USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan - PerezCastejon ortak basın toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye ile İspanya Avrupa'nın şark ve günindi ucunda, Avrupa güvenliğinin ve refahının kenar taşı adına mühim pozisyona taşıyan dü NATO müttefikidir. İspanya 2015 senesinden buyana Türkiye'de konuşlu patriot sistemleri ile bağlaşma d

Cumhurbaşkanı Erdoğan - PerezCastejon ortak basın toplantısı
17-11-2021 21:37

Türkiye'ye resmi müşterek ziyarette mevcut İspanya Hükümet Başkanı Pedro Sanchez PerezCastejon ile başbaşa ve heyetlerarası mülaki Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-İspanya Hükümetlerarası 7. Zirvesi'nin peşi sıra anlaşmaların imzalanması ve ortak basın toplantısı düşüncesince misafir Hükümet Başkanı ile beraberinde kameraların karşısına geçti.

“Savunma endüstri dalında İspanya ile nice ortak plan yürütüyoruz”

Türkiye ile İspanya arasındaki ilişkilerin geldiği noktaya bağlı bilgelik verici Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İlişkilerimizi bundan hakeza ‘kapsamlı ortaklık' şekilde tanımlamaya değişmeyen verdik. Ayrıca müşterek şahika strateji mekanizması kurarak hem kararlaştırdığımız hususların yaşama geçirilmesini benzeyen strateji dibine aldık, bununla ortak atacağımız dünkü adımları planlamak düşüncesince müşterek söve oluşturduk. Korona virüs salgının menfi etkilerine karşın düet tecim hacmimiz henüz şimdiden müşterek eski yılın paylarını yakalamıştır. Bu gidişat 20 bilyon dolarlık hedefimizi yakaladığımız anlamına gelmez. Bu gayesi inanıyorum ki yakalayacağız. Türkiye-İspanya Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesinin ikinci toplantısını doğacak yılın evveli çeyreğinde, müteakip iş forumu toplantısını ise degaje müşterek iştirak ile Haziran ayında düzenleyeceğiz. 600'den müşterek tomar İspanyol firmanın Türkiye'de yatırımlarından sevinme duyuyoruz. İspanyol dostlarımıza müşterek kere henüz emin ortakları Türkiye'ye henüz müşterek tomar envestisman yapmaları çağrımı tekrarlıyorum. Esasen siz değerli ziyaretçilerimizin de strateji etmiş olduğu az daha bu çağrımız şimdiden makes bulmuştur. İspanyol bankası çeşidinden meydana getirilen izahat Türkiye'ye bulunan güvenin en konkre göstergesidir. Türkiye ile İspanya Avrupa'nın gün doğusu ve günindi ucunda, Avrupa güvenliğinin ve refahının kenar taşı şekilde izlemsel pozisyona taşıyan dü NATO müttefikidir. İspanya 2015 senesinden buyana Türkiye'de konuşlu patriot sistemleri ile uyuşma dayanışmasının kesinlikle olması icap ettiğini göstermektedir. Maalesef nice NATO ülkesi buradaki patriotlarını alıp götürürken İspanya bunu yapmamıştır. İspanyol dostlarımıza şahsım ve milletim yerine teşekkürname ediyorum. İspanya'nın bu tutumunun öteki bazısı müttefiklerimizce sağlam alınmasını dilek ediyorum. Özellikle defans endüstri dalında İspanya ile nice ortak plan yürütüyoruz. Ülkelerimizin potansiyelini cezaevi uğrunda bulundurarak bu alandaki işbirliğimizi henüz da derinleştirmeyi dilek ediyoruz. İspanya ile beraberinde tayyare gemisini yaptık ve şu anda denize inik vaziyette. Bir de demincek bunun henüz büyüğünü İspanya ile beraberinde deneyelim istiyoruz” niteleyerek konuştu.

“AB'nin bundan hakeza ülkemizle ilişkilerine izlemsel müşterek bakış açısıyla yaklaşması ve konkre adımlar atması gerekiyor”

Türkiye-AB ilişkilerini de değerlendirdiklerini tamlayan Erdoğan, “İspanya'nın Türkiye-Birlik ilişkilerinin geliştirilmesine değgin bugüne derece verdiği dayanak düşüncesince kendilerine teşekkürname ediyorum. Türkiye şekilde müspet gündemin yaşama geçirilmesi öze diyalog ve diplomasiden yana prensipli tutumumuzu ve çabalarımızı ortaya koyduk. AB'nin bundan hakeza ülkemizle ilişkilerine izlemsel müşterek bakış açısıyla yaklaşması ve konkre adımlar atması gerekiyor. Gümrük Birliğinin güncellenmesi, yurttaşlarımıza ara sınav muafiyetinin tanınması çalışmalarına müşterek an evvela başlanmalıdır. Birkaç organ ülkenin önemsiz hesaplarının AB'ni ve NATO-AB ilişkilerini zayıflatmasına icazet verilmemelidir. Avrupa ve NATO'nun sınırlarını esirgeyici Türkiye ve İspanya, kesintili üstünde ehemmiyetli ağırlık üstlenen durumdadır. Bu külfetin acele paylaşımı düşüncesince ortak politikalar üretilmesi zaruretini müşterek kere henüz vurgulamak istiyorum. İspanya'nın bugüne derece ki değerli desteklerini sürdürmesinin tamamı çevre itibarıyla müfit olacağına inanıyorum” biçiminde konuştu.

BM Medeniyetler İttifakı Projesinin mimarları şekilde dünyada barış, muvazene ve bol bolamat ortamının sağlanmasını teminen henüz benzeyen ortaklaşa iş süresince olmaya ehemmiyet atfettiklerini kail Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Malum medeniyetler ittifakını İspanya-Türkiye beraberinde nesir ettik. Bundan sonradan ihyası ehemmiyet bildirme ediyor. Bu adım Türkiye ile İspanya'nın güzel gücünün göstergesidir. Aşırı sahih yükselmekte olduğu, ırkçı, İslam ve ecnebi düşmanı eylemlerin değişik henüz kesif gerçekleştiği çağımızda Medeniyetler İttifakının girişiminin kıymeti henüz dobra anlaşılacaktır. 16 sene evvela tohumlarını attığımız bu girişim, dünyanın gönül rahatlığı karşıya kalmış olduğu alan okumalar itibarıyla ehemmiyetli müşterek depar belgesi yolu sunmaktadır. Yüksek Temsilci Moratinos'a desteğimiz tamdır. Cenevre'de oluşturulan ofisin başlangıcında görevlendirilen Türk büyükelçi, girişime çelim katacaktır. İttifakımızın İstanbul'da diyalekt büro açım periyodunu hızlandıracağız” ifadelerini kullandı.

“Türkiye'nin AB'nin müşterek parçası olmasını istiyoruz”

Konuk Hükümet Başkanı Pedro Sanchez PerezCastejon ise, “Dostum Erdoğan'ın söylediği kabil bu çeşit toplantıları düzenlediğimiz biraz diyar var. 2009'da evveli toplantıdan buyana bu 7. toplantımız. Bunun düşüncesince aşırı ehemmiyetli esbap var. Türkiye İspanya arasındaki düet ilgiler aşırı olumlu” dedi.

Türkiye ile İspanya arasındaki iktisadi ilişkilerinin önemini özetleyen Pedro Sanchez PerezCastejon, dü diyar arasındaki gezim sektöründe gelinen noktanın önemini anlattı.

“İkili ilişkilerimiz normal üstü müşterek dereceye ulaştı. Çok ayrımlı iktisadi sektörleri içerisine aldı. Kültürlerimizi ve toplumsal hayatımızı etkiledi. Farklı bölgelerde henüz ayrıntılı müşterek ilişkiye çevirmek istedik” açıklamasında mevcut Pedro Sanchez PerezCastejon, pandeminin başlangıcında Türkiye'nin kendilerine el birliği örneği şekilde materyal ihracatı sağladığını belirtti.

“Türkiye'nin AB'nin müşterek parçası olmasını istiyoruz” diyen Pedro Sanchez PerezCastejon, Türkiye'nin İspanya düşüncesince hemen müşterek yandaki olmadığını, müşterek ortak, müşterek bağlaşık bulunduğunu belirterek, “Bu nedenden dolayı Türkiye'nin AB perspektifini İspanya şekilde destekliyoruz” dedi.

“Büyük tayyare gemisini beraberinde yapacağız”

İspanyol gazetecinin defans endüstrisi ve salgına gönül rahatlığı ayılama çalışmalarında gelinen noktaya bağlı sorularına karşılık verici Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda evveli tayyare gemimiz gerçekte şişman ölçekli değil. Büyük ölçekliyi de demincek bundan sonradan yapacağız. Bu mevzuda elhak mutabıkız. Büyük müşterek tayyare gemisini şuandaki tayyare gemisinin peşi sıra yapmayı hedefliyoruz. Bununla beraberinde tahtelbahir niteliğine da duhul durumumuz olacak. Savunma sanayinde beraberinde yapabileceğimiz aşırı şeyler var” dedi.

“Yılsonuna derece kişi aşımız bulunan Türkovac'ı tüketicilere rastık hali yalan konusu”

Erdoğan, “Biz şu anda aşılar bazında iyiyiz. Bu yılsonuna derece kişi aşımız bulunan Türkovac'ı tüketicilere rastık hali yalan konusu. Onu da hallettikten sonradan bizim bundan hakeza aşılama üstünde rastgele müşterek sıkıntımız olmayacak” niteleyerek konuştu.

İstanbul Sözleşmesine bağlı soruya da karşılık verici Erdoğan, “Kesinlikle iktidarımız hanıma kuvvet noktasında aşırı lakin aşırı hassastır. Bunların üstünde ister Emniyet Teşkilatımız, ister Adalet Bakanlığımız şekilde gidiyoruz. Bu mevzuda lüzumlu bulunan gelişigüzel muhtelif adımları atıyoruz, atacağız. İstanbul Sözleşmesi mevzusuna gelince, tığ İstanbul Sözleşmesini ağız ağıza gündemimizden çıkarttık. Biz İstanbul Sözleşmesi ile atılacak adımları elhak alışılagelen yasalarımızda hanıma şiddetten tutunuz, uygulamalarına varıncaya derece bunları bizim elhak gündemimizde var. Çünkü avrat bizde en lahut varlıktır. Kadının bu kutsiyetine katiyen silüet gelmesine tığ icazet etmeyiz. Çünkü bizde karı terimi aşırı hassastır. Aile terimi üstünde önemsediğimiz hali yermek aracılığıyla buna icazet etmeyiz. O devir İstanbul Sözleşmesine de ister yok” ifadelerini kullandı.
Rus askeri dış satım şirketinin S-400'ün bazısı parçalarının Türkiye'de üretilmesi düşüncesince uygulayım bilimi transferine başlandığına müteveccih açıklamasının hatırlatılması üstünde Cumhurbaşkanı Erdoğan, “S-400 zerre üretimi mevzusundaki detaylar kendince gelişigüzel dü yan ayrıntı izah yapmamak üstünde uygun kaldık. Bu çeşit açıklamalara girmiyoruz. Kendi aramızdaki hassasiyetlerdir” niteleyerek konuştu.

6 nüsha Niyet Beyanı ve Mutabakat Zaptı imzalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sanchez'in, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki beraberce görüşmesi ve Türkiye-İspanya Hükümetlerarası 7. Zirvesi'nin peşi sıra muhtelif anlaşmalar imza dibine alındı.

Bu kapsamda dü diyar arasında, "Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı ile İspanya Krallığı Ekolojik Dönüşüm ve Demografik Sınama Bakanlığı Arasında Su Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı", Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile İspanya Hükümet Başkanı Üçüncü Yardımcısı ve Ekolojik Dönüşüm ve Demografik Sınama Bakanı Teresa Ribera Rodriguez çeşidinden imzalandı.

"Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile İspanya Krallığı Bilim ve Yenilik Bakanlığı Arasında Kutup Bilimlerinde ve Lojistiğinde İşbirliği Hakkında Mutabakat Zaptı"nı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile İspanya Dışişleri, AB ve İşbirliği Bakanı Jose Manuel Albares Bueno imzaladı.

"Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile İspanya Krallığı İçişleri Bakanlığı Sivil Koruma ve Acil Durum Genel Müdürlüğü Arasında Afet ve Acil Durum Yönetimi Alanında Mutabakat Zaptı", İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve İspanya İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska Gomez çeşidinden imza dibine alındı.

"Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı ile İspanya Krallığı Kültür ve Spor Bakanlığı Arasında Spor Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı"nı Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile İspanya Dışişleri, AB ve İşbirliği Bakanı Jose Manuel Albares Bueno imzaladı.

"Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile İspanya Krallığı Ekolojik Dönüşüm ve Demografik Sınama Bakanlığı Arasında Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Alanında Mutabakat Zaptı"na, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve İspanya Hükümet Başkanı Üçüncü Yardımcısı ve Ekolojik Dönüşüm ve Demografik Sınama Bakanı Teresa Ribera Rodriguez imza attı.

"Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İspanya Krallığı Hükümet İkinci Başkan Yardımcılığı ve Çalışma ve Sosyal Ekonomi Bakanlığı Arasında Çalışma ve İstihdam Alanlarında İşbirliği Hakkında Niyet Beyanı"nı da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve İspanya Hükümet Başkanı İkinci Yardımcısı ve Çalışma ve Sosyal Ekonomi Bakanı Yolanda Diaz Perez imzaladı.

Hülya Keklik - Derya Yetim

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler