USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan ödül töreninde konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde meydana gelen Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni'ne katıldı. "Bundan sonradan kültür, zanaat ve terbiye sahalarına yoğunlaşmamız geçişsiz ve yoğunlaşıyoruz" diyen Cumhurbaşkan?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ödül töreninde konuştu
21-12-2021 16:44

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni'ne dahil bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bilim-kültür dalında rahmetli Teoman Duralı, musiki dalında İdil Biret, plastik sanatlar dalında Alev Ebuzziya, beyaz perde dalında Cüneyt Arkın, literatür dalında Gürbüz Azak, uğurlu yazı sanatı dalında Etem Çalışkan, sahaflık dalında İbrahim Manav, vefa ödülüne ise rahmetli Kemal Tahir müstahak görüldü.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde planlı törende mütekellim Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödüle müstahak tanıdık esame üzerine bilgelik verdi.

Erdoğan, “Sözlüklerde kültürün, ‘insanın yayıncı ve ihtimai etrafına hakimiyetinin ölçüsünü yayınlayan vesait bütünü' bulunduğu yazar. Bu tanım, kişiden topluma uzanan o enli bölgede kültürde ve sanatta ne denli güçlüyseniz, çevrenizi bire müşterek derecede bulaşık dibine alabilir, yönlendirebilir, yönetebilirsiniz demektir. Nitekim eskiden şişman medeniyetlerin ortaya çıkışına, yükselişine ve yıkılışına baktığımızda, zahirdeki etmen ne olursa olsun temelde sürecin belirleyicisinin ekin bulunduğunu görürüz. Günümüzde de toptan sistemi yönetenlerin en çelimli silahlarının müziği ile sineması ile edebiyatı ile modası ile ekin araçları bulunduğu bariz müşterek gerçektir. ‘Yumuşak güç' sanarak tanım ettiğimiz bu araçlar, noktayı vardığında askeri güçten, teknolojik güçten, mali güçten aşırı hâlâ can alıcı ameliyat vasıtalarına dönüşmektedir. Günümüzde bunlara müşterek de uygulayım bilimi destekli, genel ağ tabanlı enstrümanlar eklenmiştir. Öyle ki, dünyada genel ağ içeriğini kimlerin yönettiği, kimlerin elinde atom bombası olduğunda aşırı hâlâ ehemmiyetli duruma gelmiştir. Ancak ne denli aşırı kişiyi içinde eritirse eritsin, ne denli aşırı mazruf üretimi yaparsa yapsın bu vesait hala anadan görme ekin ve dakika faaliyetlerinin insanoğlu ruhunda bıraktığı etkiyi oluşturmanın aşırı uzağındadır. Teknolojinin ve webin sunmuş bulunduğu bıkılmayan denebilecek olanaklar insanoğlunun ruhundan, kalbinden, gönlünden süzülüp gelmiş şekilde şekillenen eserlerin yerini dolduramaz, dolduramayacaktır. Bir bilgisayara mukteza yazılımı yüklediğinizde hikâyeleme da yazdırabilirsiniz, fotoğraf de yaptırabilirsiniz, musiki de besteletebilirsiniz. Ama bu katiyen müşterek insanoğlunun ürettiği kültür-sanat yapıtı imkânsız olamaz.

Bilgisayar müşterek insanoğlunun hayatında edinemeyeceği denli enli müşterek uran ile çalışabilir ancak ortaya çıkan verim yazılımı kodlayan ferdin ve o koda layıkıyla etkin sistemin ufku kadardır. Halbuki insanoğlu zihninin ve kalbinin üretebileceklerinin sınırı bildik ölçülerle tabir edilemeyecek denli geniştir, derindir, büyüktür. Çünkü Rabbimiz insanı başka kâffesi yaratılmışlardan üstür kılmıştır. Dolayısıyla insanoğlunun aklı ve yetenekleri dair kıyas edilebileceği başka müşterek başkaları malı yoktur. Bunun düşüncesince de uygulayım bilimi ne denli ilerlerse ilerlesin insanoğlunun ekin ve zanaat eserleri üstünden ortaya koyduğu mahareti, derinliği, nezaketi, nefaseti, letafeti aşamayacağına inanıyorum. Ruhu köle müşterek insanoğlunun gövdesi engellenmeyen olamaz. Kültür ve sanatta yapacağımız atılımla ruhumuzu esaretten kurtaracağız ki, bedenimizi de engellenmeyen kılalım. İşte bunun düşüncesince medeniyetimizi baştan arttırmak istiyorsak ilk önce bakacağımız, vaktimizi, enerjimizi, kabiliyetimizi koyulaştırma edeceğimiz düzlük ekin ve sanattır” sanarak konuştu.

19 yılda demokratlık ve kalkınma dalında gerçekleştirdikleri şişman atılımın hakkıyla tarihe geçecek müşterek başarının ifadesi olduğunu, bundan sonraları bundan böyle kültür-sanat ve onun nesillere aktarıcısı bulunan pedagoji bilimi sahalarına yoğunlaştıklarını tamlayan Erdoğan, “Bunun fiziksel mekanlarını şuanda inşa, bayındırlık ve diriltme ettiğimiz denli bu fiziksel mekanların içini de rastgele yönüyle doldurmamız gerekiyor. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılına atfettiğimiz 2023 hedeflerimiz, hâlâ aşırı maddesel kalkınma unsurlarımızdan müteşekkildi. İnşallah 2053 vizyonumuzun anne taşıyıcısı pedagoji bilimi ve ekin olacaktır. Kültür-sanat insanlarımızın rastgele birinden 2053 vizyonumuzu şekillendirecek konkre teklifler, konkre planlar bekliyoruz. Çünkü bu her insanın ve bizlerden ahir nesillerin kuma geleceğinin meselesidir” halinde konuştu.

“Teröristlerin brandalarını oranın gövdesine asmışlardı”

Kültür sanatın da müşterek maddesel ast yapısı olduğunu, Türkiye'ye kazandırılan hizmetler ortada maddesel ekin eserlerinin ehemmiyetli müşterek noktayı olduğunun altını çizen Erdoğan, Erdoğan, “Şehirlerimizi kültür-sanat merkezleriyle, kütüphanelerle, ibdai mimarlık eserlerimizle donatırken hemen yapım yapmadık, aha bu altyapıyı da oluşturduk. Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu, İstanbul'daki Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi denli birçok yapıtı ülkemize kazandırdık. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi bünyesindeki kavim kütüphanesi, ekin ve Kongre merkezi, Sergi Merkezi denli eserleri doğacak nesillere bıraktığımız en ehemmiyetli miraslarımız ortada görüyoruz. Türkiye'nin 81 vilayetinde faaliyete geçirdiğimiz ekin merkezlerini, kütüphaneleri, müzeleri ve hâlâ birçok eserleri medeniyetimizin üstünde yükseleceği sütunlar şekilde tasarladık. İnşallah aşırı çelimsiz müşterek devir içinde zamanı Rami Kışlasını da bu çeşit eserlerden bir tanesi şekilde bitiriyoruz. Aynen Millet Kütüphanesinin İstanbul versiyonu şekilde yapımı bitmeme ediyor, sona erecek ve gençliğimize orada bu hizmetler verilecek. Bunların çoğunu da sözde ekin zanaat hesabına önümüze çıkartılan birçok engellere, planlı birçok esmer kampanyalara karşın yaşama geçirdik, geçiriyoruz.

İstanbul'daki dünkü AKM binasının safahatını hatırlayın. O yapının gövdesine ne çeşit afedersiniz brandalar asmışlardı. Teröristlerin brandalarını oranın gövdesine asmışlardı. Onları kılıç indirdik. Emniyetimiz onların hepsini indirdi, müstahak bulunduğu yere gönderdi. Şimdi kılıç ne yalanlarla ne iftiralarla boğuştuğumuzu bu eserlerle hem ülkemize hem dünyaya tanıt ediyoruz. Kararlılıkla yolumuza bitmeme ettik, hamdolsun İstanbul'u evren çapında müşterek ekin merkezine kavuşturduk. Ülkemizin kelimesiz sert müşterek halde dünyanın ciharıyek indinde rakamları milyarları bulan şahısların evlerine girmiş bulunduğu ekin çalışmalarından biri de bizim göstergeç dizilerimizdir. Geçmişte bizim göstergeç kanallarımız rastgele biri üretildiği ülkenin kültür-sanat ideolojisiyle baş başa mevrut ecnebi dizilerin işgali altındaydı. Şimdi bizim zat tarihimizi anlatan, zat devletimizde imal edilen göstergeç dizileri 150'ye andıran ülkeye ihraç ediyor. Dünyada Amerika'dan sonraları en müşterek tomar saf ihraç fail iklim durumundayız. Aynı halde ayrımlı kültür-sanat dallarında sağlam aşırı kalburüstü insanımız dünyanın ciharıyek indinde ülkemizi temessül ediyor. İnşallah bu dobra iklimi daim güçlendirerek bitmeme ettireceğiz” ifadelerini kullandı.

Tören böylelikle Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödüle müstahak tanıdık adların ödüllerini verdi.

Derya Yetim-Hülya Keklik
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler