USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile düzenlemiş olduğu kuma matbuat toplantısında icra ettiği açıklamada, Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki hale değinerek, “Yeni bir Çernobil

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz'
18-08-2022 21:03

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Ukrayna'nın Lviv kentinde bulunan zamanı Potocki Sarayı'nda gerçekleştirdiği müselles doruk kısaca 40 zaman sürdü. Basına mestur gerçekleşen müselles zirvenin arkası sıra Zelenskiy ve Guterres ile kuma matbuat toplantısı düzenleyen Erdoğan, Zelenskiy'nin davetine icabetle Lviv'de bulunmaktan şişman sevinme duyduğunu belirtti. Zelenskiy ile gerçekleştirdikleri düet görüşmede, devletler arasındaki ciddi iştirak düzeyindeki ilişkileri hepsi boyutlarıyla değerlendirdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İş birliğimizi, dayanışmamızı bulunan şerait altında ilerletme imkanlarını ele aldık. Tabii kısaca altı aydır bitmeme fail savaş, görüşmelerimizin anne konusunu teşekkül etti. Ukrayna'nın yer bütünlüğüne ve egemenliğine desteğimizi bu vesileyle bir kere elan vurguladım" ifadelerini kullandı.

“Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz”

Yaşanan dirilik kayıplarından duyduğu yoğun üzüntüyü bir kere elan tabir fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dün şeb Harkov'da bir yurda müteveccih meydana gelen 9 sivilin öldüğü, 35 bireyin yaralandığı roket saldırısı düşüncesince de memleketimiz ve milletimiz namına taziyelerimi ilettim. Zaporijya Nükleer Santrali çevresinde bitmeme fail çatışmalardan duyduğumuz endişeyi dile getirdik. Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz. Türkiye şekilde bir yandan çatışmaların diplomatik çözümle sona ermesi düşüncesince güç harcarken öteki yandan da Ukraynalı dostlarımızın yanı sıra olduk, olmaya bitmeme ediyoruz” dedi.

Türkiye'den Ukrayna'ya 98 tırlık insancasına iane gönderildi

Türkiye'nin savaşın kökeninden buyana Ukrayna halkının acele insancasına gereksinimlerini istikbal yapmak amacıyla 98 tırlık insancasına iane materyali gönderdiğini tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “325 bine DOĞRU Ukraynalıya iare şekilde vatanımızda ev sahipliği yaptık. Ukrayna'daki şerait normale dönünceye denli mihman geçirmek az daha bin 99 babasız ve 408 refakatçisinden oluşan mecmu bin 507 kişiyi vatanımızda benimseme ettik. Görüşmemizde, savaşın Ukrayna'da sebep bulunduğu fiziksel yıkımın boyutlarını da ele aldık. Bugüne denli bulunduğu denli Ukrayna'nın baştan imarı düşüncesince müstelzim desteği vereceğimizi Sayın Zelenskiy ile paylaştım" dedi.

"İstanbul Mutabakatı'nın yapıcı yansımalarını hepsi evren hissetmeye başladı”

BM Genel Sekreteri Gutarres'in de katılımıyla gerçekleştirdikleri müselles görüşmenin mihrak noktasını, savaşın ne halde nihayete erdirilebileceğinin oluşturduğunu kail Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Malumunuz bundan değişik ay ilkin Birleşmiş Milletler, Ukrayna, Rusya ve Türkiye şekilde zamanı özellikte bir kuma emek vermek örneğini sergiledik. Ukrayna tahılının Karadeniz üstünden tehlikesiz halde evren piyasalarına ihracını olabilir kılan İstanbul Mutabakatı'nın yapıcı yansımalarını çabucak Ukrayna değil, hepsi evren hissetmeye başladı" dedi.

"Ağustos'tan buyana kısaca 625 bin titrem Ukrayna tahılı evren pazarına ulaştırıldı"

Mutabakatın uygulamaya konulduğu 1 Ağustos'tan buyana mecmu 25 sefine ve kısaca 625 bin titrem Ukrayna tahılının evren pazarına ulaştırıldığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugünkü temaslarınızda bulunan mekanizmanın faaliyetlerini artırarak sürdürmesi düşüncesince atılabilecek adımlar üstünde durduk. Üçlü görüşmemizde başkaca İstanbul Mutabakatı'nın oluşturduğu yapıcı havanın kalımlı barışa değiştirme edilmesi imkânlarını değerlendirdik. Diplomatik sürecin canlandırılması düşüncesince arsıulusal camianın elan çok hata üstlenmesi gerektiğine bilhassa ayraç ettik” dedi.

“Şahsen savaşın en sonunda etüt masasında sonuçlanacağına bulunan inancımı korunum ediyorum”

“Şahsen savaşın en sonunda etüt masasında sonuçlanacağına bulunan inancımı korunum ediyorum” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Esasen Sayın Zelenskiy ve Guterres de bu hususta ayrımsız fikirdeler. Tüm mesele, etüt masasına revan en endamsız ve adaletli yolu belirleme etmektir. Mart ayında İstanbul'da şekillenen parametreler üstünden müzakerelerin canlandırılmasının olanak dahilinde olduğuna inanıyorum. Bu maksata müteveccih şekilde gelişigüzel muhtelif desteği vermeye gine kolaylaştırıcı yahut arabulucu rolünü oynamaya hazırız” dedi.

Görüşmede Ukrayna-Rusya arasındaki köle takası da ele alındı

Görüşmede köle takasını da ele aldıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tabii görüşmemizde harp esirlerinin mübadelesi konusunu ve bu konudaki girişimlerimizi ele aldık, bu mevzuyu önemsediğimizi de başkaca tabir geçirmek istiyorum. İnanıyorum ki şu anda burayı strateji edenler, 'Acaba bu esirlerin mübadelesi ne oldu?' sorusunu da cevaplamaya çalışıyor. Bu mevzuyla ilgilendiren şekilde Sayın Putin ile Rusya tarafıyla da bugünkü eksiksiz görüşmelerimizin neticesini değerlendirmeye bitmeme edeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, Lviv'e seyahati dair hepsi kolaylıkları yayınlayan Ukrayna ve Polonya makamlarına bir kere elan teşekkürname etti. Zelenskiy'nin daveti hakkında Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından buyana önceki kere Ukrayna'yı görüşme fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenskiy ile en sonuç 3 Şubat beniz yüze görüşmüştü.

Türkiye ve Ukrayna ortada Altyapı İyileştirmeye İlişkin Mutabakat Zaptı imzalandı

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ukrayna'nın harp sonrası baştan yapımı düşüncesince Altyapı İyileştirmeye İlişkin Mutabakat Zaptı imzaladı.

"Türkiye bizim ciddi müttefikimiz"

Erdoğan'ın ehemmiyetli ziyaretine ve Türkiye'nin desteğine bağlı izah karşıcı Kubrakov, "Türkiye bizim ciddi müttefikimizdir. Türk ortaklarımıza, Rusya kabilinden bozma edilen altyapının baştan mensur edilmesinde ortaklaşa iş ika arzuları düşüncesince minnettarız. Türkiye, bilhassa Zaporijya ve Kremenchuk köprüleri bilhassa kazanmak az daha biçim ve köprülerin imalinde degaje deneyime sahip. Türkiye emniyetli bir kuma şekilde kendini kanıtlamıştır. Bu sebeple baştan yapılanma çalışmalarının ameliye neticelerini endamsız müddette bekliyoruz" dedi.

İlk plan belirlendi

Ukrayna Devlet Başkanlığı kabilinden meydana getirilen açıklamada ise, "Özel planlar haricinde Türk devletinin müşavirlik ve uran iane sağlaması öngörülmektedir" denildi. Açıklamada ayrıca, Ukrayna ve Türkiye'nin Ukrayna'nın baştan mensur edilmesi düşüncesince kuma bir kadro oluşturulacağı aktarıldı. Hayata geçirilmesi muhtemel önceki projenin ise, Bucha ve Irpin'i Kiev bölgesindeki Romanivka köyüne bağlayan bir güreşçi köprüsü olması planlanıyor.

İLGİLİ HABER
Türkiye ve Ukrayna ortada Altyapı İyileştirmeye İlişkin Mutabakat Zaptı imzalandı Türkiye ve Ukrayna ortada Altyapı İyileştirmeye İlişkin Mutabakat Zaptı imzalandı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler