USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AB'ye sitem: Birileri saldırmış olduğu devir mı gündeme alacaksınız?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani-Sadriu ile kuma matbuat toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne başvurusuyla ilgilendiren sorulan soruya, "Ukrayna ile ilgilendiren gösterdiğiniz hassasiyeti Türkiye düşüncesince de gös

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AB'ye sitem: Birileri saldırmış olduğu devir mı gündeme alacaksınız?
01-03-2022 20:25
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani-Sadriu ile eş matbuat toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne başvurusuyla ait sorulan soruya, "Ukrayna ile ait gösterdiğiniz hassasiyeti Türkiye düşüncesince de gösterin." karşılığını vererek AB'ye sitem etti.Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği'nin Ukrayna'nın üyeliği düşüncesince gösterdiği hassasiyeti Türkiye düşüncesince de göstermesi icap ettiğini belirterek, "AB üyelerine diyorum ki, Türkiye'yi ne AB'ye almakta hâlâ akıl ediyorsunuz, yahut almıyorsunuz? Yoksa, Türkiye'ye de bazıları harp açıp saldırmış olduğu devir mı Türkiye'yi gündeme alacaksınız?" ifadelerini kullandı.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Türkiye-Kosova arasındaki süreci ayrıntılı kıymetlendirme imkanımız oldu. Balkanlar ve Ukrayna özellikle iktisap etmek neredeyse sahamızda yaşanmış bulunan gelişmeler karşı düşün alışverişinde bulunduk.

Türk firmalarından Kosova'ya şişman yatırım
Kosova'nın egemenliğine, arazi bütünlüğüne atfettiğimiz bedel malumdur. Kosova'yı tanıdıkları bulunan önceki ülkelerden birisi olarak, önceki günden itibaren Kosovalı kardeşlerimize dayanak noktası verdik. Türk firmaları Kosova'ya 400 milyon Euro'ya vasıl envestisman yaptı.

2019 senesinde yürürlüğe giren başıboş tecim anlaşmasıyla baş başa tecim hacmimizde müspet birlik ilerleyiş yakalanmıştır. Ticaret hacmimiz salgına karşın geçtiğimiz yıl 600 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Salgının atlatılmasıyla bu rakamın elan da yükseleceğine inanıyorum.

Fetö'yle mücadele
Bölgemizdeki ve ötekimizdeki tamamı aktörlerin, diyalekt barışı ve istikrarı öne çıkarması elzemdir. Türkiye'nin Kosova'nın tamamı komşularıyla elleme ilgiler geliştirmesini desteklemektedir. Görüşmemizde FETÖ'yle kuma mücadelemizi de ele aldık.  Değerli meslektaşıma atılmasını beklediğimiz adımlara ilişkin yerinde beklentimizi tabir ettim.

Sadriu: Kosova'nın Nato'ya girmesinin tarihi gelmiştir
Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani-Sadriu, NATO üyeliği hesabına Türkiye'den dayanak noktası beklediklerini belirterek, "Kosova'nın NATO'ya girmesinin tarihi gelmiştir. Türkiye'nin bu konudaki görevi baş döndürücü önemli. Sayın Erdoğan'ın Ukrayna halkına verdiği desteği ölçüm ediyorum. Bu boyut kıtamız düşüncesince baş döndürücü ağır birlik durumdur. Rusya'nın amaçları bellidir. Sadece Ukrayna'ya müteveccih değildir. Batı Balkanlar'da denyo görüntülemek da buna dahildir. Sırbistan'a direkt dayanak noktası vermektedir. NATO üyeliği hesabına Türkiye kadar devletlerin desteğini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Soru-cevap
Kosova'nın Nato'ya uzuv olması hesabına dayanak noktası olacak mısınız?
Bildiğiniz kadar Kosova'nın tanıması noktasında önceki etap ABD kabilinden atılmıştı. İlk tanıdıkları bulunan diyar ABD olmuştur. O vakitler ego Başbakandım. Kabine toplantısınaydım. Haberi aldım. İkinci tanıdıkları bulunan diyar kılıç olduk. Ondan ahir süreçte de Kosova'nın evren genelinde tanınması düşüncesince rastgele muhtelif adımları attık. Başbakan dostlarımla, aut işleri bakanlarım da ayrımsız halde muhataplarıyla çalışmalarını yaparak Kosova'nın tanışıklık periyodunu hızlandırdı. NATO mevzusuna gelince. NATO'nun elbette ehemmiyetli birlik üyesi kendisine Türkiye'nin bu mevzuda birlik problemi yok. Kosova'yı tanışıklık noktasında adımlarımızı atarız ve NATO'nun birlik üyesi kendisine da Kosova'yı tanırız.

Türkiye'nin AB'ye mükemmel üyeliği hesabına müspet birlik beklentiniz mevcut mı?
Ukrayna ile ait birlik ruzname oluştu. Ve Ukrayna'yı AB'ye kabul etme süreci. Biz kimseyi elbette AB'ye karşı almayın, hakeza birlik gayretin içine girmeyiz. Biz kendimizden sorumluyuz. Fakat şu anda Ukrayna'yı AB'ye kabul etme gayretlerini de şu demek oluyor ki takdirle karşılıyoruz. Bu elleme birlik gelişme. Bu AB üyelerine de ego diyorum ki Türkiye'yi ne AB'ye almakta hala akıl ediyorsunuz, yahut almıyorsunuz? NATO hesabına bizim duruşumuz şu demek oluyor ki belli. Biz genişlemesine bariyer bulunan birlik diyar değiliz. Tam tersine kılıç NATO'da da genişlemenin hayır olacağını daima savunduk. Bugün de savunuyoruz.

Türkiye'ye de bazıları harp açıp saldırmış olduğu devir mı Türkiye'yi gündeme alacaksınız?
Bu adımları atarken bunu evren barışı düşüncesince istiyoruz. Ama AB hesabına ego gene AB üyesi devletlere diyorum ki, "Şu anda Ukrayna ile gösterdiğiniz hassasiyeti Türkiye zarfında gösterin. Yoksa Türkiye'ye de bazıları harp açıp saldırmış olduğu devir mı Türkiye'yi gündeme alacaksınız? Türkiye ile defans uran işbirliğinde yaklaşmayan, ırak duran, kılıç beraberiz, kılıç müttefikiz. Bize anahtar malzeme cephane neden vermiyorsunuz? Bunlar içten değiller. NATO üyeleri de , AB üyeleri de kılükal üretiyor. Aynen Ukrayna'nın başına mevrut bu cins sıkıntıları, Zelenski konuşmasını yapıyor, ayakta alkışlıyor. Türkiye rastgele devir duruşunu koruyucu birlik ülke. Her devir mazlumun, mağdurun indinde birlik ülke. Çağrımız hem Rusya'ya hem Ukrayna'ya, birlik evvela ateşler kesilsin.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler