USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Biden ile konuşmasında ne istem edildi? Yaptırımlar düşkünlük ediliyordu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Amerika Başkanı Biden ile görüşmesinde yaptırımların gündeme gelip gelmediği alçalma ediliyordu. Biden Erdoğan'dan ne istem etti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Biden ile konuşmasında ne istem edildi? Yaptırımlar düşkünlük ediliyordu
12-03-2022 10:32
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Amerika Başkanı Biden ile görüşmesinde yaptırımların gündeme gelip gelmediği düşkünlük ediliyordu. Biden Erdoğan'dan ne arzu etti?Abone ol

Antalya'da planlı Diplomasi Forumu karışma iktisap etmek kadar Türkiye, Ukrayna ve Rusya ortada yaşanmış bulunan harp krizinin sona erdirilmesi hesabına eksiksiz diplomatik girişimlerini sahaya sürüyor.  Yeni tan Yazarı Mehmet Acet, bu bağlamda telefon görüşmesi meydana getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Biden ortada neler konuşulduğunu, Biden'ın Rusya'ya huzur yaptırımlara Türkiye'nin de katılmasını isteyip istemediğini kenar yazısında aktardı.

İşte gündeme oturan o kenar yazısı:

Ankara’nın Rusya’nın Ukrayna işgaliyle ait süreçte izlediği muvazeneli politika, Türk diplomasisine arsıulusal kurda nağme getiren müşterek düzlük açtı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın musahabe trafiğine, Ankara’ya meydana getirilen ve gelecek günlerde yapılacak bulunan ziyaretlere, Antalya’da Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarını müşterek araya getiren arabuluculuk misyonuna bakıldığında, bu boyut belirgin müşterek biçimde görülebiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna’daki savaşın başlamasından eyyam önce, Türkiye’nin tutumunu, NATO liderler zirvesi düşüncesince yarıda kestiği Afrika gezisinden dönüşünde, “Rusya’dan da vazgeçmeyiz, Ukrayna’dan da vazgeçmeyiz” ifadeleriyle özetlemişti.

Antalya’da gerçekleşen, Türkiye’nin arabuluculuğuyla Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarını buluşturan zirve, mütareke düşüncesince nikbin müşterek ümit süresince olanlar açısından manzara kırıklığı oldu.

Görüşmeler bittikten sonraları ev sahibi sıfatıyla izahat karşıcı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ayraç etmiş yer aldığı gibi, ilerleyici dönemler düşüncesince masanın baştan kurulması yönünden bu telaki peki müşterek ‘başlangıç’ olabilir.

Gidişata göre, Erdoğan’ın arabuluculuğunda Zelenski ve Putin’in müşterek araya gelmesinin beklenen yer aldığı da anlaşılıyor.

Türkiye’nin bu muharebede soyunduğu arabuluculuk misyonunun, başta Batı başkentlerinde nazarıitibar ve düşkünlük uyandırdığını da kalan musahabe trafiğinden anlayabiliyoruz.

Biden Erdoğan'dan Rusya yaptırımlarına katılmasını diledi mi?
Biden Erdoğan'dan Rusya yaptırımlarına katılmasını diledi mi?Önceki akşam, Amerika Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la müşterek telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşme bittikten sonraları Beyaz Saray’dan mevrut açıklamalar, Biden’ın işbaşına gelmesinden beri Ankara’ya huzur kullanılan ‘en pozitif’ dili yansıtıyordu.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, görüşmenin bitiminden sonraları meydana getirdiği açıklamada, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Amerika Başkanı Biden’ın ‘yapıcı’ müşterek musahabe gerçekleştirdiğini, Biden’ın Türkiye’nin çağ Antalya Diplomasi Forumu kapsamındaki diplomatik girişiminden çevre aşırı mutlu olduğunu” belirtti.

Görüşme bitiminde içtimai komünikasyon araçları hesabı üstünden paylaşımda bulunan Biden, “Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuştum” dedikten sonra, şu ifadeleri kullandı:

“Rusya’nın Ukrayna’ya müteveccih hasbi saldırısına vereceğimiz yanıtları eş güdümlü etmek, Moskova’yı yaşanmış bulunan saldırganlıktan mesul avlamak ve Ukrayna halkını sübvanse etmek düşüncesince bitmeme fail arsıulusal çabaların önemini tartıştık.”

Peki, görüşmenin engel gerisi da, engel önündeki atmosferle örtüşüyor mu?

Şöyle müşterek istifham henüz sormalıyız:

Türkiye’ye bulunan tutumundan vazgeçmesi, kısmını seçmesi/belirginleştirmesi, süresince bulunmuş yer aldığı Batı ittifakının almış yer aldığı kararlara uyması yönünden telkin/baskı mevrut mümkün mi?

Örneğin, Batı blokunun yayılmış müşterek biçimde devreye soktuğu yaptırımlar bahsiyle ait hakeza müşterek arzu mevrut miydi?

Erdoğan/Biden görüşmesinin içeriğine müteallik bilim sahibi bulunan fevk düzem müşterek yetkiliye, “Biden, Rusya’ya müeyyide düşüncesince Türkiye’den talepte bulunmuş oldu mu” diye sordum.

Aldığım yanıtı değiştirmeden aktarıyorum: “Yok, bulunmadı. İyi müşterek musahabe oldu. Açıklamalarına da iyi yansıdı.”Bu aktardığım müşterek geri tasar bilgisi.Yaptırım bahsiyle ait dü izah henüz var. Onları da aktaralım.

Birincisi, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in CNN Türk yayınında “Türkiye Rusya’ya müeyyide uygulayacak mı?” sorusuna verdiği, “Evet eksiksiz müttefiklerimizden müeyyide yapmalarını bekliyoruz. Ancak Rusya’ya müşterek değer ödetebileceğiz. Bu mevzuyu Sayın Çavuşoğlu’na da ilettim” cevabı.

Diğeri, CNN International’a mütekellim Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın yaptırımlarla ait soruya verdiği cevap:

“Şu anda Rusya’ya yaptırımlar uygulamayı düşünmüyoruz. Çünkü inanma kanalını belirgin avlamak istiyoruz. Ruslarla yazışma hatlarını belirgin avlamak istiyoruz. Ve elbette ki ekonomimizin etkilenmesini istemiyoruz.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler