenin borda bordaya yansımasıdır. Rakamlar ve asar konkre halde ortadayken KÖİ projelerinin oluşturduğu ek kıymeti uyumak düşüncesince erişme perdelerinizin gizli olması gerekir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler