USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ekonomi mesajı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Son 19 yılda gelişigüzel bölgede güçlendirdiğimiz istihsal yeteneğini en fevk seviyeye çıkardığımız şoklara üzerine direncini yüz kere sınav ettiğimiz sert müşterek ekonomi ile girdik. Pusulamız, ek giranbaha üretimdir. Rotamız, yatır

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ekonomi mesajı!
28-12-2021 17:37


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'ne katıldı.

Programa ev sahipliği yapmaktan kut duyduğunu tabir fail Erdoğan, "Her sene TÜBİTAK ve TÜBA bilgelik ödülleri sahipleriyle burada buluşarak bundan sonradan yan yana geleneği yan yana güzel yerleştirdiğimize inanıyorum. Araştırmalarıyla dünyaya taraf veren, hayatımızı kolaylaştıran, ülkemizin gönençli yarınları düşüncesince gecesini gündüzüne katan tamamı bilgelik adamlarımıza milletim alegori şükranlarımı sunuyorum. Bu sene 66 bilgelik insanımız icra ettikleri dizge açıcı çalışmalarla TÜBİTAK VE TÜBA ödüllerine müstahak görüldü. Bugün TÜBİTAK Bilim Ödülünü 3, TÜBİTAK Teşvik Ödülünü ise 14 bilgelik insanımıza arz edeceğiz. Aynı halde 3 bilgelik insanımız TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü, 37 faziletli güzel dinç araştırmacımıza da TÜBA GEBİP Ödülü vereceğiz. Bilimsel uzlaştırma işaret ödülleri programı kapsamında ise, 9 Türkçe Bilimsel uzlaştırma işaret TÜBA TESEB ödüllerini alacak. TÜBİTAK ve TÜBA bilgelik ödüllerini düzlük bilgelik insanlarımızın gelişigüzel bir tanesi öz disiplinlerinde elit icraat gerçekleştiren, bilime arsıulusal kurda katkıda bulunmuş isimlerdir" dedi.

Ödül düzlük bilgelik insanlarının tahminî 3'te birine mukabele fail 21 ismin avrat olmasının kendisi düşüncesince ayrı yan yana alım çalım deposu bulunduğunu kail Erdoğan, "İnşallah bu ödüller Türkiye'de ilmî çalışkanlık örümcek hepsi düşüncesince birer motivasyon unsuru olacak. Bilimin artması ve benimsenmesinde ehemmiyetli yan yana fariza yürütme edecektir" niteleyerek konuştu.

2021 TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreninin bilgelik camiasına bol olmasını arzulayan Erdoğan, rütbe düzlük bilgelik insanlarını kutlama etti.

İnsanlığa yararlı çalışmaların, erişilen uygarlık düzeyinin sembolü ve tamamı insanlığın eş kıymeti bulunduğunu tabir fail Erdoğan, fakat adalet tesliminin de boşlama edilmemesi icap ettiğini söyledi. Erdoğan, "Batı Medeniyeti gelişigüzel ne derece tavsiye vermekten çekinme etse de bugün bilimde varılan seviyenin temelleri Doğu Medeniyeti çeşidinden atılmıştır. Mezopotamya, Mısır, Yunan ve Roma uygarlıklarından sonradan kaybolmaya beniz tutmuş bilimi, İslam Medeniyeti adeta baştan ayağa kaldırmıştır. Tarihe çelimsiz yan yana gezi yaptığımızda Batı'nın ışıksız çağlarını yaşamış bulunduğu çağda Doğu'nun kızılca çağını yaşadığını görürüz. O zamanın evren çapındaki bilgelik kullanmakta olanları daim bizim dil coğrafyamızdan çıkmıştır. Ömer Hayyam'lar, Farabi'ler, İbn-i Sina'lar Biruni'ler bizim uygarlık bayrağımız altında gün yazmıştır" ifadelerini kullandı.

"Geçmişten bugüne güreşçi köprüsü kurmadan da geleceğimizi göremeyiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yalnızca geçmişteki başarılarla kıvanma ederek yan yana yere varılamayacağını da belirterek, "Geçmişten bugüne güreşçi köprüsü kurmadan da geleceğimizi göremeyiz. Batı ilimde, fende teknolojide doğacak noktalara ulaşırken bizim geride kalmamızda kaç adaletsizlikler, kaç zulümler indinde öz hatalarımızın eksiklerimizin de oranı vardır. Dolayısıyla acınmak hal değildir. Yapmamız gereken, üzerimize düşenleri alegori getirmek, çalışmak, üretmek, yeniliklerin öncüsü olmaktır. Her devir tabir ettiğimiz az daha kahraman düşmüş bulunduğu yerden kalkar kaybedilmiş kaybedilmiş bulunduğu yerde aranır. Bu toprakların ruhuna, birikimine, bereketine güveniyoruz. İşte bu iyilikle sonuç 19 yılda yaptığımız yatırımlarla, uyguladığımız politikalarla, bilimin ve engellenmeyen düşüncenin hamisi olduk, olmaya bitmeme ediyoruz. İnovasyonun ve hızla gelişen teknolojinin omurga bulunan bilim, Türkiye'nin politik bağımsızlığının da teminatıdır" açıklamasında bulundu.

"Biz sonu gelmeyecek bu fetih düşüncesince toy fetihler, toy Fatihler yetiştirmenin derdindeyiz"

Bilimin hızla gelişen teknolojinin ve inovasyonun vatanımızda 7'den 70'e benimsenmesi düşüncesince ulusal uygulayım bilimi hamlesi ve gösterimi rehberliğinde azimli adımlar atıldığını kail Erdoğan, "Bilim ve teknolojide ilerleyebilmek düşüncesince insanoğlu kaynağından altyapıya, verimlilikten araştırı geliştirmeye derece gelişigüzel bölgede planlar yürüttük. Yürütmeye bitmeme ediyoruz. İnovasyonun ilkin üniversitelerin, hususi ve amme araştırı merkezlerinin uygulayım bilimi ihya bölgelerinin niteliğini de niceliğini de artırdık. Beşeri ana paraya bilgelik insanlarımıza, mühendislerimize, araştırmacılarımıza, ayrıca beşinci sınıf çağındaki çocuklarımıza dayanak olabilmek düşüncesince bu bölgeye ayırdığımız kaynakları sonsuz artırıyoruz. Rahmetli Cemil Meriç, 'Bilgi sonu gelmeyecek bulunan yan yana fetihtir' diyor. Biz sonu gelmeyecek bu fetih düşüncesince toy fetihler, toy Fatihler yetiştirmenin derdindeyiz" ifadelerini kullandı.

"Şüphesiz bu yatırımlar, bu etkinlikler, bu atölyeler ülkemizden değişik baş döndürücü Aziz Sancar çıkacağının habercisidir"

Kabiliyetli öğrencilerin Türkiye'nin ciharıyek tarafındaki dene yap uygulayım bilimi atölyelerinde nazik ve izlemsel teknolojilere müteveccih toy evlat yöntemlerle eğitimler aldığını bildiren Erdoğan, "Dünyanın en iri uzay, havacılık ve uygulayım bilimi festivali TEKNOFEST'e yarışmalara dahil bulunan gençlerimiz, gelecekte dünyayı değiştirenler meydanda toprak alabilmek düşüncesince yarışıyorlar, gayret harcıyorlar. Şüphesiz bu yatırımlar, bu etkinlikler, bu atölyeler ülkemizden değişik baş döndürücü Aziz Sancar çıkacağının habercisidir. Safahat'ta Mehmet Akif Ersoy'un Asım'a seslendiği az daha kılıç de bilgelik insanlarımıza şöyleki sesleniyoruz; O çocuklarla beraber, geceli gündüzlü didinin, revan 300 senevi bilimsel kalın aracısız edinin. Fen diyarında sızan bitimsiz pınarı hem düşüncesince hem getirin. Yurda o yararlı suları" dedi.

"Bu planların yalnızca birinden çıkma fevk düzem verim caba vatanımızda milyarlarca dolarlık ilişik bedel oluşturabilir"

Erdoğan, TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ile 127 kılavuz gemisi bilgelik insanının çalışmalarını ülkemize taşımasına ön kadem olunduğunu belirterek, "Bu çağrıyla ülkemize mevrut ecnebi hocalarımız da var. Yabancı buyurmak hoşuma da gitmiyor. Küresel bazlı hocalarımız da var. Bu hocalarımız bire yan yana sürede doktora çalışmalarıyla dinç bilgelik insanlarımızı yetiştiriyorlar. Uluslararası Lider Araştırmacılar Programının toy çağrısı ile inşallah değişik tomar bilgelik insanını ülkemizin beşeri sermeyesine katmış olacağız. Aynı programın, yan yana benzerini Ulusal Lider Araştırmacılar ismi altında Türkiye'deki bilgelik insanlarımız düşüncesince de kuruluş ettik. Ülkemize mevrut ve ülkemize beledi bilgelik insanlarımız bioteknolojiden nanoteknolojiye, robotikten sayısal teknolojilere derece kaç bölgede faziletkâr bütçeli planlar yürütüyorlar. Bu planların yalnızca birinden çıkma fevk düzem verim caba vatanımızda milyarlarca dolarlık ilişik bedel oluşturabilir. Hocalarımızın yetiştirdiği gençler, andıran sürede bilyon dolar değerlemeye erbap girişimlerle karşımıza çıkabilir. Bu nedenle memleketimizdeki fevk düzem yetkinliklere erbap bilgelik insanlarımıza arkalamak herkesin boynunun borcudur" niteleyerek konuştu.

"TÜBİTAK'ın araştırı alanındaki desteklerini gelecek yıllarda toy programlarla çeşitlendiriyoruz"

TÜBİTAK'ın araştırı alanındaki desteklerinin gelecek yıllarda toy programlarla çeşitlendirileceğinin müjdesini paylaşan Erdoğan, "Aziz Sancar hocamız alegori verilecek doktora sonrası araştırı bursunu henüz ilkin duyurmuştuk. Bu bursumuzu 2022 yılı Ocak ayında başlatıyoruz. Programda toprak takanak araştırmacıları Aziz Sancar hocamız şahsen seçecek ve öz laboratuvarında beraberce düzentileme yürütecek" biçiminde konuştu.

"Böylece uygulayım bilimi üretiminin belkemiği bulunan asliye araştırı çalışmalarına ivme tahsis etmek istiyoruz"

Yeni yan yana burs programını henüz duyuran Erdoğan, "Bütün ömrünü bilime adayan ve bilgelik zamanı alanındaki baş döndürücü kıymettar çalışmalarıyla dünyada dizge açan Prof. Dr. Fuat Sezgin hocamız alegori toy burs programı başlatıyoruz. Bu burs yoluyla faziletkâr lisans doktora ve doktora sonrası süreçlerinde bilgelik zamanı dalında icraat meydana getirecek bilgelik insanlarımıza dayanak vereceğiz. Üniversite yahut üniversitelerimizin, fizik, kimya, dirim bilimi yahut aritmetik az daha asliye ilimler alanındaki bölümlere alakanın istediğimiz seviyelerde olmadığını en dobra sizler biliyorsunuz. Bu tablonun önüne devredilmek düşüncesince muhtelif tedbirleri yaşama geçiriyoruz. Gençlerimizi asliye bilimlere yönlendirmek az daha gelişigüzel sene 2 bin 300 lisans öğrencisine muvaffakiyet bursu veriyoruz. Araştırma ihya faaliyetleri ölçülü merkezlerde ve teknoparklarda asliye ilimler mezunu istihdam fail firmalara aylık desteği sunuyoruz. Bu cins desteklerle gençlerimizin asliye bilimlere bulunan takdirini artırmayı hedefliyoruz. Böylece uygulayım bilimi üretiminin belkemiği bulunan asliye araştırı çalışmalarına ivme tahsis etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Bilimsel araştırmanın dimdik yapılabilmesi düşüncesince bilgelik insanlarının sonuç uygulayım bilimi altyapılara erişimini sağlamanın da ehemmiyetli olduğuna ilgi çekici Erdoğan, "Üniversitelerdeki tematik araştırı merkezlerine bu nedenle iri istidatlı yatırımlar yapıyoruz. Bir ülkenin, teknolojik yetkinliği tetkikat kararında ortaya çıkan ve kılgılı tetkikat baz olacak makaleler ve araştırı raporları ve asliye teknolojiler sebebiyle gelişiyor. Yüksek teknolojiye erişebilmenin evvel tohumu asliye incelemelerde atılıyor. Bunun düşüncesince üniversitelerdeki tematik araştırı merkezlerini destekliyor ve bilimi takviye edecek adımlar atıyoruz" dedi.

Ülkemizde bilgelik denildiğinde evvel akla mevrut kurumların başlangıcında Türkiye Bilimler Akademisinin bulunduğunu bildiren Erdoğan, TÜBA'nın meydana getirdiği gelişigüzel ilmî etkinliğin bilgelik dünyasına ehemmiyetli katkılar sağladığını kaydetti. Erdoğan, Türk İslam Bilim ve Kültür Mirası Projesinin bunlardan bir tanesi bulunduğunu belirterek, "Bu kapsamda 2021 senesinde 12 işaret basıldı. Yazımında ehemmiyetli aralık tahsil edilen bilgelik terimleri sözlüğü de titizce üstünde durduğumuz yan yana öteki ehemmiyetli eserdir. Bu sözlük, bilimin öz lügatımızda imal edilmesine ağır ulama sağlayacaktır. TÜBA'yı bu doğrultuda gösterdiği çabalar nedeni ile ilkin kutlama ediyorum. Türkiye'nin hassaten sonuç senelerde bilime, bilgelik insanına ve teknolojiye baş döndürücü iri yatırımlar yaptığını gören gelişigüzel göz, hakkı mütekellim gelişigüzel dil, bildirme etmektedir. Ülkemiz bu sayede teknolojisini henüz fevk seviyelere taşıyarak gayretlerinin meyvesini bildirme etme uğrunda ilerlemektedir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ekonomisinin ehemmiyetli yan yana yerde bulunduğunu kail Erdoğan şunları kaydetti:

"Bu gerçeğe inanmayanların da güvenlik edeceklerini düşündüğüm beş altı kalıp hasretmek istiyorum. Türkiye, global teceddüt endeksinde bu sene 10 adım çabucak terfian eriştiği 41. nöbetleşe evvel 50 liginde en iri artma kaydeden abuhava oldu. Avrupa Komisyonu'nun 2021 yılı inkişaf raporunda inovasyon ekosistemimiz 'Türkiye'nin bilgelik ve araştırı alanlarındaki hazırlıkları baş döndürücü doğacak düzeyde' denilerek takdirle tabir edildi. Buradan halis muhlis dünyaya seslenerek diyorum ki; bizi izlemeye bitmeme edin. Teknolojik bağımsızlığın, politik bağımsızlığın teminatı bulunduğunu caba dahi çalışmaya bitmeme edeceğiz."

"Ülkelerin gücü bundan sonradan faziletkâr teknolojideki etkinlikleriyle ölçülüyor"

Ülkelerin gücünün bundan sonradan faziletkâr teknolojideki etkinlikleriyle ölçüldüğüne aksan karşılayıcı Erdoğan, "Savunma sanayinde geldiğimiz derece bugün halis muhlis dünyanın dilindedir. Türkiye'nin bölgenin geleceğini şekillendiren devletlerin başlangıcında geldiği analizleri derece derece henüz baş döndürücü paylaşılıyor. Ülkemizi bu noktaya gelmek düşüncesince baş döndürücü çalıştık, baş döndürücü azmettik, baş döndürücü fedakarlık yaptık. Bize dayatılan şartlara, senelerce günah eğmedik. Kendi göbeğimizi kendimiz stabil iradesini gösterdik. Artık, piyasasının tamamı sektörlerinde parmakla yayınlanan ülkelerden bir tanesi kazanmak hedefiyle sonsuz vites yükselterek yolumuza bitmeme ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin güneş tacı virüs salgınının dayanıklı ikliminde geçtiğimiz sene bulunduğu az daha bu seneyi de dünyanın önde mevrut ülkelerinden zait yönde ayrışarak büyümeyle kapattığını bildiren Erdoğan, "İhracatta güzeşte ay sonu fiktif ile salname 221 bilyon dolar rakamını yakaladık. Cari yan yana tomar vermeye başlayacağımız eyyam inşallah yakındır. Salgının tetiklediği sıkıntılar, global piyasalardaki tesirini sürdürüyor. Tedarik zincirlerindeki kırılmalar nedeni ile para şişkinliği engelleme kaç bölgede ekonomiler sınanmaya bitmeme ediyor. Global piyasaların yan yana parçası bulunan Türkiye ekonomisi de tabii bu sıkıntıların süreçlerin tesirini hissediyor. Ama kılıç bu fırtınaya sonuç 19 yılda gelişigüzel bölgede güçlendirdiğimiz istihsal yeteneğini en fevk seviyeye çıkardığımız şoklara içeri rahatlığı direncini defaatle sınav ettiğimiz sert yan yana ekonomi ile girdik. Pusulamız, ilişik giranbaha üretimdir. Rotamız, yatırım, istihdam, üretim, dış satım ve büyümedir. Hedefimiz de dünyanın evvel 10 ekonomisi içerisine girmektir. Üstelik bu amaca ulaşmaya on paralık olmadığımız derece yakınız. Ekonomide çizdiğimiz rota ve geliştirdiğimiz araçlarla ülkemizi, eskiden sonsuz içerisine çekilmiş bulunduğu sonuçsuz döngüden arasına sıkıştırıldığı dingildeklik çarkından, ezilmeye çalışmış bulunduğu emniyetsizlik dişlisinden kurtardık" dedi.

Türkiye'nin hedeflerine sakıncasız adımlarla ilerlediğini tabir fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemizi 19 yılda kesinlikle böylesine çelimli yan yana demokratlık ve kalkınma altyapısına kavuşturduysak bundan ahir hedeflerimize bire yan yana halde ulaşacağımızdan şek duymuyoruz. Bu mücadelede başarıya iktiran etmek düşüncesince teknolojiye ve hızla gelişen teknolojinin sevimsiz gücü bulunan bilimin desteğine ihtiyacımız var. Bilimi anaokulu çağındaki çocuklardan başlayarak gelişigüzel yaştaki, gelişigüzel uğraştaki tamamı insanlarımızın gündeminde ön sıralara çıkarmamamız şarttır. TEKNOFEST Kuşağını da gümbür gümbür büyütmeye bitmeme ediyoruz. Bütün bunları gerçekleştirecek insanoğlu gücüne, azme ve iradeye sahibiz. Ülkemizi 2023 hedeflerine olduğuna az daha 2053 vizyonuna da bilgelik insanlarımızın emekleri ve gayretleri sebebiyle ulaştıracağız" ifadelerini kullandı.

Bakan Varank: "Ülkemizi karşılaşmış bulunduğu gelişigüzel muhtelif sıkıntıdan, duyurulmayan açıkça tuzaklardan, operasyonlardan ustaca çekip, sakıncasız halde zımnında bitmeme ettiren sert yan yana arzu yönetimdedir"

Programda mütekellim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, "Ülkemizi karşılaşmış bulunduğu gelişigüzel muhtelif sıkıntıdan, duyurulmayan açıkça tuzaklardan, operasyonlardan ustaca çekip, sakıncasız halde zımnında bitmeme ettiren sert yan yana arzu yönetimdedir. İşte döviz kurları üstünden ekonomimize meydana getirilen dayatmalara da bire yan yana ustaca karşılık sağlayan bu arzu sebebiyle aylardır masa esasen imal edilen karaca yaymaca da beş altı saatte namevcut olup gitti. Her seferinde muhalefete, döviz kurları üstünden ekonomimizi ölçmenin kesinlikle iri yan yana sorumluluk kesinlikle iri yan yana kıygı bulunduğunu tabir etsek de gerçeğe dönmeleri çağrısında bulunsak da bizi dinlemediler. Döviz mobilyasız üstündeki köpük ehemmiyetli seviyede ortadan kalkınca demincek gerçeğin ateş tokadıyla neye uğradıklarını şaşırmış durumdalar. Hala meselenin ne işe yaradığını anlamayıp, kuvvet şapkadan tavşan çıkardı niteleyerek meseleyi illüzyona, sihirbazlığa bağlıyorlar. Hayır, meydanda yan yana göz bağı yok. Sayın Cumhurbaşkanımız, siyasetteki 40 salname tecrübesiyle, milletine bulunan sevdasıyla, mevki yönetimindeki ustalığıyla şapkadan tavşan çıkartmadı, bilakis yan yana kat henüz her insana kapela çıkarttırdı" dedi.

Varank yerlilik vurgusu yaparak, "Son çağda defans sanayinde yakaladığımız başarıların indinde piyasasının öteki sahalarında da özlenen sonuçları elde etmeye başladık. Ülkemizin kaderini muhavvil Milli Teknoloji Hamlesi ışığında politikalarımızı belirledik. Tasarladığımız Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programı ile Türkiye'nin ithal etmiş bulunduğu ürünleri yerlileştiriyoruz. Bugün araba sektöründe servo motorlardan CNC tezgahlara derece Türkiye'de üretilmeyen sağ baş döndürücü verim domestik imkanlarla üretilebiliyor. Şimdi bu programı öteki sektörlere yaygınlaştırarak 919 nazik ürünün yerlileştirilmesine dayanak olmaya başladık. Ülkemiz bu sayede dışa bağımlılığını gelişigüzel güzeşte güneş azaltacak. Yüksek teknolojili verim kapasitesini artırarak akan açığı bilakis çevirecek" açıklamasında bulundu.

Türkiye Bilimler Akademisi çeşidinden sunulan yekûn rütbe sayısının 817'ye ulaştığını aktaran TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal ise, "TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri sahipleri, sahasının önde mevrut bilgelik insanlarından oluşan 20 nefis mükafat Komisyonunun değerlendirmeleri ile 123 yargıcı görüşü alınarak belirlendi. 2021 senesinde TÜBİTAK Ödüllerine şahsi müracaatta mevcut yahut namzet yayınlanan 182 namzet arasından 12 değişik üniversiteden bilgelik insanına; 3 Bilim Ödülü ve 14 Teşvik Ödülü verilmesine değişmeyen verildi. Ülkemizde meydana getirdiği çalışmalarla bilime arsıulusal kurda ehemmiyetli katkılarda mevcut bilgelik insanları, Bilim Ödülü'nü almaya adalet kazanmaktadır. Ödüllerin evvel kat verildiği 1966 yılından bugüne derece 182 Bilim Ödülü, 19 hususi Ödül, 87 Hizmet Ödülü, 536 Teşvik Ödülü ve 2019 Yılı Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Tarihi Ödülü ile yekûn 825 bilgelik insanı ödüllendirilmiştir" ifadelerini kullandı.

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen programa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı esna Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve baş döndürücü sayıda çağrılı katıldı.
Programda ödüle müstahak tanıdık adlara ödüller Cumhurbaşkanı Erdoğan çeşidinden arz edildi.

Hülya Keklik - Derya Yetim
 

İLGİLİ HABER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Necip Fazıl Ödülleri programında konuştu Cumhurbaşkanı Erdoğan, Necip Fazıl Ödülleri programında konuştu
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3753-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler