USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Manavgat'ta yapılan konutların hak sahiplerine müjde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya'nın Manavgat ilçesinde Yangın Afeti Sonrası Köy Konutları Anahtar Teslim Töreni'nde meydana getirdiği konuşmada, "Bu konutları ne koşullarda hak sahiplerine vereceğimizin müjdesini veriyorum İnşa ettiğimiz 900 kıyamet karye konutunu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Manavgat'ta yapılan konutların hak sahiplerine müjde
07-01-2023 23:08

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya'nın Manavgat ilçesinde Yangın Afeti Sonrası Köy Konutları Anahtar Teslim Töreni'nde icra ettiği konuşmada, "Bu konutları ne koşullarda hak sahiplerine vereceğimizin müjdesini veriyorum İnşa ettiğimiz 900 facia karye konutunu maliyeti üstünden yüzdelik 66 indirimle 2 yılı ödemesiz, 18 sene vadeyle sahiplerine vereceğiz. Ahırlı ve ahırsız tiplerine gereğince büyüklükleri 93 metrekareyle, 280 metrekare ortada mütebeddil konutların maaş ödemesi 2 bin 50 liralık ile 3 bin 700 arasındadır. Toplam ifa ıvır zıvır tiplerde 445 bin lira, ahırlı tiplerde 797 bin liralık olacaktır. Hak sahibi vatandaşımıza hayır olmasını diliyorum" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kumluca ziyaretinin arkası sıra helikopterle Manavgat ilçesine geldi. Erdoğan, 28 Temmuz 2021'de başlamış bulunan ve 10 gündüz sonraları söndürülen şişman Manavgat yangınında dokunca gören bölgelerde inşası tamamlanan evleri inceledi. Erdoğan, henüz sonraları mevki sarsıntısı ve yangına dayanaklı malzemeden düz yazı edilen 2 karye konağı ve şadırvan ile 427 konutun açacak doğrulama törenine katıldı. Burada kalabalığa seslenme fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, Antalya'da mahmul dulu ortak geçirdiklerinin altını çizerek, Kepez'de düzenledikleri mitingte Antalyalılarla özlem giderdiklerini belirtti.
Kepez'deki mitinge 90 bin yöresinde ortaklık bulunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sel felaketine sunulan küsurat Kumluca'ya geçtik, oradaki görüşmede, sefer kenarlarını saymıyorum 12 in insanda Kumluca'da vardı. Manavgat'ta da bu saatte gene tıklım tıklım Manavgatlı kardeşlerimizle ortak aradayız. Söz verdiğimizi karye konutlarından ortak kısmının teslimi düşüncesince ortak aradayız” sanarak konuştu.

Verdikleri lafları adına getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çünkü AK Parti iktidarı maruz lafları adına getiren iktidardır. Öncelikle yangında yaşamını kaybeden 8 vatandaşımıza Allah'tan yağmur diliyorum. Bu düşkün Manavgat, Alanya, Akseki ev Gündoğmuş ilçelerinin 59 mahallesinde 11 gündüz süreyle sansasyonel oldu. Türkiye facia karışma planını devreye sokarak, devletim hepsi olanaklarıyla karışma etmiş bulunduğu bu düşkün 61 bin 500 dekar ormanla baş başa adeta ciğerlerimizi de yakmıştı. Yangının arkası sıra yurttaşlarımızın yaralarını sarmaya başladık. Evleri, eşyaları, işyerleri, araçları dokunca gören vatandaşımıza 53 milyon lira, ekincilik alanları ve hayvanları dokunca gören çiftçilerimize 213 milyon lira, çöküntü tahammül içre ilgilendiren birimlere 25 milyon liralık nakdi ifa yapmıştı. Toplamda 300 milyon lirayı bulan bu desteklerin yanında, hayırseverlerin katkılarıyla, 56 milyonluk ortak katkıyı da vatandaşların indinde arazi aldık” sanarak konuştu.

"Şartları açıkladı"

Yapılan hasar tespitinin arkası sıra 666 vatandaşa AFAD'dan, 234 vatandaşa kentsel dönüşümden gerçek sahibi adına konut inşasına başladıklarını anlatım fail Erdoğan, "900 konut yanında, 4 karye konağının, 1 caminin inşasına başladık. Bölgenin mimarisine akla yatkın halde biricik yahut dü eğik adına düz yazı edilen bu evlerden inşası tamamlanan habbe 427'sinin anahtarlarını hak sahiplerine doğrulama ediyoruz. Evrenseki, Kalemler ve Kepezbeleni karye konakları beğenmek üzeredir. Kalan konutları ve başka yapıtları endamsız müddette tamamlıyoruz. Yapılan konutlar, tasarımıyla, malzemesiyle, çevresiyle herhangi ortak vatandaşımızın sahip edinmek isteyeceği güzellikte işlerdir. Ülkemizde yapmak istediğimiz mimarlık kafa değişimizin birer örneği adına gördüğüm bu projeleri hepsi şehirlerimize yaygınlaştırmamız gerekiyor. Bu konutları ne koşullarda hak sahiplerine vereceğimizin müjdesini sizlerle kırışmak istiyorum. İnşa ettiğimiz 900 facia karye konutunu maliyeti üstünden yüzdelik 66 indirimle 2 yılı ödemesiz, 18 sene vadeyle sahiplerine vereceğiz. Ahırlı ve ahırsız tiplerine gereğince büyüklükleri 93 netrekareyle, 280 metrekare ortada mütebeddil konutların maaş ödemesi 2 bin 50 liralık ile 3 bin 700 arasındadır. Toplam ifa ıvır zıvır tiplerde 445 bin lira, ahırlı tiplerde 797 bin liralık olacaktır. Hak sahibi vatandaşımıza hayır olmasını diliyorum” dedi.

"Başka örneği yok"

Yaraların sarılmasını ortak müteaddit ayda, yıkılanların adına yenisinin yapılmasını 1 sene kabilinden ortak müddette bitirdiklerini anlatım fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünyada böylesine aceleci ortak facia yönetimi gerçekleştirebilen başka ortak misal yok. Bırakınızı yıkılanın adına ortak yılda yenisini yapmayı, enkazı güçlü kaldıramayan devletler biliyoruz. Yaşanan herhangi ortak kriz, herhangi ortak facia Türkiye'nin dalavere kapasitesini ve yeteneğini elden kendimize hepsi dünyaya ispatlıyor. Bize sakıt fariza tedbiri almak, hazırlığımızı yapmak, başımıza vardığında en aceleci halde çözümüne bakmaktır. Yaptığımız iş milletin olanı, millete vermekten ibarettir. Eskiden milletin olanı vesayetle, darbeyle, kurnaz fut oyunuyla zat insanımıza değil, emperyalistlerin kanmak bilmez ihtiraslarına kurban ettikleri düşüncesince felaketlerde boynumuz bükük kalıyorduk. Tarihte 1939 Erzincan depreminde insanlarımız aylarca yıkıntıların altından çıkamamıştı. 1999 depreminde devletin günlerce haftalarca ulaşamadığı bölgeler bulunduğunu biliyoruz. Kurduğumuz meslek sebebiyle akıbet devirde yaşanmış bulunan uğur boncuğu felakette insanlarımızdan, ‘nerede bu devlet' feryadı duymadık. Tam aksine hafızalarda elden herhangi ortak felaketin arkası sıra kendine sahiplenen devletine duana fail kişilerin görüntüsü var. Türkiye'yi bu seviyenin gerisine katiyen düşürmeyecek, hızla gelişen teknolojinin verdiği imkanlarla hem ast yapımızı güçlendirmeye facia karışma sitemimizi geliştirmeye bitmeme edeceğiz” değerlendirmesini yaptı.

"Yüzde 90'ında emek harcamaları bitirdik"

İnsanların yarasını muhasır ve kayıplarını telafi ederken tabiatı da boşlama etmediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dünyaya misal bulunan ortak çalışmayla, yanan alanları çabucak yeniden canlandıracak projeleri yaşama geçirdik. Biliyorsunuz herhangi ortak yangında bulunduğu kabilinden Manavgat yangınında da bazıları çıktı. Ormanın yapım edilmek düşüncesince kasten yakıldığını ya da yanan bölgelerin bu amaçla kullanılacağını tez etti. Bu iftirayı, bu yalanı, bu fitneyi ısrarla milletimizin kulağına ve gönlüne sokmaya çalışanlara en güzeli yanıtı gerçekleştirdiğimiz ekolojik restorasyonlar. Yangında dokunca gören 60 bin hektar alanın 30 bin 500 hektar dalında yayıncı gençleştirme, 14 bin 400 hektarında takma gençleştirme, 467 hektarında sınai plantasyon projesi uygulandı. Kalan 14 bin 500 hektarın üstündeki bölümü da natür dulda sektörü adına ayırdık. Gençleştirme alanlarımızda çalışmalarımız az henüz beğenmek üzeredir. Geçtiğimiz güz ve bahar aylarında 135 bin kilogram kızılçam, 2 bin 320 kilogram karaçam, 6 bin 200 kilogram arkalıksız tohumunu bu bölgelerde toprakla buluşturduk. Suni gençleştirme ve plantasyon alanlarındaki çalışmalarda da sona gelindi. Burada yoldüzler ve eskavatörlerle 5 bin 200 hektara DOĞRU bölgede toprağı işleyerek dikme dikimi, 5 bin 670 hektar bölgede da ekecek ekimi yaptık. Gelecek senelerde da ortaya çıkma gereksinimi da delik uğrunda bulundurarak hudut hatlarına ve sefer kenarlarına yangına dayanabilen 95 bin sayı harnup, 89 bin sayı selvi, 70 bin sayı zakkum, 42 bin adette ayrışık türde dikme fidanı diktik. Toplamda 2 milyon 750 bin fidanı toprakla buluşturarak yangından dokunca gören bölgelerin yüzdelik 90'ındaki emek harcamaları bitirdik. Kalan kısımları da inşallah bitireceğiz" dedi.

"Sorgun'a budun bahçesi müjdesi"

Manavgatlılara müjde de sağlayan Erdoğan, "Sorgun bölgesindeki 2 milyon 800 bin metrekarelik sektörü budun bahçesi adına düzenleyerek Manavgatlıların hizmetine bildirme sonucu aldık. Manavgat'ımıza Türkbeleni Millet Bahçesi elhak kazandırmıştık. Antalya'mızın başka ilçelerinde inşası bitmeme fail 5 budun bahçemize çağ Sorgun Millet Bahçesi'ni de engelleme ediyoruz. Ülkemizin en emektar gezim bölgelerinden bulunan Manavgat'ı acemi envestisman ve desteklerle baş döndürücü henüz güzel seviyelere çıkartmakta kararlıyız. Aynı vakitte Manavgat'ın da projesi bulunan Antalya-Alanya otobanı bunlardan biridir. Yapımını Kültür ve Turizm Bakanlığının üstlendiği 2 acemi atılan su tesisiyle 2050 yılına derece denizlerimizin temizliğini güvence dibine alıyoruz. Antalya havalimanının 80 milyona çıkma kapasitesinden Manavgat'ta yararlanma edecektir. İç Anadolu'yu Manavgat'a bağlayan ayrılmış sefer projemizdeki herhangi ortak evolüsyon direkt ilçemize ulama sağlıyor. İnşallah Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yılı heyecanını daim bu arada yaşayacağımız 2023'ü Türkiye yüzyılının da başlangıcı durumuna gene bu arada getireceğiz" biçiminde konuştu.

"Erdoğan'dan başkasına dengesiz bedel misiniz"

Törene eklenen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, "Geçen sene baş döndürücü üzüldük. 15 gündüz Manavgat'tan ayrılmadık. Verdiğimiz laflara durduk mu. Traktör malikleri traktörlerini aldı mı? Evlerden kıvançlı musunuz. Dünya krizler içre ağırbaşlı sorunlar var, darmaduman devirde Türkiye'yi Recep Tayyip Erdoğan'dan başkasına dengesiz bedel miyiz. Türkiye'nin aut politikasını bu 6'lı, 7'li masaya dengesiz bedel misiniz. Eğitimi, sağlığı bu altılı ganyan güvenip de dengesiz bedel misiniz? Çok çalışacağız, zomuz omuza çalışacağız” açıklamasını yaptı.

"Nerede bu mevki denmiyor"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, "Ülkenin herhangi ortak noktasında nerede facia olmuşsa vatandaşımız dara düşmüşse. Bir facia konutu değil toplumsal konut değil ondan kıvrım be kıvrım ayrımlı güzel ortak donanıma sahip İzmir'e derece vatandaşımıza müstahak ortak numara derslik konut önleyen ortak Türkiye mevcut mevki var. Eskiden afetlerde uzatılan mikrofona vatandaşımız nerede bu mevki sanarak söylerdi. Allah'a baş döndürücü şükür Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'sinde, nerede bu mevki değil Allah milletten de devletten de razı olsun deniyor. Allah'ınız severseniz başınız göğe değecek derece Ayasofya'nın minaresi derece başını sert olsun” sanarak konuştu.

"Hiçbir yurttaşı açıkta bırakmadık"

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Köy köy, mahalle mahalle tarihin en şişman orman yangınında hepimiz siz değerli ziyaretçilerimizin yanındaydık. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, yangının ikinci saatinde Kalemler'de siz değerli ziyaretçilerimizin yanındaydık. Sizlere ortak uydurma verdik sözümüzü tuttuk mu? 1 sene içre konutlarınızı yapacağız dedik. Hiçbir vatandaşımızı açıkta bırakmadık. Sizlere ihtimam etmeye bitmeme edeceğiz. Yeni yuvalarınız hayır olsun” dedi.

"Hızla doğrulama edeceğiz"

TOKİ Başkanı Ömer Bulut ise 2021 senesinde Manavgat ve etrafında Cumhuriyet tarihinin en şişman orman yangınlarından birinin yaşandığını hatırlatarak, "Yaklaşık 10 gündüz geçindiren ve nice iskân birimini yıldırma fail yangınlar sonrasında 60 bin hektara DOĞRU ormanlık meydan ile 2 binin üstünde ev ve büro yangında dokunca gördü. Bir yandan düşkün itfa emek harcamaları bitmeme ederken başka yandan dokunca gören konutların inşası düşüncesince endamsız müddette çalışmalara başladık, ortak ay içre önce evleri düz yazı ederek doğrulama ettik. Manavgat özellikle edinmek nerede ise Ulukapı'dan Kalemlere, Kepezbeleni'nden Dikmen'e derece 24 iskân biriminde, yurttaşlarımızın geçim ve güvenlik içre yaşayabileceği domestik ve anadan görme dokuyu yansıtan, cephelerinde taş ve ahşap elemanların arazi almış bulunduğu doğa ile uyumlu, fiziki anlamda nitelikli, mecmu 896 karye evini düz yazı ettik ve etmeye bitmeme ediyoruz. Bugünde 427 habbe teslimini yapıyoruz. İnşaatı çabucak bitmeme fail 469 karye evini de en endamsız müddette doğrulama edeceğiz. Sizlere verdiğimiz lafı Allah'ın izniyle tutmuş olduk. İnşallah ortak henüz hakeza felaketlerle karşılaşmayız" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların arkası sıra 14 aileye temsili adına anahtarları verildi. Ev ziyaretlerinin arkası sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kepez Dokumapark'taki eş buluşması programına geçti.

İsa Akar-Gazi Taş
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler