USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Kur-faiz-enflasyon sarmalında yaşamayacağız'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kur-faiz-enflasyon sarmalında yaşamayacağız. Yatarımı, üretimi engellemelerine izin etmeyeceğiz, büyümeyi denyo duruma getirmelerine izin etmeyeceğiz. Biz bu sarmaldan çıkacağız. Bu tezgahın bozulmasını istemeyenler düzey manipülasyonu il

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Kur-faiz-enflasyon sarmalında yaşamayacağız'
01-12-2021 02:47
Katıldığı eş göstergeç programında gazetecilerin gündeme değgin sorularına yanıt verici Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz ve enflasyona değgin ehemmiyetli açıklamalarda bulundu.

“Faizi düşürüyoruz, enflasyonun da inşallah düştüğünü daima baş başa göreceğiz”

Küresel müstevli zamanında Türkiye'nin 3 çeyrekte de değişik eş ayrışım ortaya koyduğunu, yılsonu itibarı ile de zait ayrışmayı bitmeme ettireceğine inandığını tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ”Türkiye'nin beklentileri de aşarak hakeza eş pozisyona mevrut olması da bilhassa aç kurtlar kabil bekleyenleri de şaşırttı. Biz şaşırmadık. İkinci ve üçüncü çeyrekte aldığımız sinyallerle beklentimiz 10'u bulacağız. Şüphemiz yok. Yılsonu itibarı ile enflasyonda da kendisini gösterecek. Faiz sebep, enflasyon neticedir. Faizi düşürüyoruz, enflasyonun da inşallah düştüğünü daima baş başa göreceğiz” niteleyerek konuştu.

“Kritik çağda dü ehemmiyetli dayanak noktası paketi hazırladık. Bunlardan eş tanesi arttırma istihdama dayanak noktası paketi, başkası de imalata mebni ithal ikamesi dayanak noktası paketidir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, dayanak noktası paketlerine değgin bilim verdi.

İstihdam oluşturacak girişimcilere beşaret verici Erdoğan, “Bu girişimcilerimizin hazne destekli itimat güvence fonu kefaleti ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın vereceği 7 puana genişliğinde faiz desteğiyle envestisman yapmalarının önünü açıyoruz. Toplam ücreti 10 bilyon lirayı bulan bu destekten Hamle programı kapsamında öteki illerimizde faydalanabilecektir. İşletmelerimize girişimcilerimize yararlı olsun” biçiminde konuştu.

Uygulamaya konulmuş bulunan tutum modelinin hatırlatılması üstünde Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Zengini varlıklı karşılayıcı manken faizciliktir. Faiz zengini hâlâ varlıklı yapar, fakiri de hâlâ bulunmayan yoksul yapar. Türkiye ne devir erdemli faiz kıskacından adam edinmek düşüncesince aşama atmışsa döviz mobilyasız üstünden manipülatif bası ile huzur karşıya kalkmıştır. Ülkemizin bu yolla eş cendereye yaklaşmak istenmesi bizim tarafımızdan engellenmiştir. Biz buna izin etmeyeceğiz. Bir bitirme bu kur-faiz spekülasyonu ile huzur karşıyayız. Bu spekülasyonu fakat tığ engelleriz. Yüksek faiz ateşçi düşüncesince çelimsiz vadeli şekilde ülkeye giren global fonlar var, bu ısıdam mal döviz kurunu arızi şekilde düşürebilir. Bu bizim düşüncesince ülkü değildir. Bir müddet sonradan bu fonlar erdemli faiz kazancını alıp bağan kurdan yeni baştan dövize dönerken seviye baştan yükselir. Yükseler mobilyasız azaltmak düşüncesince rastgele seferinde hâlâ erdemli faiz özgülemek gerekir. Sürekli tekrarlanan bu proses ülkenin kaynaklarını global ana paraya aktaran ve ekonomiyi basıcı bir duruma getiren eş sonuçsuz döngüdür. Şuanda bunu yaşıyoruz. Kur-faiz-enflasyon sarmalana hakeza sokulduk. Biz de deriz ki, kur-faiz-enflasyon sarmalında yaşamayacağız. Yatarımı, üretimi engellemelerine izin etmeyeceğiz, büyümeyi denyo bir duruma getirmelerine izin etmeyeceğiz. Biz bu sarmaldan çıkacağız. Bu tezgahın bozulmasını istemeyenler seviye manipülasyonu ile bizi baştan bu oyuna tefriş buyurmak istiyorlar. Küresel mangır çevreleri ve içerideki işbirlikçileri bunu başaramayacaklar. Özellikle maliyet enflasyonu denilen eş çabuk var, başağrısı bu değil mi? Sanayicinin, yatırımcının en ehemmiyetli engeli maliyet enflasyonudur. Maliyetler ne genişliğinde yükselirse, onun yatırımdaki gücü de o genişliğinde azalır. Biz mükemmel tersine istiyoruz ki, yatırımda enerjisini artıralım, arsıulusal ihracatta o yatırımcı yarışa çelimli eş biçimde girsin. Türkiye'nin esas göstergeleri ekonomide aşırı güçlü. Bunu haricen bazıları eneze göstermenin gayretine giriyor. Bizim kazançlı göstergelerimiz oldukça elleme durumda. Ülkemiz bundan sonradan bu sonuçsuz döngüyü pili noktasına gelmiştir, tığ buradan geriye dönmeyeceğiz. Salgın ondan sonra evren ekonomisinde oluşan dünkü dengeler bu süreci hızlandırmıştır. Bu görüngü yalnızca devletimizde mi var? Amerika'da var, Almanya'da, İngiltere'de, Hollanda'da var. Hepsi de bu sonuçsuz fasit daire süresince kıvranıyor. Bunlardan Türkiye şekilde tığ şişman miktarda sıyrılmış vaziyetteyiz. Türkiye'nin çelimli kazançlı dinamiklerine güvenen ecnebi yatırımcılar düşüncesince etraflıca vadeli yatırımların bundan sonradan zamanıdır. Türkiye ekonomisinin sunmuş yer aldığı bu fırsatları gören ehemmiyetli ecnebi yatırımcıların şişman ölçekli yatırımlar düşüncesince harekete geçtiğini görüyoruz. Türkiye'ye etraflıca vadeli envestisman yapanlar rastgele devir kazanmıştır, bundan sonradan da kazanacaktır” ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki sermayenin mümessili konumunda bulunan STK'nın kendilerine yanıt yetiştirmeye kalkmasının aşırı manidar bulunduğunun altını çizen Erdoğan, “Eğer itimat istiyorsanız amme bankaları itimat vermeye hazır. Bizim derdimiz var, bizim derdimiz, kur-faiz sarmallı değil, yatırımı meydana getirecek çelimli yatırımcıları arıyoruz. Biz dünkü tutum modeli ile erdemli faiz verecek ısıdam mal çekilme politikasını elimizin tersi ile itiyoruz. Düşük faizle dünkü yatırımları, üretimi ve ihracatı destekleyeceğiz. Özellikle amme bankalarının yöneticilerine daima onu söylüyorum, siz hususi bölüm bankaları ile faiz noktasında yarışa girmeyeceksiniz. Tam tersine bağan faizle yatırımcımızı motivasyon edeceksiniz. Biz şuanda ihracatta oldukça elleme eş konumdayız. 215-220 bilyon dolarlara çıktık. Yılsonuna genişliğinde 220'nin üstünde çıkacak” dedi.

Erdoğan, “Benim de DOĞRU çevremde nice insanoğlu bunları eskiden de savunmadılar. Biz ‘6 sıfırı atıyoruz' dediğimiz devir ‘Taksim Meydanı'nda anırırım' diyenler vardı. En yakınımda olanlardan bile, şuanda o da siyasette ‘kurmayacağım' söylediği biçimde eş tümen kurdu. Daha sonradan 6 sıfırı atacağız dedim ben, Başbakanım çünkü. Şimdi de onunla övünüyor. ‘biz 6 kullanılmamış attık' diyor. Ne sen attın. Başbakan şekilde buyruğu verdim ve 6 sıfırı attık. Ondan sonradan onlar övünmeye başladılar. Benzer nice kazançlı kararların altında benim imzam var. Sen benim eş bakanımsın, değişmeyen merci değilsin ki. Şimdi eş yere geldik. Artık akan açıkça verip bu açığı aut namus borcu ile akçalanmış fail değil döviz kazanıp akan eş tomar verici eş tutum olma hedefiyle akım ediyoruz. Bu amaca de aşırı yakınız. Döviz kurunda sürekli istikrar, erdemli faiz ile çelimsiz vadeli eğreti döviz çekerek değil, ihracat, gezim ve öteki işlev gelirleri ile döviz kazanarak beklenir olabilir. Faizleri artırmanın hal olmadığını tekraren gördük, erdemli faiz ile ısıdam mal çekerek döviz kurunu baskılayıp ithalatı ucuzlatmak enflasyonla savaş değildir. Bize dayatılan ağırlık ek faiz politikası dünkü eş görüngü değil. Yerli üretimi bulunmayan eden, istihsal maliyetlerini artırarak strüktürel enflasyonu sürekli bir duruma getiren eş modeldir. Bu manken ısıdam mal rastgele çıktığında seviye artışı ile enflasyonun baştan tetiklendiği ve dünkü faiz artırımlarının gündeme getirmiş yer aldığı sonu kötü eş sarmaldır. Biz bu sarmala kâr veriyoruz. Bugün geldiğimiz noktada ihracatımızın, bu miktar önemli, ithalatımızı gelecek oranları yüzdelik 90'lara ulaştı. Turizmde toparlanma süreci içindeyiz. Yıllık akan açığımızı aydan aya azaltıyoruz. Önümüzdeki sene salname bazda akan fazlaya geçeceğimiz anlaşılıyor ve buna da inanıyorum” niteleyerek konuştu.

“Ekonomik güvenlik, millî güvenliğin eş parçasıdır”

Kemal Kılıçdaroğlu'nun kazançlı gelişmelerin MGK'da görüşülmesine gösterdiği tepkinin hatırlatılması üstünde Erdoğan, “Ekonomik güvenlik, millî güvenliğin eş parçasıdır. Türkiye ekonomisi güçlüdür. Makro göstergelerimiz ve kâr dönemdeki kazançlı performansımız oldukça iyidir. Döviz kurunda gördüğümüz kâr hareketliliğin kazançlı temeli bulunmadığı açıktır. Üretimi, yatırımı, istihdamı, ihracatı ve amma velakin gelişen politikalarla ülkemizin tedricen güçlü olması ve hür politikalar izleyecek pozisyona gelmesi kimilerini huzursuz ediyor. Ana muhalefetin başındaki erkek bundan ağır açıdan huzursuz oluyor. MGK bu konuların görüşüldüğü arsa olamazmış. Bu erkek siyaseti anlamış değil, siyaseti bilmiyor, hala bire eş yerde. SSK'yı batıran o bellek hala bire eş yerde. Sen doğrusu SSK'yı batırdın. Sen değil misin SSK hastanelerinde şahısların morglarda öldüğü zamanın sorumlusu? Hiç umurunda değil. Sorumlusu sensin. MGK'da bunları görüşmeyeceğiz de nerede görüşeceğiz? MGK bu işlerin en alıngan noktada görüşüldüğü ve görüşüleceği yerdir. Türkiye emektar Türkiye değildir. Türkiye mangır piyasaları üzerinden, kazançlı tehditlere ayakkabı bırakmaz, geçti onlar. Reel ekonomimiz bu tehditleri boşa çıkartacak kuvvet ve kabiliyettedir. Bu tehditlere huzur ferah ferah durabiliyoruz. Algı operasyonları ile bizi eritmek ve engel edinmek bundan sonradan beklenir değildir. Bu tehditlerin bilincinde olduğumuzu, tehditler karşısında gereğini meydana getirecek güçte ve kararlılıkta olduğumuzu MGK'da doğrulama etmiş olduk” niteleyerek konuştu.

“Yanındaki sözcü bulunan öz da elleme eş faizcidir”

“Kur baskısı ne devir ve kesinlikle kırılır?” sorusuna yanıt verici Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Benim alışılagelen vatandaşım faiz sarmalı altında inim inim inler. Ana muhalefetin başındaki öz ‘indirin bire, tığ destekleriz' diyor. Ben aksini söylemiyorum. Benim yegâne başıma bu çeşit sonucu almaya yetkim yok. Ben ilgi edilirse kökeninden bu yana ait mercilere, ayrıca kendileri ‘merkez Bankası hür değil' diyor. Merkez Bankası hür değil de sen hür kötü Merkez Bankası'ndan termin istem ettiğinde Tayyip Erdoğan bunu engelledi mi? Gidip Merkez Bankası'nı görüşme ettikten sonradan yaptığın izahat belli, işin ahlaki boyutu da yok. İnsan hakeza eş ziyareti yaptıktan sonradan dışarıda mükemmel aksi, Merkez Bankasını yıpratacak izahat yapar mı? Bunları yaptı. 2016'dan bu yana bunları yeni baştan baştan söyledi. Yanındaki sözcü bulunan öz da elleme eş faizcidir. Kendisi bu işlerden doğrusu anlamaz. Biz inşallah seçme öncesine genişliğinde ağır açıdan faizin düştüğünü, mobilyasız tetikleyen erdemli faizin düşüşü yardımıyla düzeyde müspet iyileşmenin bulunduğunu daima baş başa göreceğiz, buna enflasyon da dahil. Tabi ki takvim veremem ama muhalefetin faiz indirimi mevzusundaki itirazları bizim akla yatkın yolda olduğumuzun teyididir. Demek ki bu noktaya geldiler. Hemen çark ederler mi onu bilemem. Ben tezimin savunucusuyum” biçiminde konuştu.

Gelişmiş ülkelerden nema oranları ve enflasyon sayıları huzur örnekler verici Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim derdimiz yatırımları ve evcil üretimleri beslemek ve artırmaktır” açıklamasında bulundu.

“Stokçuluk eş nevi hırsızlıktır”

Stokçuluk yapanlara değgin mütekellim Erdoğan, “Stokçuluğun cezai müeyyidesi eş puan. Bunu baştan düzenleyip cezai müeyyidesi artarak çoğalması yazım. Stokçuluk dinimizde noktayı kötü eş konudur. Stokçuluk eş nevi, ‘spekülatif hareketler' deniyor ama hırsızlıktır. Fahiş fiyatlarla savaş noktasında ait bakanlarımıza dedik ki, bu adımları atacaksınız, bununla ait icabında eş yasan organizasyon yapmış olup bu fahiş eder artışına gidenleri belirleme edelim, stoklama gerçekleştirmek vasıtasıyla malı piyasadan çekenleri yakaladığımızda bunlara lüzumlu müeyyideleri uygulayalım” dedi.

Erdoğan, “Biz amme maliyesindeki imkanlarımızı kullanarak ilkin erke edinmek kıl payı global fiyatlardan meydana gelen maliyet artışlarını yurttaşlarımıza yansıtmamak düşüncesince gerekenleri yapıyor. Bugün gelinen noktada arızi olabileceği öngörülen global kaynaklı eş enflasyon artışı aykırı konusu, yılsonu itibarı ile fırsatçıları da defederek müspet sonuçlar alacağız” niteleyerek konuştu.

Özellikle enerjide ve katıksız taş yağı lambası lambası da Avrupa ile karşılaştırma edilemeyecek aşama fiyatların ehven bulunduğunu kail Erdoğan, “Bu doğruyu aykırılık kıymetlendirmek istemiyor. Avrupa'da fiyatlar bizimle karşılaştırma edilemeyecek derecede pahalı. Biz ise bu genişliğinde ehven fiyatla katıksız gazı verirken, enerjiyi verirken aykırı hata rastgele çeşitli gelişmeleri uyduruyorlar. Biz şarlatan ile nereye genişliğinde bu biçimde yarışacağız? Biz hanelere katıksız gazi dörtte bir, elektriği ise nısıf fiyatına veriyor. Sen ne dersen de onlar buna inanmıyorlar. Biz vatandaşımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz” biçiminde konuştu.

“Babayiğitlik bizlere yakışır”

Asgari ecir ile ait ait bakanlar ve tümen yönetimi ile müzakereleri yaptıklarını tamlayan Erdoğan, “Asgari ecir dair 2002 yılından itibaren memleketimiz hesabına ehemmiyetli kazanımlar elde edildi. 2002 yılı böylelikle bekar ve çocuksuz eş işçinin eline güzeşte kupkuru minimal ecir 184 lirayken, 2021 senesinde bu ücreti 2 bin 825 liraya tığ çıkarttık. Asgari ecir 2002'den bu güne genişliğinde yazılı şekilde 15,3 büküm arttı. Asgari ücretin gerçek payı yüzdelik 131 şekilde gerçekleşti. Asgari ücretin gerçek değerinin artarak çoğalması işçilerimizin satın onama ika gücünün arttığının eş göstergesidir. Uluslararası verilere mucibince minimal ücretin işçiye bulunmuş yer aldığı ülkede sağlamış yer aldığı satın onama ika gücüne bakılınca Avrupa devletleri ve Amerika'nın arsa almış yer aldığı endekste 2002 senesinde 14. mükemmel bulunan ülkemiz, 2021 senesinde 10. sıraya ilerledi. İşçilerimizin satın onama ika güçlerini yükseltmeyi sürdüreceğiz” dedi.

Erdoğan, “Bu minimal ecir çalışmasında işçimizi enflasyondan, eder artışlarının aksi etkilerinden koruyacağız. Babayiğitlik bizlere yakışır. Biz de babayiğitliğimizi inşallah lüzum ait bakanım, gerekse heyeti, gerekse düzentileme dostlarım daima baş başa enli eş danışma gerçekleştirmek vasıtasıyla eş tomar uzatmadan kararımızı vereceğiz” niteleyerek konuştu.

Emekliler düşüncesince bu vakte genişliğinde yapılanları özetleyen Erdoğan, “Emekliler bizim önceliklerimiz ortada arsa aldı, bundan sonradan da bire eş biçimde olacak” ifadelerini kullandı.

“Üretimi yaptıkça katıksız gazı milletimizle paylayacağız”

Türkiye'nin katıksız taş yağı lambası lambası kontrol çalışmalarına değgin bilim verici Erdoğan, “Biz iktidara geldiğimizde isticar yöntemi ile bu işi yürütüyorduk ama mal vermiyorduk. ‘Bulursanız katıksız gazı bunu yüzdelik 50, yüzdelik 50 paylaşırız' diyorduk. Sondaj çalışmaları, sismik emekleri yapılıyordu ama eş kâr alınamıyordu. Biz kendimiz bu adımı attık. Berat Bey'in Enerji Bakanı yer aldığı çağda 2 adet sismik araştırı gemisi ve sondalama gemileri aldık. Gemilerimizin sayısı 5'e çıktı. Şimdi 6. gemimize sondalama gemisi şekilde kavuştuk. Bunlarla Karadeniz, Akdeniz'de çalışmalarımızı dip ve özgüvenli yapmış olacağız. Bu birilerini huzursuz ediyor. 2022 yılı süresince bütün kuyularda istihsal önceleri itmam operasyonlarının bitmesini planlıyoruz. Hedef bu. Bir yandan da kükremek tabanı istihsal sistemleri ile karaca tesislerinin materyal temini ve yapım emekleri çabucak bitmeme ediyor. Dağıtım hattının kükremek tabanına yerleştirilmesi düşüncesince bütün emekleri 2022 yılının evvela yarısında başlatmayı öngörüyoruz. Bu çalışmaların tamamlanmasıyla 2023 yılı Ocak kocaoğlan itibarı ile Sakarya Gaz Sahası'nda evvela taş yağı lambası lambası üretimine geçmeyi hedefliyoruz. Sakarya Gaz Sahası'nda evvela fazda 10 kuyudan günce 10 milyon metreküp istihsal yapmayı planlıyoruz. İkinci fazın tamamlanmasının arkası sıra açılacak kuyu sayısına değgin şekilde bu miktar 40 milyon metreküpe çıkacak. Yeni müjdeler düşüncesince ekiplerimiz hem kontrol bununla birlikte sondalama faaliyetleri ile bölgede dip eş düzentileme yürütüyor. Olumlu mefhum aldıkça müjdeleri milletimizle paylayacağız. Üretimi yaptıkça katıksız gazı milletimizle paylayacağız” dedi.

“Söz verdiğimiz kabil yurttaşlarımızın indinde olduk”

İzmir depreminin arkası sıra meydana getirilen konutların hatırlatılması üstünde Erdoğan, “Devlet şekilde aykırı verdiğimiz kabil yurttaşlarımızın indinde olduk. Bu dobra binaları mensur ettik. Depremzedelerin yarasını dolamak düşüncesince Elazığ, Malatya ve İzmir'de toplamda 35 bin 28 konut, 4 bin 104 karye evi ve 353 iş yeri mensur ediyoruz. Elazığ'da 23 bin 677 ikametgâh ve 2 bin 515 karye evi, Malatya'da 6 bin 287 ikametgâh ve bin 555 karye evi yapıyoruz. Bir sene geçmeden konutları doğrulama etmeye başladık. İzmir depreminin arkası sıra Bayraklı'da durumunda bin 391 ikametgâh ve 302 iş yeri ve sakınım bölgede 3 bin 649 ikametgâh ve 511 iş yeri bina buyurmak düşüncesince harekete geçti. Bornova Eğridere'deki 34 karye evi ile baş başa İzmir depreminin arkası sıra yekûn 5 bin 74 ikametgâh ve 353 iş yeri suni sonucu aldık. Bu evleri de eş sene süresince doğrulama ika sözünü verdik” dedi.

Kılıçdaroğlu'nun “Bir Kızılay çadırı üstelik yok” lafının hatırlatılması üstünde Erdoğan, “Maalesef içerisine girmiş yer aldığı cilt Kızılay çadırı. Bu görecek gözü de yok” niteleyerek konuştu.

“Gündemi seçimle çalışır ederek sözüm ona politika yaptıklarını sanıyorlar”

Erken seçme söylemlerine değgin mütekellim Erdoğan, “Kaç bitirme söyledik bilemiyorum ama hâlâ müteaddit yamaç söyleyeceğiz. Söyleyecek rastgele eş lafları olmayınca bununla oyalanıyorlar. Sayın Bahçeli'nin bugün konuşmasında tabir etmiş yer aldığı kabil bu ivazsız değişmeyen ve dilek beyanına sevse de sevmese de alışmalarını ve uyma etmelerini kendilerine başvuru ediyorum. Millete hayrı, faydası olmayanlar gündemi seçimle çalışır ederek sözüm ona politika yaptıklarını sanıyorlar. Küresel gelişmelere değgin şekilde bütün bu yaşanmış bulunan döviz hareketliliğini mazeret ederek seçme çağrısında bulunanlar kâr şekilde halkı sokağa çıkartmaya çağırdılar. Bunların geçmişten bu yana alışkanlığı budur. Birkaç aykırı grubun çağrısına aklı selim bulunan halkımız haysiyet etmediği kabil düzenlilik güçlerimiz de halkı kışkırtanlara huzur lüzumlu işlemleri başlattı. Ben milletime verdiğim lafı markajcı eş siyasetçiyim. AK Parti lafında duran kadrolardan müteşekkil eş parti, Cumhur İttifakı da sözün erlerinin kurduğu eş ittifaktır. İnşallah yurttaşlarımız Haziran 2023'te kasa başına gidecek ve tercihini gene AK Parti ve Cumhur İttifakı'ndan yana kullanacaktır” ifadelerini kullandı.

“Bu ülkenin yüzdelik 52'sine gayri ulusal diyeceksin, sonradan da helalleşmeye çıkacaksın”

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına değgin gösterilen videonun arkası sıra Erdoğan şu ifadeleri kullandı:
“Ülkenin vatandaşlarına, ‘AK Parti'ye oy verdiler', ‘Erdoğan'ı desteklediler' niteleyerek beğenilen oylarda gayri ulusal ifadesini emmek aymazlıktır, gafilliktir. Bu ülkenin yüzdelik 52'sine ‘gayri milli' diyeceksin, sonradan da helalleşmeye çıkacaksın. Bu gidiş üstelik Bay Kemal'in ne genişliğinde içtenliksiz bulunduğunu gösterir. Bunların helalleşmesi müstelzim dosya o genişliğinde şiş ki. Tehdit ettikleri, kıygın ettikleri ile helalleşmeye başlasa üstelik hepsinden helallik almaya ömürlerinin yeteceğini sanmıyorum. CHP zihniyeti peşinde o genişliğinde aşırı kıygın bıraktı ki, onlarla helalleşmesi bu dünyada bitmez. Başörtülülerden helallik dilemesi lazım. Boraltan faciasında katledilmesine vesile oldukları 146 Azerbaycanlı kardeşlerimizden helallik dilemeleri yazım. 1944'de 146 Azerbaycanlı kardeşimiz Rus zulmünden kaçarak Türkiye'ye sığınmıştı, zamanın CHP yönetimi ne efsus ki 146 kardeşimizi Stalin'in askerlerine doğrulama etti. Azerbaycanlı kardeşlerimiz Boraltan Köprüsü'nden huzur geçti ve askerlerimizin gözleri uğrunda katledildiler. Karşıya geçerken, ‘bizi onlara bırakmayın, bizi siz öldürün' dediler. Hani eş ırlamak mevcut ya, ‘düşman bekler karşıda önüne kattı beni, dirilik tahsil edilen çarşıda gardaşım sattı beni.' CHP bu. Varsayalım yurdumuzdaki vatandaşlarımızla, kıygın etmiş yer aldığı kesimlerle helalleştiler, ya mazlum Suriyelilerle, Filistinlilerle, Libyalılarla, Afrikalılarla kesinlikle helalleşecekler. Biz lisan coğrafyamıza ulaştıkça, mazlumlara dayanak noktası çıktıkça, bulunmayan yoksul halklara besin ve tıbbi yardımda bulundukça demedikleri kalmadı. Bay Kemal ‘Adalet Bakanlığı kadrolarını tümen örgütüme vermeyip de milliyetçilere mi verseydim' diyen emektar CHP'li bakanların kıygın etmiş yer aldığı kişilerden helalliği kesinlikle boyun borcu bunu hiçbir düşündü mü? Bay Kemal SSK Genel Müdürlüğü zamanında âciz yönetimi zımnında sayrılarevi köşelerinde yaşamını kaybeden, otama borcu zımnında evladının cenazesini alamayan vatandaşlarla evvela eş helalleşsin. Her darbenin, antidemokratik eylemin peşinde duran CHP zihniyeti helallik onama buyurmak düşüncesince aşırı ama aşırı geç kaldı. Her seçme önceleri CHP'liler tutucu seçmene sevimli azarlamak düşüncesince daima cumbalak atmaya başlarlar. Bu helalleşme hücumu bire eş minvalde eş harekat ama bu az buçuk er beli sanki. Çünkü Bay Kemal intihabat Haziran 2023'te” açıklamasında bulundu.

“Fransız çimento devi Lafarge'ın yıldırı örgütlerini desteklemesi”

Fransız iştirak Lafarge'ın yıldırı örgütlerine dayanak noktası vermesi ile ait Macron ile görüştüğünü tamlayan ve Macron'un işten sıyrılmaya çalıştığını kail Erdoğan, “Suriye ihtilafının aksi neticelerinden en eş tomar dokunca gören iklim biziz. Suriye halkını, ülkenin arsa bütünlüğünü ve ulusal güvenliğimizi zılgıt fail yıldırı bu neticelerden ihtimal de en önemlisidir. Suriye'deki yıldırı problemininin gerekçelerinin başlangıcında yıldırı örgütlerine maruz aut dayanak noktası geliyor. DEAŞ ile savaş bahanesiyle birtakımı devletler kabilinden yıldırı örgütü PKK-YPG'ye maruz dayanak noktası onama edilemez. PKK-YPG'nin yıldırıcı kimliği başka adlar atfedilerek değiştirilemez. DEAŞ ile savaş etmiş yer aldığı iddiasıyla PKK-YPG'ye dayanak noktası verenlere ülkemizin DEAŞ ile sahada döş göğse çarpışan yegane partner yönetim hükûmeti ve NATO üyesi olduğunu, 4 bin 500'den eş tomar DEAŞ teröristini atıl bir duruma getirdiğimizi, DEAŞ terörüne minimum onlar genişliğinde maruz kaldığımızı anımsatmak isteriz. Zaman devir ülkemize müteveccih DEAŞ bağlamında esassız iddialar dile getirenler var. Evvelemirde kendi tutumlarını bunlar gözden geçirmelidir. Lafarge firmasının DEAŞ ile irtibatlı faaliyetleri bu çerçevede Fransız yargısı kabilinden ortaya konulmuş ve Fransız yargısı bunu hükme bağlamıştır. Bundan hâlâ başka tanık olanaklı mi? Bunu Mocron'un namına de söyledim. Lafarge'ı nereye koyacaksın? Hiç bilgisi yokmuş, haberi bulunmayan muş kabil ayaklara giriyor, işi sıyırmaya çalışıyor. Bunlar maatteessüf ikiyüzlü. Mehmetçiğimiz orada verdiği savaş ile onları oraya gömdü” dedi.

“Hepsi ile münasebetlerimizi aşırı hâlâ elleme bölgelere getireceğiz”

Birleşik Arap Emirlikleri ile düzenlenen ilişkilerin baştan mensur edilmesi, aut politikadaki gelişmeler ve CHP'nin eleştirilerinin sorulması üstünde Erdoğan, “Önce Katar ile başladılar, o tutmadı, tığ Katar'a BMC'yi satmadık. Sadece Katar BMC'ye kuma oldu. Yüzde 49 onlar, yüzdelik 51 biz. Ürettiklerimizin muhtemelen bölgelere satışında onların da müspet gayretleriyle Arifiye'deki tırtıl fabrikasının restorasyonu ve aracısız geçirilmesine bu ortaklığın aşırı şişman faydası oldu. Şimdi ise Abu Dabi yönetimi ele attığımız bu aşama zamanı eş adım. 11 bilyon dolarlık eş ön barışma yapıldı. Yaptığımız düet toplantıda de Şubat kocaoğlan kabil benim eş ziyaretim olacak. BAE ile bulunan proses değişik eş pozisyona erişecek. Biz dargın, küs olduğumuz devir ondan kendilerine kapital çıkartmaya çalışıyor CHP, bu arada aşama attığımız sürede da ‘niye bunlar barıştılar' deyip oradan kendilerine kapital çıkartmaya çalışıyor. Çatlasanız da patlasanız da bütünü ile münasebetlerimizi aşırı hâlâ elleme bölgelere getireceğiz. Bahreyn'in bizlere hulul vaziyeti var, onlarla görüşmelerimizi yapacağız. Suud ile bulunan münasebetleri hâlâ elleme pozisyona getirmenin gayreti süresince olacağız. Mısır'da da aşırı değişik gelişmeler gayrimümkün demiyorum, olabilir. Tüm bu bölgenin insanlarının ötekisi ile münasebetleri farklı. Kadim zamanı tığ bu arada mensur ettik, paylaşıyoruz. Bizim Körfez devletleri ile aramızda aşırı ağır eş ortaklık potansiyeli mevcut. Karşılıklı faydaya mebni dünkü ortaklık projelerini kuma yatırımlar düşüncesince eş punt şekilde görüyoruz” niteleyerek konuştu.

Derya Yetim

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler