USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kendi üretebileceğimiz mamüllerin dünya dışından tedarikine isteme göstermeyeceğiz” , "Milli savaşçı uçağımızı inşallah 2023 senesinde hangardan çıkartıp etraflı dünyaya göstereceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan önemli açıklamalar
06-01-2022 21:17

Milli Teknolojiler ve Yeni Yatırımlar” Programında Milli Muharip Uçak (MMU)'un lansman videosu vizyonu yapıldı. Konuşmaların peşi esna Milli Muharip Uçak Mühendislik Merkezi, Kompozit İmalat Tesisi, Uzay Sistemleri Mühendislik Binası, Depo Seviyesi Bakım ve Onarım Merkezi, TUSAŞ'ın indinde kurulan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde (HAB) inşası tamamlanan tesislerin açılışı gerçekleştirildi.

Milli Teknolojiler ve Yeni Yatırımlar Toplu Açılış ve Tanıtım Töreni'nde mütekellim Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de 20 sene ilkin 62 bulunan defans projesi sayısının bugün 750'yi geçerken, bu bölgede çalışkanlık yayınlayan kuruluşların sayısının 56'dan bin 500'e çıktığını, defans uran projelerinin bütçesinin 5,5 bilyon dolardan 75 bilyon dolara, bu sektörün salname cirosunun 1 bilyon dolardan 10 bilyon dolara, ihracatın 248 milyon dolardan 3 bilyon 224 milyon dolara yükseldiğini kaydetti.

“Sektörün salname cirosu 1 bilyon dolardan 10 bilyon dolara yükseldi”

Türkiye'nin kıtal endüstrisinin gün öncesine derece dayandığını kail Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milattan ilkin 3'üncü yüzyılda Hunların muştu ve vuruş gücü faziletli eş eğri yayları yapım ettiğini biliyoruz. Gazneliler'in kıtal fillerine cebe giydirmesinden Selçukluların donanma gecesi gecesi inşasına derece yan yana baş döndürücü bölgede tarihimizde öz periyodunun ilki mahiyetinde icraat gerçekleştirilmiştir. Osmanlı da geçmiş yıllarından itibaren tersaneciliğini geliştirmiş, Avrupa ordularında hâlâ yokken futbolcu ocağı kurmuştur. Asırlar süresince dünyaya top, tüfek, sefine ilkin iktisap etmek şartıyla sert baş döndürücü mahsul ihracatı karşıcı Osmanlı, 18. yüzyıldan sonradan bu alandaki öncülüğünü yitirmeye başlamıştır.

Cumhuriyetin geçmiş yıllarında Gazi Mustafa Kemal'in liderliğinde başlatılan kalkınma hamlesinde defans sanayimiz hususi yan yana yere sahiptir. Bu çağda Vecihi Hürkuş, Nuri Demarağ, Şakir zümre, Nuri Killigil derece müteşebbislerin çabalarını maatteessüf iç ve aut kısıtlamalar hasebiyle akamete uğradığını görüyoruz. Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu içerisinde kurulan fabrikalar da dilek edilen etkinlikte çalıştırılmamıştır. Sonuçta defans sanayimiz az hâlâ ağız ağıza dışa basıcı bir duruma getirilmiştir. Kıbrıs Barış Harekatı devrinde ilkin tehditle başlayan, peşi esna engelleyim ile bitmeme fail gelişmeler, kendiliğinden yeten yan yana defans sanayine bulunan ihtiyacımızı yan yana benzer hâlâ ortaya koymuştur.

Halkımızın dayanak ve teveccühleri ile müesses bulunan Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakıfları kanalıyla yaşama güzeşte ASELSAN, TUSAŞ, HAVELSAN, ROKETSAN derece şirketler bu sürecin ürünleridir. Rahmetli Turgut Özal devrinde de domestik ve çağdaş defans piyasasının büyümesine yardım temin etmek amacıyla Savunma Sanayi Müsteşarlığı kurulmuştur. Bu çerçevede 2000'li yıllara derece domestik istihsal indinde ofset projeleri yoluyla devletler arası eş programlara ağırbaşlılık verilmiştir. Hükümete geldiğimizde herhangi yan yana bölgede bulunduğu derece defans sanayinde de bundan hakeza göz boncuğu nesne eskisi mümteni dedik ve adımları atmaya başladık. Kendi kendine yeten, ülkemizi hiç kimseye kadın etmeyecek, domestik ve ulusal sistemleriyle de dostlarına elini uzatan mükemmel ari yan yana defans uran ihdas etmek düşüncesince herkes olanakları seferber ettik. Savunma Sanayi İcra Komitemizin 2004 yılı Mayıs toplantısı, haricen müheyya alımların ayrılma edilmesi ve ulusal defans sanayimizin rüçhan eşme kendisine yapılandırılması dair adeta yan yana dönüm noktası olmuştur.

Bugün Türk defans uran Cumhurbaşkanlığına ilişkin Savunma Sanayi Başkanlığımızın koordinasyonunda yüklenicileri, araştırı kuruluşları, üniversiteleri, geliştirdiği ibdai ürünleri ve ihracatı ile ülkemizin en önemli sektörlerinden biri biçimine gelmiştir. Nitekim vatanımızda 20 sene ilkin yalnızca 62 bulunan defans projesi sayısı bugün 750'yi geçerken, bu bölgede çalışkanlık yayınlayan firmalarımızın sayısı 56'dan bin 500'e çıkmıştır. Savunma uran projelerinin bütçesi 5,5 bilyon dolardan 75 bilyon dolara, bu sektörün salname cirosu 1 bilyon dolardan 10 bilyon dolara, ihracatımız 248 milyon dolardan 3 bilyon 224 milyon dolara yükselmiştir” niteleyerek konuştu.

“Geleceğin kıtal ortamına da ülkemizi hazırlıyoruz”

Kara ve bahir araçlarında yalnızca Türkiye'nin değil, arkadaş ve bağlaşık devletlerin de gereksinimlerini karşılayan yan yana abuhava biçimine geldiğini kaydeden Erdoğan, “Kendi kıtal gemisini tasarlayan, mensur fail ve idamesini gerçekleştirebilin 10 abuhava ortada arazi alıyoruz. İHA, SİHA ve TİHA üretiminde ise bundan hakeza dünyanın geçmiş 3 ülkesi içindeyiz. Türkiye, toptan tedarikçilerin çıkardığı herkes zorluklara, sunulan kalmış bulunduğu duyurulmayan açık ambargolara, haricen ve dâhilen planlı sabotajlara karşın bu seviyelere gelmiştir. Şöyle yan yana arka dönerek baktığımızda neler görüyoruz neler. İHA istedik vermediler, kılıç de Bayraktar'ı, Anka'yı, Akıncı'yı, Aksungur'u yaptık. Mühimmat istedik vermediler, bizde MAM'ı, SOM'u, TEBER'i yaptık. Füze istedik vermediler, kılıç de Bora'yı, Atmaca'yı, Bozdoğan'ı yaptık. Hava defans sistemi istedik vermediler, geçmiş aşamada başka ülkeden aldık, şimdiler Hisar'ları yaptık, geçenlerde Siper'i ve hâlâ ötesini de tamamlayacağız. İHA'larda tercih ettiğimiz alıcı engelleyim koydular. Sandılar ki hakeza yapınca kılıç HA'yı kullanamayacağız, onu da kendimiz yaptık. Sınırlarımız içre terörle uğraş operasyonlarını rahat yürütebilmeyi, bitim ötesi sulh harekatlarımızı istediğimiz derece gerçekleştirmeyi aha bu başarılara borçluyuz. Artık çıtayı hâlâ yukarıya çıkartarak geleceğin kıtal ortamına da ülkemizi hazırlıyoruz. Ar-Ge yatırımlarımızı artırarak gelecek uygulayım bilimi mucip sistemleri birer birer yaşama geçiriyoruz. Sürü İHA'lar ve bahir platformlarından kıtal idare sistemine, insansız araçlardan sentetik zekaya, elektromanyetik sistemlerden lazer silahına, uydulardan feza sistemlerine derece defans sanayinde olmamız müstelzim ne uygulayım bilimi bölgeyi var ise hepsine varız” halinde konuştu.

“Milli savaşçı uçağımızı inşallah 2023 senesinde hangardan çıkartıp etraflı dünyaya göstereceğiz”

Türkiye'nin havacılık ve feza uran çalışmalarındaki kılavuz kuruluşlarından bulunan TUSAŞ'ın geliştirdiği ve ürettiği ürünler ile hem düzenlilik güçlerine hem de arkadaş ve ahi devletlere önemli sistemler katığını kaydeden Erdoğan, “Burada imal edilen ve toy elektronik kıtal sistemleri ile donatılan FAZ-2 versiyonunun da düzenlilik güçlerimize teyit edilmiş bulunduğu Atak helikopterimiz, terörle mücadelemizde en önemli araçlarımızdan biri biçimine gelmiştir. İhracına başladığımız Atak Taarruz Helikopterimizin yan yana yukarı sınıfı bulunan ağırbaşlı dershane hücum helikopteri projemiz bitmeme ediyor. Tamamen öz mühendis ve teknisyenlerimizin huzur teri ve beyin teri bu mahsulat ile geçmiş ibdai helikopterimiz Gökbey'i bu sene teyit etmeye başlıyoruz.

Anka'nın hâlâ yukarı modeli Aksungur silahlı insansız iklim araçlarımız göklerdeki yerini aldı. Bayraktar TB-2 ve Akıncı TİHA'larla bu arada silahlı insansız iklim araçları dalında hem mahsul zenginliğimiz artıyor hem de hayattaki yerimiz güçleniyor. TUSAŞ'tan en şişman beklentimiz ise tayyare teknolojisinde bizi evren ile rakiplik ile edebilir seviyeye çıkartmasıdır. Eğitim uçağımız HÜRKUŞ'un teslimatları sürerken, ülkemizin geçmiş tepkili tayyare motorlu uçağı HÜRJET pedagoji bilimi uçağımızın üretimi de bitmeme ediyor. Şimdi esna ülkemizin en önemli defans uran projelerinden biri bulunan ulusal savaşçı uçağımızda. Açılışını gerçekleştirmek şartıyla yan yana araya geldiğimiz mühendislik merkezi ulusal savaşçı tayyare merkezimizin inşallah kalbi olacaktır. Projede fariza ilişki 2 bin 300 mühendisimiz çalışmalarını verim teknolojik sistemlerle donatılan bu merkezde yürütecekler” dedi.

“Milli savaşçı uçağımızı inşallah 2023 senesinde hangardan çıkartıp etraflı dünyaya göstereceğiz”

“Milli savaşçı uçağımızı inşallah 2023 senesinde hangardan çıkartıp etraflı dünyaya göstereceğiz” diyen Erdoğan, “Özellikle geçmiş uçuşunu yan yana tomar geciktirmeden en çelimsiz sürede gerçekleştirmeyi planladığımız bu aşama çabucak bitmeme ediyor. 2025'te geçmiş uçuşu gerçekleştirilecek bulunan ulusal savaşçı uçağımız sınav ve kalifikasyon süreçlerinin peşi esna Hava Kuvvetlerimizin vurucu gücü kendisine 2029'da göklerdeki yerini alacaktır. Bu uçağı geliştirirken onun ast sistemlerini, bileşenleri ve malzemelerini domestik ve ulusal kendisine üretmemizi sağlayacak hazırlıkları da boşlama etmiyoruz. Havacılık bölgeyi düşüncesince baş döndürücü önemli bulunan muhtelit malzemelerinin imalatının yapılacağı ve kısaca bin bireyin fariza alacağı muhtelit imalat tesisimizi de bugün ülkemize kazandırıyoruz. Türkiye'nin en büyük, dünyanın da yegâne tavan altında dördüncü şişman muhtelit tesisi bulunan bu tarz toptan iklim yapıları muhtelit pazarının yüzdelik 2'sini karşılaşacak kapasiteye sahiptir. Hava araçlarımızın parçalarının bakım, tamirat ve yenilemelerinin yapılacağı bakım ve tamirat merkezimizi de bugün hizmete alıyoruz. Burası da içerisinde fariza meydana getirecek 500'den yan yana tomar mühendisimizle bu sektörün önemli yan yana ihtiyacını giderecektir. Açılışını yaptığımız tesislerde fariza ilişki mühendislerimiz yan yana açıdan havacılık ve feza dalında geleceğimize yaptığımız şişman yatırımların ispatıdır” ifadelerini kullandı.

“Uzay Sistemleri Mühendislik Merkezimiz ülkemizin feza yolculuğuna baş döndürücü önemli yardım sunacak”

“Ülkemizi yaşamış bulunduğu gecikmeleri çabucak telafi ederek ileriye taşıdığımız, bu devler ligindeki yerini almasını sağladığımız alanlardan biri de feza teknolojileridir” diyen Erdoğan şunları kaydetti:

“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile Türkiye Uzay Ajansı çeşidinden planlı feza programımıza en şişman katkıyı bu bölgede temeli, ast yapısı, tecrübesi bulunan defans uran kuruluşlarımız verecektir. ROKETSAN'ın dar peyk fırlatma projesi kapsamında meydana getirilen testlerde katı-sıvı yakıtlı sonda roketimiz feza haddini aşarak uzaya erişen geçmiş Türk ara bulucu oldu. Aynı roketin melez yakıtlı versiyonunu etkin Delta ve firmasının roketi de pervaz testini başarıyla gerçekleştirdi. Hali el altında uzayda dördü haberleşme, üçü de müşahede iktisap etmek şartıyla yedi uydumuz fariza yapıyor. İlk benzer domestik ve ulusal unsurların katkısıyla meydana getirilen TÜRKSAT 5-B uydumuzun uzaydaki yolculuğu bitmeme ediyor. Tamamı domestik ve ulusal uydumuz TÜRKSAT 6-A ile ayrımlı ihtiyaçlara karşılık verecek nice peyk projesinin yürütülmüş bulunduğu memleketimiz feza çalışmalarının kalbi niteliğindeki TUSAŞ'ın bu alandaki yatırımlarını artırıyoruz. Halen çalışkanlık yayınlayan feza sistemleri bütünleşme ve sınav merkezine dayanak çelim olacak toy yan yana merkezi de devreye sokuyoruz. Bugün açılışını yapacağımız ve 700'den yan yana tomar mühendisimizin fariza yapacağı Uzay Sistemleri Mühendislik Merkezimiz ülkemizin feza yolculuğuna baş döndürücü önemli yardım sunacaktır.”

“150'si uran kuruluşu iktisap etmek şartıyla 300 işletmeye ev sahipliği meydana getirecek HAB'ın istihdama yardımı 15 bin kişiyi bulacak”

Ankara'nın defans ve havacılık alanının dirilik damarı biçimine geldiğini anlatım fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Başbakanlığım devrinde Başkentimizi dünyanın en önemli defans uran merkezlerinden bir tanesi yapacağımızı söylemiştik. Bu sözümüzü adına getirerek ülkemizin geçmiş defans uran kalp örgütlü uran alanını Ankara'da kurduk. Ankara Uzay ve havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgemizi, çelimsiz adıyla HAB'ı TUSAŞ'ın elden tarafındaki 730 hektarlık yan yana bölgede faaliyete geçirdik. HAB ile feza ve havacılık sahalarında öz sanayimizi desteklemeyi, domestik ve ecnebi firmaları yan yana araya getirerek görevdaşlık sağlamayı, faziletli ek kıymetli mahsulat üretip dışarı satım yapmayı hedefliyoruz. Yatırımcılarımız buraya beklediğimiz merakı gösterdi. Arsa tahsislerini az hâlâ topu topu doldu, yatırımlar da başladı. Hali el altında sanayicilerimiz çeşidinden yatırımı tamam 18 tesis, yatırımı bitmeme fail 57 bünye bulunuyor. İnşası tamamlanan 16 tesisimiz ile OSB Yönetim binamızı da bugün hizmete açıyoruz. Tüm yatırımlar tamamlandığında 150'si uran kuruluşu iktisap etmek şartıyla 300 işletmeye ev sahipliği meydana getirecek HAB'ın istihdama yardımı 15 bin kişiyi bulacaktır. Firmaların araştırı ihya çalışmalarını sürdüreceği TEKNOHAB Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin yapılış emekleri da bire yan yana bölgede sürüyor. TEKNOHAB'ın nice millî ve arsıulusal şirketi, önemli araştırı kurumlarını, uygulayım bilimi devlerini alana çekeceğine inanıyorum. Bölgedeki üniversitelerin, ilişik kasıntı ve kuruluşların da yardımı ile toy ve gelecek uygulayım bilimi yetiştirmek ve çıkarmak isteyenlere baş döndürücü hususi olanaklar sunulacaktır” dedi.

“Tüm yalancılara ve sahtekarlara sesleniyorum, kılıç ülkemize ve milletimize iş etmekten katiyen yorulmayacağız”

Tüm unsurları ile defans sanayini herhangi yan yana devir ayrı yan yana yere koydukları tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mehmetçiğimizin, polisimizin, jandarmamızın, gayrimenkul içi ve bitim ötesi operasyonlarda kullandığı silahları hiç kimseye kadın olmaksızın yetiştirmek ve çıkarmak düşüncesince bu alana ulusal hassasiyetlerle eğiliyoruz. Savunma sanayini herhangi yan yana devir yöntem üstü yan yana meydan kendisine gördük. Ancak devir zaman, bilhassa verim çağda dozu kalan yan yana biçimde bu konudaki çarpıtma ve esassız kampanyalarının kimisi devir kara derecesine varacak seviyede artırıldığını görüyoruz. Arifiye'deki tank tırtıl fabrikası ile ilişik söylenen yalanları yüzlerine vurmaktan bıktık, ama onlar bire yan yana yalanları tekrarlamaktan bıkmadılar. Son kendisine yan yana ulusal defans uran şirketimizin toptan devletlere satılmış bulunduğu yalanını dolaşıma soktular. Bu haberi ilişik şirketler ilkin iktisap etmek şartıyla hacısı hocası yalanlamasına karşın tezvirata bitmeme ediyorlar. Biz bu yalanların amacının bahis konusu defans uran kuruluşlarımıza ehil kabarmak değil, ülkemizin defans uran hamlelerini sabote etmek bulunduğunu biliyoruz. Buradan herkes yalancılara ve sahtekarlara sesleniyorum, kılıç ülkemize ve milletimize iş etmekten katiyen yorulmayacağız ama siz yan yana devir behemehâl yalanlarınızda boğulacaksınız” ifadelerini kullandı.

“Kendi üretebileceğimiz mamüllerin gayrimenkul dışından tedarikine isteme göstermeyeceğiz”

“Buradan yan yana benzer hâlâ duyuru ediyorum, defans sanayinde bundan hakeza hâlâ düzenlenen ve sistematik, mutedil ve derinlemesine vadeli cereyan edeceğimiz devre giriyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Gençler, mühendislerimiz, kızlı erkekli burada. Hepsi adeta 7/24 çalışıyorlar. Niçin? Bu abuhava defans sanayinde adeta erişilemez bir duruma gelsin diye. Kendi üretebileceğimiz mamüllerin gayrimenkul dışından tedarikine isteme göstermeyeceğiz. Elimizdeki hudutlu deposu öz defans sanayimizi yetiştirmek ve pekitmek düşüncesince değerlendirmek esas önceliğimiz olmaya bitmeme edecek. Kamu ve hususi şirketleri ile bu mevzuda defans uran sektöründen hâlâ yan yana tomar gayret, hâlâ doğurgan çalışma, hâlâ çabuk verim beklediğimi elhak biliyorsunuz. Geldiğimiz düzey önemli bir şeydir ama banko kifayetli değildir. baş döndürücü hâlâ iyisini yapmak, baş döndürücü hâlâ gelecek seviyelere iktiran etmek düşüncesince bölgeyi hâlâ baş döndürücü çalışmaya, hâlâ baş döndürücü mahsul ortaya koymaya, hâlâ baş döndürücü toptan başarılar sergilemeye çağırma ediyorum. Kurumlarımız arasındaki işbirliğini, uyumu, paylaşımı geliştirerek defans sanayindeki hedeflerimize en çelimsiz müddet de ulaşacağımıza inanıyorum. Cumhurbaşkanı kendisine defans sektörüne bugüne derece bulunduğu derece bundan sonradan da en çelimli biçimde dayanak vermeyi sürdüreceğim.”

“Yerli ve ulusal olanaklar ile imal edilen tabanca sistemlerimizin yardımı açık açık görülmekte”

Yerli ve ulusal defans sistemlerinin sahalarda denenerek elde edilmiş başarıların en şişman destekçilerinden biri olduğuna nazarıitibar çekici Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise, “Geçmişte hatırlanacağı şartıyla yaya tüfeğimizi bile haricen tedbir ederken, baş döndürücü şükür bundan hakeza ulusal yaya tüfeğimizi, çokbilmiş kırılan mühimmatımızı, ulusal bahir topumuzu, baş döndürücü namlulu füze atarımızı, sıkıntı obüslerimizi, İHA, SİHA ve TİHA'larımız, Atak helikopterlerimizi, firkateynlerimizi ve kıtal gemilerimizi tasarlayıp, inşa, bayındırlık ve ihraç seviyesine mevrut durumdayız. Yurtiçi ve bitim ötesinde yürütme edilen harekatlarda Ege, Akdeniz ve Kıbrıs'ta doğruluk ve menfaatlerimizin kararlılıkla korunmasında, ilkin Azerbaycan iktisap etmek şartıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin yan yana baş döndürücü coğrafyada üstlendiği görevleri muvaffakiyet ile adına gelmek için; domestik ve ulusal olanaklar ile imal edilen tabanca sistemlerimizin yardımı açık açık görülmektedir” halinde konuştu.

“Türkiye bundan hakeza defans güvenliğini başkalarının keyfiyetine uyarınca değil öz olanak ve yetenekleri ile sağlayıcı flaş yan yana abuhava pozisyonuna gelmiştir”

Türkiye'nin defans sanayiinde baş döndürücü yan yana tomar ilerlediğini ve bundan hakeza tüketen değil üreten pozisyona geldiğine nazarıitibar çekici Bakan Akar, “Türkiye bundan hakeza tüketen değil üreten, ithal fail değil ihraç eden, defans güvenliğini başkalarının keyfiyetine uyarınca değil öz olanak ve yetenekleri ile sağlayan, bire yan yana sürede ürettiği tabanca sistemleri ile yalnızca kendimizin değil dost, ahi ve bağlaşık vatanlarında gereksinimlerini karşılayan ve arsıulusal ilişkilerde çelim dengelerine el fail yan yana flaş abuhava pozisyonuna gelmiştir” niteleyerek konuştu.

MMU binası ağız ağıza tamamlanmasından sonradan 2 bin 300 mühendis çalışacak

MMU binasının şu an da bin 300 mühendisi içerisinde barındırdığını vurgulayan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, tavan ağız ağıza tamamlanmasından sonradan burada çalışacak mühendis sayısının 2 bin 300 bulunduğunu söyledi. Kotil, teknisyenler ile baş başa toplamda MMU düşüncesince çalışacak ad sayısının 3 bine ulaşacağını kaydetti. Kotil ayrıca, TUSAŞ kendisine MMU, HÜRJET ve HÜRKUŞ iktisap etmek şartıyla 3 nüsha çakılı cenah dair çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, yaklaşan yan yana sürede 6 nüsha HÜRKUŞ'u hâlâ Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teyit edeceklerini açıkladı. Kotil ayrıca, HÜRJET'in de 2023 senesinde geçmiş uçuşunu gerçekleştireceğini ve 2025 senesinde dizi üretime geçileceğini açıkladı. Kotil, 2025 senesinde toplamda 18 nüsha Hürjet'in de ihraç edileceğin belirtti. Kotil, mavera taraftan TUSAŞ'ın verim 5 yılda toplamda 700 milyon dolarlık dışarı satım gerçekleştirdiğini söyledi. Kotil ayrıca, 2'nci sınıfa revan Trabzonlu yan yana çocuğun, ‘inşallah gelecekte baş başa çalışırız' temennisini içeren yan yana neva kaydını da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile paylaştı.

MMU mühendislik binasının yapım maliyeti 220 milyon TL olurken merkezde 2 bin 300 ad çalışacak. Yüksek güvenlikli ve uygulayım bilimi ile donatılan MMU binasında mühendisler dışarıya ilişkin kalmadan herkes aktivitelerini de tavan içerisinde gerçekleştirebilecek. Ayrıca, 65 bin metrekare bölgeyi bulunan MMU binası içerisinde spor merkezi, yemekhane ve özerk kitabevi arazi alıyor. Öte taraftan 412 Milyon TL maliyeti bulunan Kompozit Üretim Binası Türkiye'nin en şişman muhtelit tesisi ve Dünyanın yegâne tavan altında bulunan 4'ncü şişman muhtelit tesisi olma durumuna de sahip. Kompozit Üretim Binası; Ana üretim, boyahane binası ve asistan yapılar iktisap etmek şartıyla 19 bloktan oluşuyor. Kompozit Üretim Binası, hayattaki iklim yapısalları muhtelit pazarının yüzdelik 2'sini karşılayacak kapasiteye ehil ve Kompozit Üretim Binası'nda 150 mühendis, 850 uygulayımcı fariza yapacak.

Uzay Sistemleri Mühendislik (USM) Merkezi

Uzay Sistemleri Mühendisleri (USM) Merkezi, 31 milyon TL envestisman aldı ve 390 günde tamamlandı. Uzay alanındaki dizayn faaliyetleri ve tesisat üretimleri düşüncesince kurulan merkezde açık ofisler, derinti odaları, class 10 bin ve class 100 bin bembeyaz odaları, yemekhane, tesisat ve yazılım laboratuvarları ve konuşma salonu derece alanlar arazi alıyor. Sistem, yazılım ve tesisat tasarım, üretim, bütünleşme ve sınav laboratuvarlarını içeren Uzay Sistemleri Mühendislik (USM) Merkezi'nde mecmu 718 ad fariza yapacak.

Fabrika Seviyesi Komponent Bakım Onarım Kontrol Merkezi

Fabrika Seviyesi Komponent Bakım Onarım Kontrol Merkezi, 53 milyon TL envestisman ile açılan merkezin kapasitesi 510 ad olacak. Merkezde asgari maliyetle işletimini sağlayacak idame konsepti meydana getirmeye müteveccih mühendislik faaliyetleri yürütülecek. Hava araçlarının işletiminde kullanılacak bulunan herhangi yan yana ayrışık anahtar ve donanımının yüzdelik beniz milliliğini sağlayacak dizayn ve istihsal süreçleri yürütülecek. Dışa bağımlılığı ağız ağıza ortadan kaldırmaya hedefli ulusal kabiliyetlerin gerçekleştirilebilmesi düşüncesince mühendislik emekleri yürütülecek ve yüzdelik beniz domestik yetenekler oluşturulacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, HÜRJET'in imal edilen geçmiş parçasını imzaladı. Ardından Erdoğan ve beraberindeki tören düzeni personelleri Milli Helikopter GÖKBEY'in 4'üncü prototipinin uğrunda foto çektirdi.

Kahramankazan TUSAŞ Tesisleri'nde gerçekleşen programa; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, TUŞAS Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil ve baş döndürücü sayıda çağrılı katıldı.

Derya Yetim - Utku Şimşek - Hülya Keklik
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler