USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Türkiye’de yurt kapasitesi 1 milyonun üzerinde'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye, yükseköğretim kapasitesinde dünyada öğrencilerine en aşırı korunma olanağı sağlayıcı ülkesidir. Türkiye'de 730 bin amme 300 bin hususi sektörüyle 1 milyonun üzerinde yurt kapasitesi varken İngiltere'de 550 bin, Fransa'da 365

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Türkiye’de yurt kapasitesi 1 milyonun üzerinde'
09-10-2021 20:53

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çukurova Üniversitesi Mithat Özhan Amfisi'nde planlı ‘Çukurova Üniversitesi Hizmet Binaları, Camii ve Tesis Açılış Töreni'ne katıldı.

Erdoğan, meydana getirdiği konuşmada, Adana'da kırcı kırcı ortak güneş geçirdiğini belirterek, “Bugün Adana'da kırcı kırcı ortak güneş geçiriyoruz. Bu kapsamda resmi açılışını yaptığımız 3 bin 320'si kız, 3 bin 326'sı eş iktisap etmek nerede ise 6 bin 646 mektepli kapasiteli yurtlarımız otel konforunda mensur edilmiştir. Tüm bu eserlerin şehrimize iyi olmasını diliyorum. Bu yatırımların inşasında katkısı bulunan kurumlarımızı, firmalarımızı kutlama ediyorum. Çukurova Üniversitesinin büyümesi ve gelişme göstermesi düşüncesince mesai sağlayan tamamı kardeşlerime teşekkürname ediyorum” diyerek konuştu.

“Uzaktan yahut melez eğitimin beniz yüze eğitimin yerini tutmayacağını biliyoruz”

Son 1 aydır Milli Eğitim Bakanlığına ilişkin nazar boncuğu okulda beniz yüze eğitimde dava yaşanmadığını aktaran Erdoğan, “Tüm evren ile beraberce ülkemizi de menfi etkileyen güneş tacı virüs salgını nedeniyle akıbet 1 buçuk yılda yaşantımızın nice bölgede teessürat yaşadık. Her bölgede müstevli gerçeğini dikkate alarak güzel değişikliklere gittik. Salgının en dip yaşandığı devirde bizde açıktan yetişek modeline geçtik. Bu süreçte hem lise, hem ortaokul, beşinci sınıf bununla beraber darülfünun düzeyinde eğitimin kesintiye uğramaması düşüncesince değme çeşitli çabayı gösterdik. Uzaktan yahut melez eğitimin beniz yüze eğitimin yerini tutmayacağını biliyoruz. Bunun düşüncesince dölleme da elde ettiğimiz mesafeyle bu sene beniz yüze eğitimi başlattık. Son 1 aydır Milli Eğitim Bakanlığımıza ilişkin okullarda ağır ortak başağrısı yaşamadan eğitim-öğretime faaliyetleri başarıyla sürüyor. İnşallah benzeri ortak başarıyı üniversitelerimizde de yaşayacağımızı biliyorum. Amacımız koşulları sonuna denli zorlayarak değme ölçüde beniz yüze eğitim, öğretimi bitmeme ettirmektir” ifadelerini kullandı.

“Sel gider, izi kalırsa salgının açmış bulunduğu yaralarda devir geçtikçe görülmeye başlanacaktır”

Türkiye'nin güneş tacı virüs salgınından güçlenerek çıkacağına inandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

“Hayat alışılagelen ritmine döndükçe salgının bazısı bölgelerde da kere açmış bulunduğu tahribata tanık oluyoruz. İngiltere'deki mazot istasyonları ve marketlerden yansımalar salgının kere açmış bulunduğu kırılmanın örneklerinden biridir. Aynı boyut Amerika'da, Fransa'da da geçerli. Aynı halde toptan ekonomide besin ve mal fiyatlarında yaşanmış bulunan fahiş eder artımı da salgına ilişkin ortaya çıkan sorunlardan bazılarıdır. Nasıl baskın harcama izi kalırsa salgının açmış bulunduğu yaralarda devir geçtikçe görülmeye başlanacaktır. Biz hazırlıklarımızı ve planlarımızı bu gerçeğe layıkıyla yapıyoruz. Türkiye, bu müstevli zamanında bulunduğu kabilinden güneş tacı sonrası devri de altyapıya başarıyla yönetecek kapasiteye sahiptir. Ülkemiz inşallah bu süreçten güçlenerek çıkacaktır.”

“110 bin kapasite henüz ekleyeceğiz”

Türkiye'nin öğrencilerine en aşırı yurt olanağı sağlayıcı abuhava konumunda bulunduğu için da bahseden Erdoğan, “Bizim biricik üzüntümüz yaşamın katıksız akışı süresince yaşanmış bulunan hadiselerin abartılması, aykırı çevrelerce çarpılması, mecrasından çıkartılarak sömürme uzlaştırıcı biçimine dönüştürülmesidir. Bu sömürme siyasetini akıbet günlerde yurt hakkında gördük. Geçtiğimiz senenin ve bu senenin başvuruları nedeniyle oluşan arızi yoğunluk, eylemli militanlar kabilinden sömürme edildi. Öğrencilikle birlikteliği sıfır kişiler, parklarda, sokaklarda kurum vererek devletimizin bu alandaki yatırımlarını gölgelemeye çalıştı. Oysa Türkiye, yükseköğretim kapasitesinde dünyada öğrencilerine en aşırı korunma olanağı sağlayıcı ülkesidir. Türkiye'de 730 bin amme 300 bin hususi sektörüyle 1 milyonun üzerinde yurt kapasitesi varken İngiltere'de 550 bin, Fransa'da 365 bin, Almanya'da 290 bin, İspanya'da 91 bindir. Halen devam eden yatırımlarla beş altı sene süresince 110 bin kapasite henüz ekleyeceğiz” dedi.

“Öğrenci sayısını 1,6 milyondan 8,5 milyona yükselttik”

Türkiye'nin bundan böyle 230 bin arsıulusal öğrenciye ev sahipliği yaptığını da tamlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Önceden 30-40 şahsiyet koğuşlarda küsurat öğrencilerimiz, bugün 3-4 şahsiyet otel standartında odalara kavuştu. Aldığımız tedbirler nedeniyle sağlam aşırı şehrimizde az henüz tamamının talebini karşıladık.

Yurtlarımızda küsurat öğrencilerimize maaş 570 teklik da tagaddi katkısı yapıyoruz. Yaklaşık 1 buçuk milyon öğrencimize itimat yahut burs ödemesiyle destekliyoruz. Hiçbir evladımızın maddesel imkansızlık nedeniyle tahsilden art kalmasını engelliyoruz. Harçları da tığ kaldırdık. Eğitim hayatları süresince onları desteklemeye bitmeme edeceğiz. Üniversite kapasitelerinde yaptığımız artıştır. 70 binden 180 binin ilişkin mektepli sayısını 1,6 milyondan 8,5 milyona yükselttik. Türkiye bundan böyle kişi öğrencileri indinde 230 bin arsıulusal öğrenciye de ev sahipliği özne ortak pozisyona gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Konuşmanın arkası sıra afsun okundu ve kurdele kesildi. Törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, bakanlar, site protokolü, milletvekilleri ve davetliler katıldı.

Umutcan İşledici - Elif Ayşenur Bay
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler