USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tarım, bundan böyle ülkelerin atması müstelzim en ehemmiyetli adımıdır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tarım, bundan sonra devletlerin, atması müstelzim en ehemmiyetli adımıdır. Petrol falan ayrı ortak bap lakin tarım, var ise yok ise en ehemmiyetli depar belgesi yolu. Bizim de bu zamanda ekincilik üstündeki yatırımlarımız baş döndürücü aşkın değişik

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tarım, bundan böyle ülkelerin atması müstelzim en ehemmiyetli adımıdır
16-01-2022 21:39
Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçmiş Aydın'da, Adnan Menderes Müzesi'nde gerçekleştirilen Darbeler ve Demokrasi Söyleşisi'ndeki konuşması, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca paylaşıldı.

Açılışı vesilesiyle ortak araya geldikleri Adnan Menderes Müzesi'nin şehre, ülkeye ve demokrasiye faydalı olmasını isteyen Erdoğan, ülkenin el erki tarihinin hem en tanınmış bununla birlikte en acıklı sayfasını meydana getiren Demokrat Parti ve Menderes periyodunun nesilden nesile aktarılması müstelzim ibretlerle bezeli bulunduğunu belirtti.

Müzeyle rahmetlik Menderes'in çocukluğu, gençliği, siyasal hayatı, 27 Mayıs darbesinde yaşadıkları ve sonrasına bağlı materyallerin tarihe kazandırıldığını tabir fail Erdoğan, Çine Çayı kenarındaki müzenin, Menderes'in Yassıada'da hapis bulunduğu dönemde, özgürlüğüyle bütünleştirerek hasretle yad edilmiş bulunduğu ortak yerde kurulduğunu söyledi.

Erdoğan, ülkenin hakeza ehemmiyetli ortak müzeye kavuşmasında emeği güzeşte İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve familya personelleri hassaten edinmek az daha herkese, şahsı ve Türk milleti yerine teşekkürname etti.

Cumhuriyet kurulduktan sonraları toy talih nesir edilirken sert aşırı bata çıka karşılaşıldığının ortak başlıca bulunduğunu özetleyen Erdoğan, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Bu zorlukların ortak kısmı, nahak yere ortak biçimde biricik tümen faşizmi elinde milletin değerlerine müteveccih kini kurumsallaştırmanın bahanesi yapılmıştır. Bilhassa Gazi Mustafa Kemal sonrası çağda CHP, yalnızca anlayış şekilde değil çalışarak de faşizmin kıyılarında dolaşan ortak tümen biçimine gelmiştir. 2. Dünya Savaşı'nın peşi sıra kurulan toy evren düzeninin akışı içre geçilen aşırı partili siyasal hayat, dönemin CHP kadrolarının, beklemedikleri ortak biçimde milletin el erki ve kalkınma taleplerinin patladığı ortak volkana dönüşmüştür. Bu bakımdan Demokrat Parti ve Menderes dönemi, Türkiye'nin el erki ve kalkınma mücadelesinin en ehemmiyetli kilometre taşlarından biridir. Aynı biçimde 27 Mayıs da ülkemizi bitip bitkinleşmek bilmeyen darbeler, cuntalar, vasilik rezilliğinin içerisine sokan habis hastalığın evvel atağıdır. Darbe çağında yaşananlar, evvel gününden ölüm cezası gününe derece kâffesi aşamalarıyla milletimizin gönlünde çaresiz yaralar açmıştır."

Menderes'e yeteri derece erbap çıkamamış olmanın mahcubiyetinin de sert aşırı kesimin yüreğini burktuğunu tabir fail Erdoğan, ozan Arif Nihat Asya'nın, bu hissiyatını "Tanınmak" şiirinde dile getirdiğini belirtti ve şiirden dizeler okudu.

"Bu isyankar sükut, milletin kalbinde öyle ortak arsa etmiştir ki 15 Temmuz'da tanka, topa, silaha bombaya gönül rahatlığı eşi benzer görülmeyen ortak cesurca gönül rahatlığı koymuştur." diyen Erdoğan, geçmiş kendi siyasal hırsları yoluna ülkeyi Menderes'in idamıyla sonuçlanan ortak felakete sürüklemekten çekinmeyenlerin, hala ayrımsız sinsilikler ardında bulunduğunu dile getirdi. Erdoğan, şu biçimde konuştu:

"Dün Menderes ve arkadaşlarına ne ithamları yapıyorlarsa bugün değişik ifadelerle ayrımsız iftiraları bizlere yöneltiyorlar. Demokrasiden nasibini almamış, ömründe kalkınma coşkusunu tadacak im ve görev ortaya koyamamış olanların bu şarlatanlıklarını, milletimizin takdirine bırakıyoruz. Şöyle ortak geriye dönerek baktığında, insanoğlunun içerisinden 'şayet 1960 darbesi olmasaydı Türkiye'nin el erki ve kalkınma yolculuğu ne istikamette ve ne süratte sürerdi' niteleyerek istimzaç etmek geliyor. Sonra 1971 muhtırası ve devamındaki anarşi yılları. Ardından 1980 darbesi ve devamındaki siyasal dengesizlik dönemi. Akabinde envai cins kılıfla üzerimize salınan yıldırı örgütleri aklımıza geliyor ve lüzum istemez yutkunup kalıyoruz. Türkiye'yi siyasette, ekonomide, güvenlikte inme etmeyi kafasına koyanların, bitip bitkinleşmek bilmeyen oyunlarıyla güzeşte yıllarımızın peşi sıra üzülmemek maatteessüf elde değil. Allah'ın katkısı ve milletimizin yardımıyla akıbet 20 yılda ülkemize kazandırdığımız çelimli enfrastrüktür sebebiyle bu adi oyunu bozacak güce, imkana, kabiliyete, kararlılığa erbap olduğumuz ortak çağa girdik."

Erdoğan, ülkeyi 2023 hedeflerine kavuşturarak dünyanın en iri 10 ekonomisi arasına soktuklarında en aşırı da Menderes ve dostlarının ruhlarının huzura ereceğine inandığını aktardı.

Müzede Menderes'in hizmetleriyle ilgili sezon bilimsel haritayı gördüğünde 20 seneyi hatırlamamasının beklenir olmadığını dile getiren Erdoğan, bölgeyi, Çine Çayı'nın kenarını, yerel ve ecnebi turistlerin, hassaten de demokrasiye, özgürlüklere özlem insanların görüşme edeceklerini inandığını vurguladı.

Daha sonraları lakırtı alan, küratör Yasin Tütüncü, müzenin konsepti üzerinde katılımcılara bilgelik verdi.

Menderes ailesinden Ümran Menderes ise müzenin yapılması nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürname etti.

Aydın'a elleme ortak im bırakıldığını vurgulayan Ümran Menderes, "Umarım gençlerimiz de buraları gezerler, el erki düşüncesince sunulan mücadeleye şehadet ederler, buradan ortak öğüt çıkarırlar. Ülkesini seven, ülkesi düşüncesince etkin altın insanlarımızı rahmet ve saygıyla gönül borcuyla anıyorum. Keşke eşim de bugünü görseydi. O da aşırı bahtiyar olurdu. Çok mutluyum, gururluyum. Şükranlarımı iletiyorum." dedi.

Menderes'in kendi ile ayrımsız ismi haiz torunu Adnan Menderes ise dedesini hakkıyla tanıyan, onun bu diyar düşüncesince hissettiklerini, ideallerini, gerçekleştirmek istediklerini hakkıyla bilici aşırı az ferdin bulunduğunu tabir etti.

Dedesinin hatırasını yaşatabilecek ve onu gailesiz nesillere henüz elleme özetleyebilecek ortamların oluşmasının aşırı ehemmiyetli olduğuna dikkati çekici Menderes, müzenin bu yolda atılan aşırı ehemmiyetli ortak etap bulunduğunu bildirdi.

"Her babayiğidin havadan belli belirsiz sığdıramadığı eserleri sığdırdılar"

Erdoğan, henüz sonraları söyleşiye eklenen gençlerin sorularını yanıtladı. Bir gencin, "Hayatı mücadeleyle güzeşte şahsiyetler, siyasette henüz mı kalburüstü oluyor?" sorusu üzerinde Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ben bugün ortak nesne henüz öğrendim. Farklı ortak tanımını bilirim. Biz topraktan geldik, toprağa gideceğiz, malum. Tabii Menderes merhumun arsa eş bulunduğunu bellemek de enteresan. Aşağıda onun elleme de ortak çevirisi var. Malum orada buğulanmış ortak anne yarısı nasihatte bulunuyor toprakla ilgili. Menderes rahmetlik da orada çapayla doğrudan toprağı eşelemeye başlıyor ve esas maharetini toprakla buluşmada gösteriyor. Bir başkası de Berin Hanım evlenmeden evvela 'eğer siyasete gireceksen bu iş olmaz' diyor. Daha sonraları Fethi Okyar nasihatte bulunuyor. Onun nasihatini yahut ricasını rahmetlik kıramıyor ve siyasete giriyor.

Siyaset öyle yahut hakeza inişli yokuşlu ortak yolculuk. Menderes ve defa dostlarının 10 salname başvekillik devri aşırı sıkıntılı geçiyor. 10 senenin içerisine Türkiye Cumhuriyeti tarihinde gelişigüzel babayiğidin havadan belli belirsiz sığdıramadığı eserleri sığdırdılar. O bizim düşüncesince adeta ortak izdir. Bizler de o izi izleme ederek eğitimde, sağlıkta, adalette, emniyette, ulaşımda, tarımda neler yapabiliriz? Tarım, bundan sonraları devletlerin, atması müstelzim en ehemmiyetli adımıdır. Petrol falanca ayrı ortak bap boydak tarım, mevcut ise olmadan en ehemmiyetli depar belgesi yolu. Bizim de bu zamanda ekincilik üstündeki yatırımlarımız aşırı fazla değişik olacak. Tarımla bu arada Allah nasip ederse Karadeniz'den petrolümüzü çıkardığımız andan itibaren gestalt aşırı değişik olacak."

Bir gencin "Yıllar evvela merhume Adnan Menderes, muhalefetin vatanımızda meydana gelen elleme şeylere on paralık değinmediğini söylemişti. Onlarca sene evvela de muhalefetin tutumu aynıydı, şu anda da aynı, bunlar hastalık değişmiyor?" sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunlar, yavrum bunlar ayrımsız tezgahın ürünü, bunların cibilliyeti bozuk. Maya ayrımsız nite değişsinler. Üstat diyor ki 'Ey düşmanım sen benim ifadem ve hızımsın güneş geceye eksikli bana da sen lazımsın'." cevabını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Demokrasiye kani ortak gailesiz şekilde demokrasinin simgesi bulunan Meclisimizde yıldırı kamplarına gitmiş, teröristlerle canan ergin insanların arsa almasını istemiyorum. Bu bap ile ilgilendiren ortak etap atılacak mı?" sorusu üzerine, şu biçimde konuştu:

"Ne demek, ne eyitmek sorulur mu ve adımlarımızı attık zaten. Geçenlerde konuşmamda da söyledim, tığ bu parlamentoda bunları değerlendirmek istemiyoruz dedik. Hemen tığ müracaatımızı yaptık ve şu anda da 14 insan onunla bu arada bulunan mevcut ve çabucak dokunulmazlıklarının kaldırılması ile ilgili etap atıldı. Hatta bu adını anmamıza icap bulunmayan kişi, sanki saylav onun öbürlerinden dosyasını ayırıp ortak an evvela onunla ilgilendiren etap atılsın niteleyerek de Meclis Başkanı ile bunu başkaca konuştuk. Bunun dışındakileri de çabucak adımlarının atılması, onların da dokunulmazlıklarının kaldırılması periyodunu başlatalım niteleyerek de kendilerine söyledik. Meclis Başkanımız da bu mevzuda kararlı, elbette işin öyle ortak yanı mevcut ki hem parlamentoda bilindik bu işin oylaması yapılacak boydak orada bitmiyor iş. Ondan sonraları da ilçe süreci başlıyor, ancak bunların da takip edeni olacağız.

Geçenlerde İçişleri Bakanımız Süleyman Bey'in de biliyorsunuz ki ortak monitör programı ağırlıklı buna yönelikti. Orada da filhakika bunların ne kabil affedersiniz mülevves çamaşırlarının bulunduğunu orada da anlattılar. Bir başlıca ortadaki o da şu, Kandil ile ilgilendiren anne muhalefetin başındaki öz 'Kandil'i başlarına geçireceğiz' diyor tığ gelirsek iktidara, gelemeyecek de boydak 'Kandil'i başlarına geçireceğiz yahut yıkacağız' diyen insan şu anda onlarla el ele dizi film kolalama Millet İttifakı ismi altında etap atıyor, bu nite olmaktadır da bu erkeklerin Kandil'ini onların başına tahrip etmek kabil ortak etap olacak. Biz şu anda Kandil'i gelişigüzel çağ bombalıyoruz. Onların tedbirlerini almışlar ve dört başı mamur inlerine giriyoruz, ayrımsız biçimde bitmeme ediyor ve Süleyman Bey devir kurnaz adet da veriyor 'Şuraya derece bundan sonraları indiler' düştüler falanca diye. Fakat bunların bundan sonraları sonu geldi, Allah'ın izniyle kökünü kazıyoruz, kazıyacağız ve bunlardan biricik yıldırıcı kalmayıncaya derece da bizim bu mücadelemiz bitmeme edecek. Çünkü bu yasama kurulu ve bu milletin paraları onların cebine girmemeli."

"Biz bu yola çıkarken kefenimizi giyerek çıktık"

Erdoğan, "Menderes darbeciler çeşidinden katledildi, Turgut Özal'ın ölümü ise şaibeli. Siz on paralık başınıza ortak nesne gelmesinden korktunuz mu, yola çıktığınız arkadaşlarınızdan korkanlar he mu?" sorusunu da şu biçimde yanıtladı:

"Çok teşekkürname ediyorum da ego gelişigüzel devir ortak ifadeyi kullanıyorum dostlarım da kullanıyorlar. Biz bu yola çıkarken kefenimizi giyerek çıktık. Eğer kefenimizi giyerek bu yola çıkmamış olsaydık kesiksiz o korkuyu sayıklardık. Onun düşüncesince az evvela 'Ey düşmanım sen benim ifadem ve hızımsın güneş geceye muhtaç, bana da sen lazımsın' diyoruz. Ölüm mukadderdir, gelişigüzel devir merhume Sezai üstadımızın o 'Kaderin üzerinde ortak nasip vardır' diyor ya işte, tığ de denir ki kaderin üzerinde ortak nasip vardır. Hiç oynamak niteleyerek ortak nesne Müslüman'ın kitabında yazmaz. Ölümü öldüreceksin."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti kurulduğunda evvel evvela "Yeter lakırtı milletindir' niteleyerek yola çıktıklarını, peşi sıra "Yeter lakırtı de değişmeyen da milletindir' niteleyerek yola bitmeme ettiklerini belirterek, "Tek millet, biricik bayrak, biricik vatan, biricik talih dedik hakeza yürüdük. Hamdolsun bugünlere öyle geldik." dedi.

Erdoğan'ın konuşmasının peşi sıra Yücel Arzen çeşidinden toy hazırlanmakta bulunan "Menderes Zeybeği" isminde yırlamak seslendirildi.

Programın böylece Çamlıca Camisi İmam Hatibi Yunus Balcıoğlu da aşır okudu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler