USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar! İhracatta tarihi rekor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2021 yılı toplanmış ihracatımız güzeşte yıla uyarınca yüzdelik 32,9 oranında artışla 225 bilyon 368 milyon dolar namına gerçekleşmiştir. Bu birlikte rekordur. Dünden bugüne ulaştığımız birlikte rekordur. Bundan 19 sene ilk 36 bilyon dolardan devr

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar! İhracatta tarihi rekor
03-01-2022 15:08

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2021 yılı aut tecim paylarını açıkladı. İhracatta tarihi rekor kırıldığını vurgulayan Erdoğan,2021 yılı toplanmış müstesna satım rakamını 225 bilyon 368 milyon dolar namına açıkladı. Erdoğan, “Bu birlikte rekordur. Dünden bugüne ulaştığımız birlikte rekordur. Bundan 19 sene evvela 36 bilyon dolardan devraldığımız ihracatı 2021 senesinde 6 kattan birlikte tomar artırarak 225 bilyon 368 milyon dolara çıkarmayı başarmaktan sizlerle bu arada mutluyuz” ifadelerini kullandı. Erdoğan, aut tecim kütlesinin 2021 senesinde 496,7 bilyon dolara ulaştığını, aut tecim açığının geçmiş yıla gereğince yüzdelik 7,8 azalışla 45,9 bilyon dolara gerilediğini ve ihracatın ithalatı istikbal oranının 5,8 benek artışla yüzdelik 83,1'e yükseldiğini duyurdu.

“Türkiye ekonomide bundan sonradan ayrımlı birlikte lige çıkmaktadır”

Konuşmasının başlangıcında Türkiye ekonomisinin birlikte yukarı lige çıktığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk ekonomisi, yatırım, istihdam, üretim, müstesna satım ve akan birlikte tomar kanalıyla faiz prensipleri doğrultusunda gelişimini sürdürüyor. Açıklayacağımız müstesna satım sayıları hedeflerimize bağlılığımızın ve akıllıca yolda güvenli adımlarla ilerlediğimizin en konkre nişaneleridir. Cumhuriyet'imizin 100. Yılı bulunan 2023 yaklaşırken, Türkiye ekonomide korteks değiştirmekte. Artık ayrımlı birlikte lige çıkmaktadır. Şüphesiz elde ettiğimiz başarılarda, büyümemize sağlamış bulunduğu katkılarla, ihracatımızın baş döndürücü ağırbaşlı oranı vardır. İhracatçılarımız forvet ruhu ile çalışmış, istihdam oluşturmuş, üretmiş ve ürettiklerini de elden hoppadak dünyanın rastgele ülkesine bey başarısı göstermiştir. Türk ekonomisinin Alperenleri namına gördüğüm bütün ihracatçılarımızı canı içten kutlama kartı ediyorum. Yine tarihi başarımızın duyurulmayan kahramanları bulunan amele kardeşlerimizi de kutluyorum" dedi.

"Muhalefete karşın Türk ekonomisine muvazenesiz kapattırmadık"

Küresel müstevli krizine yer veren Erdoğan, "İnsanlık namına dü senedir sonuç yüzyılın en şişman esenlik krizi namına nitelenen koronavirüs salgını ile uğraş ediyoruz. Her ne denli müstevli birlikte esenlik krizi namına başlasa da ekonomiden turizme, öğrenimden beşeri ilişkilerimize denli yaşamın rastgele sahasını aksi etkiledi. Böylesi devasa krize tedariksiz yakalanan ülkeler, müstevli karşısında bocalayarak, elden korumacı, rekabetçi, arsıulusal ticareti baskıcı politikalara başvurdu. Maske ve tıbbi materyal dair Avrupa'da ve dünyanın sert baş döndürücü durumunda yaşanmış bulunan sıkıntıları tamamımız hatırlıyoruz. Türkiye namına çelimli esenlik altı yapımızın sağlamış bulunduğu avantajları en çalışan ve doğurgan biçimde kullanarak müstevli periyodunu alnımızın akıyla yönettik.

Küresel ölçekte yaşanmış bulunan sarsıntılara rağmen, Türkiye ekonomisinin ayakta kalması, üretimin geceli gündüzlü sürmesi, istihdamın korunması düşüncesince toplumumuzun bütün kesimlerine müteveccih tedbirleri devreye aldık. İş dünyamıza, tecim erbabımıza, KOBİ'lere, çiftçimize, esnafımıza ve çalışanlarımıza sunduğumuz dayanak ve teşviklerle onların indinde olduk. Milletin felaketinden politik getirim devşirme ardında koşan muhalefetin abidik gubidik tekliflerine karşın Türk ekonomisine katiyen muvazenesiz kapattırmadık. Ülkemizin müstevli yönetimine katkıda mevcut en önemli faktörlerden biri de “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemidir”. Türkiye dünyanın nice ülkesinden ayrımlı olarak, devletin bütün kurumları ortada ki koordinasyonu en yukarı kurda tutmuş, devir ve pınar israfı yaşanmamış, tahsil edilen kararlar ise çabuk birlikte biçimde uygulamaya geçilmiştir” biçiminde konuştu.

“Türkiye 2020 yılını faiz ile kapatan dü ülkeden biri olmuştur”

Cumhurbaşkanı Erdoğan laflarını şöyleki bitmeme etti, “Sağlık hizmetlerinin yansıra ekonomide ve amme güvenliğinde de hamdolsun ağırbaşlı tek zafiyetle karşılaşmadık. Son dü yıla ilişik kazançlı veriler Türkiye'nin başarısını açık açık tanıtlama ediyor. Mesela global ticaret, himayeci politikalar ve salgının tedbir zincirlerinde minval açmış bulunduğu kırılmalar dolayısıyla muhtelif aksaklıklara sunulan kalmıştır. Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, global mal ticareti, kütlesi itibarıyla hamdolsun biz burada tek devir bekâr kalmadık ve muhataplarımızı da bekâr bırakmadık. Burada ki attığımız adımlarda sonuç dü yıla ilişik kazançlı veriler Türkiye'nin başarısını açık açık tanıtlama ediyor. Dünya Ticareti verilerine göre, global mal ticareti kütlesi 2020 senesinde yüzdelik 5,3 oranında daralmıştır.

Dünyada bütün bunlar yaşanırken, Türkiye 2020 yılını faiz ile kapatan dü ülkeden biri olmuştur. Küresel ekonominin yüzdelik 3,4 küçüldüğü dönemde, tığ yüzdelik 1,8 oranında faiz kaydettik. 2021 yılını evvela çeyreğinde yüzdelik 7,4, ikinci çeyreğinde yüzdelik 22, üçüncü çeyreğinde yüzdelik 7,4 oranında büyüyerek başarımızı perçinledik. Bu performansla Türkiye'nin müstevli devrinde ekonomisini, en çabuk toparlayan G20 ülkesi olması bekleniyor. Yılın birlikte daire üçüncü çeyreğinde sergilediğimiz faiz oranında antipatik gösterişsiz mal ve misyon ihracatı bulunduğunu görüyoruz. Bu devirde açık mal ve misyon ihracatının büyümeye yardımı 6,8 puanı namına kaydedilmiştir. Böylelikle gerçekleşen faziletkâr düzgün büyümenin yüzdelik 92'si açık mal ve misyon ihracatımızdan kaynaklanmıştır.

İhracat artışının büyümedeki yansımaları hassaten uran üretimi, sığa yararlanma oranı, istihdam denli göstergelerde hâlâ açık görülüyor. Sanayi Üretim Endeksi Ekim ayında salname bazda yüzdelik 8,5 çoğalma ile 143,6 seviyesine terfian rekor birlikte değere ulaşmıştır. İmalat Sanayi Kapasite yararlanma oranı ise müstevli önceleri düzeyini aşarak Aralık kocaoğlan itibarıyla yüzdelik 78,7 seviyesine çıkmıştır. Bu ivme istihdama da müspet aksetmiş, Türkiye ekonomisi 2021 Ekim kocaoğlan itibarıyla müstevli önceleri devre gereğince 2 milyon arttırma istihdam oluşturmuştur. OECD üyesi devletlerin istihdam bakımından fakat 2023 yılının üçüncü çeyreğinde toparlanması öngörülürken Türk ekonomisi devim bilimi yapısıyla müstevli önceleri seviyelere çabucak ulaşmaya başarmıştır.”

“Rekabeti esasi meydan saydam ve ön görülebilir politikalarla ülkemizi kalkındırdık''

Krizlerin nice fırsatı birlikte getirdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Her kriz, birlikte nice fırsatı da getirir. Tarih süresince global akse dönemlerini elleme değerlendiren ülkeler, kazançlı bakımdan baş döndürücü şişman sıçrama olanağına da kavuştular. Küresel ekonomiye doğrultu sağlayan devletlerin serencanına baktığımızda, bu doğruyu açık birlikte biçimde görürsünüz. Ancak ülkemiz, politik dengesizlik ve iç sorunları sayesinde baş döndürücü etraflıca seneler akse dönemlerinde önüne oluşturulan bu punt pençelerini kullanmadı. Gazi Mustafa Kemal'in motivasyon ve desteği ile 1923 İzmir ekonomi Kongresi'nde tahsil edilen karaların ömrü mutlak 6 sene sürdü. Rahmetli Menderes'in başlatmış bulunduğu kalkınma hamlesi, 27 Mayıs darbesiyle akamete uğradı. Merhum Özal'ın becerikli liderliğinde yakalanan ivme, 1990'ların kapalılık atmosferinde maatteessüf hedefine varamadı. Dönemin Cumhurbaşkanının kanun kitapçığını fırlatmasıyla tetiklediği 2001 krizinin ülkemize maliyeti ise 100 milyarlarca doları buluyor. Her 10 yılda birlikte tekrarlanan darbeler, milletimizi fakirleştirirken, emek harcamadan ve üretmeden tek riske girmeden parasına mülk katmaya yatkın birlikte hapaz getirimci elitin hâlâ da zenginleşmesini sağladı. Millet kaybederken; emekli, memur, işçi, iş adamı, tüccar, esnaf ve yetiştirici kaybederken, krizden nemalanan bu elit ekalliyet kazanmaya bitmeme etti. Türkiye'nin içerisine hapsedildiği karıştırıcı daireyi 2002 senesinde bozan tığ olduk. Hayata geçirdiğimiz reformlarla Türk ekonomisini prangalarından, Türk demokrasisi vasilik zincirlerinden kurtarmayı başardık. Serbest ortalık ekonomisi anlayışıyla rekabeti esasi meydan saydam ve ön görülebilir politikalarla ülkemizi kalkındırdık ve güçlendirdik. Türk ekonomisinin birlikte daire sonuç 2 yılda yakaladığı başarının sırrı aha bu şişman değişimde gizlidir'' dedi.

“Toplam ihracatımız 225 bilyon 368 milyon dolar namına gerçekleşmiştir”

2021 senesinde ihracatta ulaşılan rekoru açıklanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Türkiye evvela el krizlerin altında ezilen değil, krizleri yönetmen ayrıca krizleri fırsata çeviren abuhava pozisyonuna gelmiştir. Salgın dolayısıyla ortaya çıkan seçenek tedarikçi kontrol ve bölgeselleşme eğilimleri, ülkemizin global tedbir zincirlerindeki coğrafi pozitif yanları öne çıkarmış ve ihracatımızın önünü hâlâ da açmıştır. Geçtiğimiz senenin 3'üncü çeyreği itibarıyla ülkemizin global ihracattan almış bulunduğu hisse evvela el yüzdelik 1'in ilişkin çıkmıştır. İhracatımız tarihinde evvela el 200 bilyon doları aşarak, Orta Vadeli Plan hedeflerinin de ötesine geçmiştir. Büyük birlikte alım çalım ve sevinme ile anlatım kılmak istiyorum ki; 2021 yılı toplanmış ihracatımız sabık yıla gereğince yüzdelik 32,9 oranında artışla 225 bilyon 368 milyon dolar namına gerçekleşmiştir. Bu birlikte rekordur. Dünden bugüne ulaştığımız birlikte rekordur. Bundan 19 sene evvela 36 bilyon dolardan devraldığımız ihracatı 2021 senesinde 6 kattan birlikte tomar artırarak 225 bilyon 368 milyon dolara çıkarmayı başarmaktan sizlerle bu arada mutluyuz. 2002 senesinde mutlak 87,6 bilyon dolar bulunan aut tecim hacmimizi 2021 senesinde 496,7 bilyon dolara ulaştırdık. Dış tecim açığımız ise geçmiş yıla gereğince yüzdelik 7,8 azalışla 45,9 bilyon dolara gerilerken ihracatın ithalatı istikbal oranı 5,8 benek artışla yüzdelik 83,1'e yükseldi” dedi.

“Muhalefet bu işten anlamaz”

“Bu oranın 2000 senesinde mutlak yüzdelik 51 bulunduğu dikkate alındığında Türkiye ekonomisinin bizim dönemimizde kaydettiği tekâmül baş döndürücü hâlâ elleme anlaşılacaktır” diyen Erdoğan “Ama ihtilaf bu işten anlamaz onların problemi başka, bizim derdimizi aşk, az evvela kardeşlerim de söyledi; ihracat, ihracat, ihracat. Biz şu anda dünyayla yarışıyoruz. Küresel bazda birlikte yarışın içerisindeyiz ve sonuç 12 ayın 11'inde müstesna satım rekoru kırdık. Ülkemizde 2002 senesinde 33 bin 523 firmamız müstesna satım yaparken 2021 yılı sonu bakımından müstesna satımcı firmalarımızın sayısı 101 bin 386'ya çıktı. Nereden nereye. Daha önemlisi 2021 senesinde müstesna satım ailemize eklenen toy müstesna satımcı firmamız 32 bini aşmış, 43 bin 264 firmamız da toy pazarlara müstesna satım gerçekleştirmiştir. Daha uslu 1 bilyon doların üstünde müstesna satım karşılayıcı 5 ilimiz varken bu kopya 21'e yükselmiştir” niteleyerek konuştu.

“2021 senesinde 81 ilimizin bütün müstesna satım yaptı”

Erdoğan 2021 senesinde 81 ilin tamamından müstesna satım gerçekleştirildiğini açıklayarak, “Konuşuyorlar, namevcut hakeza namevcut şöyle; Yahu sen konuşmaktan anlarsın ama benim Anadolu'daki vatandaşım durmuyor. Gaziantep'te durmuyor, Eskişehir durmuyor dünyanın neresinde birlikte ortalık var ise bu pazarları dolaşıyor. 2021 senesinde 81 ilimizin bütün müstesna satım yaparken 78 ilimiz geçtiğimiz yıla gereğince ihracatını artırmayı başarmıştır. İhracat meydana getirilen 75 dönem mahsul grubunda Cumhuriyet tarihinin en faziletkâr müstesna satım değerlerine ulaştık. En birlikte tomar müstesna satım artışı Amerika'ya oldu. Türkiye bunu da başardı. En önemli ticari kuma AB'ye ihracatımız yüzdelik 33 oranında artarak 93,1 bilyon dolara çıktı. AB'ye huzur açık 7,7 bilyon dolar aut tecim ilavesi verdik. İhracatımızdaki artışın mutlak he yerlere tekâsüf etmek namına bütün dünyaya stabil birlikte halde yayıldığını görüyoruz. Bunu sizlerle bu arada başardık. Örneğin, bu vakitte ihracatımız Güney Amerika'ya yüzdelik 86,6, AB dışı Avrupa ülkelerine yüzdelik 29, yaklaşan ve itidalli gün doğusu ülkelerine yüzdelik 22,6, Kuzey Afrika alanına yüzdelik 44,8 oranında çoğalma göstermiştir. Nasıl burada ayak topu takımlarımızın ½ si Afrika'dansa bu pazarlar da bizimle bu arada geleceği olgunlaştırıyor. Daha elleme olacak, tek endişem yok” dedi.

"Türkiye nice sektörde evren ticaretinde gır sahibi abuhava durumuna gelmiştir"

Erdoğan, ihracatın bedel bazında en birlikte tomar ABD'ye meydana getirilen ihracatta arttığını söyleyerek, “İhracatımızı bedel bazında en birlikte tomar artırdığımız devletlere bakacak olursak; ABD'ye yüzdelik 44,6 artışla 14,7 bilyon dolara, BAE'ye yüzdelik 94,3 artışla 5,5 bilyon dolara, Birleşik Krallık'a yüzdelik 22 artışla 13,7 bilyon dolara ulaştık. İhracatımızın bedel bazında en baş döndürücü arttığı sektörlere baktığımızda; demir-çelikte yüzdelik 70,9 oranında artışla 25,9 bilyon doları, motorlu esmer taşıtlarında yüzdelik 13,3 artışla 25 bilyon doları, makinede yüzdelik 23,7 oranında artışla 20,8 bilyon doları, amade giyimde yüzdelik 22,2 oranında artışla 18,3 bilyon doları yakaladık. Bu rakamlarla Türkiye nice sektörde evren ticaretinde gır sahibi abuhava durumuna gelmiştir. Miktar indinde eklenmiş bedel namına da küsurat ihracatımızın kg ünite kıymeti ise yüzdelik 17 yükselişle 1,29 dolara çıkmıştır” biçiminde konuştu.

“TL ile müstesna satım 183 bilyon liraya ulaştı”

TL ile meydana getirilen müstesna satım işlemlerinin de artığını dile getiren Erdoğan, “Ayrıca TL ile tecim gerçekleştirdiğimiz abuhava sayısını artırıyoruz. Bizim paramız baş döndürücü önemli. İnşallah paramız belirleyici olacak tek düşünce etmeyin. 2021 yılı bakımından 205 abuhava ve alana müstesna satım işlemlerimizi ulusal paramız ile gerçekleştirdik. Türk Lirası ile yaptığımız aut tecim kütlesi 183 bilyon liraya ulaşmıştır. Mal ticaretinde çelimli performansın misyon ticareti rakamlarımızı da yansıdığını müspet görüyoruz. Hizmet ihracatımızın birlikte geçmiş yıla gereğince tahminî yüzdelik 60 oranında artışla 53 bilyon dolara ulaşmasını ve akan işlemler dengesine 23 bilyon dolarlık müspet yardım yapmasını bekliyoruz. Oluşturduğumuz toy bina ve güçlendirilmiş dayanak programlarıyla bu rakamı endamsız müddette 100 ölçüt dolara çıkarmayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda gezim ve geri misyon dışındaki misyon sektörlerinden yazılım, bilişim, ve hile sektörlerinde 10 bilyon dolar, esenlik turizmde 5 bilyon dolar, pedagoji bilimi hizmetlerinde 3 bilyon dolar, dizi-film ve kültürel hizmetler sektöründe 2 bilyon dolar ihracata endamsız vakitte ulaşacak birlikte minval haritasını yaşama geçirdik. Ayrıca ülkemizi uran altyapısının yeşil dönüşümünün tamamlanması da boşlama edilen birlikte iç kulak değil” ifadelerini kullandı.

“2022 yılı müstesna satım hedefini 250 bilyon dolar namına düzeltilmiş ediyoruz”

Erdoğan, 2022 yılı müstesna satım hedefini 250 bilyon dolar namına düzeltilmiş edildiğini açıkladı. Erdoğan, “Siz ihracatçılarımızın bu gururu da yaşatacağınıza inanıyorum. Siz bu gaye doğrultusunda ilerlerken tığ de sizin yanınızda olmayı sürdüreceğiz. İhracatçılarımızın finansmana erişimini iyileştirmeyi ve garanti problemlerini çözmeyi hedefleyen bu firması endamsız müddette kurduk. Faaliyete 1 Mart 2022 tarihinde geçecek bulunan firmanın şimdiden bütün ihracatçılarımıza âlâ olmasını diliyorum. Finans merkezimizi de birlikte an evvela harekete geçireceğiz” niteleyerek konuştu.

“İhracatçıyı beslemek kıl oranı ayrılan bütçeyi artırıyoruz”

Öte taraftan 2022 yılı düşüncesince ihracatçıyı beslemek kıl oranı ayrılan bütçenin de artırılacağını açıklanan Erdoğan, “İhracatçımızı beslemek kıl oranı ayırdığımız bütçeyi de artırıyoruz. Yazılım, bilişim, esenlik turizmi, eğitim, uygulayım müşavirlik, savunma, araba ve ispençiyari birlikte daire peyda kılmak kıl oranı eklenmiş bedel gerçekleştiren bütün sektörlerimize müteveccih toy dayanak programlarını devreye alıyoruz. Hazırlıkları bitmeme fail Uzak Ülkeler Stratejisi'nin tanıtımını gelecek günlerde yapacağız. İhracatımızın okunabilen namına sürdürülebilmesi düşüncesince kara, deniz, iklim ve demiryolu altyapılarımızı iyileştiriyor, toy geri misyon analizör geliştiriyoruz. Dünyanın ayrımlı bölgelerine hâlâ çarpıcı ulaşım olanağı sağlayıcı gayrimenkul dışı geri misyon üleştirme ağları projemizi geçenlerde paylaşacağız. Ülkemizi elektronik ihracatta da önder devletler arasına giymek düşüncesince toy stratejiler tasarlıyoruz. Kolay İhracat Platformumuz 35 binin üstünde mukayyet kullanıcısına minval gösteriyor. Bu uygulamanın etkinliğine artıracağız” dedi.

“Felaket tellallarına kulak asmadan yolunuza bitmeme etmenizi bekliyorum”

Erdoğan sonuç namına ihracatçılara şu mesajı vererek konuşmasını sonlandırdı: “Son 20 senedir bulunduğu denli bundan sonradan da siz ürettikçe, çalıştıkça biz de önder bazlı namına çalışacak ve bütün imkanlarımızla sizlere dayanak olacağız. Felaket tellallarına kulak asmadan yolunuza bitmeme etmenizi bekliyorum”.

Ali Canberk Özbuğutu - Adem Gürer - Uğur Çetin

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler