USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Türkiye’nin dış politikadaki vizyonu daima barış odaklı olmuştur'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurulu'nda icra ettiği hitabında, “Türkiye'nin dış politikadaki vizyonu daima barış odaklı olmuştur” ifadelerini kullanarak, İstanbul Mutabakatı'nın Birleşmiş Milletler'in akıbet zamanlarda imza attı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Türkiye’nin dış politikadaki vizyonu daima barış odaklı olmuştur'
20-09-2022 22:01

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin New York kentinde planlı Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurulu'na seslenme etti. Genel Kurul'un devletler ve topu topu adamlık düşüncesince hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasına başlamış bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genel Kurul Başkanlığı vazifesini üstüne sektör Csaba Körösi'yi de kutlama etti.

Genel Kurul toplantısı düşüncesince belirlenen “İç İçe Geçmiş Sınamalara Dönüştürücü Çözümler düşüncesince Dönüm Noktası” temasını akıbet aşama yerinde bulduğunu tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Zira toplantımızı, dünyamızın çabucak müşterek tomar tehditle eşzamanlı şekilde baş etmeye çalıştığı, eleştiri müşterek devirde gerçekleştiriyoruz” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Korona virüs salgınıyla mücadelede aldığımız derslerin en ilkin geleni, global hastalıkların çözümünde arsıulusal dayanışmanın önemiydi. Türkiye şekilde müstevli sürecinde göz boncuğu fark gözetmeden 161 memleket ve 12 arsıulusal kuruma dayanak noktası sağladık. Yerli ve ulusal aşımız TURKOVAK'ı topu topu insanlığın hizmetine sunduk. İklim değişikliğiyle mücadeleye verdiğimiz önemin işareti şekilde Paris Anlaşması'nı geçtiğimiz sene onayladık. Ulusal beyanımızla, 2053 yılı düşüncesince açık bakir çıkarma hedefimizi ve Yeşil Kalkınma Devrimimizi anons ettik. Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitliliğin Korunması Sözleşmesi'nin 16'ncı Taraflar Konferansı'na ev sahipliği yaparak, bu bölgede da kılavuz kaptan gösteriş oynamayı sürdüreceğiz” dedi.

“Türkiye şekilde öteden beri, erke mevzusuna müşterek rakiplik değil, teşrikimesai endüstrisi şekilde baktık”

Salgının tılsım zincirlerinde biçim açmış bulunduğu aksaklıklar dolayısıyla ağırbaşlı çarpış saha global ekonominin, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte, yeni müşterek beklenmeyen dalgasına henüz verilen kaldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, küsurat enerji, besin ve hammadde fiyatlarının oluşturduğu şişkinlik baskısının, evren çapında topu topu ekonomileri ve toplumsal refahı negatif yönde etkilemekte bulunduğunun altını çizdi.

Gelişmelerin, erke bildirme güvenliğinin önemini de etkili müşterek halde baştan gündeme taşıdığına ayraç fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye şekilde öteden beri, erke mevzusuna müşterek rakiplik değil, teşrikimesai endüstrisi şekilde baktık. Kendi ihtiyacımız yanında, diyalekt ve global erke güvenliğini destekleyen dayanıklı aşırı projeyi yaşama geçirdik. Bu adımların isabeti ve önemi, akıbet gelişmelerle müşterek posta henüz anlaşılmıştır. Yaşanan süreç, besin güvenliğini de riske atmıştır. Maddi ve teknolojik imkanların en fevk seviyeye eriştiği 21'inci yüzyılda, evren nüfusunun halen beşte birinin açlığın ve yoksulluğun pençesinde kıvranmasının izahı belkili değildir. Dünya, akıbet gelişmelerle, 2030'ta ‘sıfır açlık' seviyesine ulaşmayı amaçlayan sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden de uzaklaşmaya başlamıştır. İnsanlığın dirlik karşıya kalmış bulunduğu bu ışıksız tabloyu umudun ışığıyla aydınlatabilmenin yegane yolu, arsıulusal teşrikimesai ve dayanışmayı, hakkaniyetli ve adaletten müşterek yaklaşımla güçlendirmektir” ifadelerini kullandı.

Ortak kaderi etkileyen sınamalara dirlik kuma gündemle harekete geçilmesi müstelzim müşterek çağa girildiğini tabir fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye olarak, bu iradeyi, müstevli ve hava değişikliği süreçleri yanında, Rusya-Ukrayna savaşının meydana getirmiş bulunduğu sarsıntılarla mücadelede de ortaya koyuyoruz” dedi.
Ukrayna'da yedinci ayını dolduran ihtilafın karşı gününden bu yana, “savaşın kazananı, adaletten müşterek barışın ise kaybedeni olmayacağı” düşüncesiyle akım ettiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün de, yaşanmış bulunan krizin çözümünde diyalog ve diplomasinin açacak rolüne aksan yapıyoruz. Bu tatlılıkla oynadığımız kolaylaştırıcı gösteriş sayesinde, tarafları ilkin Antalya Diplomasi Forumu'nda, sonraları İstanbul'da müşterek araya getirdik. Sayın Genel Sekreter'le yanı sıra yürüttüğümüz hararetli gayretler neticesinde, Ukrayna tahılının Karadeniz üstünden dünyaya ulaşmasını realizasyon ettik” niteleyerek konuştu.

“İstanbul Mutabakatı, Birleşmiş Milletler'in akıbet senelerde imza attığı en şişman başarılardan biridir”

İstanbul Mutabakatının ikinci kocaoğlan dolarken, sevkiyatın gelişigüzel güzeşte gündüz ivme kazandığına yer veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tahıl arzının sürdürülmesinin sağlanmasında eleştiri ciddiyete ehil bu anlaşma Birleşmiş Milletler'in akıbet senelerde imza attığı en şişman başarılardan biridir. Dünyanın ciharıyek indinde arsıulusal camiadan imdat umanların Birleşmiş Milletlere besledikleri itimat bu başarıyla baştan tazelenmiştir. İstanbul Mutabakatı muhit açısından dirimlik ehemmiyet bildirme fail meselelerde müzakerelerin semere verdiğini de ispatlamıştır. Benzer müşterek yaklaşım gine topu topu insanlığın güvenliğini ilgili Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki buhran dair da sergilenebilir. Son günlerde baştan alevlenen savaşın Ukrayna'nın arazi bütünlüğü ve bağımsızlığı temelinde sonlandırılmasına müteveccih gayretlerimizi artırarak sürdüreceğiz” halinde konuştu.

“Tüm ülkeleri, Türkiye'nin temelli barışın tesisine müteveccih çabalarına içten dayanak noktası vermeye çağırıyorum”

Uluslararası kuruluşları ve topu topu ülkeleri, Türkiye'nin temelli barışın tesisine müteveccih çabalarına içten dayanak noktası vermeye çağıran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her dü tarafa da krizden haysiyetli depar belgesi imkânı verecek; makul, adaletten ve uygulanabilir müşterek diplomatik çözümü baş başa bulmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“Diğer yandan, milyonlarca insanı kıygın fail topu topu bu felaketler, çalışan aşırı taraflılığın Birleşmiş Milletler'de de cisim bulması düşüncesince henüz müşterek tomar nüfuz sergileme sorumluluğumuzu, hepimize müşterek kat henüz hatırlatmıştır” değerlendirmesiyle laflarını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletleri, ayrıntılı vasfına yakışan, henüz adaletten müşterek evren düzeni düşüncesince analizör üretebilen, topu topu adamlık namına kuma iradenin vücuda getirilmiş bulunduğu müşterek kurum şekilde baştan yapılandırmamız şarttır” dedi.

“Dünya beşten büyüktür”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bilhassa Güvenlik Konseyi'nin henüz etkin, demokratik, transparan ve aritmetik verebilir müşterek bina ve işleyişe kavuşturulması, topu topu insanlığın barış, doğruluk ve zenginlik arayışında ehemmiyetli müşterek dönüm noktası dokuma edecektir. Bu yöndeki kuma vazifemizi unutturmamak için, ‘dünya beşten büyüktür' ve ‘daha adaletten müşterek dünyanın mümkündür' bulunduğu gerçeğinin altını, gelişigüzel platformda en donanımlı halde çizmeye bitmeme edeceğiz. İnanç ve azimle yürüttüğümüz bu mücadeleye, topu topu uzuv ülkelerden dayanak noktası beklediğimizi, burada müşterek posta henüz tabir kılmak istiyorum. Türkiye'nin dış politikadaki vizyonu daima barış odaklı olmuştur. Bölgemizden başlayarak topu topu dünyada sulhu sükûnun yargıç kılınması düşüncesince mevcut gücümüzle çalışıyoruz” niteleyerek konuştu.

“Anlaşmazlıkların giderilmesinde noktayı vardığında arabulucu arsa vardığında kolaylaştırıcı şekilde müspet gösteriş üstleniyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birleşmiş Milletler içerisinde yürüttüğümüz barış düşüncesince arabuluculuk girişimimizle çatışmaların çözümü dair nüfuz harcıyoruz. Avrupa'dan Latin Amerika'ya ve Afrika'ya genişliğinde değişik coğrafyalarda oluş bulan anlaşmazlıkların giderilmesinde noktayı vardığında arabulucu arsa vardığında kolaylaştırıcı şekilde müspet gösteriş üstleniyoruz. Çatışma ve ihtilafların çevrelediği bölgenin dört dörtlük kalbinde, bilhassa arsa saha müşterek memleket sıfatıyla hastalıkların değil çözümlerin müşterek parçası olmamızı sağlayacak inisiyatifler alıyoruz” dedi.

“PKK ve türevlerini dirlik Türkiye'nin ilgisiz kalması beklenemez”

"Çözümsüzlüğün sürmesi hem bölgemizin asayiş ve istikrarını bununla beraber Suriye'nin arazi bütünlüğünü basamak grado henüz müşterek tomar gözdağı etmektedir" diyen Erdoğan, "Suriye'nin kuzeyindeki 4 milyonu müşterek tomar sivil, ülkemizin sağlamış bulunduğu asayiş şemsiyesi ve arsıulusal yardımlar yüz yaşama tutunmaktadır. Kuzeybatı Suriye'deki iane mekanizmasının baz noktasını yapan kararın uzatılması düşüncesince Güvenlik Konseyi mesuliyetini hesabına getirmelidir. Ülkemize, asayiş güçlerimize ve sivillere yıldırı saldırıları yapan bölen gündemiyle Suriye'nin arazi bütünlüğünü gözdağı fail PKK ve türevlerini dirlik Türkiye'nin ilgisiz kalması beklenemez. Bu yıldırı örgütünü insanoğlu değişimleri neredeyse ehven kurnazlıklarla meşrulaştırmaya mensupları müşterek an ilkin teröristleri silahlandırmaktan ve desteklemekten gerileme hatalarından dönmeye çağırma ediyoruz. Terörizme dirlik gelişigüzel muhtelif tılsım almaya erkli olduğumuzu, yıldırı örgütlerine dirlik gerekeni yapmaktan katiyen çekinmeyeceğimizi yeni baştan belirtiyoruz.

Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine gönüllü, emniyetli ve haysiyetli halde dönmelerini realizasyon kılmak düşüncesince lazım koşulları tekvin dair da üzerimize düşeni içtenlikle yapıyoruz. Savaştan kaçan sivillerin insanca koşullarda hayatlarını sürdürmeleri düşüncesince Suriye'nin ayrışık bölgelerinde 100 bin briket ev düz yazı ediyoruz. Yaklaşık 1 milyon Suriyelinin topraklarına dönmesini sağlayacak 200 bin konutun yapımı içre hazırlıklara başladık" ifadelerini kullandı.

“Yunanistan'ın gelişigüzel Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'de göçmenlere müteveccih zulümlerinin basamak grado arttığını görüyoruz”

Mülteci krizine yer veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kendilerine henüz elleme müşterek doğacak araştırmak düşüncesince yola çıkan masumların botlarını batırıp, onları ölüme bırakma etmekle, sınırlara duvarlar örmekle, müşterilerini alma kamplarına doldurmakla çözülemez. Bu krizin çözümü insanı ve insanoğlu yaşamının merkezi bulunan gayretlerden geçmektedir. Hal böyleyken Yunanistan'ın gelişigüzel Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'de göçmenlere müteveccih zulümlerinin basamak grado arttığını görüyoruz” niteleyerek konuştu.

“Yunanistan hukuksuz, Ege'yi müşterek sığınmacı mezarlığına çevirmektedir”

Yunanistan'ın Ege Denizi'nde sığınmacıları art itmelerine reaksiyon yayınlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye şekilde tığ yeni Aylan bebeklerin cesetleri kıyılara vurmasın niteleyerek çırpınırken, Yunanistan hukuksuz, korkusuzca art itmeleri ile Ege'yi müşterek sığınmacı mezarlığına çevirmektedir. Geçen hafta 9 maaş Asım çocuk ve 4 yaşındaki Abdulvahap aileleriyle yanı sıra Yunan deniz boyu asayiş güçlerinin botlarını batırması kararı ölüm etmiştir. Avrupa'nın ve Birleşmiş Milletler kuruluşlarının insanlığa dirlik töhmet dokuma fail bu acımasızlıklara bundan böyle müşterek dur demesinin zamanı çoktan gelmiştir” dedi.

“Terörizm ile mücadeleyi yıldırı örgütleri ortada ayrımı reddeden içten ve çalışan müşterek arsıulusal teşrikimesai ile kazanabiliriz”

Irak'taki gelişmelere de yer veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Diğer müşterek yandaki memleketimiz Irak'ta da huzurun ve istikrarın bilge kılınması düşüncesince gelişigüzel muhtelif çabayı sergiliyoruz. Ülkede Iraklı kimliği temelinde siyasal birliğin ve uzlaşının sağlanmasını istek ediyoruz. Irak'ta refahın sürdürülebilir halde artırılması, yıldırı örgütlerinin istismarlarının önlenmesi fakat bu halde mümkündür. Irak'taki dengesiz ortamı sömürme fail yıldırı örgütlerinin ülkemizi gaye saha eylemlerine katiyen izin etmiyoruz. Bu kürsüden henüz ilkin de tekraren vurguladığın neredeyse yıldırıcılık ile mücadeleyi yıldırı örgütleri ortada ayrımı reddeden içten ve çalışan müşterek arsıulusal teşrikimesai ile kazanabiliriz. Hangi insanoğlu altında olursa olsun topu topu yıldırı örgütleri ile mücadelesini senelerdir bitmeme ettiren Türkiye'nin müttefiklerinden ve dostlarından bu mevzuda içten müşterek ortaklık ve el donanması bekleyivermek en yayıncı hakkıdır. Terör örgütleri ve kıyıcı diyetler hesabına ülkemizle teşrikimesai yaparak bölgenin güvenliğine, istikrarına, huzuruna ve refahına katkıda mevcut edinmek talip beraberce çalışmaya hazırız” halinde konuştu.

“Amacımız Libya halkının egemenliğini, birliğini, bütünlüğünü koruyarak kazı etmiş bulunduğu zenginlik düzeyine erişmesini sağlamaktadır”

Dünyanın güvenliği düşüncesince üstünde ısrarla durulması müstelzim ehemmiyetli alanların Kuzey Afrika ve Doğu Akdeniz olduğuna uyanıklık çekici Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu çerçevede Libya'nın abra ve refahı ilkin komşulara edinmek neredeyse topu topu semt düşüncesince eleştiri önemdedir. Türkiye şekilde Birleşmiş Milletler'in bu yöndeki çabalarını destekliyoruz. Amacımız Libya halkının egemenliğini, birliğini, bütünlüğünü koruyarak kazı etmiş bulunduğu zenginlik düzeyine erişmesini sağlamaktadır. Libya'da adaletten ve beğenilen müşterek seçme yapılarak meşruiyetini halktan saha çelimli müşterek hükümetin iş başına gelmesi hepimizin katkıda bulunacağı esas gaye olmalıdır” dedi.

“İsrail-Filistin ihtilafında dü devletli hal vizyonuna çelimli dayanak noktası veriyoruz”

İsrail-Filistin ihtilafına yer veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Orta Doğu coğrafyasında temelli barış ve istikrarın bünye açısından sona erdirilmesini lazım gördüğümüz İsrail-Filistin ihtilafında dü devletli hal vizyonuna çelimli dayanak noktası veriyoruz” ifadelerini kullanarak, “İşgal altındaki topraklardaki yasadışı iskân faaliyetlerinin durdurulması, Filistinlilerin dirilik ve servet güvenliğinin saplanması şarttır. Bölgedeki probleminin adil, temelli ve şümullü müşterek çözüme kavuşturulması düşüncesince başkenti Doğu Kudüs bulunan serbest ve yargıç Filistin devletinin kurulması haricinde müşterek belki yoktur. Türkiye şekilde İsrail ile ilişkilerimiz hem kendimizin hem bu ülkenin bununla beraber Filistin halkının bununla beraber bölgenin huzuru, istikrarı, geleceği düşüncesince birleştirmekte sürdürmekte kararlıyız” ifadelerini kullandı.

“Türkiye, İran ile planlı Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nın global ve diyalekt abra düşüncesince taşımış bulunduğu önemi daima vurgulamış müşterek ülkedir”

İran ile bitmeme fail çekirdeksel anlaşmaya art devir müzakerelerine yer veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, İran ile planlı Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nın global ve diyalekt abra düşüncesince taşımış bulunduğu önemi daima vurgulamış müşterek ülkedir. İran'ın çekirdeksel programına bağlı hususların diplomatlık ve diyalog eliyle çözümüne müteveccih görüşmelerin en çelimsiz müddette sonuçlandırılarak uygulamaya geçirilmesini bekliyoruz” dedi.

“Azerbaycan-Ermenistan ortada en çelimsiz vakitte şümullü müşterek barış anlaşması imzalanmasının belkili olduğuna inanıyoruz”

Azerbaycan ve Ermenistan ortada en çelimsiz müddette şümullü müşterek barış anlaşması imzalanmasının belkili olduğuna inandığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Azerbaycan'ın obstrüksiyon altındaki memleketlerini kurtarması Güney Kafkasya da temelli barışın ve istikrarın temini dair zamanı müşterek punt penceresi açılmıştır. Türkiye şekilde Azerbaycan ile Ermenistan ortada planlı süreçleri destekleyerek bu fırsatın değerlendirilmesi düşüncesince aşırı ehemmiyetli adımlar attık. Son günlerde yaşanmış bulunan çatışmalar bu dobra iklime saye düşürmüş olsa da dü memleket ortada en çelimsiz vakitte şümullü müşterek barış anlaşması imzalanmasının belkili olduğuna inanıyoruz. Azerbaycanlı kardeşlerimizin haklarını ve gelecekleri düz yazı dair verdikleri mücadelede daima yanlarında olmayı sürdüreceğiz. Ülkemizi de yakından ilgili bölgedeki eriştirme bağlantılarının en çelimsiz müddette açılması ise her insanın refahına ulama sağlayacak müşterek evolüsyon olacaktır.”

“Türkiye bu zahmetli günlerinde halkın kardeşlerini desteklemeyi sürdürecektir”

Türkiye'nin Afgan halkını desteklemeye bitmeme edeceğini tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Neredeyse gayrisıhhi asırdır işgal, çatışma, yıldırıcılık ve yoksulluk neredeyse sorunlarla boğuşan Afganistan gine müşterek sınamadan geçmektedir. Ülkedeki iare hükümetin esas insanoğlu haklarının korunması doğrultusunda atacağın adımlar düş donör gelişmelerin önünü açabilir. Türkiye bu zahmetli günlerinde halkın kardeşlerini desteklemeyi sürdürecektir” dedi.

“Hindistan ve Pakistan ortada hala çelimli müşterek barış ve teşrikimesai bünye edilememiş olmasından sıkıntı duyuyoruz"

Hindistan ve Pakistan'ın bağımsızlıklarını kazanmalarının üstünden güzeşte 75 yıla karşın aralarında hala çelimli müşterek barış ve teşrikimesai bünye edilememiş olmasından mahsus üzüntüyü dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dileğimiz Keşmir'de adaletten ve temelli barışı ve huzura ulaşılmasıdır. Yakın tarihte yaşanmış bulunan müşterek baskın felaketi dolayısıyla akıbet aşama sıkkın eyyam nâkil Pakistan halkına yeni baştan önceki olsun diyoruz. Afetin arkası sıra başlattığımız insanca iane çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Uluslararası camianın da Pakistan halkını içerisinden geçtikleri bu boğunuk devirde dayanak noktası vermesini bekliyoruz" niteleyerek konuştu.
Türkiye'nin Rohinga Müslümanlarının anavatanlarına güvenli, gönüllü, haysiyetli ve temelli halde art dönüşleri düşüncesince desteğinin sürdüğünü tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çin'in arazi bütünlüğüne, müşterek tane Çin anlayışına ve ferman haklarına banko bozma getirmeyecek şekilde, Müslüman Uygur Türklerinin esas kazı ve özgürlüklerinin korunması hususunda duygunluk gösteriyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Balkanlar'da barış ve istikrarın güçlendirilmesi, anlaşmazlıkların diyalog eliyle çözümü düşüncesince düet ve aşırı yönlü platformlarda hararetli hız sergilediğini vurguladı. Bu tatlılıkla ilkgüz başlangıcında Bosna-Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan'ı havi müşterek semt turu gerçekleştirdiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bosna-Hersek'teki seçimlerin problemsiz halde yapılması ile Belgrad-Priştine Diyalog Süreci'nde tekâmül sağlanması, bölgenin istikrarına ulama verecektir" değerlendirmesinde bulundu.

“Doğu Akdeniz'de barış ve istikrarın sürmesi, tarafların kazı ve hukukuna hürmet gösterilmesine bağlıdır”

Türkiye'nin Ege Denizi'nde ve Doğu Akdeniz'deki topu topu meselelerin elleme komşuluk ilişkileri çerçevesinde ve arsıulusal hukuka makul şekilde çözülmesini istediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bölgede, ülkemizle katiyen denktaş bulunmayan siyasal ve askeri seviyesine rağmen, çelim gösterisi ardında koşanlar, çıkarlarını eğlenceli bir hale düşürmektedir. Doğu Akdeniz'de barış ve istikrarın sürmesi, topu topu tarafların kazı ve hukukuna hürmet gösterilmesine bağlıdır. Yunanistan'dan, gerilim ve kımıldatma siyasetini müşterek kenara bırakarak, teşrikimesai ve el donanması çağrılarımıza kulak vermesini bekliyoruz. Daha ilkin önerdiğimiz Doğu Akdeniz Konferansı'nın bu hedefe işlev edeceğini düşünüyoruz. Muhataplarımızın, şimdiye genişliğinde bu mevzuda en küçük müşterek aşama bile atamaması, kimin barış ve diyalogdan kimin de gerilimden yana bulunduğunu göstermektedir. Türkiye, Ege ve Doğu Akdeniz'deki haklarını sonuna genişliğinde savunurken kişi siyasal hesapları yoluna gerilim stratejisi izleyenlerin oyunlarına da katiyen gelmeyecektir" dedi.

"Uluslararası toplumu, KKTC'yi tanımaya çağırma ediyoruz"

Türkiye'nin Kıbrıs meselesinde de adil, temelli ve sürdürülebilir müşterek çözüme ulaşılabilmesi düşüncesince Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile yanı sıra gelişigüzel daim elleme oruçlu ve müspet nüfuz sergilediğine ayraç fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerçekleri kullanmak talip herkesin, adada dü ayrı devlet, dü ayrı ahali bulunduğunu bildiğini, Kıbrıs Türk halkının yargıç akreditasyon ve müsavi arsıulusal heykel haklarının tescil edilmesinin, adadaki çözümün anahtarı bulunduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uluslararası toplumu, Birleşmiş Milletler prensipleriyle çelişir şekilde, ambargolarla dünyadan koparılmaya çalışılmış bulunan Kıbrıs Türklerine müteveccih zulme akıbet vermeye ve müşterek an ilkin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni yöntemince tanımaya çağırma ediyoruz" niteleyerek konuştu.

"Temennimiz, Yunanistan'ın topu topu karışık faaliyetlerine akıbet vermesi”

Avrupa Birliği üyesi Yunanistan'ın, Ege Denizi'ndeki ağırbaşlı aksak göçmenlere uyguladığı adamlık dışı art itmelerin yanında, Müslüman Türk azınlığa dirlik da türel yükümlülüklerini ihlal fail ayrımcı ve kısıtlayıcı politikalar izlediğini tabir fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Temennimiz, Yunanistan'ın topu topu bu karışık faaliyetlerine akıbet vermesi, Avrupa Birliği ilkin edinmek neredeyse arsıulusal firmaların da meydana getirilen adamlık dışı ve hukuksuz uygulamalara sırtını dönmeyi bırakmasıdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, global ve diyalekt planda ortaya çıkan gelişigüzel yeni saha okumanın, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile iş birliğinin kıymetini müşterek posta henüz açık açık ortaya koyduğunu vurgulayarak, "Bu sene NATO'ya katılımının 70'inci sene dönümüne vasıl çelimli müşterek bağlaşık olarak, ister diplomatlık hamlelerimiz gerekse askeri kabiliyetlerimizle Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliğine ulama sağlıyoruz. Avrupalı kimliğimizle kıtanın güvenlik, abra ve refahına katkılarımız sürerken en batıdaki Asyalı şekilde da 'Yeniden Asya' girişimiyle, bu kıtada da bire müşterek amaçla çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Son devirde global düzeydeki hastalıkların ağırlaşan yansımalarıyla dirlik karşıya mevcut Afrika ülkeleriyle dayanışmayı güçlendirecek adımları da ötekisi peşine yaşama geçirdiklerini özetleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kapsamda 16-18 Aralık 2021'de Afrikalı heyetin serbest katılımıyla üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'ni gerçekleştirdiklerini söyledi. Türkiye'nin, kıtanın barış, kalkınma ve zenginlik yolculuğuna müsavi müşterek kuma şekilde haremlik ika iradesini gelişigüzel fırsatta gösterdiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Latin ABD ile de aykırı hürmet temelinde güçlenen iş birliğimizi, düet planda ve diyalekt teşkilatlarda kurumsal kurda artırmaya bitmeme ika kararlılığındayız" dedi.

"İslam düşmanlığını müşterek adamlık suçu şekilde görüyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, arsıulusal sistemin ayrışık krizlerle sarsıldığı bu dönemde, insanlığı muntazır en şişman tehlikelerden birinin de, "birlikte yaşama" iradesinin kaybedilmesi bulunduğunu belirterek, "Irkçı, ayrımcı, ecnebi ve İslam düşmanı tutumlarda akıbet senelerde yaşanmış bulunan artıştan dip akıl duyuyoruz" halinde konuştu.
BM Genel Kurulu kürsüsünden Yeni Zelanda'da Müslümanlara dirlik meydana gelen yıldırı saldırısının sene dönümü bulunan 15 Mart tarihinin, 'İslamofobiyle, İslam Düşmanlığıyla Mücadele Uluslararası Günü' şekilde anons edilmesi çağrısında bulunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilkin İslam İşbirliği Teşkilatı'nda, sonraları da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda tahsil edilen kararlarla bu çağrının yaşama geçirildiğini söyledi.
Uluslararası camianın İslam düşmanlığıyla mücadeledeki kararlılığının müşterek nişanesi şekilde gördükleri bu yaklaşımın, fiiliyata da yansımasını canı içten dilek ettiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Daha ilkin de tekraren vurguladığım neredeyse İslam düşmanlığını da harfiyen antisemitizm neredeyse müşterek adamlık suçu şekilde görüyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genel Kurul'un 77'nci toplantısının, insanlığın düş ve beklentilerine yanıt dokuma edecek başarılara imza atacak halde doğurgan geçmesini diledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler