USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Milletimizi mevcut anayasadan kurtarma irademiz bakidir'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Milletimizi ruhunu 12 Eylül vesayetçilerinin üflediği vuruş mahsulü mevcut anayasadan kurtarma irademiz bakidir. olanak bulduğumuzda ülkemizi sivil, özgürlükçü ve kuşatıcı ortak anayasaya behemehâl kavuşturacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Milletimizi mevcut anayasadan kurtarma irademiz bakidir'
10-05-2022 14:59
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İdari Yargı Günü ve Danıştay'ın 154. Kuruluş Yıldönümü programında konuştu.

Siyasetin tabiatı gereği el bölgesini bollatmak isteyeceğini tamlayan Erdoğan, "Siyasetin el bölgesini tevsi çabalarına ilçe sektörü da dahildir. Hatta en başlangıçta gelir. Sanmayın ki bu dava Türkiye'ye mahsustur. Amerika'sından Avrupa'sına rastgele yerde ayrımsız savaşma yaşanmıştır. Buradan açık açık anlatım ediyorum Bu ülkede tek savcının, hakimin, ilçe çalışanının hukukla bağdaşmayan rastgele yanında yaklaşımla karşıma gelmesini, taleplerimi hususiyet haricinde yanında süzgeçle değerlendirmesini filhakika istemem. Aynı sürede ilçe çalışanlarının bu hukukçu duruşunu ayrıksız her insanın karşısında ve şartta sergilemesini de beklerim. Darbelere zarf uyduran, vesayete kerhane değnekliği yapan, hususiyet dışı örgütlerin art bahçesine dönüşen, yarar hesaplarının cihazı bulunan yanında ilçe ulus hesabına değişmeyen veremez" dedi.

FETÖ'nün ilçe içindeki yapılanmasını anımsatan Erdoğan, "FETÖ yezitlik çetesinin ilçe içindeki olağanüstü donör yapılanmasına rastgele daim baş başa tanık olduk. FETÖ belasının ülkenin başına bu etap musallat olmasında yargıya çöreklenen yapının, örgütün güvenlik ve kalaba içindeki mensuplarıyla baş başa aşırı ehemmiyetli uhde üstlendiğini biliyoruz. Ülkesine, milletine, adalete ilişkin savcılar ve hakimler zat içlerinden başlayarak Türkiye'nin FETÖ tehdidinden hususiyet kanalıyla kurtulmasına da önderlik ettiler. Bu zamanı mücadelede fariza düzlük hepsi ilçe mensuplarına yanında el henüz şükranlarımı sunuyorum. Halen devam eden davalarda bu hassasiyetlerin en yukarı ölçüde gözetlediğine inanıyorum" açıklamasında bulundu.

Yargı mensuplarına seslenme fail Erdoğan, "Anayasaya da alma edilmesini sağladığımız ilçe bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesiyle inşallah hakeza tehditlerle karşılaşmayacağımızı beklenti ediyorum. Yargı çalışanları şekilde siz değerli ziyaretçilerimizin hususiyet devleti prensibi çerçevesinde verdiğiniz ve vereceğiniz rastgele mücadelenizde yanınızda toprak alacağımızdan şüpheniz olmasın. Geçmişte hukuka karşıt sert aşırı tacize, cezaya muhatap reşit yanında politikacı şekilde dünya yönetimine geldiğimden buyana Türkiye'nin hususiyet devleti niteliğini güçlendirmenin mücadelesini veriyorum. Yaptığımız reformlarla anayasadan yasalara, yönetsel uygulamalardan arsıulusal sözleşmelere genişliğinde degaje yanında bölgede hususiyet devletini kuvvetlendirme ettik. Aslında ülkemizi yeni, ağız ağıza demokratik yaklaşımla ve merasimsiz dille merkum dünkü yanında anayasaya sarmak düşüncesince TBMM içerisinde tekraren girişimde bulunduk. Hatta bunun düşüncesince mecliste hepsi partilerin denktaş organ katılımıyla yanında komite kurulmasına önderlik ettik" değerlendirmesinde bulundu.

Muhalefetin anayasa tutumunu eleştiren Erdoğan, "Maalesef bu teşebbüsümüz aykırılık partilerinin süreci tıkayan uzlaşmaz tavrı nedeni ile akamete uğradı. Geçtiğimiz sene dünkü yanında anayasa düşüncesince esasen harekete geçtik, zat hazırlıklarımızı yürütürken aykırılık cenahından da ortaya en azından yanında dimdik teklifi koymasını bekledik. Aradan sabık bayağı devir karşın önümüze üstünde konuşabileceğimiz rastgele yanında dimdik gelmedi. Biz de zat hazırlığımızı beklemeye kabul etmek durumunda kaldık. Ancak milletimizi ruhunu 12 Eylül vesayetçilerinin üflediği vuruş mahsulü mevcut anayasadan kurtarma irademiz bakidir. olanak bulduğumuzda ülkemizi sivil, özgürlükçü ve kuşatıcı yanında anayasaya behemehâl kavuşturacağız. Bu süreçte, Anayasada sert aşırı tebeddülat yapıldı.

Anayasamızın toplumda özellikle, çoğu el 134 hükmü geçtiğimiz 20 sene süresince değişti. Bunların yanında bölümü arsıulusal sözleşmelere ahenk amaçlıyken yanında bölümü da Cumhurbaşkanının ahali çeşidinden seçilmesi ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne intikal üzere enine boyuna ehemmiyetli değişikliklerdir. Sadece anayasa ile sınırlanmış kalmadık. Ülkemizdeki esas kanunların az henüz tamamını hem son zamanların gerekliğine akıllıca bir vaziyete getirecek bununla beraber demokratlık ve hürriyet alanlarını genişletecek biçimde yenilemiş olduk" dedi.

Ayrıcalıklı usule ehil Devlet Güvenlik Mahkemeleri ve hususi mezun müddeiumumilik uygulamalarının kaldırıldığını hatırlatan Erdoğan şunları kaydetti:

"Yargıda ikiliğe minval açan askeri mahkemeleri ve yukarı etap organlarını lağvederek sistemin bütünlüğünü sağladık. İlk etap mahkemeleriyle faziletli mahkemeler ortada istinafı koyarak hem dosya yükünü azalttık hem kararların henüz hızlı, esen çıkmasını gerçekleştirme ettik. Bilgi iktisap gerçekten Kişisel Verileri Koruma Kurumu'yla, İnsan Hakları Eşitlik Kurumu ile Kamu Denetçiliği yurttaşlarımızın büyüklük karşısında haklarını henüz çelimli biçimde savunabilmelerini sağlayacak mekanizmaları oluşturduk. Kamu görevlilerine maruz cezaların tamamını ilçe yöntemini açtık. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar, engelliler, martir yakınları, gaziler üzere etraflı bu kesimlere müteveccih fazlalık ayrımcılık yapılmasını kalça durumuna getirdik" ifadelerini kullandı.

Temel adalet ve özgürlüklerin korunmasında ehemmiyetli yanında olanak bulunan Anayasa Mahkemesi'ne ferdî müracaat sisteminin kurulduğunu kail Erdoğan, "Anayasanın ve kanunların değişmesi ne ülkemize mahsustur ne de aksi karşılanması müstelzim yanında durumdur. Hayatın akışı zarfında gerekseme mahsus rastgele mevzuda ve rastgele sayaç bu cins değişikliklerin yapılması yoğun şekilde tabidir. mühim bulunan bu sürecin ulusal iradenin üstünlüğü esasına göre, demokrasinin kuralları çerçevesinde, usulünce ve maşer çeşidinden benimsenerek yürütülmesidir. Bunun düşüncesince kılıç geçtiğimiz sene açıkladığımız dünkü anayasa hazırlığı mecliste müstelzim çoğunluğu sağlasa üstelik ahali oyuna sunacağımızı anlatım etmiştik. Yeni seçim çıkarılması ve mevcut kanunların değiştirilmesi meclisin birincil teşri görevidir. Yargı kurumlarımız da değişmeyen ve içtihatları ile kanunların ve öteki mevzuatın güncellenmesine katkıda bulunmaktadır" dedi.

"Bu dünkü sistemi aşırı geçenlerde çalışarak başlatıyoruz"

Kanunların doğruluğu genişliğinde anayasa uygulayıcıların niteliğinin de adaletin tecellisinde dirimsel ciddiyete ehil olduğuna uyanıklık çekici Erdoğan şu biçimde konuştu:

"Yargı teşkilatımızın insanoğlu gücünü, standardını ve donanımını çoğaltmak düşüncesince bilgili ve müddeiumumi yardımcılığı sistemini getiriyoruz. Yargının hepsi kademelerinde toplamda 3 sene süreyle asistan sıfatıyla fariza meydana getirecek bilgili ve savcılarımız sonunda düzene tümden bilgili olacaktır. Bir açıdan ahilik geleneğimizin aslını gerçekleştiren eli uz şakirt sistemini yargıya da taşıyoruz. Bu dünkü sistemi aşırı geçenlerde çalışarak başlatıyoruz. Önümüzdeki devirde devletin başı ve yürütmenin mümessili bulunan Cumhurbaşkanı ile ulusal iradenin mümessili meclisimiz ve ulus hesabına değişmeyen veren yargımızla ülkemizi rastgele bölgede henüz ileriye götürmeyi sürdüreceğiz. Danıştay'ımızın da bu çerçevede üstlendiği dirimsel fonksiyonla Türkiye'nin demokratikleşmesine, büyümesine, büyümesine katkıda bulunmaya bitmeme edeceğine inanıyorum."

Hülya Keklik
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler