USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AB'ye işbirliği ve diyalog çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye 2022 senesinde da müteşebbis ve insancasına aut politikası ile henüz adaletli bir evren gayesi anlamında gayretlerini sürdürecektir. Bu iyilikle araştırma fail namzet diyar adına Avrupa Birliği ile işbirliğimizi ve diyaloğumuzu güçle

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AB'ye işbirliği ve diyalog çağrısı
13-01-2022 16:33

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde Avrupa Birliği üyesi devletlerin Ankara büyükelçileri ile derinti gerçekleştirdi.

Toplantıda icra ettiği konuşmada müstevli periyodunun bütün dünyayı etkileyen bir proses olduğuna nazarıitibar çekici Erdoğan, "Az ilk yapmış olduğunuz toplantının doğurgan geçtiğine inanıyorum. Geçen yıl güneş tacı virüs salgınının etkisiyle düzenlilik algısının değiştiği, çelim mücadelesinin arttığı, kurallara mebni münasebat seviyesinin sorgulandığı bir çağa şehadet ettik. Geleneksel tehditlerin yanı esna müstevli hastalıklar, editör felaketler, hava değişikliği, siber saldırılar ve yıldırı kıl payı nice simetrisiz ortalık okumaya verilen kaldık. Gerek bu sınamalar icap Covid-19 salgınının gülmeyen neticeleri global kırık hatlarının ne denli kırılgan bulunduğunu bir kere elan gösterdi. İnsanlığın 2. Dünya Savaşı'ndan buyana düz yazı edegeldiği binaların temelinin katı bulunmadığı kıl payı aşırı gülmeyen strüktürel sorunlarla yüzleştiği bir proses ortaya çıktı. Son yüzyılın en iri keyif krizi adına nitelenen bu salgında yardımlaşma, dayanışma, paylaşma kıl payı değerler art plana itilirken, nice memleket içe kapanmayı, kişi haricinde yaşanmış bulunan insanca dramlara gönül rahatlığı umursamaz kalmayı yeğleme etti" dedi.

"Avrupa Birliği içerisindeki siyasi, coğrafi ve iktisadi ayrışmalar elan bariz bir duruma geldi"

Yaşanan süreçte nice bölgede adaletsizlerle gönül rahatlığı karşıya kalındığına nazarıitibar çekici Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Salgının 8 buçuk milyarlık adamlık ailesini birbirine yakınlaştırmak hesabına toplumlar arasındaki uçurumları derinleştirdiğini üzülerek görüyoruz. Keza aşıya adaletli muvasala ve salgının iktisadi yükünü omuzlama hususunda yaşanmış bulunan adaletsizlikler de gün günden artarak bitmeme ediyor. Küresel sisteme, demokrasiye, içtimai sulh ve istikrara riziko gerçekleştiren bu tehditlerden göz boncuğu kimse, göz boncuğu memleket erkin değildir. Nitekim salgına ilişikli ortaya çıkan bu aksi iklimden Avrupa Birliği de etkilenmiştir. Birliğin istikbaline ilişikli Brexit süreciyle alevlenen tartışmalar salgınla baş başa toy bir boyuta taşındı. Avrupa Birliği içerisindeki siyasi, coğrafi ve iktisadi ayrışmalar elan bariz bir duruma geldi. Bu gidişat Avrupa Birliği gündemindeki sert aşırı ehemmiyetli mevzunun art plana itilmesine biçim açtı. Ortak huruç politikası oluşturulması, ecnebi karşıtlığı ve İslam kini hassaten edinmek kıl payı nice kemikleşmiş dava karşısında Avrupa Birliği maatteessüf kayda bedel göz boncuğu hamle atamadı" dedi.

"Attığımız bütün bu adımlara üzülerek anlatım geçirmek istiyorum ki AB kabilinden beklediğimiz karşılığı göremedik"

Konuya nesnel bakabilen her insanın birliğin gönül rahatlığı karşıya bulunduğu bu tehditlerin aşılmasında açacak ülkenin Türkiye bulunduğunu görmektedir bulunduğunu kail Erdoğan, "Türkiye, araştırma dönemini yürüteç namzet memleket adına hazırlık zincirleri, terörizm, göç, güvenlik, savunma, İslam ve ecnebi düşmanlığı, keyif ve erke sunma güvenliği kıl payı asliye mevzularda dava dekoder role sahiptir. Bu nazik dönemeçte Türkiye ve AB ilişkilerini gelişigüzel bölgede ileriye taşıması elan da ehemmiyet kazanmıştır. Biz de bu iyilikle birlikle münasebetlerimizi elan katı bir zemine koymak istedik. Katılım perspektifi temelinde müspet gündemin yaşama geçirilmesi özgü diyalog ve diplomasiden yana fer gösterdik. Üst düzem görüşme ve temasların yanı esna iklim, güvenlik, huruç ve keyif sahalarında faziletkâr seviyeli diyalog toplantıları gerçekleştirdik. Attığımız bütün bu adımlara üzülerek anlatım geçirmek istiyorum ki AB kabilinden beklediğimiz karşılığı göremedik. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi hassaten edinmek kıl payı bu müspet gündemi yaşama geçirmemek düşüncesince bizlere gönül rahatlığı engelleme taktikleri uygulandı. Siyasi hesaplarla yeterli üyelikten meydana gelen haklarını kötüye kullanan birtakımı devletlerin bu süreçte inhibütör halde davrandıkları ortadadır. Ancak gerçek üstünde düşünülmesi müstelzim birliğin çıkarlarının biraz örgen ülkenin ihtiraslarına kurban edilmesidir. Esas hesaplaşılması müstelzim birliğin iradesinin biraz büyüklük kabilinden hava kırgın olmasıdır. Türkiye'nin yeterli üyelik sürecindeki kararlı, dirayetli, götürümlü tutumuyla bütünlük içerisindeki tabiri caizse yazılım hatalarının da görünmesine imdat sağladığına inanıyorum" açıklamasında bulundu.

"Avrupa ve Türkiye'nin etrafında yaşanmış bulunan bulunan krizler çözülmedikçe huruç baskısının azalmasını bekleyivermek realist değildir"

İletişim ve münakale imkanlarının bu denli genişlediği, dünyanın global bir köye dönüştüğü bir çağda insanoğlu haraketliliğinin arttığını anlatım fail Erdoğan, "Avrupa ve Türkiye'nin etrafında yaşanmış bulunan bulunan krizler çözülmedikçe huruç baskısının azalmasını bekleyivermek realist değildir. Mevcut krizlere daima yenilerinin eklendiğin bir konjonktürde huruç problemi derinleşerek bitmeme edecektir. Türkiye adına politikalarımızı bu hakikateler ışığında şekillendiriyor, öngörülerimizi gine bu çerçevede yapıyoruz. Bir yandan gülmeyen aksak göçe kaynaklık fail devletlere müteveccih yardımlarımızı artırırken, gayrı yandan meseleyi gerçek boyutlarıyla da değerlendiriyoruz. Sınır ötesi operasyonlarımızla Suriye'nin kuzeyinin bütün dünyaya yıldırıcı ihraç edilen bir yıldırı merkezi durumuna dönüşmesine bariyer olduk" dedi.

Türkiye'nin terörden arındırdığı alanlarda bugün 4 milyonun üstünde Suriyelinin yaşamını idame ettirdiğini bildiren Erdoğan şunları kaydetti:

"Türkiye, buradaki varlığıyla Suriye'nin arazi bütünlüğünün korunmasına bükülmüş sağlarken toy huruç dalgalarının da önüne geçmektedir. Eline vicdanına koyan âlem ikrar edecektir ki şayet, Türkiye'nin dehşet çabaları olmasaydı bugün hem Suriye tıpkı zamanda Avrupa aşırı ayrımlı bir dekor ile gönül rahatlığı karşıya kalacaktı. Bizim gayretlerimiz olmasaydı huruç krizi elan bir tomar derinleşecek, dirilik kayıpları elan aşırı artacak, yıldırı elan bir tomar azacak, dingildeklik aşırı elan açık bir coğrafyaya yayılacaktı. Yine 500 bine andıran Suriyeli misafirimizin evlerine sakıncasız ve fahri art dönüşlerini elde etmiş olmamız ülkemizin bir gayrı başarısıdır. Bu gerçeklere karşın Türkiye huruç krizi ile mücadelesinde AB‘den manalı bir dayanak noktası alamadı. AB, Suriyelilere kanuncu huruç yollarını açan fahri insanca ikrar programını hala yaşama geçiremedi. Suriyelilerin terörden arındırdığımız yerlere art dönüşüne müteveccih çabalarımız desteklenmedi. Avrupa'nın imdat vermediği iskan ve enfrastrüktür projelerini kılıç milletimizin ve sivil polis polis maşer kuruluşlarımızın desteğiyle kendimiz yaşama geçirdik. Belarus'ta yaşanmış bulunan akse ise birliğin göçle mücadelede sürdürülebilir bir politikadan mahrum bulunduğunu bir kere elan gözler önüne sermiştir."

Erdoğan, "Burada bir kere elan altını çizerek göstermek istiyorum ki; huruç üzerine bizim AB'den beklentimiz çabucak adaletli ağırlık ve hata paylaşımından ibarettir. 18 Mart mutabakatının huruç yönetimine ilişikli boyutu güncellenmediği sürece bu bölgede derinlikli bir işbirliğinden uydurma geçirmek olabilir değildir. Yine bu süreçte art sevk hadiselerine ve göçmenlere müteveccih arsıulusal hukuku ayaklar dibine ortalık uygulamalara da akıbet verilmesi şarttır. Özellikle basına da yansıyan Ege'deki müessif vakalarla ilişik elan babayiğit sesler yükselmesini bekliyoruz" dedi.

"Vize serbestisi gezim ve tecim indinde Türkiye'nin yeterli üyeliği önündeki önyargıların kırılmasına imdat sağlayacaktır"

Büyükelçilere seslenen Erdoğan, "Bilindiği kıl payı 18 Mart mutabakatı işbirliği indinde Türkiye-AB ilişkilerinde 5 bölgede elan konkre aksiyon sağlamayı hedefliyor. Önümüzdeki çağda hassaten ara sınav serbestisi ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi hikayelerinde aksiyon kaydetmemiz gerekiyor. Vize serbestisi diyaloğu kapsamında küsurat kriterler itibarıyla hesabına getirmeye müteveccih adımları elhak atıyoruz. Bu çerçevede 72 kriterden küsurat altısının karşılanması hususunda ehemmiyetli bir açıklık katettik. Vize serbestisi gezim ve tecim indinde Türkiye'nin yeterli üyeliği önündeki önyargıların kırılmasına imdat sağlayacaktır. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ise eş menfaatimizedir. Sürecin siyasal saiklerle engellenmesi, bütün taraflara dokunca veriyor. Müzakerelerin başlatılması bir aşırı mevzuda uzlaşmanın yöntemini açacaktır. Avrupa Birliği'nin 2022 senesinde ciddi miyopluktan kurtularak Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesinde elan kabadayı davranmasını beklenti ediyoruz. Mevcut sonuçsuz yaklaşımın birliğin diyalekt ve global çelim olma iddiasına dokunca verdiği ve göz boncuğu problemi çözmediği ortadadır. Birlik içi el birliği bahanesinin hassaten peşine sığınılarak Türkiye-Avrupa ilişkilerinin baltalama edilmesinin önüne geçilmelidir. Bunun düşüncesince de bir takım üyelerin Türkiye ile sorunlarını bütünlük koridorlarında kırma çabasından vazgeçmesi gerekiyor. Geçen yıl komşumuz Yunanistan ile diyalog mekanizmalarımızın birçoğunu baştan canlandırdık, gerilimin düşürülmesi düşüncesince iri çabukluk gösterdik. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizi imar kılmak amacıyla fazlalık ruzname oluşturulması anlamında uygun kalmış şekilde çalışmalara başladık. İki bitişik memleket adına direkt ve müspet diyalogla aramızdaki meseleleri halledebileceğimize içtenlikle inanıyorum. Türkiye'nin Kıbrıs meselesine gönül rahatlığı duruşu da nettir. Kıbrıs meselesinin çözümüne müteveccih 50 yılı bir tomar süredir bitmeme fail araştırma süreçlerinin sebep başarıya ulaşmadığı hepinizin malumudur. Rumlar, çıkarlarını adanın biricik sahibi adına gören, Kıbrıs Türklerini namevcut sayan zihniyetten bir çeşitli kurtulamadı. Maalesef AB körü körüne Rum tarafının sözcülüğünü yaparken, ayrımsız coğrafyanın ayrılmaz parçası bulunan Kıbrıs Türklerinin haklarını, hukukunu görmezden geldi" açıklamasında bulundu.

"Kıbrıs Türk halkının hükümran eşitliğinin ve denktaş arsıulusal statüsünün tescil edilmesi çözümün önünü açacaktır"

"Sergilenen tepik standartlar, bundan böyle hepimizi dünün güneşi ile bugünün çamaşırlarını kurutmaya çalışmanın devir kaybı bulunduğu noktasına getirdi" diyen Erdoğan, "Kıbrıs meselesinin adadaki gerçekler temelinde bütün tarafların yararına olacak halde çözüme kavuşturulması düşüncesince Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile baş başa fer masrafa bitmeme ediyoruz. Kıbrıs Türk halkının hükümran eşitliğinin ve denktaş arsıulusal statüsünün tescil edilmesi çözümün önünü açacaktır. Böyle bir çözüm, Doğu Akdeniz'deki işbirliği ortamının büyüme göstermesine de imdat sağlayacaktır. AB açısından bundan böyle içtenlikli bir saymanlık etme zamanı gelmiştir. eğer AB çözüme hakkıyla imdat gerçekleştirmek istiyorsa 2004'te verdiği taahhütleri hesabına getirerek Kıbrıs Türklerinin varlığını ve iradesini tanımalı, Cenevre'de verilen hal önerisini değerlendirmelidir. Diğer türlüsü toy bir oyalama, hassaten de taktik adına görülecek, saat ve erke israfından başka ağıt anlatım etmeyecektir. Yarım asırdan bir tomar süredir AB'ye üyelik düşüncesince fer harcıyoruz. 20 yıla vasıl başbakanlığım ve cumhurbaşkanlığım zamanında üyelik sürecimizin bütün ayrıntılarına vakıf olduk. Bu 20 salname devir diliminde Avrupa'da sayımsız lider, cumhurbaşkanı, başbakan, bakan, bütünlük mümessili ile görüştüm konuştum. Tam üyelik mevzusundaki adımların kuşkusuz önlendiğini ülkemizin kuşkusuz tepik standarda verilen bırakıldığını şahsen gördüm, yaşadım. Bu tecrübeler ışığında şu gerçekleri içtenlikle anlatım geçirmek isterim; coğrafi zamanı ve beşeri adına Avrupa Kıtası'nın bir parçası bulunan Türkiye tabii AB yeterli üyelik hedefine bağlıdır. Maruz kaldığımız onca adaletsizliğe karşın AB bizim ciddi önceliğimiz olmayı sürdürüyor. Bu yönde çabukluk göstermeye bitmeme ediyoruz. Örneğin, 2021-2023 yıllarını havi AB‘ye iştirak düşüncesince millî aksiyon planı çalışmalarımıza çabukluk verdik. Kabul ettiğimiz Yargı Reformu Stratejisi, İnsan Hakları Eylem Planı, hanıma müteveccih hızlı mücadele, 4. Ulusal Eylem Planı ve çıkarılan 5 sakatlık paketi sürece ilişikli hassaten kararlığımızın en konkre göstergeleridir" dedi.

"Atılan adımların muhtemel neticeleri vermesi düşüncesince Ermenistan'ın bölgedeki sulh fırsatını güzel değerlendirip Azerbaycan ile müspet bir alışveriş kurması ehemmiyet taşıyor"

Paris İklim Anlaşması'nın onaylandığını ve 2053 senesinde kesin el değmemiş çıkarma hedefinin anons edildiğini hatırlatan Erdoğan, “Türkiye-AB ilişkililerinin en görünüyor boyutlarından bir tanesi bulunan finansal işbirliği ve bütünlük programlarına katılıma iri ehemmiyet veriyoruz. Son 20 yılda ülkemize tahsis edilen 9.2 bilyon avroluk AB fonu sebebiyle 900'a andıran iri ölçekli plan gerçekleştirildi. Bunların bütünü de çapraz yararımıza bulunan projelerdir. Önümüzdeki zamanlarda birliğin Türkiye'ye iştirak önceleri finansal iane ara bulucu kapsamındaki görüntü miktarını artırmasının da eş menfaatimize işlev edeceği aşikardır. Tüm bunlarla bu arada yapılması müstelzim gerçek madde AB'nin Türkiye'nin üyelik sürecine ilişikli samimi, adaletli ve ahde vefakâr davranmasıdır. Bunu başardığımızda üyelik sürecimize gerçek künde vuran hastalıkların ortadan kalkacağına, ülkemizin çabalarının meyvelerini vereceğine inanıyorum. Bosna Hersek'teki siyasal krizin çözümü noktasında derin çabukluk gösteriyoruz. Bölgenin 1990'ların aksi havasına kan dolaşımı sinyalleri vermesinde AB üyelik perspektifinin sekteye uğramasının da tesiri büyüktür. Azerbaycan'ın ülkelerini işgalden azat etmesiyle Kafkasya'da toy bir çağa girdik. Bu gelişimin arkası esna Ermenistan'la normalleşme dönemini balattık. Atılan adımların muhtemel neticeleri vermesi düşüncesince Ermenistan'ın bölgedeki sulh fırsatını güzel değerlendirip Azerbaycan ile müspet bir alışveriş kurması ehemmiyet taşıyor. Bölgemiz açısından bir gayrı ehemmiyetli bap da Suriye'dir. AB, Suriye meselesine çabucak huruç perspektifinden yanaşmak hesabına siyasal sürecin ivme kazanması düşüncesince konkre çabukluk göstermelidir. Libya'da ise sükûnetin muhafazası rüçhan maksadımız olmalıdır. Seçimler de temelli muvazene ve barışa imdat sağlayacak halde yapılmalıdır. Bu yolda Türkiye adına müstelzim desteği vermeye bitmeme ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Müzakere fail namzet memleket adına Avrupa Birliği ile işbirliğimizi ve diyaloğumuzu güçlendirmeye hazırız"

3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nin 16-18 Aralık 2021 tarihlerinde müstevli şartlarına karşın İstanbul'da kalburüstü bir halde tamamlandığını kail Erdoğan, "Gelecek ay AB, Afrika Zirvesi'nin yapılacağını biliyor. Bu coğrafyada işbirliği potansiyelimizin faziletkâr olduğuna inanıyorum. Türkiye 2022 senesinde da müteşebbis ve insanca aut politikası ile elan adaletli bir evren amacı anlamında gayretlerini sürdürecektir. Bu iyilikle araştırma fail namzet memleket adına Avrupa Birliği ile işbirliğimizi ve diyaloğumuzu güçlendirmeye hazırız. Önyargılar yahut korkular hesabına derinliğine vadeli ciddi bir boşluk açısıyla cereyan edilmesi eş menfaatimizedir. Sizlerden icap Brüksel'e icap başkentlerinize yapacağınız yönlendirmelerle Türkiye-AB münasebetlerinde toy bir sayfanın açılmasına dayanak noktası olmanızı hassaten bekliyorum" dedi.

Hülya Keklik - Derya Yetim
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler