USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan esnafa müjde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Esnafımızın hammadde, materyal alımlarında kullandığı emniyet kartı yukarı limitini yüzdelik 50 oranında artırarak 100 bin liradan 150 bin liraya yükseltiyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan esnafa müjde
10-01-2023 16:08
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ato Congresium ‘da gerçekleşen ''Yüz Yüze Türkiye Esnaf Buluşması'' programında konuştu.

Erdoğan, ”Gönülleri fethede fethede bu toprakları yurt durumuna getirdik. Yaşanan rastgele anarşi döneminden sakin salim çıkabilmemizi, çelimsiz müddette toparlanıp baştan ayağa kalkabilmemizi duyurulmayan gücümüz esnafımızın ahilerimizin dirayetine borçluyuz. Bunun akıbet örneğini 15 Temmuz'da gördük. Darbeci hainlere sokakları elverişsiz fail yurttaşlarımızdan ehemmiyetli bölümü esnafımızdı. Sivil Şehit ve gazilerimiz ortada geçmiş sırayı esnafımız alıyor. O tün bazıları atacakları içtimai iletişim araçları mesajlarının tonunu ayarlamakla meşgulken bizim esnafımız ahiret yolculuğu kusan silahlara düzlük okuyordu” dedi.

Esnaf camianın problemlerini yansıtan ehemmiyetli indinde camia bulunduğunu kaydeden Erdoğan," Hayatının indinde zamanında esnaflık yapmış indinde kardeşiniz namına tığ de siz değerli ziyaretçilerimizin içerisinden çıkarak buralara geldik. Ülkemizde işlerin kesinlikle gittiğini idrak etmek düşüncesince evvela esnafa bakıyoruz. Orada huzur, dirlik, şükür var ise DOĞRU diyoruz. Orada başağrısı görüyor, yakınma duyuyorsak dikkatimizi öne çıkan meselelerin çözümüne yöneltiyoruz" niteleyerek konuştu.

Geçtiğimiz ay Antalya'da Kumluca'da yaşanmış bulunan su taşkını felaketinin arkası sıra alana revan ekiplerin esnafa aceleci gereksinimleri düşüncesince 10'ar bin teklik maddesel dayanak verildiğini kail Erdoğan, ”Esnafımızın indinde bölümü benim zararım o denli indinde tomar değil, şimdi baş döndürücü gereksinimleri olanlara verin niteleyerek kendilerine maruz parayı iadeli etti. Esnafımız bu ahlaka, bu duruşa erbap bulunduğu müddetçe Allah'ın izni ile ne bu ülkeye, ne bu millete tek kimesne diz çöktüremez. Anadolu'da esnaf düşünmek ahi demektir. Ahi düşünmek de ahi demektir. Ahiliğin esasları da şunlardır. İnançta; sebat, akla yatkın yolda; olgunluk, dilde; açıklık, sözde; düzgünlük, işte; kuvvet, çalışmada; dikkat, dünyalık ve rızıkta; bolluk, dostlara sevgi; akrabalara şefkat" açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan," İlk asrını geride bıraktığımız cumhuriyeti esnafımızla kurup bu günlere getirdiysek ülkemizi vesayetçilerin, darbecilerin, yıldırı örgütlerinin yetersiz muhterislerin pençesinden kesinlikle esnafımızla kurtardıysak geçtiğimiz 20 yılda gerçekleştirdiğimiz demokratlık ve kalkınma altyapısını kesinlikle esnafımızla tamamladıysak inşallah Türkiye Yüzyıl'ını da esnafımızla baş başa düz yazı edeceğiz" dedi.

Katılımcılara seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cumhuriyetimizin geçmiş yüzyılının sembolü 2023'te saflarımızı şimdi da sıklaştırıyor muyuz- Ülkemizin kazanımlarına menfez dikenlerin heveslerini indinde kere şimdi kursaklarında bırakıyor muyuz? Türkiye Yüzyılı'nı baş başa düz yazı ediyor muyuz? Rabbim hepinizden razı olsun. Dünya ile baş başa ülkemizi de negatif etkileyen indinde Covit -19 salgını yaşadık. Bu salgınla baş başa global finans ve besin hazırlık zincirlerinde kırılmalar başladı. Yetmedi, Rusya Ukrayna Savaşıyla adına indinde de erke krizi eklendi. Gelişmiş devletler engelleme tamamı ekonomiler sahn pahalılığının başını çekmiş bulunduğu ağırbaşlı krizlerle boğuşuyor. Tüm evren akıbet 60- 70 senenin en erdemli şişkinlik oranlarıyla savaş ediyor" niteleyerek konuştu.

Türkiye çelimli afiyet ve istihsal altyapısı yardımıyla bu süreçten kendini artı ayrışmayı başardığını anlatım fail Cumhurbaşkanı Erdoğan," Bu arada teessürat da yaşadık. Ülkemizin önünü kesmeye müteveccih önceleri buyana bitmeme fail kurnaz oyunlar iktisat dalında korkusuzca indinde tehdide dönüştü. İçeride isteyerek halde körüklenen ürkü bu tehdidin getiri döviz mobilyasız ve şişkinlik üstündeki neticelerini şimdi da ağırlaştırdı. Eşi benzer yepyeni bu tablonun minval açmış bulunduğu tabloları bekinmek düşüncesince baş döndürücü şişman mücadeleler verdik. Öncelikle rastgele kesimin lakin ilkin de esnafımızın ve çalışanlarımızın ayakta kalmasını sağlayacak tedbirler aldık" dedi.
Salgın zamanında esnafa elden dirimlik kaybı ve icar desteği namına dökme kaynağın 4. 6 bilyon teklik bulunduğunu tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan," 3 bin ve 5 bin teklik değerindeki hibeler namına verdiğimiz dayanak 4. 3 bilyon liradır. Halkbank kredilerindeki 2020 ve 2021 yıllarında 14 bilyon teklik ertelemeler yaptık. Kredi ve kefillik kooperatiflerine bulunan 850 bilyon teklik borçların baştan yapılandırılmasını realizasyon ettik. Vergi, ve SGK namus borcu yapılandırmalarında güven güvence kefaletlerinin yükseltilmesine, yürütme takiplerinin ertelenmesine, finansal sicil affına, mevhibe indirimlerine denli dayanıklı baş döndürücü kolay sağladık. Bunlardan bir tanesi de ateşçi dümdüz usulde belirleme edilen esnafımızın dirimlik vergisi haricinde tutularak salname bildirge yükünden kurtarılmasıdır. Hamdolsun bu sıkkın devri minimum kayıpla geride bıraktık" ifadelerini kullandı.

Son 20 yılda esnafa maruz ehemmiyetli desteklerin olduğuna özen çekerek," Destekleri saymaya kalksak saatler, eyyam sürer. Esnafımızın Halkbank'tan kullandıkları getiri tenzilatlı güven limitini 5 bin liradan 500 bin liraya çıkardık. Yatırımlardaki güven limitini indinde buçuk milyon liraya yükselttik. Politika faizindeki düşüne koşut namına esnafımızın kullandığı kredilerdeki hazne sübvansiyonunu yüzdelik 50'ye denli artırdık. Son namına esnafımıza tahsis ettiğimiz 100 bilyon teklik eşme düşüncesince Halkbank kredilerinin getiri oranını yüzdelik 9 buçuktan yüzdelik 7 buçuğa indirdik. Hazinemiz, esnafımızın güven indirimini beslemek düşüncesince geçtiğimiz sene 10 bilyon teklik indinde eşme kullandı. Cumhuriyetimizin 100. senesinde 100 bilyon teklik esnaf kredisi parolası ile yaşama geçirdiğimiz dayanak paketinden şimdiye denli 136 bin esnafımız faydalandı.3 ay denli çelimsiz müddette bütün 45 bilyon liraya vasıl güven müstefit miktarı gün günden artıyor. Esnafımızın baş döndürücü şişman haz gösterdiği dayanak paketinin limitini 50 bilyon teklik arttırma ile toplamda 150 bilyon liraya çıkartıyoruz. Ayrıca 1. ve 2. riziko grubunda mevcut ve halihazırda esnaf başına 500 bin teklik bulunan güven fevk limitinden öteki riziko gruplarındaki esnafımıza da haziran kocaoğlan sonuna denli intifa olanağı getiriyoruz. Binlerce esnafımızın şimdi erdemli tutarda finansmana erişmesini realizasyon ediyoruz" açıklamasını yaptı.

Halkbank'tan paraf, troy esnaf güven kartı mevcut esnafın güven kartı masraflarına üç ay ödemesiz edinmek kıl payı bütün 12 ay vadeli yüzdelik 9. 75 denli az getiri oranıyla taksitlendirme yapabileceklerini anlatım fail Erdoğan, "Ayrıca parafe troy esnaf kartı bulunan esnafımızın hammadde, materyal alımlarında kullandığı güven kartı fevk limitini yüzdelik 50 oranında artırarak 100 bin liradan 150 bin liraya yükseltiyoruz" müjdesini verdi.

Hülya Keklik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler